Deze 19 partijen doen mee aan de Provinciale Statenverkiezingen op 15 maart in Utrecht Deze 19 partijen doen mee aan de Provinciale Statenverkiezingen op 15 maart in Utrecht

Deze 19 partijen doen mee aan de Provinciale Statenverkiezingen op 15 maart in Utrecht

Deze 19 partijen doen mee aan de Provinciale Statenverkiezingen op 15 maart in Utrecht
Foto: Provincie Utrecht
In de provincie Utrecht doen 19 partijen mee met de Provinciale Statenverkiezingen van dit jaar. Dat heeft het Centraal Stembureau bekend gemaakt.

In de provincie Utrecht doen 19 partijen mee met de Provinciale Statenverkiezingen van dit jaar. Dat heeft het Centraal Stembureau bekend gemaakt.

Inwoners van de provincie Utrecht kunnen op 15 maart op de volgende partijen stemmen: GroenLinks, VVD, Forum voor Democratie (FvD), CDA, D66, PvdA, ChristenUnie, PVV, Partij voor de Dieren, SP, Staatskundig Gereformeerde Partij (SGP), 50PLUS, DENK, Zwarte Piet is Zwart, BoerBurgerBeweging (BBB), JA21, VOLT, Belang van Nederland (BVNL) en U26 GEMEENTEN. Die laatste partij is een samenwerking tussen verschillende lokale partijen uit de 26 Utrechtse gemeenten.

Niet eerder deden er zoveel partijen mee aan de provinciale verkiezingen als dit jaar. Bij de laatste verkiezingen in 2019 stonden er nog veertien partijen op de kieslijst. Inwoners van de provincie Utrecht kunnen kiezen uit 528 kandidaten tijdens de komende verkiezingen.

Tijdens de vorige Provinciale Statenverkiezingen in 2019 kregen GroenLinks, VVD en Forum voor Democratie de meeste stemmen. De Utrechtse coalitie bestond de afgelopen jaren uit CDA, GroenLinks, D66, PvdA en ChristenUnie. Thema’s die een belangrijke rol spelen bij de komende verkiezingen zijn onder meer woningbouw, landbouw/natuur (stikstof), duurzame energie (wind- en zonne-energie) en verkeer.

Nieuwkomers

Partijen waar voor het eerst op gestemd kan worden zijn Zwarte Piet is Zwart, BoerBurgerBeweging, JA21, VOLT, Belang van Nederland (BVNL). JA21 en BVNL zitten nu ook al in de Provinciale Staten, maar dat gebeurde nadat er door een aantal Utrechtse Statenleden tussentijds werd gebroken met respectievelijk Forum voor Democratie en PVV.

De partij Zwarte Piet is Zwart is waarschijnlijk de meest opvallende op de kandidatenlijst. De partij is niet helemaal nieuw in onze provincie. Lijsttrekker en oprichter Gimo Baram deed vorig jaar onder dezelfde partijnaam ook al mee aan de gemeenteraadsverkiezingen in Amersfoort. Daar wist hij geen zetel te behalen.

De Provinciale Staten- en Waterschapsverkiezingen vinden plaats op woensdag 15 maart.

11 Reacties

Reageren
 1. Marcel Visser

  19 partijen en je hebt 4400 stemmen nodig zowat voor 1 zetel. Wie stemt nu echt met kennis van de inhoud van een partij? Bijna echt onleesbaar wat in programma’s staat. Niks van punt 1 en 2 en 3 en 4. Bla bla etctera. Ik wil huizen laten bouwen in de polder met hout skelet bouw. Trapezium met groot balkon voor ouderen> 10000 en zo snel mogelijk. Platte daken, met groen erop en zonnepanelen. Eigen parkeerplek voor 2 auto’s die EV zijn. Niks langs de openbare weg. Veel groen en in een svorm bouwen. Niks rijtjes. Dan plein met winkels en terrassen. Dat alles binnen 6 weken aannemen. 1 week later en dan is de toestemming er wegens overschrijden termijn. Openbaar vervoer naar de polder in EV busjes. Dat is maar 1 puntje uit het programma van de partij: stem voor uzelf. SVU. De rest komt vanzelf want andere partijen hebben toch alleen maar bla bla.

 2. Scherpschutter

  Helaas. Opnieuw valt er niets te kiezen. Het is links, linkser, nog linkser of extreem-links. Geen enkele partij die streeft naar forse inkrimping of afschaffing van de Provinciale Staten.

 3. woutvr

  Mooi! Het zou mooi zijn als er nu een presentatie komt..

 4. Taeke D.

  Waar in het spectrum plaatst u b.v. FvD en SGP?

 5. Christel van Walveren

  Ja joh, (zeer en extreem) conservatief rechts-links noemen: “Partijen waar voor het eerst op gestemd kan worden zijn Zwarte Piet is Zwart, BoerBurgerBeweging, JA21 Belang van Nederland (BVNL). JA21 en BVNL”

 6. Stadskanaal

  @SS
  Zwarte Piet is Zwart, linkser gaat het niet worden, lol. Nog los van je stompzinnige links-rechts gepolariseer, valt er voor jou in Utrecht inderdaad niks te kiezen. En gelukkig maar.

 7. Wies

  Provinciale Staten…

  Zelden zo’n matigee overheidslaag gezien.

 8. Realist

  @Christel van Waveren. Gezien vanuit het extreem links perspectief is alles wat naar rechts schuift extreem. Het is dus vrij duidelijk waarom je deze partijen tot extremistische partijen bombardeert.

 9. Koel Hoofd

  19 partijen… maar officeel slechts 18 want bij GL krijg je de PvdA kado en vice versa.
  Als het tegenzit zijn dat 19 verkiezingsdictaten van gemiddeld 45 pagina’s elk.
  855 pagina’s huiswerk om een geinformeerde keuze te kunnen maken tussen grijs, grijs, grijs of grijs of grijs…. Gelukkig zijn de programma’s van GL en PvdA onderling uitwisselbaar dus hoef je er maar een te lezen en dan zijn het nog maar 810 pagina’s.
  Geen hond die dat doet, dus zullen de bekende koppen het podium weer betreden om met loze beloften, zwakzinnige gekleurde proefballonnetjes en mooie praatjes ideologische zieltjes te winnen want ‘het volk’ echt vertegenwoordigen, dat doet tegenwoordig nog maar een enkele partij.

  @Marcel Visser
  De mensen van partijen die actief hun social media netwerk inzetten hebben die stemmen zo bijelkaar.

 10. Jacobse& van Es.

  Mensen stem gewoon op de tegenpartij, lijst0,Jacobs en van Es.
  Geen gezeik iedereen rijk ….

 11. Arie Stuijt

  Maar 1 maal heb ik op een partij gestemd. Dat was de partij van de Opa’s, de CHU. Toen Steenkamp het CDA tot stand had gebracht was ik ‘partijloos’.
  Sinds dien kies ik een persoon uit de partijlijsten die ‘bij mij past’. Of lijkt te passen. Die volg ik na verkiezing ook om te zien hoe zij werkt. Ja, ik moet nog steeds op een man stemmen! Het is terugblikkend goed gelukt. Ik ben tevreden met de mensen die ik het toevertrouwde mijn belangen te behartigen.
  Van partijen moet ik nog steeds niets hebben. Hoewel, bij beter taalgebruik, de SP in de buurt van mijn voorkeuren komt.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).