Foto’s: Spanje verbiedt lezing in Utrecht; demonstratie op het Domplein | De Utrechtse Internet Courant Foto’s: Spanje verbiedt lezing in Utrecht; demonstratie op het Domplein | De Utrechtse Internet Courant

Foto’s: Spanje verbiedt lezing in Utrecht; demonstratie op het Domplein

Foto’s: Spanje verbiedt lezing in Utrecht; demonstratie op het Domplein
Op het laatste moment is een lezing van de Catalaanse auteur Albert Sánchez Piñol over zijn roman Victus, de val van Barcelona afgeblazen. Het evenement zou vorige week plaatsvinden bij het Cervantes Instituut in Utrecht, maar de Spaanse ambassade zou de bijeenkomst niet hebben toegestaan.

Op het laatste moment is een lezing van de Catalaanse auteur Albert Sánchez Piñol over zijn roman Victus, de val van Barcelona afgeblazen. Het evenement zou vorige week plaatsvinden bij het Cervantes Instituut in Utrecht, maar de Spaanse ambassade zou de bijeenkomst niet hebben toegestaan.

Vandaag demonstreerden tientallen mensen bij het instituut op het Domplein. Waarom de boekpresentatie niet door mocht gaan is niet precies duidelijk. Er zou alleen gezegd zijn dat de lezing op dit moment te gevoelig is.

De demonstratie van vandaag op het Domplein stond al gepland. Het is namelijk 300 jaar geleden dat Catalonië haar onafhankelijkheid verloor aan Spanje. Wereldwijd demonstreren  Catalanen deze week om dit te herdenken. Dit alles valt samen met een plan voor een omstreden referendum. Het lijkt erop dat de meerderheid van de Catalanen weer onafhankelijk wil worden en een referendum om dit te onderzoeken staat gepland op 9 november. De Spaanse regering is hier echter op tegen omdat dit ongrondwettelijk zou zijn. Bij een referendum van deze aard zouden alle Spanjaarden moeten stemmen en niet slechts de inwoners van de regio Catalonië.

Dit zou een aanleiding kunnen zijn om de presentatie van het boek bij het Spaanse instituut in Utrecht te cancelen. Het boek gaat namelijk over de val van Barcelona in 1714, waarbij de Catalanen hun onafhankelijkheid verloren. Het instituut in Utrecht is opgericht door het Spaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. De Nederlandse uitgever van het boek is geschokt. “Dit is een ernstige zaak, die neigt naar censuur”, laat Juliette van Wersch van de Nederlandse uitgeverij Signatuur weten.

Domplein Catalonie 08

17 Reacties

Reageren
  1. Geenstijl@Utrecht

    Wat fijn dat je in Nederland nu nog vrij kan demonstreren tegen dit soort censuur.

  2. Ronald van Voorthuizen

    Sinds wanneer heeft de spaanse regering iets te zeggen over activiteiten in Utrecht?!?!
    Jammer dat het artikel daar niet op ingaat.

  3. onkl

    @Ronald van Voorthuizen:
    Het Cervantes Instituut is onderdeel van / wordt zwaar gecontroleerd door de Spaanse overheid (en bovendien flink gesubsidieerd). De invloed van Spanje werkt dus n.a.w. niet via “laten we Rutte eens bellen dat dit een slecht plan is en censuur een goed plan is.”, maar gewoon via een mailtje aan de directeur van het instituut.
    Dat is overigens niet ongebruikelijk bij dit soort cultuurinstituten; wanneer je het Goethe-instituut afhuurt voor een discussie hoe we Elten weer terugkrijgen heb je ook een redelijke kans dat die discussie uiteindelijk niet doorgaat.
    Ik vermoed dat de organisatie erop gokte dat dit werd afgeblazen, want zo’n relletje is natuurlijk altijd leuke aandacht.

  4. C. Noordewier

    Een dag voor de lezing van Sánchez Piñol in Utrecht ontstond bij de presentatie van zijn boek ‘Victus’ in Amsterdam een felle woordenwisseling tussen de schrijver en een medewerkster van de Spaanse ambassade die hem betichtte van geschiedvervalsing. Je kunt je afvragen of het verstandig van die medewerkster was om haar emoties de vrije loop te laten. Ook kun je echter vraagtekens plaatsen bij de samenwerking tussen Diplocat en de UvA betreffende de presentatie in Amsterdam. Diplocat, dat de vertaling van de roman ‘Victus’ naar het Nederlands gefinancierd heeft, is een orgaan dat naar eigen zeggen de internationale gemeenschap informeert over de politieke en economische situatie in Catalonië. Op hun website is echter niet één artikel te vinden over de huidige gigantische corruptieschandalen rondom Catalaanse (ex)politici. Wel staat het bol van de eenzijdig belichte artikelen waarin talloze redenen worden aangevoerd die het recht op een eigen staat zouden moeten ‘bewijzen.’ (Over (zelf)censuur gesproken).
    Vervolgens heeft de Spaanse ambassade om escalatie te voorkomen het Cervantes Instituut opgedragen de lezing aldaar te annuleren, met als argument dat het een Spaanse overheidsinstelling betreft. Dat dit niet op zich staat en ook niet onterecht is blijkt wel uit het feit dat afgelopen juni tijdens een Catalaanse wijnproeverij bij het Cervantes Instituut in New York een Catalaanse nationalist stiekem de Catalaanse vlag op de binnenplaats (waar de proeverij plaatsvond) had opgehangen. Vervolgens kreeg het Cervantes Instituut er in verschillende Spaanse media flink van langs met opmerkingen dat ze onoplettend en naïef waren geweest. Overigens is het Cervantes Instituut door de Spaanse staat opgericht en zijn de medewerkers ambtenaren in dienst van die staat. Iedereen die een DELE-examen bij het Cervantes Instituut heeft gedaan weet dat de DELE-diploma’s worden afgegeven door het Spaanse Ministerie van Ondewijs, Cultuur en Sport.
    ´Zwaar gecontroleerd’ en ‘flink gesubsidieerd’ door de overheid klinkt alsof er van KGB-achtige taferelen sprake zou zijn, terwijl er gewoon sprake is van overheidsbeleid ten opzichte van in loondienst van de staat zijnde personen.
    Als het de opzet van het Cervantes instituut of van de Spaanse overheid was geweest de schrijver en zijn boek te boycotten of te censureren, hadden ze zijn lezing überhaupt niet op het culturele programma gezet, dus dat argument kan worden afgedaan als nonsens.
    De Spaanse staat kan het zich doodleuk niet permitteren dat er een eenzijdig afgeroepen onafhankelijke Catalaanse staat komt. Ten eerste gaat een referendum hierover in uitsluitend Catalonië tegen de Spaanse grondwet in. Ten tweede staan er al meerdere regio’s in de rij die dan gegarandeerd ook hun onafhankelijkheid zullen opeisen, met of zonder geweld. Dat zijn niet de minste regio’s; om er slechts enkele te noemen: Baskenland, Asturië en Galicië. Die hebben ook een eigen taal, cultuur en historie en minstens zoveel recht als Catalonië om te roepen: “Wij zijn anders.” (Als je de Spaanse geschiedenis en cultuur kent weet je dat zowat iedereen in de 17 autonome regio’s in Spanje ‘anders’ is of meent te moeten zijn). Als straks de balkanisering van Spanje een feit is, kijkt iedereen die nu de Catalanen als slachtoffers van de Spaanse staat ziet gauw de andere kant op, want dat hadden ze niet zien aankomen en dan wordt het ze ook te ingewikkeld allemaal. En Catalonië hoort dan niet meer bij Spanje; die dansen dan lekker de Sardana en liggen niet wakker van een paar doden meer of minder op Spaans grondgebied als daar de hel losbreekt.

