'Gemeente verliest 15 miljoen aan overeind houden Galgenwaard in 2003' - De Utrechtse Internet Courant 'Gemeente verliest 15 miljoen aan overeind houden Galgenwaard in 2003' - De Utrechtse Internet Courant

‘Gemeente verliest 15 miljoen aan overeind houden Galgenwaard in 2003’

‘Gemeente verliest 15 miljoen aan overeind houden Galgenwaard in 2003’

De gemeente Utrecht verliest 15 miljoen op het overeind houden van stadion Galgenwaard in 2003. Dat schrijft De Telegraaf vandaag op basis van goed geïnformeerde bronnen rond het Stadhuis.

De krant schrijft dat de reddingspoging die destijds was opgezet om het stadion van een financiële ondergang te behoeden, nu uitloopt op een fiasco. In een geheime raadsvergadering onlangs werd duidelijk dat alleen de PvdA-fractie in de Utrechtse gemeenteraad nog een band wil behouden met het noodlijdende stadion Galgenwaard.

Stadion Galgenwaard wankelt al drie jaar lang op het randje van faillissement. De Utrechtse raad wil definitief van de slepende kwestie af, om de gemeentekas voor nieuwe financiële risico’s te behoeden. De raad vreest dat als er nu niet wordt gebroken, de gemeente moet opdraaien voor toekomstige kosten als onderhoud. Slechts een klein deel van de in 2003 verstrekte lening van 25 miljoen euro aan het stadion is terugbetaald.

Galgenwaard verkeert nu bijna 3 jaar in surseance van betaling en heeft schulden uitstaan bij SNS (91 miljoen), Rabobank (40 miljoen) en de gemeente Utrecht (22 miljoen).

13 Reacties

Reageren
 1. Geenstijl@Utrecht

  Een zeer kwalijke zaak, die het toenmalig gemeentebestuur aangerekend moet worden.
  Het is te gek voor woorden dat een stad opdraait voor een dure voetbal hobby die nog eens overlast veroorzaakt ook.
  En als de PvdA wil sponseren doe dat dan lekker op kosten van de raadsleden maar niet van de gemeenschap.

 2. Bart Slofstra

  @Geenstijl
  Ik vond het destijds een goed idee om de Galgenwaard in bezig van de stad Utrecht te hebben, had de gemeente veel kunnen opleveren. Maar zeg jij nou eens: wat zou de gemeente dan nu moeten doen? Stadion verkopen?

 3. Frank

  @Bart
  Nee. Ze hadden destijds de zaak gewoon moeten laten klappen. De gemeente is noch een bank, noch een vastgoedinvesteerder.
  Als de zaak toen failliet gegaan was was er ongetwijfeld een particuliere koper van de boedel geweest.

  De gemeente moet geen vinger steken in wat in essentie een commerciële activiteit is. Want als een particuliere partij er niet in wil stappen kun je er donder op zeggen dat er minstens niet quittte gespeeld gaat worden, maar dat het eerder klauwen met geld gaat kosten

  Je ziet het overigens ook aan ander vastgoed waar de gemeente een vinger in gestoken heeft. Tivoli Oudegracht is het tijdelijke infius van Kyteman, het pand aan de Stadhuisbrug is een indirecte subsidie aan de bieb die door de noodzakelijke renovatie opeens een strop betekent. Het zijn allemaal blokken aan het been die bakken met geld kosten.

  En dat zou niet zo erg zijn als het begrote blokken waren. Maar het lijken elke keer weer incidentele stroopen c.q. lijken in de kast te zijn.

 4. Frank

  infius = infuus

 5. Frank

  en stroopen = stroppen :-/

 6. Maarten

  Overigens is de club slechts huurder en staat derhalve voor een lastig pakket. De eigenaar (Midreth) is immers failliet en heeft slechts een klein deel afbetaald. De club zal de huur wel betalen, maar dit zal naar de curator gaan neem ik aan. Het wordt tijd dat de boedel verkocht gaat worden, maar of de gemeente daar dan wat aan over houdt, is de vraag. Gemeente moet gewoon niet voor bank gaan spelen, al helemaal niet voor vastgoedpartijen.

