Gemeente Utrecht roept klimaatnoodtoestand uit | De Utrechtse Internet Courant Gemeente Utrecht roept klimaatnoodtoestand uit | De Utrechtse Internet Courant

Gemeente Utrecht roept klimaatnoodtoestand uit

Gemeente Utrecht roept klimaatnoodtoestand uit
Archieffoto gemeenteraad Utrecht.
De gemeente Utrecht heeft donderdagnacht tijdens een vergadering in de raad de klimaatnoodtoestand uitgeroepen. Met het uitroepen van de noodtoestand belooft de gemeente alle nodige maatregelen te nemen om klimaatverandering tegen te gaan.

De gemeente Utrecht heeft donderdagnacht tijdens een vergadering in de raad de klimaatnoodtoestand uitgeroepen. Met het uitroepen van de noodtoestand belooft de gemeente alle nodige maatregelen te nemen om klimaatverandering tegen te gaan.

Een meerderheid van de gemeenteraad nam de motie aan die door de Partij voor de Dieren (PvdD) was ingediend. Zo stemde de SP, Student&Starter, GroenLinks, DENK, D66, PvdA en natuurlijk de PvdD zelf voor de motie.

De PvdD wil dat Utrecht een krachtig signaal afgeeft dat er een maximale en gezamenlijke inspanning nodig is om de opwarming van de aarde zoveel mogelijk te beperken. “Een steeds grotere groep burgers vindt het belangrijk dat Nederland nu écht doorpakt bij het tegengaan van klimaatverandering veroorzaakt door de mens. Steeds meer mensen gaan de straat op om actie te eisen voordat het te laat is”, aldus PvdD-raadslid Maarten van Heuven.

(Tekst loopt door onder afbeelding)

Demonstranten van Extinction Rebellion op het Stadhuisplein. Foto: Bas van Setten

Extinction Rebellion

Ook donderdagavond gingen mensen in Utrecht de straat op om te protesteren. Op het Stadshuisplein stond een handjevol demonstranten van Extinction Rebellion. Zij riepen de gemeente op om de klimaatnoodtoestand uit te roepen.

Andere steden gingen Utrecht voor bij het uitroepen van zo’n noodtoestand. Ook in Amsterdam, Haarlem, Londen, Parijs en Sydney werd de noodklok geluid.

39 Reacties

Reageren
 1. Zuilen 030

  De financiële noodtoestand uitroepen had beter geweest.

 2. Nathan

  Triest om te zien dat Utrecht het rijtje van andere hippe linkse steden die compleet losgezongen zijn van de werkelijkheid aan gaat vullen.

 3. cas

  Je kan dit soort symbool en goed gevoel politiek toch niet serieus nemen… Bla bla voor de bühne, maar zonder ook maar 1 concreet realistisch idee/oplossing/project voort te brengen.

 4. Katja

  Dus geen verbreding A27 en verdere bomenkap in de stad ? Stilleggen van fabrieken en verkeer als er smog is ? Sterk vervuilende scooters inleveren ?
  Alles 30km zone met 24/7 handhaving ? Kijk er al naar uit ! Maar zal wel weer een papieren tijger blijken te zijn.

 5. Jos

  @Nathan

  Het lijkt er eerder op dat rechtse roep- en droeftoeters compleet losgelagen zijn van de realiteit met hun dagelijks geweeklaag de godganse dag door.

  Gelukkig beslissen onze democratische gekozen leiders in steeds meer steden wereldwijd anders. Zij zijn ook verantwoordelijk en hebben kennelijk genoeg signalen om wel echt aan de noodrem te trekken en de alarmbellen te doen laten afgaan, zij hebben natuurlijk veel meer cijfers en gegeven tot hun beschikking en de knapste koppen als adviseurs. Iets waar het menig reaguurder gewoon aan ontbreekt, net als de beoogde specialisatie in een bepaalde discipline. De leefbaarheid in hun gemeentes komt in de zeer nabije toekomst namelijk ernstig in het geding.

  Maar ga lekker verder met online gal spuwen, onder een steen leven en verder niks doen.

  Gelukkig weet de toekomst van dit land en van de wereld, de jonge generaties beter en komen zij wel in actie. U doet er sowieso niet meer toe, net als de meeste babyboomers. Ondanks dat zij in de ontekkningsfase zitten, bevinden zij zichzelf natuurlijk gewoon elf in een sterfhuisconstructie. Het leven is namelijk eindig. Maar wel voor de toekomst en de komende generaties de boel lekker verpesten, zodat zij in een niet meer te redden situatie terecht komen en geen enkele vrij en mogelijkheid hebben om controle te krijgen over hun eigen leefwereld en hun eigen toekomst. triest.