  5. Geenstijl@Utrecht

    Ik zou nog willen zeggen, kijk naar voormalig Joegoslavië en de gevolgen.

  6. NederlandseCatalaan

    @C. Noordewier
    Ik zou graag reageren op uw bijdrage. Om te beginnen, vind ik het vreemd dat u stelt dat een volk dat zich niet Spaans voelt, niet achter zijn idealen mag jagen omdat er dan anderen aanspraak zouden maken op wat zij rechtvaardig noemen. Wat een kul! De Catalaanse zaak is de Catalaanse zaak. Wat een ander volk wil of claimt staat daar los van. Of het nou om Schotland, Baskenland of Nepal gaat, dat maakt niets uit.

    Het gaat er om dat men begrijpt hoe een Catalaan zich voelt.

    Stel je eens voor, dat het einde van WW II anders was verlopen. Hitler had zich op den duur overgegeven na te hebben onderhandeld met de geallieerden. Daarbij zou hij bedongen hebben dat Nederland voortaan deel zou uitmaken van Duitsland. De voertaal in Nederland zou vandaag de dag Duits zijn. Het land zou vanuit Duitsland geregeerd worden. Sommige gebruiken zouden dreigen te verdwijnen en andere opgedrongen worden. Er zouden misschien 50 jaar voorbij gaan, of honderd. Of misschien wel driehonderd… Maar denkt U dat de Nederlanders zich Duitser zouden voelen? Ik denk het niet. Van binnen zou de meerderheid, gevoed door de verhalen van vorige generaties, zich nog steeds (al dan niet heimelijk) Nederlander voelen.

    Ik weet het, het is een fictief verhaal. En misschien werkt het bij sommigen op de lachspieren. Maar stelt u eens voor dat de geschiedenis zo zou zijn verlopen? Catalanen voelen zich Catalaans. Dat is gewoon een gegeven. Tevens een gevoel in het hart dat niet kan sterven… ook driehonderd jaar later niet.

    Verder begint u over de corruptie van voorname Catalaanse (ex)politici. Ik vraag me daadwerkelijk af wat dat nou aan de zaak verandert? Of dacht U dat de Catalanen denken dat wanneer zij onafhankelijk zouden zijn en er een volledig Catalaanse regering geïnstalleerd zou worden er plotseling geen corruptie meer zou bestaan? Alsof het Catalaanse volk een superieure volk is? Beter dan andere volken? Corruptie kent geen vlag en komt overal voor. Ieder volk kent fatsoenlijke mensen en rotte appels. Dat heeft verder weinig te maken met de drang van een volk om zichzelf weer te kunnen zijn.

    Wat wel zou veranderen is de stop op de buitenproportionele hoge belastingen (procentueel) die Catalonië afdraagt aan Madrid. Dat noem ik een aanwinst.

    Catalonië is momenteel een autonome staat binnen Spanje. De voertaal is Catalaans en de tweede taal is Engels. Spaans komt pas als derde taal aan bod. Enkele jaren geleden was er een statuut samengesteld waar Catalanen JA tegen wilden zeggen. Daar was de kans voor Spanje om de kwestie min of meer op te lossen. Maar wat heeft de toenmalige regering gedaan? Zij zijn begonnen met het schrapen in het document tot de Catalanen geen andere keuze hadden dan te weigeren de statuut aan te nemen. Daar heeft Spanje het laten liggen! Ik denk dat het nu te laat is. Het was immers niet de eerste keer dat er een wassen neus werd voorgehouden…

    Wat is Catalonië? Het is een rijke streek. Met een sterke economie. Toerisme, cultuur, handel, het is allemaal goed vertegenwoordigd. Maar ooit was het anders. Er is een tijd geweest dat er veel import naar Catalonië ging. Voornamelijk uit het armere zuiden. U moest eens weten hoeveel Andalusiërs keihard hebben gewerkt op het land en in de fabrieken. Vandaag de dag zijn soms de kleinkinderen van deze families diegenen die het sterkst voor een onafhankelijke Catalonië zijn. Deze mensen voelen zich geaccepteerd. En zijn deel van de regio.

    Ik heb de verhalen over mijn opa gehoord. Dat hij geslagen werd omdat hij Catalaans sprak op straat. Dat er tegen hem werd geschreeuwd om zich ‘Christelijk te gedragen’. Dan weer een paar nachtjes slapen in de gevangenis. Ja, dat waren harde tijden tijdens het Franco bewind. Je kunt je nooit Spanjaard voelen als je dit meegemaakt hebt. In tegenstelling tot vele Andalusiërs die zich wel geaccepteerd voelden in Catalonië.

    Ik wil ook nog één aspect van het verhaal benadrukken. De Catalaanse taal is (bewezen) ouder dan het Castiliaans (Spaans). Het land kent een langere en rijkere geschiedenis. Dat is nou eenmaal een feit. Daarnaast staat zwart op wit te lezen dat we vroeger een natie (land) waren. Hiermee doel ik op ‘het verdrag van Utrecht’ waarin de val van Catalonië gedocumenteerd staat. Ik geloof, maar vergeef me als ik het mis heb, dat de Basken, Asturiërs en Galiciërs niet beschikken over een dergelijk document.

    Tot slot wil ik ook nog zeggen dat ik niet geloof in geweld. Neem nou de ETA, die ook voor hun zaak streden maar daarbij steeds naar extremere middelen grepen. Er is in het verleden ook af en toe geweld geweest omtrent de Catalaanse zaak maar over het algemeen heeft het Catalaanse volk enorm veel geduld gehad en is blijven geloven in diplomatie. Daar ben ik blij om.