 7. Geenstijl@Utrecht

  Het is gewoon geen goed idee als de gemeente voor bank gaat spelen, en zeker niet uit een gevoel van solidariteit voor een voetbalclub.
  Gewoon verkopen die hele handel, zaken zijn zaken.

 8. Bunnikside

  Wat een hypocrisie van zeker geen voetbal liefhebbers…er mag wel ruim 70 miljoen meer worden uitgegeven aan Tivoli Vredenburg waar vooral mensen van buiten de stad gaan genieten, en ook Tivoli Vredenburg is een comm instelling.

  De voetbalclub en zijn vele supporters kunnen er niets aan doen dat Memid zich blijkbaar niet aan de afspraken houdt, of heeft Memid gelijk en heeft de Gemeente zich niet aan afspraken gehouden?

  Normaal was er niets aan de hang geweest en was het een geweldige oplossing geweest voor het enige echte uithangbord van de stad na de Dom….FC-Utrecht

 9. Frederik

  Was natuurlijk niet te vergeten een ‘dingetje’ van ons aller zogenaamde volksjongen Hans Spekman die weliswaar zielige stukjes schrijft in het Stadsblad over zijn dooie kat, maar ondertussen als veurzitter van de PvdA de ene na de andere asociale maatregel (ik noem bijv: kinderpardon) in stand houdt – maar dat terzijde.
  De financiën van FCU zijn voor een buitenstaander (en ws. ook voor ingewijden) een compleet abracadabra. Hoe zit dat met die 2 torenflats die als compensatie naast het stadion zijn gebouwd? En hoe zit het met de sponsoring / eigenaarschap / schulden aan (?) door Frans van Seumeren? En nu zijn ze bezig de club financieel gezond te maken. Zijn wel betekenen: nog raadselachtiger.

 10. ACTK

  Voetbal wil commercieel zijn en veel geld verdienen. Dan moet het ook zijn eigen kosten ophoesten. Dus de huur betalen die nodig is om het stadion overeind te houden. Dan verdienen ze maar wat minder. Zo hoort dat.
  Als het stadion 80% van de tijd de Utrechtste bevolking een service aanbiedt waar we allemaal wat aan (kunnen) hebben dan zou dat anders kunnen liggen. Maar het is gewoon een grote badkuip waar niemand iets te zoeken heeft behalve een paar die-hard voetbalfans als de plaatselijke FC een thuiswedstrijdje speelt. Eigen broek ophouden dus en al die miljoenen voortaan steken in zaken die publiek horen te zijn en waar grotere groepen plezier aan beleven. En dan graag zaken waardoor mensen de volgende dag vrolijker naar hun werk gaan…

 11. Wim Vreeswijk

  De Gemeente Utrecht heeft toch al 1.000 miljoen euro schuld, dus die 15 miljoen van Galgenwaard kan er ook nog wel bij….

 12. Suzan

  @geenstijl: je zegt verkopen. Prima, eindelijk horen we een soort van oplossing van je ipv geblaat en geklaag.
  Na verkoop blijft er een restschuld over.
  Dus, wat stel je verder voor..?

 13. Bunnikside

  Allemaal negatief gezeik van linkse geitenwollen sokken die blijkbaar niets met voetbal en onze FC hebben.

  Miljoenen euro’s gaan in bodemloze putten, allochtonen, het muziekcentrum…lelijker kon het niet gebouwd worden…je ziet alleen nog maar fietsen staan in het centrum, de auto’s worden gedemoniseerd, heb je straks een nieuw Centrum, komen de mensen buiten de stad niet meer….het Zandpad weg, straks de coffeeshops….het gaat lekker in Utreg…

  Forza van Zanen en de linkse kliek…

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).