Gemeente Utrecht schiet horeca- en cultuursector weer financieel te hulp Gemeente Utrecht schiet horeca- en cultuursector weer financieel te hulp

Gemeente Utrecht schiet horeca- en cultuursector weer financieel te hulp

Gemeente Utrecht schiet horeca- en cultuursector weer financieel te hulp
Foto: Robert Oosterbroek
De gemeente Utrecht gaat ondernemers in de horeca- en cultuursector opnieuw te hulp schieten om sterker uit de coronacrisis te komen. Horecaondernemers hoeven in 2022 de eerste acht keer niet meer te betalen voor het bijschrijven van leidinggevenden op hun horecavergunning. Verder wordt het geld dat is overgebleven van de Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten (TONK) beschikbaar gesteld aan ondernemers die in financiële problemen zijn geraakt.

De gemeente Utrecht gaat ondernemers in de horeca- en cultuursector opnieuw te hulp schieten om sterker uit de coronacrisis te komen. Horecaondernemers hoeven in 2022 de eerste acht keer niet meer te betalen voor het bijschrijven van leidinggevenden op hun horecavergunning. Verder wordt het geld dat is overgebleven van de Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten (TONK) beschikbaar gesteld aan ondernemers die in financiële problemen zijn geraakt.

Horecaondernemers betaalden tot nu toe 230 euro om een eerste leidinggevende bij te schrijven. Voor alle overige leidinggevenden moest 153,30 euro worden betaald en er was 100 euro aan publicatiekosten verbonden aan het wijzigen van de horecavergunning.

Omdat de horeca sinds de heropening kampt met grote personeelstekorten, moeten ondernemers veel nieuw personeel aantrekken. Ook is het verloop groot, waardoor het bijschrijven van elke nieuwe leidinggevende nogal in de papieren kan lopen.

D66, VVD, DENK, PVV, ChristenUnie, CDA en Student & Starter dienden een motie in die ervoor moet zorgen dat het bijschrijven van acht leidinggevenden dit jaar gratis wordt en dat de publicatiekosten vervallen. De motie werd aangenomen door de gemeenteraad. Alleen de SP stemde tegen.

TONK

Het geld dat nog in het potje voor de TONK zit, krijgt ook een bestemming. De TONK-regeling was in het leven geroepen voor mensen die door de coronacrisis een grote daling van hun inkomsten hadden. De TONK was bedoeld om mensen tegemoet te komen in hun woonkosten. De regeling is eind vorig jaar stopgezet, maar niet veel Utrechters hadden er gebruik van gemaakt, mogelijk omdat ze vaak niet voldeden aan alle voorwaarden. Er zat dus nog geld in het potje. 

Omdat de afgelopen lockdown een extra klap heeft toegebracht aan ondernemers die toch al hard geraakt waren, wil de raad dat het overgebleven geld beschikbaar wordt gesteld aan ondernemers in de horeca- en cultuursector die door de coronacrisis in financiële problemen zijn geraakt. Ook moet er volgens de politieke partijen een extra mogelijkheid komen voor ondernemers die buiten eerdere regelingen vielen, zoals starters en zzp’ers, maar ook ondernemers die geen profijt hadden van de terrasregelingen.

De motie hierover, die werd ingediend door CDA, VVD, D66, PVV, Stadsbelang Utrecht, DENK, PvdA en ChristenUnie, werd unaniem aangenomen door de gemeenteraad.

Wil jij DUIC steunen en een prachtig boek met de beste fotografie en verhalen van Utrecht in 2021 ontvangen? Voor 24,95 euro is DUIC in 2021 te bestellen en daarmee steun je direct onze journalistieke werkzaamheden.

13 Reacties

Reageren
 1. Baliekluiver

  Er worden dus nog steeds weer nieuwe dingen bedacht om de utrechtse horeca in de watten te leggen. Gratis terrassen, gratis hulp bij de aanvraag van ‘tijdelijke’ vergunningen, gratis nieuwe inschrijvingen en gratis hulp bij het wegjagen van klagende omwonenden. Dat wordt nog schrikken voor die ‘ondernemers’ als ze ooit weer op eigen benen moeten staan.