    Ik woon sedert 1980 in Nederland. Voel me verbonden met Nederland. Maar als je me vraagt of ik en Spanjaard ben moet ik je helaas teleurstellen. Ik ben allereerst een Catalaan en daarna een Nederlander. Spanje is een mooi land, met mooie mensen. Het Spaans is een mooie taal. Ik heb vele Spaanse vrienden. Ik wens Spanje en de Spanjaarden het allerbeste toe. Ik heb geen hekel aan ze. Ik voel me gewoon niet Spaans. En dat zal ook nooit gebeuren! En dat is net wat men zou moeten begrijpen.

    ps
    De vergelijkingen met voormalig Joegoslavië zijn niet terecht. Daar ging het om misstanden met een religieus achtergrond. Totaal anders dan de situatie in Spanje.

  7. C. Noordewier

    Beste Catalaan,

    Dank voor uw reactie.
    Ik zal uit beleefdheid op uw punten ingaan.

    Punt 1:
    U zegt dat wat een ander volk wil los staat het Catalaanse separatisme. Vanuit Catalaans oogpunt is dat begrijpelijk maar ook egoïstisch. De definitie van het Van Dale woordenboek van egoïsme luidt: ‘de levenshouding van iemand die voortdurend slechts het eigen belang en het eigen welzijn op het oog heeft.’ Ik heb de positie van de Spaanse staat willen benadrukken, omdat een eventuele Catalaanse staat gegarandeerd grote consequenties zal hebben, namelijk een verharding van de standpunten van andere regio’s die zich dan nog fanatieker willen afscheiden van Spanje. Het gebruik van diverse vormen van geweld is daarbij zeker niet uit te sluiten.

    Punt 2:
    U zegt dat u zich Catalaan voelt. Natuurlijk heeft een ander niets te vertellen over hoe iemand zich voelt of mag voelen. Maar heeft u er ooit wel eens over nagedacht of dat een aangeboren of een gecultiveerd gevoel is?

    Punt 3:
    Leuk dat u de huidige democratische Spaanse staat (dat b.v. de Catalaanse taal bij wet tot officiële landstaal heeft gepromoveerd) vergelijkt met de bezetting van Nederland door Nazi-Duitsland.

    Punt 4:
    U stelt dat de politieke corruptie, die momenteel in Catalonië dagelijks nieuws is, niets aan de zaak verandert. Dat zou kunnen, maar dat was niet mijn punt. Mijn punt was aan te geven dat het officiële Catalaanse orgaan Diplocat op de website aangeeft dat zij zich ten doel stellen de internationale gemeenschap te informeren over de politieke en economische actualiteit in Catalonië. Op hun website is echter niet één artikel te vinden over de grootschalige corruptie rondom de clan Pujol. Dat deze apostel van Catalonië nu een grote schurk blijkt te zijn, is natuurlijk niet goed voor het imago van Catalonië. Met een dergelijk propagandistisch beleid echter zet Diplocat zichzelf als serieus gesprekspartner buitenspel. En nota bene met dit orgaan is de UvA in zee gegaan bij de presentatie van Sánchez Piñol in Amsterdam. Dat was mijn punt, dus niet dat er in Catalonië geen corruptie zou kunnen bestaan, maar dat het om propagandistisch-politieke redenen wordt doodgezwegen door een orgaan als Diplocat.

    Punt 5:
    U stelt dat de buitenproportionele belastingen die aan Catalonië worden opgelegd zouden stoppen. Daar ben ik het mee eens, dat is denk ik niet helemaal rechtvaardig geregeld en zou voor de Catalanen een aanwinst zijn. Maar heeft u ook bedacht dat afscheiding van Spanje tevens negatieve gevolgen voor Catalonië zou kunnen hebben? Of liever ook maar doodzwijgen?

    Punt 6:
    U stelt dat Catalonië een autonome staat binnen Spanje is, maar dat zijn de andere 16 regio’s waar Spanje uit bestaat ook, dus dat is niet echt uniek te noemen. Verder stelt u dat Spaans daar de derde taal is, maar u zou toch moeten weten dat dat het werk is van een zorgvuldig uitgevoerd beleid van etnische taalzuivering door de Catalaanse politiek, met name de laatste 25 jaar.

    Punt 7:
    U noemt de Andalusiërs en hun nazaten die zich geaccepteerd zouden voelen en opvallend vaak fanatieke voorstanders van een onafhankelijk Catalonë zouden zijn. Dan verwijs ik u graag naar jullie schrijver Juan Marsé, wiens wortels in Zuid-Spanje liggen en die in zijn romans het incestueuze karakter van het Catalanisme weergaloos heeft weten te ontleden in enkele van zijn werken.

    Punt 8:
    U stelt dat uw grootvader op straat werd geslagen omdat hij Catalaans sprak op straat. Het is bekend dat dit inderdaad gebeurde tijdens het Franco-bewind. Ook in andere regio’s gebeurde dit trouwens. U stelt dat je je nooit Spanjaard kunt voelen als je dit meegemaakt hebt. De tragiek is nu echter dat dit één-taal beleid een van de kenmerken van de Spaanse variant van het fascisme was en dat de hudige democratische Spaanse staat, die ervoor heeft gezorgd dat het Catalaans nu een van de officiële talen van Spanje is, blijkbaar moet boeten voor wat een fascistisch bewind op zijn geweten had.

    Punt 9:
    U noemt een document waaruit volgens u zou blijken dat Catalonië het meeste recht op afscheiding zou hebben omdat Basken, Asturiërs en Galliciërs niet zouden beschikken over dergelijke overtuigende documentatie. Ik verwijs u naar ieder willekeurig geschiedenisboek over het Iberisch schiereiland, waar u, om het voorbeeld van Asturië te nemen, kunt lezen dat Asturië reeds in de vroege middeleeuwen een onafhankelijk christelijk koninkrijk was, toen ze in Catalonië nog in kaftans rondliepen, omdat jullie regio toen deel uitmaakte van het Omajjadisch emiraat.

    Punt 10:
    U stelt dat u niet gelooft in geweld. Dat siert u wel moet ik zeggen, maar de werkelijkheid is dat er binnen het schiereiland separatisten zijn die daar heel anders over denken. De onafhankelijkheid van Catalonië zou een domino-effect teweegbrengen met catastrofale gevolgen voor iedereen binnen het schiereiland (Zie mijn commentaar bij punt 1).

  8. NederlandseCatalaan

    Beste C. Noorderwier,

    Mijn dank voor U reactie. Ik ben onder de indruk van uw kennis en dat doet mij vermoeden dat u oftewel een zeer grote interesse heeft voor deze materie of anderzijds het verband houdt met uw werk of afkomst?

