Expertmeeting De Kade levert raad nieuwe info op, bij Stelling wat minder | De Utrechtse Internet Courant Expertmeeting De Kade levert raad nieuwe info op, bij Stelling wat minder | De Utrechtse Internet Courant

Expertmeeting De Kade levert raad nieuwe info op, bij Stelling wat minder

Expertmeeting De Kade levert raad nieuwe info op, bij Stelling wat minder
De veelbesproken expertmeeting over bioscoop De Kade van gisteravond is met verschillende blikken bekeken. Raadslid Aline Knip (D66) spreekt van een informatieve avond terwijl er voor criticaster Jos Stelling weinig nieuws boven tafel kwam. “Het werd eens te meer duidelijk hoe verbonden dit project met de gemeente is.”

De veelbesproken expertmeeting over bioscoop De Kade van gisteravond is met verschillende blikken bekeken. Raadslid Aline Knip (D66) spreekt van een informatieve avond terwijl er voor criticaster Jos Stelling weinig nieuws boven tafel kwam. “Het werd eens te meer duidelijk hoe verbonden dit project met de gemeente is.”

Over de ophef die gisteren over de bijeenkomst ontstond via DUIC is Knip niet erg te spreken. “Het hele verhaal over een ‘geheime bijeenkomst’ en ‘achterkamertjespolitiek’ is gewoon niet waar en wordt groter gemaakt dat het is. Voor ons als raad zijn dit soort expertmeetingen ook nieuw en we zien het vooral als werkbezoek. We wilden ons laten informeren over wat er speelt in bioscoopland en een gesprek met 50 toehoorders zou een heel ander gesprek worden.”

Aline Knip is wél te spreken over de inhoud van de meeting. “Voor ons was het nog niet duidelijk wat nou precies de plannen waren voor bioscoop De Kade. We hebben in de media wel veel gelezen, maar wat nou de samenhang zou worden tussen een bioscoop, HKU en ’t Hoogt was ons nog niet duidelijk. Over onder andere die samenwerking hebben we nu opheldering gekregen.”

Meer van hetzelfde

De bekendste criticus van het project, Jos Stelling, was niet onder de indruk van de presentaties. “Het werd eens te meer duidelijk wat voor gemeentelijk project dit wel niet is. Ze noemen het een particulier initiatief, maar het wordt allemaal indirect gesubsidieerd. Bij de presentatie van ’t Hoogt kwam naar voren dat ze zonder De Kade geen toekomst meer hebben en het HKU wil graag in het pand, omdat ze op zoek zijn naar een plek in de binnenstad. Waarom dat per se in De Kade moet is niet helemaal duidelijk.”

Als toehoorder mocht Stelling zelf niet spreken tijdens de meeting, wel mocht hij op het eind vragen stellen. “In vrijwel elke presentatie werd ik genoemd, dus heb op het eind maar gevraagd of mensen nog vragen voor mij hadden.”

Raadsinformatieavond

Knip wil benadrukken dat de meeting puur ter informatie was. “Er komen nog tal van raadsinformatieavonden waarin de ruimtelijke plannen worden besproken. Dit gesprek ging puur om de bioscoop. Op deze avonden willen we het graag met betrokken bewoners hebben over de ruimtelijke problemen, bomen die eventueel gekapt moeten worden, en wat de gevolgen zijn van grote hoeveelheid studenten in de buurt en dergelijke.”

Naar verwachting besluit het college van B&W medio september over de kwestie. De commissie en de gemeenteraad waarschijnlijk in november.

UPDATE: Op verzoek hierbij de cijfers waar in de reacties hieronder aan wordt gerefereerd.

Gekoppelde berichten

16 Reacties

Reageren
 1. Roland Goetgeluk

  Aline,

  Het is wonderbaarlijk dat iemand met jouw achtergrond – https://nl.linkedin.com/pub/aline-knip/6/94/759 – nog geen inzicht had in de economische discussie rond de #Kade. Dat stemt zeer droef. Heel droef.

  Het is wonderbaarlijk dat iemand met jouw achtergrond – D66 – straks ‘t Hoogt gaat redden met de #Kade. Waarom kan ‘t Hoogt dat zelf niet als ondernemer? Stelling een echte ondernemer: hij aanvaardt het risico en bedelt niet bij de overheid als het niet lukt.

  Het is wonderbaarlijk dat iemand met jouw achtergrond – D66 – niet te spreken is over de gang van zaken rond de expertmeeting. De informatie die op de DUIC staat is, is origineel. En pas na alle tumult is er wat gedraaid. Ik dacht dat D66 zo voor openheid, dialoog en vooral een ‘gelijk speelveld’ was.

  Als lid van D66 moet ik wel grimlachen om het gedraai. Maar ja, het leed van de Bieb++ en de deals met ‘t Hoogt, HKU en NFF moet worden verzacht met de Kade.

