Festival Verknipt mag van wethouder in Utrecht blijven; geluidsnormen niet overschreden Festival Verknipt mag van wethouder in Utrecht blijven; geluidsnormen niet overschreden

Festival Verknipt mag van wethouder in Utrecht blijven; geluidsnormen niet overschreden

Festival Verknipt mag van wethouder in Utrecht blijven; geluidsnormen niet overschreden
Archieffoto
Stadsbelang Utrecht en Utrecht Solidair stelden donderdag tijdens het vragenuur vragen over Festival Verknipt, dat afgelopen weekend gehouden werd bij Strijkviertel. Volgens de partijen past het festival in ‘een patroon van evenementen’ die overlast veroorzaken. Wethouder Eva Oosters ging daar echter niet in mee.

Stadsbelang Utrecht en Utrecht Solidair stelden donderdag tijdens het vragenuur vragen over Festival Verknipt, dat afgelopen weekend gehouden werd bij Strijkviertel. Volgens de partijen past het festival in ‘een patroon van evenementen’ die overlast veroorzaken. Wethouder Eva Oosters ging daar echter niet in mee.

Festival Verknipt trok afgelopen weekend zo’n 20.000 bezoekers, verspreid over twee dagen. Volgens Stadsbelang Utrecht en Utrecht Solidair leidde het festival voor bewoners van Utrecht West, Vleuten-De Meern en Leidsche Rijn tot ‘verregaande geluidsoverlast’. Ze willen dan ook dat de wethouder dit soort festivals in de toekomst dan ook niet meer toestaat.

Wethouder Eva Oosters gaf in antwoord op de vragen aan evenementen in de stad waardevol te vinden. “Ze zorgen voor ontmoeting en plezier voor heel veel bewoners en bezoekers”, aldus Oosters. “Ze dragen onder andere bij aan de mentale gezondheid van veel van onze Utrechters en we willen een divers evenementenaanbod in de stad.”

Wethouder Oosters erkent dat evenementen ook hinder kunnen opleveren, vanwege het geluid of doordat wegen worden afgesloten en die factoren worden door de gemeente dan ook meegewogen bij het beoordelen van vergunningsaanvragen. “We zoeken dan ook een goede balans tussen de leefbaarheid en die levendigheid en daarom is dit evenement ook om 23.00 uur beëindigd”, aldus Oosters.

Geluidseisen

Binnen de vergunning voor Verknipt zijn geluidsnormen vastgelegd, die volgens wethouder Oosters niet zijn overschreden. “De gemeente heeft middels continue geluidsmetingen op twee locaties nabij het festivalterrein in de gaten gehouden of de geluidseisen zijn opgevolgd. Uit deze metingen blijkt dat de vergunde geluidsnormen niet zijn overschreden”, zei Oosters.

Stadsbelang Utrecht en Utrecht Solidair gaven echter aan dat inwoners op vijf kilometer afstand 68 decibel hebben gemeten. “Wij kunnen de meting van 68 decibel op vijf kilometer van het evenement natuurlijk niet verifiëren op deze manier”, aldus de wethouder. Volgens Oosters kunnen meteorologische omstandigingen leiden tot ‘opvallende waarnemingen’. “Dit zou er daar een van kunnen zijn.”

Eén dag

Op de vraag of de wethouder wil toezeggen om dit soort festivals te beperken tot één dag, zei Oosters dat er in de stad ruimte moet zijn voor meerdaagse evenementen. “Bij het opstellen van de jaarlijkse evenementenkalender houden we daar ook rekening mee.”

15 Reacties

Reageren
 1. JWD

  Wonen praktisch naast Strijkviertel en geluidsoverlast viel reuze mee. En gaat maar om 3 dagen pj.

 2. Wim

  Bah bah bah. Totaal verknipt, die antwoorden van onze wethouder van feesten en partijen.

 3. Johan

  De herrie bleef binnen de normen, dus niets aan de hand, aldus de wethouder. Een andere, betere, conclusie zou zijn: die herrie is niet te harden dus de normen kloppen niet.