    Ik zal niet zo uitgebreid reageren als u want uiteindelijk zullen wij het niet eens worden.

    Laat ik het zo zeggen, ieder argument die u aandraagt spreekt zich uit tegen onafhankelijkheid (behalve het belasting verhaal dan). En hoewel ik moet zeggen dat in grote lijnen uw conclusies realistisch zijn neemt dat niet weg dat te denken dat de Catalanen zich ooit zullen consolideren een utopie is.

    U noemt dat egoïstisch en dat is het enige wat ik jammer vind. Dat heb ik met het verhaal van de fictieve bezetting van Nazi-Duitsland juist willen benadrukken. Het gevoel dat Catalanen hebben. Niet meer dan dat.

    Eén punt wil ik wel herhalen: in uw reacties heeft u het niet over het veelvuldig schrapen in het statuut waar de Catalanen mee konden leven. Spanje heeft daarmee toch ook een beetje de huidige koers bepaald. (volgens mij dankzij de PP, maar corrigeer me als ik het niet goed heb)

    En dan nog even over het Franquisme; als ik de fora op internet bekijk dan verbaas ik me nog steeds van de smerigheid die geuit wordt tegen de Catalanen. De haat leeft nog. Maar die huist gelukkig niet in mij. Ik kan natuurlijk niet voor elke Catalaan spreken.

    Mijn Catalanisme is niet gecultiveerd. Ik leef inmiddels het grootste gedeelte van mijn leven in Nederland. Ik spreek het meest Nederlands. Mijn kinderen en vrouw spreken geen Catalaans of Spaans. (Spaans verstaan ze enigszins wel)
    Ik ben geen extremist. Ik woon in Nederland dus heb ik me aangepast aan mijn omgeving en de Nederlandse maatschappij.

    Maar… ik voel me wel Catalaan. En dat zal een zeer sterk beargumenteerd stuk als dat van u helaas niet veranderen. Wat U als egoïsme ziet, ervaar ik als een fundamenteel recht.

    Nogmaals dank voor uw reactie!

  9. Miquel

    Beste Noordewier,
    Een geboren en getogen Catalaan wil ook iets zeggen over deze discussie.

    Punt 1. Catalanen zijn verre van egoïsten. Beweren dat wij egoïsten zijn omdat wij onafhankelijk willen zijn betekent dat je niet weet wat daar gaande is. Overigens Nederland is ook onafhankelijk geworden, van Spanje, van Frankrijk en van Duitsland. Was dat egoïsme? Spanjaarden, Fransen en Duitsers zullen dat wellicht toen zo geïnterpreteerd hebben.

    Punt 3. Ik volg de Spaanse en Catalaanse politiek al 45 jaar en weet dat Spanje een staat is met veel democratische tekortkomingen. Zo democratisch is het blijkbaar niet. NERGENS staat in de grondwet dat het verboden is om de mening te vragen aan (een deel van) de Spaanse bevolking. En toch gebruiken zij dit false argument om democratie aan banden te leggen en de Catalanen de mond te snoeren. Spanje heeft niets gepromoveerd dat de Catalaanse taal officieel wordt. Spanje blokkeert juist dat Catalaans officieel wordt bijvoorbeeld in het Europees parlement. Spanje heeft herhaaldelijk laten blijken vijandelijk te staan tegenover de Catalaanse taal en cultuur. Ook met de nieuwe onderwijswet die Catalaanse scholen afdwingt lessen te geven in de Spaanse taal als maar één leerling erom vraagt (tegen de wil van de overgrote meerderheid). Nazi Duitsland heeft veel te maken met Spanje. En niet met het Spanje van toen, maar met het Spanje van toen en van nu.

    Punt 4. Corruptie is er inderdaad overal. Ook in Nederland. Ik heb niemand horen zeggen dat daarom Nederland niet meer een onafhankelijk land moet zijn. Trouwens, in Catalonië zijn er enkele corruptieschandalen, de PP heeft er meer dan 200.
    Diplocat praat niet over Pujol op de zelfde manier dat Instituto Cervantes niet praat over de honderden schandalen die er in Spanje zijn. Dat is niets anders dan logisch.
    Hoe dan ook, dat Pujol geld heeft apart gezet in Andorra heeft niets te maken met het proces naar de onafhankelijkheid.

    Punt 5. De positieve aspecten voor de onafhankelijkheid zijn berekend en die zijn hoger dan de negatieve. Anders was een partij als de VVD hier niet aan begonnen. Maar wij willen niet alleen de onafhankelijkheid om rijker te zijn, wij willen het om zelf te mogen beslissen over wat beter voor ons is zonder dat andere mensen tegen onze wil dat doen. Wij willen beslissen en willen niet dat onze beslissingen systematisch vernietigd worden, hetgeen nu gebeurt.

    Punt 6. Spanje creëerde het systeem van de 16 autonome regio’s om de oude naties als Baskenland en Catalonië een plek te geven maar zonder dat het een andere status zou hebben als de rest van Spanje (die geen behoefte had aan meer autonomie). De realiteit is echter dat de Catalaanse regering, de Generalitat van 1348 dateert. Catalonië is veel meer dan een Spaanse autonome regio. Wij waren al een onafhankelijk land ver vóór dat Spanje überhaupt bestond. En de Generalitat is na Franco heropgericht voordat dit systeem van de autonome regio’s werd bedacht. Je kan niet Catalonië gelijk maken aan een autonome regio die historisch gezien en maatschappelijk gezien geen behoefte had aan zelfbestuur. Taalzuivering? Meneer Noordewier, u zou zich moeten schamen. Het beleid van Catalonië is dat iedereen beide talen moet spreken, schrijven en lezen. Dat is geen taalzuivering. Dit is gewoon grof en compleet onjuist wat u zegt.

    Punt 8. Het is waar dat republikeinen niet alleen in Catalonië en Baskenland gestraft werden, maar wij werden extra gestraft. Wij worden nog steeds gediscrimineerd omdat wij Catalaans spreken. Toen en nu. Het één-taalbeleid komt terug in allerlei wetten en ondanks het feit dat 18% van de bevolking van Spanje Catalaanstalig wordt dit niet vertaald in 18% deelname aan internationale wedstrijden, promotie, subsidies, etc. Nog steeds voor allerlei subsidies en wedstrijden is er één-taalbeleid en wordt het Catalaans uitgesloten. De huidige Spaanse staat zorgt ervoor dat dit zo blijft. Zij blokkeren de toegang van de Catalaanse taal en de Catalaanse cultuur wanneer het hun uitkomt.

