Dit zijn de uitkomsten van de voorjaarsnota: 19 miljoen voor randweg, vega(n) hapjes en mobiele stembussen - De Utrechtse Internet Courant Dit zijn de uitkomsten van de voorjaarsnota: 19 miljoen voor randweg, vega(n) hapjes en mobiele stembussen - De Utrechtse Internet Courant

Dit zijn de uitkomsten van de voorjaarsnota: 19 miljoen voor randweg, vega(n) hapjes en mobiele stembussen

Dit zijn de uitkomsten van de voorjaarsnota: 19 miljoen voor randweg, vega(n) hapjes en mobiele stembussen
Archieffoto Stadskantoor
Gisteravond heeft de Utrechtse gemeenteraad voor de laatste keer gediscussieerd over de Voorjaarsnota 2017. De plannen van het college voor de komende jaren zijn daarmee duidelijker geworden.

Gisteravond heeft de Utrechtse gemeenteraad voor de laatste keer gediscussieerd over de Voorjaarsnota 2017. De plannen van het college voor de komende jaren zijn daarmee duidelijker geworden.

De vergadering begon om 13:00 en duurde tot 01:44 uur vannacht. Er zijn tientallen moties aangenomen door de gemeenteraad. Lees hier een selectie:

Pius X neemt definitief Sint Willibrordkerk over

De gemeente is akkoord gegaan met de koop van de Sint Willibrordkerk door de conservatieve broederschap Pius X. De broederschap zal de schulden van de kerk, waar zij op zondag religieuze diensten organiseert,  overnemen.

Eerder was er al veel controversie over de mogelijke koop. Prominente Utrechters, waaronder Claudia de Breij en Maarten van Rossem, ondertekenden een open brief waarin zij het college vroegen om niet door te gaan met de koop door de broederschap. Dit uit angst dat de kerk ‘een parel in een gesloten oester’ wordt vanwege het conservatieve karakter van het broederschap. Ook de vrijwilligers die in de kerk werken waren het niet met de koop eens. Zij zijn bang dat de kerk een gesloten karakter krijgt, waardoor geen wereldse activiteiten als burgerlijke huwelijken, concerten en theatervoorstellingen meer mogelijk zijn.

Wethouder Kees Geldof gaf eerder aan te garanderen dat de Willibrordkerk de deuren wel open zal houden voor Kerken Kijken Utrecht, Open Monumentendag, Culturele Zondagen, Festival Oude Muziek en andere muziek- proza- en poëzie-evenementen.

19 miljoen voor Noordelijke Randweg Utrecht

Er komt 19 miljoen euro beschikbaar voor de Noordelijke Randweg Utrecht (NRU). Dit geld was eigenlijk bestemd voor de te ontwikkelen stadsboulevard op de Kardinaal de Jongweg, wat betekent dat dit plan voorlopig niet meer doorgaat.

De gemeenteraad ging akkoord met het voorstel van CDA en PvdA om 19 miljoen euro beschikbaar te stellen voor de verdiepte aanleg van de kruispunten op de Noordelijke ring. De NRU wordt de komende jaren verbouwd tot snelweg. Door het geldbedrag kunnen de kruispunten waarschijnlijk verdiept worden op alle drie de pleinen; Henri Dunantplein, Gandhiplein en het Robbert Kochplein.

Het amendement werd, na een lange discussie, unaniem aangenomen. “Bewoners van Overvecht willen betere leefbaarheid en minimale geluidshinder. Het extra geld dat nu beschikbaar komt maakt dit mogelijk”, aldus Sander van Waveren (CDA). “We zijn blij dat er nu daadwerkelijk geld komt voor een leefbaar scenario voor de NRU én voor de wijk. De weg wordt door Rijk, provincie en gemeente samen aangelegd. Wij zetten nu deze stap, ik verwacht dat de andere overheden nu ook gaan bijdragen. Overvecht verdient dat!”

Mobiele stembussen

De gemeenteraad ging akkoord met de motie van D66 om meer mobiele stembureaus in te zetten bij de volgende gemeenteraadsverkiezingen. D66 heeft deze motie ingediend samen met ChristenUnie, Pvda en het CDA. De mobiele stembussen moeten ervoor zorgen dat de opkomst voor de verkiezingen groter wordt dan die van vier jaar geleden.

Vega(n) hapjes

Bij alle bijeenkomsten die de gemeenten voortaan organiseert, zal minstens 50 procent van de geserveerde hapjes vegetarisch en veganistisch zijn. Deze motie is aangenomen op voorstel van de Partij voor de Dieren.

