De praktijk wijst uit dat de aanpak van huisjesmelkers niet van een leien dakje gaat. De vraag naar studentenhuisvesting in Utrecht is groot en daar maken malafide pandeigenaren misbruik van. De gemeente Utrecht wil de huisjesmelker nog strenger gaan aanpakken.
Het college geeft aan dat ze nu al alles op alles zet om huisjesmelkers aan te pakken, maar de praktijk wijst uit dat dit een moeizaam proces is. Het college waarschuwt, voert gesprekken en legt herstelsancties op aan de huisjesmelkers. Toch blijft het lastig om tot een werkende aanpak te komen, omdat het merendeel van de verhuurders na een sanctie weer de fout ingaat. Ook zouden overtreders iedere stap in het proces aangrijpen om zich juridisch te verweren.
De nieuwe Woningwet
De nieuwe Woningwet, die sinds 1 januari 2015 is ingegaan, biedt de gemeente Utrecht extra mogelijkheden om malafide pandeigenaren aan te pakken. Op basis van de nieuwe Woningwet kan naast een herstelsanctie ook een bestuurlijke boete worden opgelegd als de eigenaar meerdere keren overtredingen maakt. Hierbij mogen de overtredingen in verschillende panden van de eigenaar plaatsvinden. Ook kan de gemeente tijdelijk het beheer van panden overnemen.
Naming and shaming
Vergunningverlening, Toezicht en Handhaving heeft samen met andere partijen tijdens een bijeenkomst in december nagedacht over alternatieve methodes om de huisjesmelkers aan te pakken. Een voorbeeld is ‘naming and shaming’ van de verhuurders waar de gemeente sancties aan heeft opgelegd. Een ander plan is het maken van een lokale vergelijkingswebsite. Op lokaal gebied wordt er informatie uitgewisseld over huisjesmelkers die in meerdere gemeenten opereren. Zo wordt de omstreden huisjesmelker Marcel Van Hooijdonk aangepakt in samenwerking met diverse andere gemeenten.
Jonge Socialisten Utrecht
Van Hooijdonk is deze week genomineerd als huisjesmelker van het jaar en al eerder veroordeeld in Amsterdam voor nalatigheid op het gebied van brandveiligheid. Daarnaast lopen er verschillende rechtszaken tegen hem en besteedde Kassa in een aflevering aandacht aan de wantoestanden aan de Zamenhofdreef in Overvecht.
Onlangs is bekend gemaakt dat Woningcorporatie Mitros de verhuur van 130 kamers in het voormalige kantoren- en zorgencomplex aan de Lomanelaan in Transwijk in handen heeft gegeven aan van Hooijdonk.
De Jonge Socialisten, de jongerenpartij van PvdA Utrech, zijn een petitie gestart waarin ze Mitros oproepen niet in zee te gaan met van Hooijdonk: “Natuurlijk zijn we niet tegen het bouwen van 130 studentenkamers aan de Lomanlaan, maar wel als deze uitgevoerd gaan worden door notoire huisjesmelkers”, aldus voorzitter Stijn Jansen. De Jonge Socialisten wijzen Mitros op haar maatschappelijke rol en pleiten bij wethouder Paulus Jansen voor strengere regels waardoor het gemakkelijker wordt om huisjesmelkers op de zwarte lijst te krijgen.
2 Reacties
ReagerenDertig jaar te laat, maar goed. Vanwaar ook niet per direct deze maatregelen?
Gewoon op de frontpage van de website een link naar een dikke zwarte lijst van louche aanbieders. Duidelijk en herkenbaar te vinden op de website.Net als op de website van de SSH. Ook een negatief advies om in die zojuist door Mitros uitbestede flat te gaan wonen.
Misschien moet de gemeente weer gewon zelf een coöperatie oprichten om zodoende de strijd met Mitros aan te gaan en dan wel onderhoud plegen en wel lage huren rekenen.
Overigens vind ik iedere aanbieder van huurwoningen in het sociale veld die winst probeert te maken door middel van hoge huren een louche verhuurder. Wonen is een basisrecht van mensen en het is al belachelijk dat wij het als samenleving OK vinden dat andere mensen hier slapend rijk van worden, nog los van het criminele gedrag dat door politie en justitie niet aangepakt wordt.
Grappig. Wat de gemeente niet vermeld is dat ze per jaar maar twee of drie grote zaken per jaar kunnen aanpakken met de inspecteurs bij Toezicht en Handhaving. Alle ‘kleine’ huisjesmelkers met één studentenhuis of etage ergens in een flat, die óók godsvermogen van de studenthuurder vragen, zullen ze met rust laten.
Aan alle studenten: check je huurprijs op normalehuur.nl, het Huurteam Utrecht begeleidt het hele proces en heeft in 2012 450.000 euro [1] en in 2013 bijna ruim 375.000 euro [2] naar/voor jullie teruggekregen!
Tot slot: ‘naming and shaming’ is heel leuk als actie (en vooral: makkelijk!), totdat de gemeente een aangifte van smaad van de betreffende persoon over zich heen krijgt. Indien niet gestaafd met bewijzen, zal de rechter snel in het voordeel van die ‘huisjesmelker’ beslissen.
Bron: [1] http://www.duic.nl/nieuws/huurders-besparen-450-000-euro-dankzij-huurteam/
[2] http://www.woonbond.nl/nieuws/3459