    Punt 9. Alle volkeren van de wereld hebben, ongeacht hun geschiedenis, het recht tot zelfbeschikking. Of het nou ooit onafhankelijk waren of niet. Finland was nooit een onafhankelijk land en werd dat pas in 1917. Er is geen reden om te zeggen dat zij daar geen recht op hadden. Wij Catalanen willen dat. Wij willen eerst peilen hoeveel mensen dat willen, dat is democratie. Daarom willen wij eerst stemmen en dan, als blijkt dat de meerderheid dat wil hebben wij het universeel recht om de onafhankelijkheid uit te roepen. Zoals alle volkeren, zoals de Nederlanders, zoals de Amerikanen, zoals de Tibetanen, de Koerden, de Schotten, etc.

    Punt10. Als de onafhankelijk van Catalonië een domino-effect teweeg brengt en alle regio’s willen vertrekken van Spanje is het wellicht wel eens tijd dat de Spanjaarden zich niet gaan afvragen waarom iedereen wil vertrekken van hun prachtige staat in plaats van allen maar proberen te onderdrukken? Ik vind het domino-argument geen argument voor mij als Catalaan om te zeggen: “oh, domino-effect, ja, je hebt gelijk, dan maar niet’.

  10. Noordewier

    Beste Miquel,

    Een enigszins beknopte reactie op uw punten:

    1. Met egoisme bedoel ik niet dat een volk dat onafhankelijkheid wil, per definitie egoistisch is. Ik bedoel daarmee: A. dat de rest van Spanje niet wordt meegenomen in het Catalaanse referendum, terwijl volgens de Spaanse grondwet alle inwoners van Spanje hierover moeten kunnen stemmen. B. dat er geen rekening wordt gehouden met de vele in Catalonie wonende Spanjaarden die geen behoefte aan deze opgelegde neutralisatie hebben. C. dat Catalonie geen solidariteit toont met regio’s die het minder goed hebben D. dat de kracht van Spanje juist ligt in de eenheid van zeer diverse volkeren die samen één land vormen en één universele taal spreken E dat Catalonie niet méér recht heeft op onafhankelijkheid dan diverse andere regio’s.

    3. Spanje gelijkstellen aan Nazi Duitsland vind ik nogal puberaal gebral, dus daar ga ik verder niet op in.

    4. In Spanje bestaat een vrije en kritische pers, waar zowel positieve als negatieve zaken worden belicht, dus ook corruptieschandalen. Maar wie de wereldtaal die het Spaans is niet beheerst, is natuurlijk niet in staat om dit te volgen.

    5. Wie er precies gaan profiteren van een eventuele onafhankelijkheid van Catalonie, dat is koffiedik kijken. Houdt u er wel rekening mee dat bepaalde Catalaanse groepen hier veel meer belang bij kunnen hebben dan het gros van het volk.

    6. Catalonie is binnen Spanje niet uniek in de status die u aangeeft, dit heb ik al in mijn vorige mail geschetst. Met etnische taalzuivering bedoel ik dat veel jongeren op school 80% les in het Catalaans krijgen en 20 % in het Spaans, vooral in het binnenland van Catalonie is dit schering en inslag. Daar weet ik van scholen die 3 uur per week Spaans krijgen en verder les uitsluitend in het Catalaans. Dit noem ik geen beleid dat iedereen beide talen moet spreken. Veel Catalaanse jongeren kunnen nauwelijks fatsoenlijk Spaans meer spreken of schrijven door deze politiek. Ik persoonlijk gun jullie dat, begrijp me niet verkeerd. Het lijkt me alleen jammer als je de nieuwe generaties Catalanen van een wereldtaal onthoudt. Een wereldtaal die het Catalaans nooit en te nimmer zal zijn. Er zijn diverse onderzoeken die hebben berekend dat in 2045 het Spaans wereldwijd belangrijker zal zijn dan het Engels.
    Ik zie trouwens niet goed in waarom ik me voor mijn mening zo moeten schamen.

    8. ‘Wij werden extra gestraft’ is weer argumenteren op puberaal niveau: ‘Zij zijn zielig, maar wij zijn nóg zieliger.’ Zo ken ik er nog wel een paar. En als je Valenciaans, Mallorquín, Alicantino, etc. etc. onder Catalaans rekent, dan kom je inderdaad op die 18% uit.

    9. Wat gebeurt er als er nu echt een referendum komt en er in Catalonie hetzelfde als in Schotland gebeurt, dat de meerderheid ‘nee’ stemt? Dat moet voor jullie een ware nachtmerriegedachte zijn, waar u zo te horen geen rekening mee houdt, want spreekt blijkbaar ook namens alle Catalanen? ‘Wij Catalanen willen dat…’

    10. Dit punt is nu juist voor mij persoonlijk het belangrijkste. Ik ken Spanje, ik ben er geboren en heb er meermaals langere periodes gewoond (niet in Madrid, nee), en juist die diversiteit vond ik altijd het aantrekkelijkst aan Spanje als land. In tegenstelling tot de Catalanisten voel ik mij wél solidair met het idee van samen één land vormen. Waarom ik niet voor Balkanisering van Spanje ben is omdat ik mij de eventuele catastrofale gevolgen ervan wél aantrek, omdat ik wél in staat ben tot empathie en solidariteit met het groter geheel, en niet omdat ik anderen hun operetterepubliek niet gun. Nog sterker zelfs: ik persoonlijk zou het liefst willen dat Catalonie zich van Spanje zou afscheiden, liever vandaag nog dan morgen. In mijn reacties op deze site heb ik het Iberische standpunt willen verdedigen omdat ik de commentaren nogal eenzijdig vond, maar ik zelf voel me verwanter aan Tibetanen of aan de Sami dan aan de Catalanen, al was het alleen maar vanwege de gastvrijheid van eerstgenoemden.