 4. HenQ

  Fijn Eva Oosters, helemaal mee eens. Zonder festivals krijg je hier slaapsteden. Er schijnen genoeg rustige plekjes in Oost-Groningen te zijn als je daarvan houdt.

 5. Expert de evenementen

  Lees ik het nou goed!?
  De geluidsoverlast was op 5 km afstand te horen
  Hou die evenementen in de jaarbeurs of Tivoli Vredenburg ,,die zijn daar voor geschikt
  Eva oosters doet alles maar af , geluidsoverlast is gemeten
  De betrouwbaarheid van de gemeente hecht ik geen enkele waarde aan
  Een onafhankelijke geluidsmeter die zal met heel andere decibels komen

 6. egoist

  Ik heb altijd geleerd dat het plezier van de een niet een hinder voor een ander mag betekenen. Dus geniet van muziek of festival, maar zorg dat een ander daar geen last van heeft. Het argument dat het maar 3x per jaar is klopt op zich ook niet, wellichte voor Stijkviertel, maar zeker niet voor alle overige festivals in Utrecht. Overigens klinkt een Gabber feestje in de Jaarbeurs ook tot ver in de omtrekt door.

  Geniet, maar houd rekening met elkaar.

 7. Chef Plongeur

  Wát kunnen mensen zeuren om plezier van een ander… mensen, hier mijn tip: als je geluid waarneemt van feestjes, beschouw het dan niet als overlast, maar stem jezelf gelukkig net het idee dat daar veel mensen ontzéttend mioie tijd beleven! Gun het ze en ben blíj voor ze. Dat maakt wat geluid tot een plezier om te weten dat het vreugde brengt. En snel zal je merken dat het dan geen overlast is maar een feestelijke bijklank.

 8. stefan

  Ja en ze komen ook steeds met dat onzinargument van wolkeninversie. het is gewoon een abnormaal lawaai, en uiteindelijk véél vaker dan 3x per jaar. plus dat Verknipt twee dagen duurt. ik ga lekker weg met mijn camper bij elk festival, maar ik ga de rekeningen voor de reiskosten wel naar de gemeente sturen. eens kijken wat ze daar dan voor uitvlucht op verzinnen 🙂

 9. Margriet

  Het was hier op ruim 5 km heel goed te horen, maar dat boeit me eigenlijk niet zo, zolang dat niet elk weekend is. Wat ik vreemder vind: zoon en friends kochten speciale festivaloordopjes (!) omdat het geluid anders veel te hard zou zijn. Is dat nou niet de omgekeerde wereld? Over welke normen hebben we het hier eigenlijk?

 10. .

  Hou toch op, dit moet gewoon kunnen. Om 23:00 afgelopen, en mensen die 68db menen te horen op 5km afstand sporen niet. Ga lekker in Oost Groningen wonen als je op geen enkele dag iets van geluid wil horen. Ik ga ook niet lopen te klagen over iedereen die buiten zit te bbqen met het mooie weer (en ja, dat is voor mij persoonlijk erger dan een festival). Geluid hoord bij het wonen in een stad.

 11. Rose

  Deze wethouder draagt zeker niet bij aan míjn mentale gezondheid, want ik behoor overduidelijk niet tot haar doelgroep.

 12. inigo

  Op 17 en 18 juni is er in Park Transwijk het Central Park Festival.

  Los van alle dB-getallen (die zullen wel kloppen) heb ik twee dagen lang in Hoograven (!) niet kunnen luisteren naar mijn eigen klassiek muziek (Mozart). Ik word gek van de contante boem boem boem boem etc. Ik kan zelfs een individuele trommel oid horen. Wat geeft mensen die van boen boem muziek houden het recht om twee dagen lang in de hele stad de mensen die van klassieke muziek houden het luisteren onmogelijk te kaken?

 13. Julia

  Belachelijk dat we die hele slechte muziek moeten dulden. Hoor het helemaal in nieuw Engeland.

 14. Katja

  Net als Schiphol : we passen de normen aan, aan de realiteit.
  Ben overigens benieuwd waar de wethouder zelf woont.

 15. Peter

  Ja, zolang je ergens zelf geen last van hebt, valt het altijd wel mee.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).