Gemeente Utrecht geeft zelf verkeerde voorbeeld duurzaamheid | De Utrechtse Internet Courant Gemeente Utrecht geeft zelf verkeerde voorbeeld duurzaamheid | De Utrechtse Internet Courant

Gemeente Utrecht geeft zelf verkeerde voorbeeld duurzaamheid

Gemeente Utrecht geeft zelf verkeerde voorbeeld duurzaamheid
De gemeente Utrecht verwacht een grote inspanning van bewoners en bedrijven op het gebied van duurzaamheid, maar lijkt zelf niet het goede voorbeeld te geven. Zo wordt bijvoorbeeld ingezet op het terugdringen van de CO2 uitstoot door gedragsverandering en het isoleren van gebouwen. De VVD fractie in Utrecht merkt echter op dat het stadhuis verre van duurzaam is.

De gemeente Utrecht verwacht een grote inspanning van bewoners en bedrijven op het gebied van duurzaamheid, maar lijkt zelf niet het goede voorbeeld te geven. Zo wordt bijvoorbeeld ingezet op het terugdringen van de CO2 uitstoot door gedragsverandering en het isoleren van gebouwen. De VVD fractie in Utrecht merkt echter op dat het stadhuis verre van duurzaam is.

De afgelopen jaren heeft de gemeente Utrecht bij ruim 60.000 huishoudens een warmtefoto bezorgd. Het bevreemdt de VVD echter dat het stadhuis aan de Korte Minrebroederstraat daarbij is overgeslagen. De fractie heeft daarom zelf het verzoek bij Energie-U neergelegd om warmtefoto’s te maken. Die beelden laten zien dat er nog een flinke opgave ligt voor de gemeente om ‘het eigen huis’ energiezuinig te maken.

Raadslid André van Schie: “Als de gemeente een bijzondere inspanning verwacht van de gewone Utrechter om energieverspilling te voorkomen, verwacht de VVD dat de gemeente zelf het goede voorbeeld geeft.” In grote delen van het gebouw is enkel glas en zijn er kierende kozijnen. Zonder problemen kan in de bestaande sponningen speciaal monumentenglas met een isolatie waarde van 1,6 of zelfs 1,2 geplaatst worden. “De uitstraling van het monument blijft zo gelijk, maar we gaan wel veel minder energie verbruiken.”

De VVD en Energie-U hopen dat het college samen met de kennis en ervaring uit de samenleving de uitdaging aan wil gaan het stadhuis te verduurzamen. “Dit is natuurlijk met een monumentaal gebouw een bijzondere opgave, maar kan juist daardoor een inspiratiebron zijn voor andere eigenaren van monumentale panden om hun bezit energiezuiniger te maken.”

De VVD heeft ook een expert op het gebied van monumentaal glas geraadpleegd en deze is volgens de partij zeer optimistisch over de mogelijkheden om significante stappen te zetten in het isoleren van het Stadhuis.

De gemeente Utrecht heeft een stevige ambitie op het gebied van duurzaamheid. Zo wil Utrecht in 2020 30% minder CO2 uitstoten. De VVD is van mening dat een significante besparing op termijn een rendabele investering betekent, als je uitgaat van een langjarig gebruik. De VVD fractie heeft schriftelijke vragen gesteld aan het college.

5 Reacties

Reageren
 1. Erik

  Ik ben geen VVD’er, maar een pluim voor de juiste instelling voor ze! Brutaal anderen wijzen op hun verspilling terwijl je niet eens naar jezelf hebt gekeken.. belachelijk.

 2. Jacobson

  Het zijn vooral de vensters. Fijn dubbel glas in van die fraaie plastic kozijnen dan maar? Een nieuwe gevel voor de oude plaatsen met isolatie ertussen schijnt ook veel te besparen 🙂

 3. Andreas

  Die hitte foto’s als ook dat door de eu opgedrongen energielabel is natuurlijk onzin als of ik een huis niet zou kopen als het een minder energielabel heeft. Een huis koop je omdat je het mooi vind omdat het praktisch is ingedeeld en in een buurt staat waar je wilt wonen. En elke nederlander weet dat als hij enkelglas heeft dat hij meer gas kwijt is dan iemand met dubbelglas dus dat isoleren bespaart. Daar is zo’n foto en label niet voor nodig. Maar goed dat de gemeente zelf ook zo energie zuinig is.

 4. Giel van Dam

  Is dit niet één van de redenen waarom er een nieuw gemeentehuis gebouwd is?

 5. Frans

  Ach ja, de schoenmaker loopt zelf op versleten schoenen. Met het milieu is het helemaal niet zo best in de stad. Je hoort alleen de zgn vlagmomenten. Maar de luchtvervuiling in het Centrum is om je zorgen over te maken. Maar ja, de grootste vervuiler, de brommer, die blijft buiten schot. Je stem vee moet je immers niet van je verwijderen.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).