  11. Miquel

    Nergens in de Spaanse Grondwet staat dat de vraag die in het Catalaanse referendum gesteld wordt bij wet alleen maar gevraagd kan worden aan heel Spanje. Dat is gewoon een van de false argumenten. Dat staat nergens. In welk artikel staat het dan? Spanje heeft “The Charter of Human Rights” getekent van de VN, en daarmee zijn zij akkoord gegaan met de universele mensenrechten. Artikel 1, lid 2: friendly relations among nations based on respect for the principle of equal rights and self-determination of peoples”. Het is een poging om een afscheiding onmogelijk te maken: eerst ontkennen dat wij een ‘volk’ zijn, dan zeggen dat alle Spanjaarden moeten stemmen, zodat wij altijd in de minderheid zijn. Sorry meneer Noordewier, het is Quebec die stemt over de onafhankelijkheid van Quebec, niet Canada. Het is Schotland die stemt, niet Groot Brittanië, het is Letland, niet Rusland. Het zou onlogisch zijn dat de Russen zouden moeten stemmen over de onafhankelijkheid van Letland. Zo werkt het niet, nergens in de wereld meneer Noordewier. Dat werkt gewoon niet zo. Dit zou Catalonië en de wil van de Catalanen voorgoed annuleren. En dat is wat zij willen, maar in internationaal recht werkt het gelukkig niet zo. Dus de Spanjaarden hebben geen gelijk. Juridisch is hun redenering onjuist. Het recht tot zelfbeschikking hebben de Catalanen evenals de andere volkeren van de wereld. Dat is internationaal recht en het staat boven de Spaanse Grondwet. Maar nogmaals, nergens in de grondwet staat wat u zegt.
    Blijkbaar weet u weinig hoe de vork in de steel zit in Spanje, waar een hele hoop hoge Spaanse ambtenaren openlijk lid zijn van Fascistische partijen e/o verenigingen, waar Fascistische partijen subsidie krijgen en waar Fascistische vlaggen vrij wapperen in sportevenementen e.d. Waar nog Fascistische bejaardentehuizen vol met Nazi Duitsers zitten en waar politici van de PP dingen mogen zeggen als dat “Mas zijn doodsvonnis heeft getekend” toen hij de volksraadpleging tekende. Blijkbaar, meneer Noordewier, bent u niet zo op de hoogte van wat er gaande is in Spanje. Dit is geen puberaal gedrag, dit is zeer ernstig wat er gebeurt en wat er gezegd wordt. En het zou serieus genomen moeten worden. Maar Europa kijkt naar de andere kant.

    Blijkbaar heeft u ook geen idee dat de pers in Spanje (en ook in Catalonië) niet ‘onafhankelijk’ is. Het wordt direct gefinancierd en gecensureerd door politieke partijen. Waar haalt u de informatie vandaan? Kritische pers in Spanje? Sorry hoor. Echt niet! Bestaat niet.
    Meneer Noordewier, de Catalaanse studenten scoren hoger dan veel Spaanse docenten op Spaanse taal, dus u mag geen opmerkingen hebben over het niveau van de Spaanse taal van Catalaanse studenten. Uw beweringen over dat Catalaanse jongen mensen geen Spaans meer kunnen spreken is absoluut onwaar. Dit is vorig jaar wetenschappelijk bewezen. Hoe dan ook, meneer Noordewier, ik als Catalaan wil juist dit soort discussies met Spanjaarden en mensen zoals u niet meer. Ik wil dat Catalonië een normaal land wordt, zoals Nederland dat is, en dat Catalaanse studenten gewoon in het Catalaans studeren en niets in het Spaans. Dit is voor mij juist een reden voor de onafhankelijkheid. Dan zal de Catalaanse taal eindelijk gewoon de status hebben die het verdient. De zelfde status als Nederlands in Nederland, Deens in Denemarken. En zullen mensen zoals u het niet meer in twijfel brengen.

    8. Puberaal? Meneer, 7000 Catalanen zijn gestorven in de Duitse Concentratiekampen omdat zij Catalaans waren. Vindt u dat puberaal? Mijn opa is vermoord door de Spanjaarden alleen omdat hij een Catalaan was. Mijn naam was bij wet verboden omdat het Catalaans was. Puberaal. Meneer u heeft blijkbaar GEEN IDEE waar u het over heeft. De Spaanse regering heeft de afgelopen 20 jaar Catalonië systematisch gestraft en in plaats van de beloofde 18% investeringen werd slechts 4% van het Spaanse budget geïnvesteerd. Nee, wij mogen niet klagen, dat is puberaal. Volgens mij bent u puberaal omdat u praat zonder te weten waar u het over heeft. Valenciaans en Mallorquí zijn inderdaad de Catalaanse taal, of brengt dat ook in twijfel?

    In tegenstelling tot de Catalanen voelt u zich solidair? Daar gaat u weer. U veronderstelt dat de Catalanen insolidair zijn. Dit is onjuist. U begrijpt het nog steeds niet. Het is geen gebrek aan solidariteit. Het is dat wij Catalanen dubbel moeten betalen. Wij betalen de zelfde wegenbelastingen als de rest van de Spanjaarden, vervolgens kunnen zij rijden over gratis snelwegen en vervolgens investeert Spanje geen cent in Catalaanse snelwegen waardoor wij dan privé snelwegen moeten bouwen. En dan moeten wij dus dubbel betalen. Dat is geen solidariteit meneer Noordewier.
    En als laatste noemt u ons ook ongastvrij. Wat zijn Catalanen toch slechte mensen, logisch dan dat een politicus van de PP vorige week zei “alle Catalanen die een “V” in Barcelona vormden zullen sterven”. Zo te horen verdienen wij dat, u zult daarmee eens zijn, een insolidair, egoïstisch en ongastvrije volk, weg ermee.

  12. Noordewier

    Beste Miquel,

    Over die ‘valse’ argumenten is het laatste juridische woord nog niet gezegd.

    U zegt dat:

    Ik mij moet schamen
    Ik niet weet hoe de vork in de steel zit
    Ik geen idee heb van de Spaanse pers
    Ik minder goed Spaans kan dan Catalaanse studenten
    Ik absolute onwaarheden verkondig
    Ik geen idee heb waar ik het over heb
    Ik zelf puberaal ben
    Ik het nog steeds niet begrijp
    Ik Catalanen ongastvij zou noemen. (Ik zeg niet dat jullie ongastvrij zijn, het is alleen zo dat ik als Spaanssprekende nooit iets van gastvrijheid bij Catalanen heb kunnen ontdekken).

    Tegen zoveel gelijk van uw zijde kan uiteraard geen zinnig mens op, dus rest mij slechts de mededeling dat ik u nu en in de toekomst alleen maar 100% gelijk moet geven. Als dat de prijs is om van de catalanisten verlost te zijn, betaal ik het er graag voor.

    Ik sluit wat mij betreft deze discussie af met de constatering dat de mens nu eenmaal haat nodig heeft zoals een vis water en een varken modder. De Franse schrijver Gustave Flaubert zei het al: ‘Haat is een deugd.’ Haat in zijn meest diepe en doorleefde vorm brengt een dermate hormonale euforie teweeg in lichaam en geest, dat het verslavend kan werken. Dat is niet iets typisch voor het Schiereiland, dat zie je ook b.v. in Nederland, waar demagogen bevolkingsgroepen stimuleren om zoveel mogelijk haat naar anderen toe te voelen en sommigen zijn daar helemaal verslaafd aan geraakt, bij gebrek aan innerlijke beschaving en persoonlijke capaciteiten.
    Maar hebben jullie Catalanisten in het licht van het psychologische aspect van haat alvast nagedacht over het ontbreken van een vijand om te haten? De behoefte blijft namelijk wel aanwezig als essentieel deel van het mens-zijn, dus is straks zelfhaat de enige optie waar jullie jezelf aan overleveren.

