Fractievoorzitter DENK Utrecht wil dat D66 en PvdA-raadsleden opstappen vanwege ‘leugen’ Fractievoorzitter DENK Utrecht wil dat D66 en PvdA-raadsleden opstappen vanwege ‘leugen’

Fractievoorzitter DENK Utrecht wil dat D66 en PvdA-raadsleden opstappen vanwege ‘leugen’

Fractievoorzitter DENK Utrecht wil dat D66 en PvdA-raadsleden opstappen vanwege ‘leugen’
Archieffoto
Mahmut Sungur, fractievoorzitter van de Utrechtse fractie van DENK, roept de raadsleden Achraf Aït Daoua (D66) en Rick van der Zweth (PvdA) op te vertrekken. Dit blijkt uit een brief die hij aan burgemeester Sharon Dijksma heeft geschreven. Beide raadsleden geven aan dat zij niet van plan zijn hun zetel op te geven.

Mahmut Sungur, fractievoorzitter van de Utrechtse fractie van DENK, roept de raadsleden Achraf Aït Daoua (D66) en Rick van der Zweth (PvdA) op te vertrekken. Dit blijkt uit een brief die hij aan burgemeester Sharon Dijksma heeft geschreven. Beide raadsleden geven aan dat zij niet van plan zijn hun zetel op te geven.

Er is al langer een conflict gaande tussen Sungur en een aantal andere raadsleden. Afgelopen september diende de fractievoorzitter met enkele andere raadsleden een motie in waarin de gemeente werd opgeroepen bij het Rijk te lobbyen voor een verbod op koranverbrandingen.

Sungur zou vervolgens tegen Aït Daoua hebben gezegd dat hij online zou worden ‘exposed’ als hij tegen de motie zou stemmen. Kort daarna heeft Sungur een video met de stemuitslag online geplaatst waarop te zien is hoe alle raadsleden over de motie hebben gestemd. Vervolgens zou een aantal raadsleden haatreacties en intimiderende berichten hebben ontvangen.

Brief

Het voorval was voor 40 van de 45 gemeenteraadsleden aanleiding een brief te schrijven aan de burgemeester. Hierin werd zij gevraagd ‘zorg te dragen voor een veilige uitoefening van hun volksvertegenwoordigende rol in en buiten de raadzaal, door duidelijke grenzen te stellen en deze praktijken te veroordelen’.  In de brief werd Sungur beschuldigd van het uiten van een ‘dreigement’ tegen Aït Daoua. Deze brief lekte vervolgens uit naar de media.

Het was voor burgemeester Dijksma reden een onderzoek in te stellen. De bevindingen van het onderzoek werden enkele weken geleden bekend. Een van de bevindingen was dat niet kon worden vastgesteld wat in het gesprek tussen Sungur en Aït Daoua precies is gezegd, omdat de verklaringen hierover uiteenlopen. Verder bleek ook dat de beschuldiging aan het adres van Sungur, waarin hij werd beschuldigd van dreigementen, feitelijk onjuist was. Het was voor de schrijvers van de brief aan Dijksma aanleiding hun excuses aan te bieden aan Sungur.

Onveilig

Daarmee lijken de problemen echter niet opgelost. Raadsleden beschuldigen elkaar over en weer en sommigen voelen zich onveilig. Dijksma, die als burgemeester ook voorzitter is van de raad, is door de strijdende partijen meermaals gevraagd in te grijpen. Het was voor haar reden om gesprekken te voeren met de betrokkenen en een onderzoek in te stellen. Een onderzoek dat inmiddels is afgerond, maar waarmee de kous allerminst af blijkt te zijn.

Sungur voelt zich naar eigen zeggen te onveilig om naar de gemeenteraad te komen. Daar komt bij dat sinds zondag de gemeenteraad meerdere e-mails ontving, waarin mensen het opnemen voor Sungur. In deze e-mails geven mensen aan te vinden dat Aït Daoua en Van der Zweth moeten opstappen.

Brief van Sungur

In een brief die Sungur onlangs stuurde aan de burgemeester schrijft hij dat het onderzoeksrapport toont dat er ‘welbewust een leugen is verkondigd en deze bijna vijf maanden lang is volgehouden door Aït Daoua’. Deze bewering is echter niet terug te vinden in het onderzoek. Ook stelt Sungur dat Van der Zweth volgens het onderzoek de brief bewust heeft gelekt naar iemand buiten de raad. In het onderzoek lezen we hierover dat de brief door Van der Zweth inderdaad verstuurd is naar een persoon van buiten de gemeenteraad, namelijk de voorzitter van zijn partij, de PvdA.