  Ik heb nog een hoop: Kades doen het slecht in Utrecht. Ze storten in omdat het fundament niet zo goed is.

  Overigens heb ik Alexander Pechtold maar betrokken in de informatiestroom. Stel dat het een #VanReytje wordt – je weet maar nooit – dan zal hij dat niet erg waarderen.

 2. jos stelling

  Ben nu toch wel erg benieuwd wat voor Aline Knip de nieuwe informatie was m.b.t. de plannen voor bioscoop De Kade. Veel meer en veel uitgebreidere informatie hebben we immers kunnen lezen in de verschillende startnotities. De presentatie van Pim Hermeling ging vooral over hemzelf (…) (incl. foto met koning Willem Alexander en zijn “Pand Noord” toen Amsterdam nog een kale vlakte was. e.d.). Daarna kwamen er nog een paar sprekers waarvan niet helemaal duidelijk was waarom ze daar waren en waarom ze vertelden wat ze vertelden. Duidelijk werd wel dat nu toch echt ’t Hoogt nadrukkelijk op de deur klopt van ‘De Kade’. De enige echt duidelijke professionele informatie kwam van Willem Pruijssers van DFW (die ik daar voor het eerst ontmoette) en er werden spreadsheets uitgedeeld over de werkelijke bioscoopcijfers en wat ons wellicht straks te wachten staat in Utrecht. En dat liegt er niet om. Daarna ging het in de wandelgangen over “politiek”, dat het eens tijd werd dat er een frisse wind door het ambtelijke cultuurapparaat moet waaien en natuurlijk verder over geld en onroerend goed. Tenslotte had ik een heel fijn gesprek over de menselijke maat, over mensen die denken dat alles te koop is, dat Utrecht eindelijk eens teruggeven moet worden aan de mensen van wie de stad is. En hoe mooi de Mariaplaats geworden is.

 3. Roland Goetgeluk

  Beste Jos,

  Zijn die cijfers op de spreadsheets – met uitleg – te krijgen?

 4. Johan

  “Over de ophef die gisteren over de bijeenkomst ontstond via DUIC”
  Da’s niet helemaal correct natuurlijk. Stond ‘s ochtends in AD/UN en pas eind van de ochtend op DUIC

 5. jos stelling

  Jazeker. Er moet even een linkje van gemaakt worden en ik weet niet hoe dat moet. Morgenochtend plaats ik het hier wel.

 6. jos stelling

  Ze blijken hierboven via het linkje al te staan..

 7. Cees Verploeg

  Voor mevrouw Knip was het allemaal nog niet duidelijk. Dat is bijzonder na de stortvloed aan informatie die de afgelopen tijd is vrijgekomen. (inclusief een eerdere presentatie van Pim Hermeling) Goetgeluk heeft natuurlijk gelijk dat dit verhaal rechtstreeks in verband staat met het afgeschoten Artplex-Bieb++ plan. Wat een zegen voor de stad dat een afvallig raadslid dit toen blokkeerde, met als mooi resultaat onder meer de Bieb in het oude postkantoor. Zoals het er nu uitziet, kunnen we de Citybioscoop in de Voorstraat wel opdoeken. Met dank aan D66. Volbouwen die stad en het echt waardevolle negeren.

 8. Frederik

  Mevrouw Knip meldt: ‘Op deze avonden willen we het graag met betrokken bewoners hebben over de ruimtelijke problemen, bomen die eventueel gekapt moeten worden, en wat de gevolgen zijn van grote hoeveelheid studenten in de buurt en dergelijke.’ Dit klinkt alsof De Kade er gewoon gaat komen. Maar mevr. Knip is raadslid, geen wethouder toch? En dit wist mevr. Knip dan toch weer wél, ondanks dat ze zo matig geïnformeerd zei te zijn. En qua te kappen bomen (zie andere bericht hierover in DUIC), dat is het spreekwoordelijke doekje voor het bloeden. Dit lijkt mij ouderwetse (?) volksverlakkerij. Maar van de Democraten (!) ’66 weten we inmiddels wat we kunnen verwachten.

  Hoe zit het met de SP en GL? Of beter nog, met de VVD? Stelling is een ondernemer, niet geheel zonder succes, en zou vanuit die hoek wel wat meer steun mogen verwachten. Hopelijk kan dit allemaal nog ten goede gekeerd worden. En dat we een prachtige hernieuwde City mogen krijgen aan de Voorstraat.

 9. Roland Goetgeluk

  Zojuist heb ik als bezorgd D66-lid Alexander Pechtold via twitter geïnformeerd dat D66Utrecht zedeloos richting verliest.

  Een #VanReytje – in achterkamers vastgoed-grond-subsidies koppelen – ligt op de loer.

  En als dit waar blijkt te zijn, dan is dit electoraal niet zo handig.

  Soms moet de meester ingrijpen of minimaal even controleren of het spel wel schoon gespeeld wordt.