PvdD-raadslid Eva van Esch: “Het college streeft ernaar om in 2030 klimaatneutraal te zijn, maar richt zich daarbij vooral op reductie van het energieverbruik. Met een meer veganistisch eetpatroon valt echter een veel grotere winst te behalen op het gebied van het tegengaan van klimaatverandering. Duurzaam consumeren zien wij dus als een essentieel onderdeel van een écht duurzaam beleid in Utrecht.”

GroenLinks wil selectie toeristen

GroenLinks pleitte voor een halt van de toeristenstroom in Utrecht. De partij wil een selectie van welke toeristen welkom zijn in de stad.

Fractievoorzitter Heleen de Boer legt aan DUIC uit dat het er vooral om gaat op welke en hoeveel toeristen de marketing zich richt. “Utrechtse marketingbureaus voor toerisme kunnen bij het reclame maken al kijken op welke groep zij zich richten.  Zo kun je voorkomen dat de stad overstroomt wordt door toeristen zoals in Amsterdam. Bij GroenLinks willen we vooral toeristen hebben die passen bij het imago van de stad; het healthy urban living imago. Zo willen we niet dat er bijvoorbeeld hele bussen vol met mensen naar de stad komen, maar dat we toeristen aantrekken die begaan zijn met duurzaam vervoer en verblijf.”

21 Reacties

Reageren
 1. Bert

  Groen-Links is weer lekker bezig:

  – selectie op toeristen (maar als dat bij migranten gebeurt, zijn de de Godwin’s niet van de lucht)
  – als politieke partij vertellen hoe ondernemers hun bedrijfsvoering moet voeren
  – het partij ideaal als self fulfilling prophecy aan de stad opdringen

 2. Barend

  Dubbel goed nieuws. Wel een verdiepte NRU, geen stadsboulevard Kardinaal de Jongweg.

 3. Paul

  GroenLinks wil toeristen selecteren? Alleen met een stemfie waaruit blijkt dat ze groen en links zijn mogen ze Utrecht in? Moet toch niet gekker gaan worden?

 4. Johan

  “Bij GroenLinks willen we vooral toeristen hebben die passen bij het imago van de stad, het HEALTHY URBAN LIVING imago”. Mijn hemel, die dame is echt de weg kwijt. Wat zegt ze hier in hemelsnaam. Wat een kromspeak.

 5. Joan

  Eerstens de kerk is niet verkocht aan of gekocht door Pius X. Pius X krijgt een of meerdere bestuurszetels in de stichting SWS, de eigenaar van de kerk, door een 9 ton ter beschikking te stellen voor aflossing van leningen aan het restauratiefonds

  Tweedens welke middelen heeft Geldof om de genoemde openstellingen te garanderen?

  Ten derde, heeft Geldof al een poging gedaan om te bemiddelen, wat hij de gemeenteraad heeft toegezegd?

 6. Frans

  Zelf ben ik niet religieus maar het kopen van een stuk geschiedenis
  moet toch zeker aanspreken.
  Ik ben een paar keer in deze kerk geweest en vond ik het een heel ouderwetse
  aankleding uit vroegere jaren.
  Desondaks betekent het voor mij een herinnering aan hoe het er aan toe ging
  in de Roomsch Kathlieke kerken.
  Dus mijn advies luidt; wees zuinig op onze geschiedenis.
  Smaak doet er in deze niet toe.

  Frans

 7. Paul

  Verdiepte kruisingen in NRU tegen verkeerslawaai?
  Snap ik niet, bij aanleg 24 Oktoberplein met fly-over kon men verkeerslawaai tegengaan met asfalt en keermuurtjes.
  Flyover was goedkoper dan aanleg in de diepte.
  Zijn we er toch weer ingetuind.

 8. Katja

  Toeristen selecteren dmv tourniquettes en toegangsprijzen. Utrecht wordt al een overstroomd met festivals, dus zet er maar een hek omheen. Blijft het tenminste leefbaar.

 9. Gregor

  Wat grappig, Trump doet sinds afgelopen nacht ook aan selectie bij de poort. De wereld is te klein! Maar de wereldvreemden van GroenLinks opperen eenzelfde voorstel. Die lui op de Oudegracht zijn helemaal de weg kwijt

 10. G.H.

  @Paul: een keermuur en fluisterasfalt gaan geluidsoverlast tegen.
  Een verdiepte ligging doet dat nog meer, maar is ook veel duurder.
  Dat extra geld was er niet bij het 24 Oktoberplein.
  Bij de NRU ook niet, maar daar is ervoor gekozen om een ander project te schrappen om dit toch te kunnen financieren.
  Waar zijn we precies ingetuind?