 2. Lombokker

  Als ik geld overhoud zet ik het op mijn spaarrekening, maar bij de gemeente werkt dat kennelijk anders. Lekker makkelijk, zolang het niet je eigen geld is.
  En als ze dan volgend jaar geld tekort komen wordt OZB belasting weer verhoogd.

 3. Erwin

  @baliekluiver en Lombokker: u weet wat u te doen staat! Stemmen op de enige partij die tegen was: SP!

 4. Arjan Verhoeven

  Zomaar leiding geven zonder dat de gemeente ervan op de hoogte is kan natuurlijk niet en zou tot verschrikkelijke misstanden leiden. Ik zeg altijd maar: better be safe than sorry!

  Voor je het weet begint de bordenwasser opeens lakens uit te delen terwijl de gemeente van niets weet! We weten allemaal waar dat toe kan leiden, ook zonder meteen de oorlog erbij te betrekken.

  Ik ben erg blij met dit hartverwarmende initiatief dat het probleem bij de wortels aanpakt. Volkomen gratis 8 leidinggevenden kunnen aanmelden, en daar bovenop nog eens geen publicatiekosten! De horeca kan zich in de handjes knijpen. Andere steden zouden hier een voorbeeld aan moeten nemen.

 5. Koel Hoofd

  Alles om de noodzakelijke koude sanering maar niet te laten gebeuren.

 6. Nina

  Het is afwachten of met de oplopende inflatie mensen geld overhouden om horeca en cultuur te blijven bezoeken. Boodschappen zijn al behoorlijk veel duurder geworden en ook de energieprijzen rijzen de pan uit.

 7. Pee

  @Erwin
  Dat is niet de enige partij die tegen was.

 8. John

  Wanneer houd dit op HORECA sponseren totaal overbodig niet van levensbelang
  Zorg voor je burgers gemeente Utrecht
  zorg dat onze gemeente belastingen worden verlaagd dat heeft prioriteit

 9. Arjan Verhoeven

  @John,

  Dit is toch geen sponsoren? Dit is opgehouden met geld vragen voor het registreren van leidinggevenden. Beter zou wel zijn als de gemeente de registratie van leidinggevenden gewoon aan de KvK overlaat.

 10. C in de Horeca

  Een heel erg fijn beslissing van de gemeente. Bedankt!

 11. John

  @Arjan Verhoeven
  Ik hoor hier uitbater reageren.
  Horeca is niet essentieel en moeten hun eigen broek op houden dat moet ik ook zonder hulp van de gemeente

 12. Arjan Verhoeven

  @John,
  Ik ben zeker geen uitbater, ik vraag me alleen af waarom de gemeente zo nodig een registratie moet aanleggen van leidinggevenden.

 13. Hans

  Ik kom weinig bij de horeca. Ook ben ik geen beoefenaar van het edele padelspel of het zo mogelijk nog edeler tennis. En voetbal kan me al helemaal gestolen worden. Kost ook wat. Desondanks vind ik het sympathiek dat er nog een hart klopt in de borst van onze gemeente. Ze denkt na en komt met oplossingen om in de knel geraakten een beetje uit de brand te helpen. Of om de politiemacht in te zetten om bepaalde supporters tegen elkaar te beschermen. Dat zijn zaken die we niet alleen maar aan de markt kunnen overlaten. Dan wordt het een armoedige troep. De taakomschrijving die wel eens voorgesteld wordt om een gemeente erop na te houden die slechts moet zorgen voor het aanharken van plantsoenen en het uitgeven van paspoorten vind ik daarom ook te mager. Ik gun het onze horeca, ik gun het mijn sportende medeburger. In zo’n stad wil ik wonen. Een stad met een hart. Als ik belasting betaal oormerk ik dat dan ook in gedachten voor dit soort doeleinden. Ik wens iedereen een mooi voorjaar, met veel geschuif van terrasstoelen, gerinkel van glazen, de plokgeluiden van over en weer vliegende tennisballen en wat allemaal nog niet al meer (spreekkoren die fatsoenlijke teksten ten gehore brengen).

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).