 6. Tostelli

  Prachtige symboolpolitiek. Wat het concreet inhoudt, wat de consequenties zijn, wanneer de noodtoestand kan worden opgeheven en hoe de vorderingen gaan worden bijgehouden, blijft volledig onduidelijk. Dit is een verhaal zonder kop en zonder staart. Het is de gebruikelijke luchtfietserij van partijen die serieuze zaken als klimaatverandering reduceren tot emotionele, symbolische kwesties om toch vooral de achterban de indruk te geven dat ze goed bezig zijn. Praatjes vullen geen gaatjes, beste Groen Links.

 7. wollie

  what’s next, een stille tocht voor elke door windmolens gesneuvelde vogel?

  show, don’t tell.

 8. Massegast

  De Gereformeerde godsdienstwaanzinnigen van vroeger zijn terug! Als klimaatwaanzinnigen. En terwijl we hierover schrijven wordt de biomassacentrale op de Lage Weide opgestart en kun je nog volop tanken bij de enige belastingvrije benzinepomp in dit land: SCHIPHOL, oftewel UTRECHT INTERNATIONAL AIRPORT. Allemaal extra vervuiling en CO2. Maar ja, de Gemeenteraad heeft de handen schoongewassen en dat is het belangrijkste.

 9. Bernhard

  Wat al gezegd is: een schoolvoorbeeld van symboolpolitiek. Kan me onlangs nog een markt op de ASW herinneren, die in alles botste met zgn. klimaatdoelstellingen. Bezoekers kwamen massaal met de auto, overal werden plastic tasjes uitgedeeld en na afloop was de buurt veranderd in een vuilnisbelt. Niks over gehoord vanuit de politiek. Nogmaals: symboolpolitiek.

 10. Max

  Oke, en nu?
  Wat zijn concreet de plannen en doelen?

 11. Scherpschutter

  Kijk! Dat schiet op. Als we nou in heel Utrecht gewoon terug gaan naar trekschuiten, paarden en dus nul Co2 uitstoot, dan scheelt dat wereldwijd (optimistisch ingeschat) toch al snel 0.0000000000000000000000078 procent aan uitstoot. Dat schiet lekker op.

  Dat alleen China al honderden nieuwe kolencentrales gaat openen hebben we het verder niet over. Dat strookt niet zo lekker met het fijne onderbuikgevoel van de noodtoestand en het aanzicht van windmolens die ons geld staan te verbranden. Voor niets. Voor een probleem dat niet eens een probleem is.

 12. George

  Fantastisch, Londen,Parijs Sydney Amsterdam Haarlem en nu Utrecht ik heb gehoord dat Bunnik ook al interesse heeft dan komen er weer 15000 mensen bij
  Nu nog even China India en de USA erbij proberen te krijgen

 13. HJ

  Aiai, krijgen we nou nog meer ingevlogen plastic-afval om lollige beesten van te maken in die volgebouwde bunker van een binnenstad? Of komt er inderdaad eens een scooterverbod, verplichte isolatie en zonnepanelen voor woningbouwverenigingen, bomen terug in de stad (ipv uitbreiding HC, het volbouwen van alle open ruimte en zwaar bouwverkeer in de stad), groene golf op alle rondwegen en het op tijd ophalen van (plastic) afval voordat het zwerfafval wordt?
  Het zou de politiek wel sieren als ze eens serieuze maatregelen gaan nemen in plaats van symboolpolitiek om goedkoop te scoren. Of doen we dat maar niet om bepaalde doelgroepen niet te kwetsen?

 14. Marcel

  @ Jos
  Wat een slap verhaal. U doet geen enkel voorstel over hoe het zou moeten en wat t voor gevolgen heeft voor mensen als ze gaan doen wat u gaat voorstellen.
  U bent precies zoiets als wat iedereen roept: doe er wat aan.
  Nou stel dan ook maar wat voor dat door mensen op deze aardbol gezien wordt als een fantastisch voorstel wat nog niemand heeft bedacht.
  U verwijt Nathan iets maar hij slaat de spijker op zn kop.

 15. anna

  wat een onzin, neem een maatregel doe iets i.p.v. van de zoveelste intentie aan te geven. woorden, blijven alleen woorden. Gaan we dan groen behouden in Leidse Rijn en niet elke cm volbouwen, eindelijk stoppen met de juppen, groen links houtstookkachels, bomenkap en verbreding Amelisweerd gaat niet door, Winkels al fast fashion die enorm milieuvervuilend niet meer open door onze wethouders en burgemeester. Ik geloof er niets van. belangen lees geld zijn altijd leidend. Laat eerst maar eens zien of Utrecht ballen genoeg heeft om echt iets drastisch te doen zoals geen blikjes en wegwerpverpakkingen in winkels, afschaffen vuurwerk of houtkachels, wat natuurlijk geen populaire maatregelen zijn. En als iets niet populair is kost dat stemmen.. eerst zien dan geloven.