 11. Hans Versnel

  Heel goed. Eerst de verdiepte NRU en dan de Kardinaal als stadsboulevard. Juiste volgorde. Gefeliciteerd Ruben Post (PvdA) en Sander van Waveren (CDA).

 12. Johan

  @ Hans Versnel

  Dan mag ik hopen dat tegen de tijd dat die boulevard van jou aan de beurt is, er een college en raad zitten die bij zinnen gekomen zijn.

 13. jelle

  Het staat er een beetje gek, selecteren van toeristen, maar volgens mij bedoelen ze dat de marketing van Utrecht als vakantiebestemming zich gaat richten op keurige kunst- en cultuurliefhebbers en niet op Easyjetvluchten en busladingen vol vrijgezellenfeestvierders uit Noord-Engelse en West-Duitse industriesteden. Dat vind ik dat een prima plan. Die mogen ze in Amsterdam hebben.

 14. Martin

  De enige duurzame toerist is de toerist die thuisblijft.

 15. JdV

  Gaaf zeg. Selectie aan de poort. Nu nog voor toeristen, maar wie weet. Dit opent mogelijkheden. In de VS zijn ze druk met het ontwikkelen van een muur om ongewenste toeristen buiten te houden. Ik stel een bezoek aan dhr. D. Trump voor. Wellicht is er iets met korting te regelen voor 030.

 16. Stephanie

  Wat Jelle zegt! Prima plan , stop de veramsterdammisering van ons stadsie! Houd Amsterdam ons enige nationale pretpark, Voor de rest van Nederland wel zo goed…

 17. Bash?

  Ach gutgutkegut.

  De rechtse oproerkraaiers zijn weer eens onder hun steen vandaan gekomen om Groen Links te bashen terwijl de partij hier gewoon bestuurbverantwoordelijkheid neemt waar we juist blij mee moeten zijn als stad.

  Amsterdam is helemaal verneukt door (goedkoop) toerisme en op DUIC wordt nu al massaal gereageerd met de term “pretpark Utrecht”. Nu wil een partij het probleem tenminste aanpakken door zich te richt op de kwalitatief hoogwaardige toerist (waardoor de overlast klein gehouden wordt), is het weer niet goed. Alleen maar, omdat het voorstel van de “verkeerde” partij komt. Krommer kun je het niet maken.

  Groen Links bestuurt tenminste en maakt keuzes voor de toekomst. Het neemt beslissingen is consensus met de andere coalitiepartijen. Zint het je niet, kun je beter daar gaan klagen. Zeker als je, ik noem maar wat, bijvoorbeeld op de VVD hebt gestemd, want die omarmen tot nu toe bijna alle Groen Links voorstellen.

 18. Ben

  Pffff dat GroenLinks slaat wel heel erg door.

 19. paul

  Utrecht is een zeer gastvrije stad, altijd geweest, hokjes denken past hierin niet !
  Als we als Utrecht inhoud blijven geven aan echte kwaliteit & orginaliteit dan zullen we vermoedelijk ook geen verveelde oppervlakkige touristen aantrekken.

 20. blm

  Werk in de binnenstad en de toeristen die hier komen zijn iid van een andere orde dan die veelal in A’dam. Er is volgens mij helemaal geen probleem en gaat het prima. Leuk die belangstelling voor onze stad en ook weer extra banen en economische dynamiek. De vele festivals en zondagsmarkten trekt een grotere wissel op de omgeving dan de toeristen. Leuk festivals/evenementen maar wel een overdosis inmiddels.
  (lijkt wel of veel mensen bezig gehouden moeten worden).

 21. vreekamp

  Toen ik de plannen voor halvering van de noordelijke binnenringweg, de Kardinaal de Jongweg, las, sloeg me de schrik om het hart. “Wanneer vallen de eerste doden?”, dacht ik gelijk. Deze binnenring is een belangrijke doorgang voor brandweer, ambulance en politie tussen vijf wijken. Het staat er nu al vaak vast vanwege traag afgestelde verkeerslichten, weet ik als fietser en automobilist. Dus, weg met de plannen!

  Dat selecteren op toeristen is natuurlijk een dwaasheid van een wc-geleerde. Een groot deel van de attracties zijn particuliere initiatieven. Daar krijgt de gemeente geen vinger (au!) tussen. Krijgen de stadswachten soms de opdracht bepaalde huidskleuren te weren, sjabby geklede personen met een vreemde tong, etc? Intussen staat de gemeente wel toe dat de Jaarbeurs steeds meer luidruchtige massafeesten gaat organiseren… En dat kan de gemeente wel tegenhouden door gewoon geen vergunning te verlenen. Zit de gemeenteraad te slapen?

  Henk Vreekamp

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).