Gemeente Utrecht moet mogelijk toch van gascontract af, politiek vraagt opnieuw om opheldering Gemeente Utrecht moet mogelijk toch van gascontract af, politiek vraagt opnieuw om opheldering

Gemeente Utrecht moet mogelijk toch van gascontract af, politiek vraagt opnieuw om opheldering

Gemeente Utrecht moet mogelijk toch van gascontract af, politiek vraagt opnieuw om opheldering
Het gascontract van de gemeente Utrecht met een dochterbedrijf van Gazprom blijft de gemoederen bezighouden. Minister Rob Jetten heeft recent laten weten dat gemeenten die een contract hebben met het Russische staatsbedrijf Gazprom dit voor 10 oktober moeten beëindigen. De lokale politiek in Utrecht wil weten wat dit betekent voor onze gemeente.

Het gascontract van de gemeente Utrecht met een dochterbedrijf van Gazprom blijft de gemoederen bezighouden. Minister Rob Jetten heeft recent laten weten dat gemeenten die een contract hebben met het Russische staatsbedrijf Gazprom dit voor 10 oktober moeten beëindigen. De lokale politiek in Utrecht wil weten wat dit betekent voor onze gemeente.

Bijna de voltallige gemeenteraad vroeg in februari of de gemeente Utrecht niet kon stoppen met het afnemen van Russisch gas. Rusland was toen net Oekraïne binnengevallen waarop in de media en politiek veel aandacht was voor de vele gemeentes die gebruikmaken van het gas van Gazprom.

Nadat de lokale politiek aan het gemeentebestuur vroeg of ze het contract konden opzeggen bleek dat dit niet heel makkelijk zou gaan. De gemeente Utrecht zei het liefst te stoppen met de afname van Russisch gas, maar voegde daaraan toe dat zoiets makkelijker is gezegd dan gedaan. Als de gemeente gas zou inkopen bij een ander zou het ook alsnog kunnen dat het gas uit Rusland zou komen.

Ook zaten er nog andere juridische en financiële haken en ogen aan het ontbinden van het contract, maar ook praktische bezwaren. Het contract met het dochterbedrijf van Gazprom loopt 1 januari 2024 af.

De Vereniging Nederlandse Gemeenten liet eerder al weten dat het volledig weren van Russisch gas van de Nederlandse markt niet mogelijk is, dit vanwege de inrichting van de internationale gasmarkt. Daarbij werd ook het verschil benadrukt tussen een Russische gasleverancier en het ontvangen van Russisch gas. Ook andere bedrijven dan Gazprom kopen bijvoorbeeld mogelijk Russisch gas om te leveren.

Toch van Gazprom af?

Maar nu blijkt dus uit de woorden van minister Rob Jetten dan gemeenten voor 10 oktober contracten met Gazprom moeten beëindigen. De gemeenteraad in Utrecht wil nu opnieuw weten wat de gevolgen zijn voor Utrecht. De partijen willen weten: Is de het college bereid om zich ten volste in te spannen om te zorgen dat wij als Utrecht voor 10 oktober van het Russische gas af gaan? Ook wil de raad weten wat de financiële gevolgen zijn voor de stad. De gemeente heeft enkele weken de tijd om te reageren op de vragen uit de raad.


Wil jij DUIC steunen en een set ansichtkaarten ontvangen met de beste foto’s uit het boek DUIC in 2021? Voor 7,95 euro krijg je twaalf kaarten, van elke maand in 2021 één ansichtkaart. Met de aanschaf van de kaarten heb je niet alleen een herinnering aan 2021 – om op te hangen, te bewaren of te versturen – maar steun je ook de lokale journalistiek in Utrecht.

Gekoppelde berichten

7 Reacties

Reageren
 1. Koel Hoofd

  “Maar nu blijkt dus uit de woorden van minister Rob Jetten dan gemeenten voor 10 oktober contracten met Gazprom moeten beëindigen. ”

  Zal het kabinet 10 oktober eigenlijk wel halen?
  Kan rubberen robbie zijn stoere klimadram woorden eigenlijk wel waarmaken?
  Zijn groot Akela bakte er anders helemaal niks van.

 2. Scherpschutter

  Putin lacht zich werkelijk de ballen uit zn broek! Mag Rob Jetten hem eerst miljarden (zo niet tientallen miljarden) aan boeteclausules betalen voor contractbreuk, moet diezelfde Rob Jetten kort erna bij diezelfde Putin aankloppen of hij misschien alsjeblieft wat uranium mag kopen voor zijn nieuwe kerncentrales, die deze week op magische wijze groen verklaard werden door dezelfde E.U. klimaat-kwakzalvers die kernenergie decennia verketterd hebben…LOL.

  De politieke ‘leiders’ van de failliete grondstofloze bedelstaten uit het Westen met niets meer dan een reeds ingestort monetair flutsysteem in de aanbieding, hebben door dat ze volledig schaakmat zijn gezet door Putin cum suis, geen enkele rol van betekenis meer spelen in de nieuwe wereldorde en kiezen al kieperend over de rand van het ravijn der wanhoop bewust voor een Grote Sprong Voorwaarts, in de hoop alle misere die ze zelf hebben doen laten ontstaan in de publieke opinie straks op zondebok Putin te kunnen gooien…Er wachten ongekend turbulente jaren. Het Westen is toast. Een economische meltdown of oorlog aangaan en dan alsnog een economische meltdown. Meer smaken zijn er niet meer.

  @Koel Hoofd

  Nou! LOL. Holy moly, wat ging Kagedis vandaag even plat op haar snuitje hè?

 3. Realist

  Rob drukt via de oorlog in Oekraine zijn eigen agenda, iedereen van het gas af, er vakkundig doorheen. En nog deadlines stellen ook, hier wacht D66 dan weer geen jaar mee.

 4. Hetty

  Scherpschutter, eigenlijk zou DUIC of een andere krant U de mogelijkheid moeten bieden, een column te schrijven over onderwerpen naar Uw keuze. Uw schrijfstijl is zodanig scherm en mooi geformuleerd, dat althans ik, maar vermoedelijk vele anderen Uw columns met heel veel plezier zullen lezen.

 5. Pee

  Gewoon de contracten uit lopen anders komen er boetes die ongetwijfeld weer bij de burger gedeponeerd worden .

 6. Scherpschutter

  @Hetty

  Mevrouw, dank u voor de complimenten. Naar mijn bescheiden mening teveel eer (er is nogal het nodige op mijn schrijfstijl aan te merken), maar ik neem uw woorden in dank aan.

  Verder volstaat het om te zeggen dat ik nooit een publieke rol zal vertolken, in welke hoedanigheid dan ook. Geen behoefte aan.

 7. Bruin

  Eens met Hetty!
  Ben bang dat Bill het niet zou trekken, een column van SS in Duic..

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).