 16. MCJW

  Het enige wat de aarde zal gaan redden is per vandaag een WERELDWIJD (en dus ook en vooral in die zielige tweede en derde wereld) verbod op meer dan 1 kind per vrouw, en dat dan minimaal een eeuw volhouden zonder enige uitzondering. Er zijn gewoon veel te veel mensen en het worden er zonder maatregelen nog veel, veel veel meer. Ik zie het somber in voor de toekomst want deze oplossing zal nooit worden aangedurfd, terwijl het de enige oplossing is. We zijn niets meer of minder dan een sprinkhanenplaag die zich elke generatie verdubbelt.
  Dat ik als Utrechtse stadsbewoner 2 keer zoveel belasting moet gaan betalen om mijn toekomstige afval op te laten halen en dat mijn bezoek straks 100 euro moet betalen om de auto een paar uur te parkeren, zal echt geen ene bal uitmaken op het wereldtoneel dat met zijn laatste acte bezig is.

 17. ceeteewee

  Zielige vertoning. Heb hier tijden de verkiezingscampagne voor de gemeenteraad niets over gehoord. Maar goed, als het dan toch moet zou ik zeggen pak het zwerfafval aan. Bij de afvalcontainers, op openbare plaatsen nabij MacDonald, KFC ed. en de troep die achterblijft na afloop van klimaatdemonstraties.

 18. merijn

  Super!
  Dan hebben we nu een basis om de energietransitie te gaan versnellen.
  Goed bezig!

 19. Hans

  Goeie zaak. Geeft blijk van bewustzijn m.b.t. de klimaatproblematiek. Dit college moet zich niets aantrekken van de zure reacties op dit forum. Die getuigen van onwetendheid, struisvogelmentaliteit en cynisme. Dat heeft de wereld nog nooit vooruit geholpen.

 20. berend

  Heel veel mooie en terechte reacties hier. De noodzaak is er zeker, maar met deze praatjes komen we nergens. Laten we eerst de stad schoon houden, geen plastic zakken meer, statiegeld op blikjes en dan langzaam opbouwen naar de provincie en heel NL. Rotterdam heeft een heel gemeenteprogramma om de jeugd op te leiden, wij hebben niks:
  lespakket over Zwerfafval voor basisscholen: https://www.rotterdam.nl/wonen-leven/zwerfafval/

 21. Thomas

  Religie.

 22. Herman

  En nu, heeft de burgermeester nu bevoegdheden om iedere maatregel te nemen die bij deze noodtoestand passen.
  Dus auto’s verbieden, houtkachels mogen niet meer gebruikt worden en dergelijke?

 23. Lombokker

  Dus daar werd ik vannacht wakker van, ik dacht al, wat is dít nu weer.
  Enfin, weer eens wat anders dan een politiehelicopter.

 24. Alphons Mantel

  de NASA bewees dat de aarde afkoelde in 2017 en in 2018; de zon staat op 150 miljoen kilometer van de aarde en is dus door niemand beinvloedbaar

 25. Scherpschutter

  @Alphons Mantel 13:31

  U wilt toch niet met droge ogen beweren dat de zon iets te maken heeft met het opwarmen en afkoelen van onze planeet? Dat druist rechtstreeks tegen alle rapporten van het IPCC sinds 1990 in….

 26. Jan

  Het uitroepen van de noodtoestand is een bezweringsritueel. Er komt iets op ons af (vrees ik) dat we niet onder controle hebben of krijgen. Want ook al zou de hele wereld morgen beginnen met het uitvoeren van het programma van Groen Links of de PvdD, dan is nog maar de vraag of het helpt de klimaatsverandering en alles wat er mee samenhangt te keren. Bidden is de volgende stap!!

 27. mark

  Alles is al gezegd. leuk, dit symbool. Na de vergadering ging iedereen weer met de auto naar huis, om vervolgens het heugelijke feit op de op dubieuze omstandigheden geproduceerde smartphone te twitteren, zodat de datacenters nog meer stroom verbruiken.
  De enige oplossing is minder baren en minder consumeren. (veel minder) Moet niet heel moeilijk zijn, maar om éé of andere reden is dat toch weer lastig,

  En de standaard links recht retoriek klinkt ook weer: wat rechts en links met klimaat te maken hebben….geen idee…..

