Speciale commissie om Utrechtse gemeenteraad toegankelijk te maken | De Utrechtse Internet Courant Speciale commissie om Utrechtse gemeenteraad toegankelijk te maken | De Utrechtse Internet Courant

Speciale commissie om Utrechtse gemeenteraad toegankelijk te maken

Speciale commissie om Utrechtse gemeenteraad toegankelijk te maken
Een commissie van externe experts gaat bekijken hoe de Utrechtse gemeenteraad toegankelijker kan worden. Dit gebeurt op verzoek van de raad zelf, die zich meer wil openstellen voor bewoners van de stad.

Een commissie van externe experts gaat bekijken hoe de Utrechtse gemeenteraad toegankelijker kan worden. Dit gebeurt op verzoek van de raad zelf, die zich meer wil openstellen voor bewoners van de stad.

Uitgangspunt van de raad is dat ‘een open, toegankelijke stad als Utrecht, een open en toegankelijke raad verdient’. Om te bekijken hoe dit gerealiseerd kan worden, is een commissie van vier externe experts samengesteld. Deze komen deels uit Utrecht, deels daarbuiten.

Er is door de raad bewust gekozen voor experts met diverse achtergronden. Zo is commissielid Scott Douglas universitair docent bij de Utrechtse School voor Bestuurs- en Organisatiewetenschap, terwijl voorzitter Jan Dirk Pruim griffier is in Almere en een achtergrond heeft als gemeentesecretaris. De andere twee leden zijn Anke Siegers (directeur van netwerkorganisatie) en Amalia Deekman (senior onderzoeker in de cultuursector).

In het voorjaar van 2017 rondt de commissie haar onderzoek af en geeft deze de raad advies.

7 Reacties

Reageren
 1. Claudia Brugman

  En natuurlijk zijn diegene die zich in deze commissie bezig gaan houden hoog opgeleid en van een organisatie. Als de raad wil dat de stad toegankelijk is en makkelijker te vinden voor de burgers. Vraag het dan burgers van alle lagen.
  En maak inspreken makkelijker, de drempel is hoog, een microfoon voor je gezicht soms op beeld en niet weten hoe de regels zijn in de raadkamer. Of überhaupt wie wat doet. Gewoon aan tafel met elkaar. Daar hoeft echt niet weer geld aan uitgegeven te worden. En de tijden verplaatsen zodat een RIA (raadsinformatieavond) ook eens overdag is. Nu vaak laat op de avond. veel informatie bereikt laag opgeleiden, digibeten, en al die labels niet omdat ze niet eens weten dat inspreekrecht mogelijk is. Zet de buurteams in, de sociaal makelaars, de wijkbureau’s , Laat hun het de mensen vertellen. Hang ouderwets een briefje op met informatie in de buurt.Maar dat daar nu weer een commissie voor komt, is precies de issue. van achter de bureau’s wordt het bedacht. Ga het veld in. Daar liggen de antwoorden.

 2. Commissielid in spe....?

  Serieus……..?
  Hoe moeilijk is het. Deze functie wil ik ook wel en ik doe het voor de helft.
  Vertel welke commissies er zijn. Vertel wat hier besproken wordt, nodig hierbij inwoners proactief bij uit.
  Nodig altijd betrokken uit bij de gesprekken die intern worden gevoerd.
  Bespreek niets meer in de achterkamertjes, maar bespreek alles openbaar.

  Zo heb ik er nog wel een paar hoor. jullie mogen contact met mij opnemen, ik ben beschikbaar voor een zeer schappelijk tarief

 3. Bekijk het

  Het is helemaal niet de bedoeling dat d burger echt bereikt wordt, want dan kan er niks meer stiekem besloten worden en kan er al helemaal niks meer doorheen geduwd worden, waar de burger achteraf niet op zit te wachten.

  Als extra bonus kunnen er nog wat hoog opgeleiden en incrowd members van de scene een leuk zakcentje opstrijken. Zo doe je dat.

  Wie trapt hier nog in?

