Fractievoorzitter Yvonne Hessel stapt op; SP Utrecht raakt enige zetel in gemeenteraad kwijt Fractievoorzitter Yvonne Hessel stapt op; SP Utrecht raakt enige zetel in gemeenteraad kwijt

Fractievoorzitter Yvonne Hessel stapt op; SP Utrecht raakt enige zetel in gemeenteraad kwijt

Fractievoorzitter Yvonne Hessel stapt op; SP Utrecht raakt enige zetel in gemeenteraad kwijt
Yvonne Hessel stopt als raadslid en fractievoorzitter van SP Utrecht. Ze heeft besloten haar lidmaatschap van de SP op te zeggen, waardoor SP Utrecht de enige zetel in de gemeenteraad kwijtraakt.

Yvonne Hessel stopt als raadslid en fractievoorzitter van SP Utrecht. Ze heeft besloten haar lidmaatschap van de SP op te zeggen, waardoor SP Utrecht de enige zetel in de gemeenteraad kwijtraakt.

Yvonne Hessel was tijdens de gemeenteraadsverkiezingen in maart de lijsttrekker voor SP Utrecht. De partij haalde één zetel, waardoor Hessel in april dit jaar voor die partij in de gemeenteraad terechtkwam. Daar komt na drie maanden dus weer een eind aan.

Het bestuur van de Utrechtse afdeling van de SP zegt overvallen te zijn ‘door het plotselinge besluit’ van Hessel om haar lidmaatschap te beëindigen. “Het bestuur zal op korte termijn een ledenvergadering bijeenroepen om de situatie te bespreken.” Het bestuur gaat Hessel ook vragen om haar zetel voor de SP ter beschikking te stellen.

“Yvonne heeft in een verklaring voorafgaand aan de raadsverkiezingen er mee ingestemd dat ze op verzoek van de ledenvergadering haar zetel ter beschikking zal stellen”, schrijft het bestuur in een reactie.

8 Reacties

Reageren
 1. WV

  Zetelrovers alom.

 2. Otto

  Wat is het commentaar van Yvonne zelf? Als je zo’n besluit neemt kun je het toch motiveren?

 3. Wim Vreeswijk

  Het lijkt mij dat nu de nummer 2 van de kieslijst aan de beurt is voor overname van de onbezette zetel ?

 4. Anne Marie ten Berge

  @ Otto, Waarschijnlijk kán / mag zij het inderdaad niet motiveren. Ook de SP heeft lijken in de kast. Als daar een hele ledenvergadering aan te pas moet komen dan is er echt wel iets aan de hand.

 5. Wim

  Heel simpel. In het AD geeft ze volmondig toe haar zetel te gaan roven, ondanks haar schriftelijke verklaring dat niet te doen.

 6. Pffff

  De reaguurders kennen het staatsrecht weer eens niet. Pffff.

  Je wordt op persoonlijke titel gekozen in de politiek en het is geen partijzetel in de raad. Je kan dus geen zetel roven want het is jouw (persoonlijke) zetel.

  Een partij kan je niet afdwingen de zetel op te geven en dit al helemaal niet schriftelijk vastleggen. DAT is dus juist WEL illegaal.

 7. Koel Hoofd

  Interessant, ze neemt haar zetel mee begint haar eigen partij, Utrecht solidair.
  Dus de SP heeft geen zetel meer in de Utrechtse raad en zij heeft mot met Marijnissen. Je kan er vanalles van vinden, maar ze is kennelijk wel iemand met een oprecht sociaal hart voor Utrecht?
  Nou ja, de tijd zal t leren…

 8. Wim 3

  De kieswet gaat uit van het systeem dat je op een kandidaat stemt en niet op een partij. Dus zij staat volledig in haar recht.
  Ik vraag mij alleen wel af welke kiezer bewust op deze onbekende mevrouw heeft gestemd. Het zal toch eerder een stem op de SP zijn geweest. Maar ja, als ze zelfstandig doorgaat hoeft zij niet meer een flink bedrag van haar vergoeding aan de SP af te dragen……….

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).