 28. Wim

  En ze deden een plas namen er nog eens een borrel op en gingen naar huid
  De gemeente heeft weer allerlei argumenten om meer belasting te heffen

 29. P Krediet

  De laatste keer dat een tornado door Utrecht raasde was in 1674, maar nu geldt opeens de klimaatnoodtoestand? Wat een toestand!

 30. bee

  het klimaat veranderd al duizenden zo niet miljoenen jaren .
  het is dus zaak dat de mens zich aan het klimaat aanpast en niet andersom.
  wat er nu gebeurt is dat ze er een nieuw verdienmodel van maken wat de mensen geld kost en niets oplevert.

 31. Koel Hoofd

  Kijk eens op http://www.windy.com en kies dan de optie ‘air quality’. Daar zijn de broeikasgassen en fijn stof onder te vinden. Dat maakt heel goed duidelijk dat Utrecht de noodtoestand uitroept symboolpolitiek van de hoogste absurde orde is. China zou dat wel moeten doen, maar hun interesseert dat niet.

  Een beetje meer realiteitszin en logisch constructief nadenken zal de wereld meer helpen dan hysterische emotionele reacties en linkse symboolpolitiek van de klimaatgodsdienst waanzinnigen. Want er is echt een groep die er goed aan verdiend om die waanzin in stand te houden, de linkse elite.

 32. Wim Vreeswijk

  Dit soort moties leidt alleen maar tot nòg veel meer armoedisering van Utrecht, Nederland en Europa en uiteindelijk slaat iedereen elkaar uiteindelijk de hersens in tijdens WO-III

 33. Anne Marie ten Berge

  je moet geen ideeën maar bomen planten

 34. Michael Kooren

  Was dit ook een bericht van De Speld ? Dit kan je toch niet serieus meer nemen ??

 35. Cor

  @Koel Hoofd: “China zou dat wel moeten doen, maar hun interesseert dat niet.”
  Wat wil je dan? Dat de Utrechtse gemeenteraad de noodtoestand in China uitroept? ? Ja Nederland (en de internationale gemeenschap) zou meer druk op landen als China moeten uitoefenen, maar de gemeenteraad heeft hier invloed en neemt hier haar verantwoordelijkheid. En nu dit vertalen naar concrete maatregelen.

 36. Reactionaire rechtse zak.

  PvdD: “Een steeds grotere groep burgers vindt het belangrijk dat Nederland nu écht doorpakt bij het tegengaan van klimaatverandering veroorzaakt door de mens.”

  “Op het Stadshuisplein stond een handjevol demonstranten van Extinction Rebellion.”

  Koud hè?

 37. Reactionaire rechtse zak.

  Jos 12/7/2019 – 10:30
  Jos, maak jezelf geen illusies. De wederopbouw na de oorlog is door de babyboomers volbracht. De afbraak van alle opgebouwde vrijheid, solidariteit veiligheid en rijkdom, de verworvenheden van de babyboomers, is reeds aangevangen. Leef je uit jongen.
  Die door jou genoemde controle (en zeggenschap?) over je eigen leefwereld en toekomst ben jij toch al kwijt.
  Jouw reactie lezende denk ik dat de overheid, het kapitaal en de klimaatmaffia jouw al aardig in de tang hebben.
  Op welke, wellicht door babyboomers gebouwde en betaalde school hebben ze jou toch geïndoctrineerd en getemd?

 38. Reactionaire rechtse zak.

  Jos 12/7/2019 – 10:30
  Jos, maak jezelf geen illusies. De (weder)opbouw na de oorlog is door de babyboomers volbracht. De afbraak van alle opgebouwde vrijheid, solidariteit veiligheid en rijkdom, de verworvenheden van de babyboomers, is reeds aangevangen. Leef je uit jongen.
  Die door jou genoemde controle (en zeggenschap?) over je eigen leefwereld en toekomst ben jij toch al kwijt.
  Jouw reactie lezende denk ik dat de overheid, het kapitaal en de klimaatmaffia jouw al aardig in de tang hebben.
  Op welke, wellicht door babyboomers gebouwde en betaalde school hebben ze jou toch geïndoctrineerd en getemd?

 39. Jos

  @ Rechtse zak

  De wederopbouw is gedaan door de ouders van de babyboomers of de generatie net voor hen.

  De babyboomers hebben de wereld in hun macht vanaf pak ‘m beet de jaren zeventig, tachtig en negentig (de studenten van de jaren zestig he 😉 ). Hun kinderen komen er niet of nauwelijks aan te pas.

  Nu jij weer, reaguurder, zonder ook maar ergens verstand van te hebben.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).