Geheim rapport Uithoflijn alsnog openbaar na handgeschreven oproep gemeenteraad Utrecht | De Utrechtse Internet Courant Geheim rapport Uithoflijn alsnog openbaar na handgeschreven oproep gemeenteraad Utrecht | De Utrechtse Internet Courant

Geheim rapport Uithoflijn alsnog openbaar na handgeschreven oproep gemeenteraad Utrecht

Geheim rapport Uithoflijn alsnog openbaar na handgeschreven oproep gemeenteraad Utrecht
Een geheim rapport over de Uithoflijn zal vandaag alsnog openbaar worden gemaakt nadat een meerderheid van de raad gisteren een handgeschreven oproep, een zogeheten amendement, ondertekende.

Een geheim rapport over de Uithoflijn zal vandaag alsnog openbaar worden gemaakt nadat een meerderheid van de raad gisteren een handgeschreven oproep, een zogeheten amendement, ondertekende.

In het geheime rapport, gemaakt door Deloitte en Horvath & Partners, dat vandaag geopenbaard wordt staat uitleg over de vertraging van de Uithoflijn en de hogere kosten die daarmee gepaard gaan. Een meerderheid van de gemeenteraad vindt dat het document niet geheim zou moeten zijn. Tijdens de raadsvergadering werd daarom door een meerderheid besloten dat het rapport geopenbaard zou moeten worden in 24 uur.

Het amendement was niet als zodanig voorbereid en werd daarom even snel met de hand geschreven. Stadsbelang Utrecht, de SP en D66 waren de indieners. Het rapport wordt aan het begin van de avond geopenbaard.

Begin van de deze week werd bekend dat de Uithoflijn met meer dan 1,5 jaar vertraging pas eind 2019 volledig in gebruik zal zijn. Ook komen er kosten bij: 84 miljoen euro. De gemeente Utrecht draagt 25 miljoen van deze kosten. Het resterende bedrag is 59 miljoen euro voor de provincie Utrecht. Het project kost nu in totaal 485 miljoen euro.

 

Gekoppelde berichten

4 Reacties

Reageren
 1. Dirk

  Leuke verkiezingsstunt, maar het feit dat dit rapport überhaupt geheim is gemaakt en dat er toen geen haan naar kraaide geeft een fundamenteel probleem aan.

  Tenzij er zwaarwegende argumenten zijn (gemeente die zichzelf in een slechte onderhandelingspositie manoeuvreert, privacy van niet-gekozen personen) zouden ALLE gemeentedocumenten openbaar moeten zijn.

 2. Piraat Sjoerd

  Heel goed Dirk. Da’s ook 1 van de kernpunten van Piratenpartij Utrecht. Volledige transparantie. Dat er in Utrecht überhaupt een geheimhoudingsregister is, is al fout (al zijn we Michel van SP er natuurlijk wel dankbaar voor dat hij het inzichtelijk gemaakt heeft.

 3. Adriaan

  Wet Openbaarheid van Bestuur, de WOB. In feite is de hoofdregel dat alleen zaken niet openbaar zijn als het om staatsgevaarijke informatie gaat. Ja, men rekt het graag op naar commerciele zaken, meestal ongeoorloofd…..

 4. maarten van den oever

  vat het niet: mijn nederlands zal wel te slecht zijn, maar ik lees in de handgeschreven tekst: ”besluit de geheimhouding ….. voor een periode van 24 uur op te leggen”. Van ‘opheffen’ lees ik niks.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).