“Gemeente moet ID-bewijzen opsturen” | De Utrechtse Internet Courant “Gemeente moet ID-bewijzen opsturen” | De Utrechtse Internet Courant

“Gemeente moet ID-bewijzen opsturen”

“Gemeente moet ID-bewijzen opsturen”
Queeny Rajkowski. Archiefbeeld DUIC
De gemeente zou identiteitskaarten, paspoorten en rijbewijzen thuis moeten laten bezorgen bij haar inwoners. Dat zal VVD-raadslid Queeny Rajkowski morgenavond in de commissievergadering bepleiten. 

De gemeente zou identiteitskaarten, paspoorten en rijbewijzen thuis moeten laten bezorgen bij haar inwoners. Dat zal VVD-raadslid Queeny Rajkowski morgenavond in de commissievergadering bepleiten. 

Rajkowski komt met het idee omdat het niet altijd voor iedereen even praktisch is om voor het aanvragen van een ID-kaart twee keer op en neer te moeten naar het stadskantoor. “Volgens mij past dit echt bij Utrecht. In sommige gemeenten, Haarlemmermeer bijvoorbeeld, is dit idee al succesvol in de praktijk gebracht. Stel dat je drie kinderen hebt: dan is het niet handig om twee keer een rit naar het Stadskantoor te organiseren. Helemaal met de parkeermogelijkheden daar”, zegt Rajkowski.

Het laten opsturen van een ID-kaart of paspoort zou 10 tot 20 euro extra moeten kosten. Rajkowski: “Er komt bij het afleveren wel een identiteitscheck kijken. Dus mensen moeten wel thuis zijn als het wordt afgeleverd.”

Ook Student & Starter staat achter het voorstel van de VVD.

17 Reacties

Reageren
 1. Vissers

  20 euro? The fuck?! Een pakket laten versturen bij Postnl is een euro of 7 (als particulier) Waarom kost het de gemeente dan ineens 10 tot 20 euro? :/

 2. Jan

  Wat een onzin weer is dit. Voor een activiteit die je eens in de 5 of 10 jaar moet ondernemen. Kom op zeg laten we niet gaan overdrijven. Er zijn nog talloze zaken die de gemeente kan verbeteren in de huidige dienstverlening voordat ze bij deze onzin uit hoeven te komen.

 3. Queeny

  Hallo Vissers,

  Het bezorgen van identiteitsdocumenten is een ander proces dan via de PostNL. Fraude en misbruik liggen op de loer. Daarom is het belangrijk dat de bezorger ook een identiteitscheck kan doen bij de aanvrager en daar moet je voor getraind zijn. AMP Logistics zal dan waarschijnlijk de bezorging gaan doen.

  Overigens weet ik niet of het 10 a 20 euro extra gaat kosten. Dat is iets wat ik nog wil weten van de gemeente/het college. Dit soort diensten worden altijd ‘kostendekkend’ aangeboden. Als het dus maar 5 euro kost dan wordt er ook maar 5 euro extra voor berekend.

  Je bent overigens ook niet verplicht om het thuis of op werk te laten bezorgen dus als het niet de moeite waard is voor jou dan kom je gewoon langs op het Stadskantoor!

  Groet,
  Queeny

 4. Geenstijl@Utrecht

  Laat mij raden, VVD’er en natuurlijk een vriendje met een postbedrijf die dit wel wil doen ….VVD kan je toch niet meer serieus nemen als de meest ondemocratische partij van dit land.

 5. Timo

  Mooi stukje dienstverlening.
  Laatste keer dat ik een ID aanvroeg (binnen een week nodig) moest ik naar Vleuten omdat er geen plek was in Utrecht (5 min fietsen). Dat heeft mij in totaal 3 uur tijd gekost (2x 1,5 uur).
  Dan is het makkelijker om een bezorgafspraak te maken.

 6. bork

  Vroeger kon het wel in 1 keer in andere gemeenten ook. Ik ben zelf autistisch en ik word helemaal gek op dat stadskantoor van het lawaai, de aantallen mensen, het wachten en alle regeltjes ,ook de weg er naar toe en je fiets zien te plaatsen zorgen ervoor dat ik totaal daar overprikkeld aankom. Dan werkt ook je code op je telefoon niet om binnen te komen en daar sta je dan, help!

 7. Simon

  Parkeermogelijkheden? Geen argument mevrouw, het Stadskantoor is uitstekend bereikbaar met het OV!

 8. Dirk

  @jan
  Je commentaar is niets minder dan een politieke statement over prioriteiten, dus op dit moment zie ik de “onzin” waar je naar refereert dus niet. Je gaat niet in op de merites van dit plan (of het gebrek daaraan) en je gaat ook niet in op de alternatieven die je zelf klaarblijkelijk nuttiger vindt.

  Het is intellectuele luiheid en je maakt jezelf er makkelijk van af, maar het zal vast lekker gevoeld hebben om iemand waar je het ideologisch niet mee eens bent even via internet af te serveren met een non-statement.

 9. willem

  Hallo Queeny,

  Ik vind het een goed idee. Liefst doen jullie alle zaken gewoon bij de mensen thuis. Baliemedewerkers lekker met een goede tablet op de fiets een rondje afspraken af laten werken.