  13. Miquel

    Gedurende 5 jaar hebben Duitse autoriteiten heel wat haat in Nederland jegens de Duitsers aangewakkerd. Zo werkt het eenmaal. Ik heb niet het gevoel dat de haat die Nederlanders hadden tegen Duitsers verslavend is, en dat nu Nederlanders zelfhaat hebben dus verwacht ook niet dat de Catalanen dat hebben. Ik ben geen Catalanist, ik ben een Catalaan. Ik heb geen zelfhaat en ik wil daarom vrij zijn. Wij zijn niet minder dan jullie, wij willen vrij zijn en vechten met democratische en vredige middelen voor onze vrijheid. Dit is de manier, en niet met wapens zoals jullie dat gedaan hebben om jullie te bevrijden van de Spanjaarden (o.a.). Vreden, democraite, mensenrechten, respect, het recht tot zelfbeschikking en niet haat.

  14. NederlandseCatalaan

    Beste Noordewier,

    Waar haalt u de haat vandaan? Ik snap het niet. Afgezien van de oudere generaties Catalanen die de echte fysieke vernederingen en gevolgen van het Franquisme hebben meegemaakt (zij hebben in ieder geval nog een goed excuus voor haat) kan ik me niet herinneren dat we haat prediken. Het is juist vaak andersom…

    Pique, voetballer van FC Batcelona heeft onlangs getweet: “Es un lujo tener al president Mas representando a Catalunya. Gracias a @lasextaTV por emitir esta entrevista y que llege a toda España” (dit is een respectvolle mening die de voetballer geeft zonder iemand aan te vallen of te beledigen)

    Enkele reacties:
    Batdown (@batdown)
    Subnormal ojala se te muera el niño

    Pepsicolo (@pepsicolo10)
    REVIENTA Y QUE REVIENTE TU HIJO, CERD! JAMAS EN LA VIDA TE PONGAS LA CAMISETA DE ESPAÑA, HIJO DE LA GRANDISIMA PUTA

    VCF FABS HOOLIGANS. (@rafareal82)
    artur Mas Camara de gas…

    Día 3314 d. Gravesen (@Dbl_RM)
    PUTA CATALUNYA

    Natuurlijk zullen er Catalanen zijn die zich schuldig maken aan vergelijkbare praktijken. Maar het merendeel komt van de Spanjaarden richting de Catalanen. Ik weet het omdat ik op fora verschrikkelijke dingen lees. Ook heb ik sites gezien van groeperingen die nog steeds de Hitlergroet brengen en zich mobiliseren om de haat tegen de Catalanen te bevorderen. Gelooft u mij maar is zit meer haat in de Spaanse hoek dan in de Catalaanse!

    Zoals Miquel zegt; Vrede, democratie, mensenrechten, respect en het recht tot zelfbeschikking. Dat is de weg die Catalunya wil bewandelen.

    Het is voor U, als niet Catalaan, moeilijk is om echt te begrijpen waarom we zelfstandig willen zijn. Simpel gezegd gaat het om twee aspecten; het gevoel (wij voelen ons Catalaan en niet Spaans) en het onrecht (buitenproportionele uitbuiting van de regio).

    Hier heb ik ook een voorbeeld van:

    Peatges (tol)

    Barcelona – Alacant € 72
    Madrid – Alacant € 0

    Barcelona – Santander € 112
    Madrid – Santander € 0

    Barcelona – Saragossa € 51
    Madrid – Saragossa € 0

    We kunnen zo eindeloos doorgaan met voorbeelden maar ééntje lijkt mij genoeg.

    Beste Noordewier. Het gevoel en het onrecht. Daar draait het om. Het onrecht, dat kunt u nog wel begrijpen. Dat kun je uitdrukken in cijfers en statistieken. Het gevoel zult u helaas nooit kunnen ervaren. Al is die juist cruciaal.

    Ik heb geprobeerd om u dat uit te leggen aan de hand van een fictieve toekomst waarin Nederland onder de bezetting van Duitsland zou vallen. En dan nog blijkt het moeilijk om je daar 100% in te verplaatsen. Zoiets moet je meemaken en voelen. U noemt de vergelijkingen ‘puberaal’, maar voor de Catalanen is het realiteit, al 300 jaar.

    Ik wilde nog één bericht met u delen. Het komt van de hand van en Madrileen:
    http://www.lavanguardia.com/participacion/cartas/20131013/54391001720/independentista.html

    Vriendelijk groet,
    NederlandseCatalaan

  15. Noordewier

    Beste NederlandseCatalaan,

    Dank voor uw reactie.