 10. Klein geestig

  Zo komen de reacties hierboven over…als je andere succes mis gunt, of bang bent voor de toekomst. Waarom moet Jos Stellig het alleen recht hebben op gelijk in Utrecht…? Hij verspeelt zo zijn credit en sympathie bij mij door steeds maar weer een visie op basis van angsten te ventileren…
  Ik wens dit opfrissende initiatief daarom juist succes toe ! Het is wat Utrecht nodig kan gebruiken….
  Menselijke maat ? Dit gebouw is niet groter dan zijn omgeving…of weet Jos Stellig ook nu alles over architectuur ?
  Ik behoor tot de groep bewoners die de Kade graag een zeer warm hard toe dragen.

 11. Jos Stelling

  @ Klein Geestig. Op basis waarvan en waarom denk je dat ik alleen recht wil hebben in Utrecht?. Wat is eigenlijk mijn visie op basis van angsten?. Hoe komt het dat jij mijn mening over ´menselijke maat` zomaar koppelt aan onroerend goed. En hoe is het gekomen dat je jezelf `Klein Geestig` ben gaan noemen?

 12. Zonnewende

  Ik hoop dat het hetzelfde zal gaan als bij de bieb: afschieten Kade en verwelkomen City. Al dan niet met een petitie.

  Ik heb het niet nagerekend, maar ik krijg de indruk dat De Kade alleen maar zo groots kan worden opgezet als het verzekerd is van de (huur)inkomsten van ‘t Hoogt en het HKU. Huurinkomsten zijn voorspelbaar, zeker als het 10 jaarcontracten betreft (niet ongebruikelijk in vastgoedland). Het ondernemingsrisico is dus van De Kade-exploitant verlegd naar partijen die door subsidies betaald worden. Dat is wel héél commercieel gedacht door de Kade-exploitant, maar ten koste van gemeenschapsgeld.

  Ik snap niet dat de Utrechtse politiek dat over het hoofd ziet. Of zie ik het wellicht verkeerd?

  Ik ben zeker niet voor een Jos Stelling monopolie in arthouse-Utrecht. Maar feit is dat hij een al jaren goedlopend Springhaver heeft met karakter en ook een vervallen politiebureau heeft omgetoverd tot een mooie bioscoop met bijzondere foyer (glazen dak). Daarmee heeft hij ook nog eens het Ledig Erf opgewaardeerd tot een van de leukste terassenpleinen in Utrecht. En als er één straat is die het verdiend om zijn potentie nou eens eindelijk waar te maken, is het de Voorstraat wel!

  Ik kom van alle bioscopen het liefst bij Springhaver/LHC, niet alleen voor film maar ook voor gewoon een bakkie of lunch. Dat zie ik mij in de Kade niet doen. Dus van mij mag hij direct met City aan de slag!

 13. Niels Bokhove

  Beste Jos, uit zeer goede bron weet ik dat je helemaal gelijk hebt met je uitspraak dat het hele Kade-project in zeer sterke mate een “gemeentelijk project” is, een gemeentelijke “hobby” zelfs. En dan met name vanuit de ambtelijke hoek.
  En inderdaad is het heel vreemd dat een raadslid als Knip zich onvoldoende geïnformeerd beschouwt. (Maar er wordt al jaren geklaagd over het bedenkelijk niveau van onze volksvertegenwoordigers, op alledrie niveaus.) Ze zijn helaas niet allemaal een Knip voor de neus waard, om eens een flauwe grap te maken.

 14. Toine Goossens

  @Kleingeestig,

  Lees mijn commentaar over beleidsvorming en achterkamertjesgedoe bij de gemeente op ´kritikasters´. En reageer daar dan op.

  Natuurlijk is De Kade een gemeentelijk project. Al in het project Bieb++, persten de ambtenaren het Artplex door de strot van de bibliotheek.
  De oude, politiek gedomineerde, culturele elite van Utrecht probeert met De Kade haar gram te halen. Snel nog voordat bewoners en de nieuwe recreatieve sector hun stempel gaan leggen op de nieuwe cultuurnota 2017-2010.

  Je kent het dossier niet.

 15. Jos Stelling

  @Toine Goossens. Zogauw het al te persoonlijk wordt, heb ik een vermoeden wie. ´Klein Geestig´ is. Het resultaat hier thuis is nu dat ze me ´klein maar geestig´ (KMG) noemen. Daar ga ik dan maar het mooie weekend mee in.

 16. Jaap Verhoeven

  Toch, beste Jos, kan ik me niet aan de indruk onttrekken dat het je voornamelijk om bestrijding van potentiële concurrentie gaat met allerhande andere argumenten. Terwijl ik persoonlijk als consument en Utrechter gewoon blij zou zijn met de Kade. Open vooral ook een bios op de Voorstraat natuurlijk!

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).