  Op de site van AMP staat bijna direct al dat AMP voor meerdere gemeentes deze dienst levert. Kosten: €4,95. Als Utrecht dan nog €15 nodig heeft om het kostendekkend in een envelop te stoppen dan denk ik dat je het verkeerde gevecht aan het vechten bent.

  ‘kostendekkend’ is een nog irritantere term dan ‘marktconform’. Een ‘kostendekkend’ concertkaartje in TivoliVredenburg zou €250 kosten. Gelukkig is het ‘marktconform’ maar €12,50.

 10. Atilla Vigh

  Ben het geheel eens met Jan. Non- topic.

 11. Mimi

  Pas op, dit is een zogeheten glijdende schaal. In Woerden is het inmiddels al zo dat je verplicht bent je paspoort thuis te laten bezorgen, ophalen op het gemeentehuis kost extra. De wereld op zijn kop, inderdaad. Tel daarbij op dat de bezorger gewoon ‘tussen 13 en 16 uur’ komt, óók als het een paspoort voor een kind betreft dat gedurende het grootste deel van dit tijdvak op school hoort te zitten, en je weet dat dit plan van mevrouw Queen niet iets is dat je moet willen

 12. Loen Grinks

  De VVD heeft de prioriteiten weer prima op een rijtje zo te zien.

 13. Fab

  Ik vind niet dat iedereen standaard dit per post bezorgd moet kunnen krijgen. Zeker niet in de huidige sfeer van toenemende identiteitsfraude. Dat betekent legitimatie aan de deur en nog zo wat.
  Heb je een handicap, ben je tijdelijk slecht ter been etc. dan zijn er wel degelijk mogelijkheden al het thuis aanvragen wordt door de Gemeente volstrekt ontmoedigt. Pas na lang aandringen bleek dat te kunnen, ‘ver over datum’. Het Stadskantoor is voor een toenemend aantal mensen ontoegankelijk net zoals toenemend gedeelte van de binnenstad. Dat zou hierin een 1e speerpunt moeten zijn. De huidige parkeerroute is een onmogelijke, de weg om in het kantoor te komen net zo. Je dwingt mensen tot begeleid vervoer of in een taxi, die dan ook nog wordt weggestuurd. M.a.w. het kostenplaatje verdubbelt ook nog eens. Ik ken inmiddels teveel verhalen n.a.v. mijn eigen moeizame tocht om ‘gewoon’ mijn identiteitsbewijs vernieuwen. Hoe handicap makend kun je zijn als Gemeente die zich laat voorstaan op participatie. Dus ja. Overigens: hoe vaak heb je een identiteitsbewijs nodig? Dus gewoon braaf 2x naar het kantoor tenzij er een sluitende reden is waarom niet. En Gemeente: dat kantoor behoeft heel veel meer en snellere toegankelijkheid! Desnoods op een andere plek als ‘snelloket’.

 14. Thomas

  @Willem: door redenaties als de jouwe gaan de belastingen in Utrecht omhoog voor een service waarvan je kan afvragen wat de noodzakelijkheid daarvan is en waar bovendien niet iedereen gebruik van maakt.

  Ik ben er bovendien geen voorstander van dat de gemeente mogelijk in zee gaat met een commerciële partij. Dat gaat hoe dan ook centen kosten, hoe simpel wil je zijn??

  Ik ga zelf gewoon naar het Stadskantoor, dan maar met de bus voor die paar keer in mijn leven. Vind het ook geen prettig idee dat er ergens een busje door Nederland rijdt de hele dag met lading identiteitsdocumenten waaronder de mijne. Nee, dan haal ik het liever gewoon op bij de balie. Het is geen lullige simkaart die bezorgd moet worden waar we het over hebben. Dit soort spullen hoort gewoon veilig bij de gemeente te liggen.

 15. TienTeU

  Ik zou niet pleiten voor bezorging.
  Deels omdat postbezorging niet betrouwbaar is, bij mij in ieder geval niet.
  Deels omdat dit kosten zijn die absoluut niet nodig zijn. De meerkosten worden immers toch verhaald op de afnemer (wij dus).
  Dus waarom geen keuzemogelijkheid? Degenen die het willen en kúnnen ophalen, doen dat en zij die het niet kunnen, laten het bezorgen en betalen ervoor. Zo lijkt mij het eerlijker verdeeld.

 16. Pieter

  Wat een prima idee. Scheelt een hoop tijd om niet 2x te hoeven komen voor veel mensen. Persoonlijk zou ik voor deze service zelfs graag wat extra betalen.
  Daarbij vergeten men hier zo te zien dat het ophalen natuurlijk ook geld kost (huisvesting gemeente, beveiliging, baliemedewerker, etc), mogelijk is dit zelfs nog duurder dan directe verzending vanuit de drukker/fabrikant.

 17. Carlo

  Beter idee is dat Queeny de paspoorten persoonlijk bezorgd.
  Zodra ze dat doet vernieuw ik ‘m gelijk en staat de koffie klaar <3

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).