    Zoals ik had geschreven: haat is een algemeen menselijke behoefte. Daar maken zowel Spanjaarden als Catalanen als Hutus en Tutsis zich schuldig aan.
    Een discussie over wie zich het meest schuldig maakt aan uitingen van haat heeft denk ik weinig zin, beide kampen maken zich er schuldig aan en percentages doen daar weinig aan af. Ook is het zo dat beide kampen op alle mogelijke manieren argumenten zoeken om hun eigen gelijk te bewijzen. Daarnaast is het ook zo dat er Spanjaarden zullen zijn, zoals in dat artikel dat u opstuurt, die voor Catalonie opkomen, evenals Catalanen die voor Spanje opkomen.
    Wat echter zo typisch is aan zulke discussies is dat over het algemeen voorstanders van beide kampen beweren dat de ander 100% slecht is en zij zelf 100% goed. Dat toont wel aan dat in zulke gevallen objectiviteit nauwelijks nog mogelijk is. Zo’n goed-slecht verhouding vind je alleen in de hemel en in de hel, maar niet hier op aarde.
    Wat ik persoonlijk verwerpelijk vind aan de catalanisten is dat ze zelfmedelijden als een warme mantel om zich heen hebben getrokken en wat ik altijd als de grote charme van Spanje heb beschouwd, de grote diversiteit binnen het grote geheel, niet lijken te respecteren.
    De reacties van Spanjaarden die u laat zien, daar sta ik absoluut niet achter, die geven slechts blijk van een primitieve geest. Anderzijds stuurt u geen foto’s van Catalanen die Spaanse vlaggen verbrand hebben in het openbaar. Dat bedoel ik met argumenten om het eigen gelijk koste wat het kost te willen bewijzen.
    In een vorige inzending van mij had ik al aangegeven het eens te zijn met de te hoge financiele druk die op Catalonie wordt gelegd.
    Dat iemand zich anders voelt vind ik geen goed argument. Als je alle volkeren van Europa die zich anders voelen een eigen staat zou geven, dan zou Europa uit meer dan 500 staten bestaan en Spanje uit minstens 15 staten en Nederland zou ook uit 5 of 6 staten bestaan, Friezen voelen zich ook anders en Limburgers ook, evenals Brabanders, Zeeuwen, Randstedelingen, asocialen, comazuipers, veelverdieners, uitkeringstrekkers, Zwarte Piet-voorstanders en tegenstanders. Moet je die allemaal een aparte staat geven?
    Mijn persoonlijke voorkeur gaat uit naar diversiteit binnen een groter geheel. Ik zie niet in waarom zich anders voelen niet samen zou kunnen gaan met het opgaan in en behoren tot een groter verband. Ik kom zelf uit Asturias, dus ik weet wel degelijk waar ik het over heb, leest u maar eens een keer de geschiedenis van die regio, die ooit het eerste onafhankelijk christelijk koninkrijk van Spanje was. Denkt u dat die niet hebben geleden onder Franco en het fascisme? Familieleden van mij zijn met een nekschot door Franco-aanhangers om het leven gebracht, maar waarom zou ik dat nu afreageren op de huidige moderne Spaanse staat? De taal van Asturias, het Bable of la Llingua asturiana was tijdens Franco zowat uitgestorven, want verboden. Denkt u dat die niet minstens zoveel argumenten als de Catalanen zouden kunnen aanvoeren om onafhankelijk te zijn?
    Ik geloof echter liever in (de kracht van) diversiteit en niet in navelstaren en gemeenschappelijke vijanden zoeken, maar dat komt omdat ik mezelf in de eerste plaats als wereldburger beschouw en dat is voor regionalisten en nationalisten natuurlijk vloeken in de kerk.

  16. NederlandseCatalaan

    Beste Noordewier,

    Niet alle groepen die zich anders voelen hebben behoefte aan een eigen staat. Dus dat is geen regel op zich.

    Ik geloof zelf dat wanneer Spanje de Catalanen op den duur had omarmd en gelijk had behandeld als de rest, de tegenstrijdigheden misschien getemperd waren geweest en de overeenkomsten waren gegroeid. Daartoe had men na 1975 aan kunnen werken.

    Ik reageer me niet af op Franco. Zoals ik aangaf, is dat iets van de generaties die deze tijd geleefd hebben. Betreurenswaardig dat ook uw familie daar het slachtoffer van is geworden. Mijn overgrootvader en opa zijn gefusilleerd. Maar ik voel geen haat. Niet tegen Franco, niet tegen Spanjaarden, niet tegen fascisten. Haat zit in jezelf en die voel je zelf en het vernietigt jouw eigen wezen, beetje per beetje…

    Overigens, ik voel me ook een wereldburger. Mijn nickname is NederlandseCatalaan en niet andersom. 😉

    Ik geloof dat de meeste Catalanen de Spanjaarden niet 100% slecht vinden. Ze leven naast elkaar. Ze werken samen. Ik heb eerder aangegeven dat ik enorm veel vrienden heb die Spaans zijn. Voor ons is dat geen probleem en we hebben het niet eens over politiek. Ik respecteer hun mening zolang deze respectvol en niet kwetsend is. Ik respecteer uw mening al is het de mijne niet. 😉

    Als de meerderheid van een groep mensen, dat zich verbonden voelt, een eigen taal en geschiedenis kent, het nodig vindt om een referendum te houden om te bepalen of zij onafhankelijk willen zijn is het nou eenmaal zo, dat zij het recht hebben om deze peiling uit te houden. Schotland heeft het gedaan en uiteindelijk is er NEE uit gekomen. Maar tegelijkertijd heeft Schotland nu wel een betere positie bedongen. De meerderheid heeft gesproken. Dat noem ik democratie.

    Hoe het uiteindelijk afloopt? De tijd zal het leren… Maar zoals het er nu aan toe gaat in Spanje, zie ik het niet snel gebeuren dat de Catalanen zich er bij neer leggen. De drang is juist eerder gegroeid. Spanje mag best werken aan een betere verhouding met de regio en een eerlijkere behandeling. Dat zou een goede start zijn om de relaties op economisch en politiek niveau te verbeteren.

  17. Miquel

    Heren,
    Ik praat nooit in termen van “zij zijn slecht en wij goed”. Ik vertel wat zij doen. Dat zijn feitelijke daden. U trekt uw conclussies of dat goed of slecht is.
    De heer Noordewier komt met een interessant thema: diversiteit. In Catalonië wonen in vrede veel culturen en veel talen. Diversiteit is een van de eigenschappen van de Catalaanse maatschappij. Het gebrek aan tolerantie voor diversiteit is precies het probleem die Catalanen hebben binnen Spanje; dat Catalaan zijn binnen Spanje niet meer te doen is. Al 100 jaar proberen Catalanen het. Hoeveel Catalanen hadden gewild dat Spanje een multi-nationale staat zou worden als Zwitserland, waar alle talen en culturen gerespecteerd worden een een waardige plek krijgen zonder bemoeienis van de Castillianen. Dat is onmogelijk gebleken en dat is juist waarom veel Catalanen de overstap maken, door de intolerantie van de Spaanse staat voor diversiteit. Een intolerantie die de taal van Asturias heeft doen verdwijnen, een daarmee ook bijna de Baskische en de Catalaanse taal o.a.
    Diversiteit binnen een groter geheel is juist in Spanje voortdurend onder druk daarom hebben wij het voor gezien. Wij willen niet dat Catalonië een soort Asturias, een soort Friesland wordt. Wij willen blijven leven als Catalanen, wij willen niet dat onze taal ten dode wordt opgeschreven, dat onze politici en ons volk ten dode wordt gewenst, en wij willen niet dat de Spanjaarden al onze besluiten en beslissingen vernietigen. Het probleem is just dat Spanje ons niet laat zijn wat wij willen zijn en de ontkenning van ons en van onze rechten is zeker de motor van het ongemak die wij Catalanen voelen binnen Spanje. Het Spaanse bewind voedt het voortdurend, en dat zie je nu weer met het tijdelijk intrekken van de wet op volksraadplegingen door het Constitutionele hof. Het heeft het verzet alleen maar groter doen worden. Ik zeg altijd, ondanks de Catalanen en dankzij de lompe Spaanse politici zullen wij onafhankelijk worden.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).