Eelco Eerenberg nieuwe wethouder van Utrecht Eelco Eerenberg nieuwe wethouder van Utrecht

Eelco Eerenberg nieuwe wethouder van Utrecht

Eelco Eerenberg nieuwe wethouder van Utrecht
Eelco Eerenberg. Bron: D66 Utrecht
De fractie van D66 Utrecht draagt de 35-jarige Eelco Eerenberg voor als nieuwe wethouder in Utrecht. Hij is daarmee de opvolger van de naar Amsterdam vertrokken Victor Everhardt.

De fractie van D66 Utrecht draagt de 35-jarige Eelco Eerenberg voor als nieuwe wethouder in Utrecht. Hij is daarmee de opvolger van de naar Amsterdam vertrokken Victor Everhardt.

Eerenberg was meer dan vijf jaar wethouder in Enschede, waarvan enkele jaren locoburgemeester.

Fractievoorzitter Jony Ferket: “We mogen in onze handen knijpen dat Eelco naar Utrecht komt. Hij is zeer talentvol en beschikt over de nodige ervaring. Door zijn betrokkenheid als vicevoorzitter van de commissie Zorg, Jeugd en Onderwijs van de VNG heeft Eelco een goed netwerk en veel kennis over de jeugdzorg. We zien in hem een grote aanwinst voor onze stad.”

De gemeenteraadsfractie van D66 Utrecht wil Eelco Eerenberg voordragen in de gemeenteraad van 19 december. Daar zal worden gestemd over zijn voordracht.

‘Fantastische stad’

Eerenberg: “Utrecht is een fantastische stad met geweldige bewoners, die ik graag snel wil leren kennen. Ik ben er trots op dat de fractie mij voordraagt om hier wethouder te worden. Ik kijk er naar uit om het college weer op volle sterkte te brengen.”

De voormalige wethouder uit Enschede neemt de volledige portefeuille van oud-wethouder Everhardt over: Volksgezondheid, Milieu en Emissieloos vervoer, Jeugd en Jeugdzorg, Stationsgebied en Vastgoed. Ook wordt hij wijkwethouder Leidsche Rijn. Eerenberg: “Victor Everhardt heeft een zeer stevige basis achtergelaten ik ben vereerd dat ik daarop kan bouwen en de afspraken in het coalitieakkoord verder uit mag voeren.”

Van Enschede naar Utrecht

Eerenberg was meer dan vijf jaar wethouder in Enschede. Hij was verantwoordelijk voor de portefeuilles Financiën, Onderwijs, Jeugdzorg, Duurzaamheid, Economische Zaken en Stadsdeel Centrum. Ook vervulde hij gedurende vier jaar de rol van locoburgemeester.

Hij werd in 2015 gekozen tot Beste Jonge Bestuurder van Nederland in een verkiezing van Binnenlands Bestuur. Voordat hij bestuurder werd, studeerde hij Informatica en was tegelijkertijd raadslid voor D66 in Enschede.

Hij is getrouwd en heeft een dochter. Eerenberg: “De druk op de Utrechtse huizenmarkt is mij niet onbekend natuurlijk. Toch doe ik er alles aan om samen met mijn gezin op korte termijn naar mijn nieuwe thuisstad te kunnen verhuizen. Daar hebben wij als gezin enorm zin in. Verder kijk ik ernaar uit om snel veel Utrechters te ontmoeten en als wijkwethouder Leidsche Rijn alle verhalen over de wijk te horen.”

6 Reacties

Reageren
 1. Arjan Verhoeven

  Ik vind het toch een beetje raar dat het wethoudersschap een soort carrierepad lijkt te worden. Na Enschede nog een paar jaartjes Utrecht, en misschien dan ook naar Amsterdam?

  Het zijn ook geen lullige portefeuilles waarvoor hij wordt ingevlogen. Dan kun je nog zo kundig zijn, je moet toch gewoon al jaren ingelezen zijn in wat er allemaal speelt in Utrecht? Al jaren in het cafe problemen hebben gehoord die besproken werden aan een ander tafeltje?

  Hij zit nu al te druppelen dat hij misschien niet eens verhuist.

  “Utrecht is een fantastische stad met geweldige bewoners, die ik graag snel wil leren kennen. ” Ja en Shell is een fantastisch bedrijf met geweldige medewerkers.

 2. Nina

  Deze man heeft gewoond in het Gooi, aan de universiteit Twente gestudeerd en daarna altijd in Twente gewoond. Niks ten nadele van zijn evt. capaciteiten, maar hoe kan hij weten wat onze stad nodig heeft?

  In een interview in Turbantia zegt hij dat het voor zijn gezin moeilijk wordt te verhuizen, terwijl hij in DUIC zegt dat ze er heel veel zin in hebben (…..). Ik kan hem alvast een eerste tip meegeven: Utrechters hebben een hekel aan naar de mond praten.

 3. Koel hoofd

  @Arjan De politiek is een carriere keuze want ‘besturen’ zijn de best betaalde banen in Nederland, zonder enige verantwoordelijkheid die een manager in het bedrijfsleven wel heeft. Daarnaast, dankzij het politiek en ambtelijk netwerk wachten (na afloop van politieke carrières) de raad van bestuur baantjes. Dat is veel geld voor heel weinig werk.
  Het trekt dus een bepaald soort mensen aan.

 4. Arjan Verhoeven

  @Koel hoofd,

  Ja precies. Het zegt ook wel veel over D66 Utrecht die kennelijk binnen de eigen gelederen niemand bereid of geschikt vonden.

  @Nina,

  Ook in Tubantia: “Maar Utrecht trekt enorm. Dat heeft te maken met de portefeuille die ik daar krijg, maar ook met de schaal van de stad.”

  Die portefeuille is dus min of meer wat hij nu al doet, dus hij wil vooral een grotere stad. De liefde voor de Utrecht spat ervan af.

 5. jos stelling

  helemaal eens met JdV, Arjan Verhoeven en K.hoofd. Utrecht: carrière-stapje voor mensen van elders.

 6. Koel Hoofd

  Wat moet een bestuurder wel kunnen wat in het bedrijfsleven totaal irrelevant is?
  (https://utrecht.d66.nl/kandidaat-wethouder-gezocht-reageer-tot-1-november/)

  – Ze vertaalt externe ontwikkelingen in een sociaal-liberale visie voor de samenleving en D66.
  – Een D66 wethouder doorziet maatschappelijke en politieke processen. Ze ziet politieke kansen en gevaren.

  Een bedrijfsmanager werkt in het belang van continuïteit van het bedrijf en wordt daar op afgerekend.
  Een wethouder is bezig de eigen politieke visie de maatschappij op te leggen en daarmee politiek voordeel te behalen?
  Dat zou de puinhoop in Utrecht wel verklaren….

  Maar, geef die man een kans. Hij heeft in iedergeval geen geschiedenis, politiek of bestuurskunde gestudeerd, maar om rationeel logisch te denken. Dat pleit voor hem.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).