Sungur vraagt Dijksma de schrijvers van de brief, waarin hij ten onrechte werd beschuldigd, ‘krachtig en publiekelijk’ te veroordelen. Het gaat volgens Sungur, behalve om Van der Zweth en Aït Daoua, om de raadsleden Maarten Koning (D66), Mohamed Talhaoui (PvdA), Marijn de Pagter (VVD), Mariam Al-Saqaff (VVD) en Esma Kendir (Student & Starter).

Reactie

Aït Daoua en Van der Zweth laten weten niet van plan te zijn op te stappen. Van der Zweth reageert terughoudend op de kwestie. Hij zegt zijn zetel niet te willen opgeven en zegt dat er excuses zijn gemaakt over de foute zin in de brief aan de burgemeester. Van der Zweth wil graag met Sungur in gesprek. Over het lekken van de brief is Van der Zweth duidelijk: hij is niet degene die de brief heeft gelekt.

Aït Daoua laat eveneens aan DUIC weten niet te willen opstappen en verwijst voor verder commentaar naar Maarten Koning, fractievoorzitter van D66. Koning wil op zijn beurt weinig kwijt over de kwestie. Berichtgeving in de media helpt volgens hem niet om de situatie te verbeteren. Er zijn excuses gemaakt en er is nu een goed gesprek nodig, aldus Koning.

Nu duidelijk is dat Aït Daoua en Van der Zweth niet willen opstappen, laat Sungur weten zich te beraden op de toekomst en na te denken over de volgende stappen die hij gaat nemen. Sungur wil niet ingaan op de vraag of hij overweegt aangifte te doen.

Gekoppelde berichten

20 Reacties

Reageren
 1. Martin

  Wat een geluk dat alles zo goed gaat in Utrecht dat raadsleden niet veel te doen hebben en het zich kunnen veroorloven om te strijden over wie wat wanneer gezegd heeft.

 2. Blaag

  Ik wil dat politici weer eens gaan doen waarvoor ze zijn aangesteld: verstandig besturen met oog voor de toekomst, ipv van te polariseren, de ander de tent uit te vechten, korte termijn politiek te voeren, tijdens bestuursperiodes campange voeren, liegen, bedriegen, strategisch lekken en moedwillig desinformatie en propagande verspreiden.

  Dit geld tegenwoordig helaas voor politici van veel politieke kleuren en er zijn helaas maar weinig uitzonderingen.

  Het wordt tijd dat raadsleden net als scholieren geschorst kunnen worden voor het in diskrediet brengen van de democratie, maar dan door een onafhankelijk iemand.

  Onze aanstaande premier is ook weer op dagelijkse basis via de socials desinformatie aan het verspreiden en begrijpt het demonstratiegoed voor een open democratische samenleving niet. Schandelijk bestuurder en premier onwaardig, net als dat de vorige baantjesjager premier onwaardig was.

 3. Kaat

  De slachterofferrol past Sungur goed. Maar met het online zetten van een stemuitslag heeft hij natuurlijk wel een grote negatieve rol gespeeld in dit verhaal. Voor mij is zijn geloofwaardigheid nu wel weg.

 4. Lombokker

  Het is niet voor het eerst dat DENK ervan wordt beschuldigt dat ze politici van andere partijen met een allochtone achtergrond zwart proberen te maken. Een bijzonder kwalijke zaak.
  Nog veel laffer vind ik het dat betrokkene vervolgens zelf het slachtoffer uit gaat hangen als hij daar op wordt aangesproken. Wat mij betreft zou meneer Sungur zelf op moeten stappen.
  https://www.bnnvara.nl/joop/artikelen/denk-maakt-verdacht.
  https://nos.nl/artikel/2157598-denk-zet-internettrollen-in-op-social-media

 5. Louisa

  Beste politici,
  De wereld staat in brand, we hebben huizen nodig, het onderwijs vraagt om grote maatregelen, jongeren hebben ggz-hulp nodig maar die hulp is niet beschikbaar, de inflatie loopt de spuigaten uit, Utrecht is het centrale punt voor de georganiseerde misdaad, de asociale media heeft jomgeren letterlijk verwoest enz enz. Ga als volwassenen met elkaar in gesprek en stop met deze onzin, stop met benaderen van de media, stop uberhaupt met asociale media. De tijd die jullie hieraan gespendeerd hebben, had beter benut kunnen worden.