 4. Aad Burger

  Toegankelijkheid heeft veel verschillende aspecten. Zowel experts als gewone inwoners van de stad kunnen daar wat over zeggen.
  Een aspect van toegankelijkheid lijkt nu even vergeten. De raad heeft besloten het plein voor het oude stadhuis autovrij te maken zonder direct met grote letters aan te geven dat mensen met een beperking en een Europese gehandicapten parkeerkaart wel de raadsvergaderingen, de RIA’s enz. moeten kunnen bereiken evenals politie en brandweer. Eerst een verdrag van de VN over toegankelijkheid goed te keuren en daarna het stadhuis onbereikbaar en dus ontoegankelijk te maken, is te gek voor woorden.

 5. jos stelling

  Wanneer er een zo’n groot door de raad afgedekt college (elke partij een of twee wethouders) wordt gevormd (van SP tot VVD) zit men (incl. de bevolking) er voor vier jaar voor spek en bonen bij (laat staan de oppositie): een voortvarende kongsi met een dominante rol voor de niet gekozen ambtenaren. Terwijl individuele raadsleden nog wat proberen te scoren (vuurwerk, homo stoplichten, en wellicht kartonnetjes tussen de spaken van elektrische fietsen om ze te horen aankomen, vele, vele moties pro forma etc.), wordt het stationsgebied e.o. volgestort.

  In deze constructie liegt de politiek nooit, want steeds er weer dat “voortschrijdende inzicht” als gevolg van het gebrek aan visie of zomaar een andere visie en blijft de besluitvorming buiten beeld. Het is een toneelstuk dat de Utrechters al jaren –op z’n minst- verveeld (zie de opkomst bij de verkiezingen) en kwaad maakt (getuige de vele reacties in de media).

  Deze raad wil nu een commissie van externe experts om te bekijken hoe de Raad toegankelijker kan worden: “wijsheid is namelijk te koop” zo lijkt de gedachte. Door mijn contacten met individuele raadsleden (niet allen) ben ik ervan overtuigd dat het inhuren van enige wijsheid geen kwaad kan.

  De lokale partijpolitiek is (nagenoeg) failliet. Wellicht is het beter om b.v. op personen te stemmen, desnoods (actie-) groepen en hen steeds aansprakelijk te stellen voor wat ze doen. En dan natuurlijk bij voorkeur een minderheidscollege dat steeds publiekelijk per onderwerp met de billen bloot moet en steeds opnieuw voldoende raadsleden moet verzamelen. Onbestuurbaar? Het publiekelijk debat is tijdrovend. Nou en? Utrecht teruggeven aan de bewoners, onderschat die niet (! ). De stad is immers van niemand anders. Niet van boven- maar van onderuit redeneren: dan komen de werkzame constructies vanzelf.

 6. [email protected]

  Hahahahahahahahahahahhhhhhhhhhhhhaaaaaaaaaaahahahahahah dit neem je toch niet serieus zeg, de zittende politieke elite die meer toegankelijk wil zijn, ik zou zeggen begin bij jezelf door op te stappen.

 7. Jolanda

  Ik vind het echt belachelijk! Baantjesuitdelerij voor hoogopgeleiden!
  Als ik mail of twitter naar de raad, krijg ik geen reactie. Ik moet daar en nogmaals naar vragen. En dan nog hoor ik niks!
  Als ik naar een RIA ga en m’n mening geef, je will niet weten wat je allemaal digitaal moet invullen om dat überhaupt te mogen doen, dan luisteren de aanwezige raadsleden nauwelijks, maar ze zullen me op de hoogte houden van het proces. Jaja, nooit meer wat van geen enkel raadslid gehoord. En dan gaan ze nu dure blabla mensen inhuren, die echt niet met hun poten in de maatschappij staan, maar vanaf hun ivoren toren politiek correcte en sociaal gewenste adviezen gaan geven die de Utrechtse raad ook voor niks kan krijgen door te luisteren naar haar bewoners! Geldverspilling vind ik het. Utrechtse politiek neem ik niet meer serieus, net zoals de Utrechtse politiek haar bewoners niet serieus neemt!

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).