 6. arbeider

  Het beste is dat iedereen opstapt en Utrecht weer Utreg wordt!

  Ik herken me in niets meer in Utreg!

 7. Koel Hoofd

  Waar gaat dit nou werkelijk over? Machtsverhoudingen manipuleren.
  Waarom zou dit stadsbestuur uberhaupt nog serieus genomen moeten worden?
  Zeer, zeer onprofessioneel gedrag van alle betrokkkenen.
  Tijd voor nieuw bestuur want dit accepteer ik niet van mijn belastinggeld.

 8. Le coq sportif

  Anderen intimideren en dan in de slachtofferrol kruipen, hmm, waar heb ik dat eerder gehoord?

 9. de Roeptoeter

  Gaat Sungur nou zijn handen wassen in onschuld? Hij doet toch kwalijke dingen waar bedreigingen uit voortkomen. Dat ze niet kunnen bewijzen dat hij heeft geïntimideerd neemt niet weg dat hij een gevaar vormt voor zijn collega raadsleden. Maak het even joh.

  Dit is wat hij doet:
  ‘Kort daarna heeft Sungur een video met de stemuitslag online geplaatst waarop te zien is hoe alle raadsleden over de motie hebben gestemd. Vervolgens zou een aantal raadsleden haatreacties en intimiderende berichten hebben ontvangen.’

  Misschien hier mee stoppen een idee? Raadsleden moeten veilig kunnen stemmen, door Sungur kunnen ze dit blijkbaar niet.

 10. Jes

  Duurbetaalde kleuterklas van gemeenschapsgeld.

 11. Debs

  Sjongejonge.

 12. Ihsan

  Dit is geen volwassen gedrag. Als mensen publiekelijk hun excuses hebben aangeboden, en aangeven in gesprek te willen, accepteer dat dan en move on. Erken ook je eigen fouten, en graaf jezelf niet nog verder in. Mensen zitten doorgaans echt niet met verkeerde bedoelingen in de raad. Het helpt niet om maandenlang door te gaan met verwijten maken, het sturen van boze brieven met absurde en onrealistische eisen aan de burgemeester, en dan ook nog derden te ronselen om dit ook te doen. Het komt steeds meer gespeeld over.

 13. Rottebert Peermans

  Dus deze meneer denkt het recht te hebben om te bepalen dat raadsleden van andere partijen moeten opstappen omdat hij zich beledigd voelt? Het zegt veel over het gedachtengoed van DENK en achterban dat hij als volksvertegenwoordiger niet wordt teruggefloten.

 14. Wies

  Wat een gezeur. Er is een onderzoek, er is sorry gezegd en nu weer normaal doen met zijn allen om de gemeente mooier te maken.

  DENK is toch dat clubje dat lhbtiq+ kritiek in het partijprogramma heeft staan?

 15. Bill

  Ongelooflijk, ga de stad besturen waarvoor je bent afgevaardigd. Er is werk aan de winkel met al deze tekorten!!

 16. AB van Gend

  Heeft onze Burgemeester een diploma voor haar functie bij dit kinderdagverblijf? Ik vertrouw het haar wel toe, al weet ik niet of zij met deze situatie gelukkig is. Jammer dat ze geen van de raadsleden, tijdens een vergadering, in de hoek kan zetten. Neem aan dat de heren nog wel weten hoe dat vroeger voelde.

  Doe hierbij een beroep op de raadsleden, zich bezig te houden met, voor Utrecht, belangrijker zaken.. Doe waarvoor wij jullie hebben gekozen. Geef onze geliefde Burgemeester een werksfeer waarin zij haar werk kan doen !

 17. Katja

  “Sociale” media zijn de uitwassen van de doorgeslagen digitalisering. Iedereen roeptoetert maar wat, en het rare is dat mensen dat ook nog serieus nemen.

 18. IIB

  Maak utrecht weer utrecht, ik denk er net zo over als @arbeider!
  Er blijft niks meer van over, en zo te lezen ook niet meer van de gemeenteraad;(

 19. Rutger

  Ondanks de excuses pleit er veel tegen Sungur. Jammer want met Stephan van Baarle heeft Denk wel een goed kamerlid.

 20. Wim

  Overwerkt en onderbetaald. Vinden onze raadsleden van zichzelf. Kleuterklas is een betere typering.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).