Gemeenteraad Utrecht gaat stemmen over eigen salaris; voorstel om niet te wachten met verhoging tot 2025 Gemeenteraad Utrecht gaat stemmen over eigen salaris; voorstel om niet te wachten met verhoging tot 2025

Gemeenteraad Utrecht gaat stemmen over eigen salaris; voorstel om niet te wachten met verhoging tot 2025

Gemeenteraad Utrecht gaat stemmen over eigen salaris; voorstel om niet te wachten met verhoging tot 2025
Archieffoto
De hoogte van het eigen salaris van de gemeenteraad in Utrecht staat deze week op de agenda. Het dagelijks bestuur van de gemeenteraad stelt namelijk voor om een salarisverhoging te vragen. Die verhoging staat nu gepland voor 1 januari 2025, maar het dagelijks bestuur stelt voor om daar niet op te wachten. Als het voorstel een meerderheid haalt, stijgt ook het inkomen van de wethouders en burgemeester.

De hoogte van het eigen salaris van de gemeenteraad in Utrecht staat deze week op de agenda. Het dagelijks bestuur van de gemeenteraad stelt namelijk voor om een salarisverhoging te vragen. Die verhoging staat nu gepland voor 1 januari 2025, maar het dagelijks bestuur stelt voor om daar niet op te wachten. Als het voorstel een meerderheid haalt, stijgt ook het inkomen van de wethouders en burgemeester.

Wie in de gemeenteraad zit of wethouder of burgemeester is, krijgt een vergoeding die gebaseerd is op het aantal inwoners van de gemeente. Utrecht zit in de een na hoogste schaal, dat zijn gemeenten met tussen de 150.000 en 375.000 inwoners. Naar alle verwachting passeert de gemeente dit jaar nog het aantal van 375.000 inwoners, waarna er op 1 januari 2025 een verhoging van de vergoeding komt.

 Hoogte

Op dit moment krijgen raadsleden in Utrecht 2.326 euro vergoeding per maand, plus een onkostenvergoeding van 215 euro per maand. Formeel krijgen ze geen salaris – maar een vergoeding – omdat men verwacht dat iemand er ook nog naast kan werken. In gemeenten waar 375.000 mensen of meer wonen, krijgen raadsleden 2.832 euro vergoeding en 215 euro onkostenvergoeding per maand. Ruim 500 euro meer dus.

Hoewel deze verhoging dus in januari 2025 staat te gebeuren, meent het bestuur van de gemeenteraad dat dit zo snel mogelijk al moet plaatsvinden. De belangrijkste reden is de werkdruk, die zou al erg hoog zijn. De ‘hoeveelheid, aard, omvang en complexiteit van dossiers in de gemeente Utrecht’ zouden zich vertalen in een grote werklast. Het dagelijks bestuur van de gemeenteraad meent: “Meer tijd en ruimte voor het raadswerk doet recht aan de praktijk.”

Door de extra vergoeding zouden de raadsleden beter in staat zijn om meer tijd vrij te maken voor het raadswerk. Al langer zijn er verschillende lobby’s bezig om de werkdruk voor raadsleden te verlagen, deze signalen komen ook uit andere gemeenten.

Uren werk

Het aantal uur dat een raadslid per week bezig is, verschilt erg per gemeente. Volgens de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden kost het raadswerk gemiddeld 20 uur per week, maar ‘in de meeste gevallen meer’. Uit het Nationaal Raadsledenonderzoek uit 2021 kwam naar voren dat raadsleden in gemeenten met meer dan 150.000 inwoners gemiddeld 21,6 uur bezig waren. Hoe groter de gemeente, hoe meer uur een raadslid meestal bezig is.

Het onderwerp staat aankomende donderdag op de agenda van de gemeenteraad. Als een meerderheid zich achter het voorstel schaart, wordt het verzoek doorgestuurd naar het bestuur van de Provincie Utrecht.

Wethouders en burgemeester

Als Utrecht in een hogere klasse komt te vallen, gaat ook de vergoeding voor de wethouders en burgemeester omhoog. De vergoeding voor de burgemeester in Utrecht is op dit moment 12.660 euro per maand, dat zou omhooggaan naar 13.557 euro. Wethouders zouden maandelijks van 10.428 euro gaan naar 11.821 euro. Een burgemeester krijgt daarbij nog 489 euro onkostenvergoeding per maand, een wethouder 450 euro.

31 Reacties

Reageren
  1. corrie Huiding-Stomp

    De inwoners extra belasten, mede door de blunders die in Utrecht gemaakt zijn of gemaakt gaan worden.
    Maar jezelf gaan verrijken.
    Hoe haal je het in je hoofd, hoe durf je!!!

  2. Koel Hoofd

    Het college pleegt al jaren wanprestaties en heeft de raad gemuilkorfd, maar wel meer geld willen van de belastingbetalers terwijl er bezuinigd moet gaan worden op voorzieningen voor de belastingbetalers.
    Als ik zeg wat ik hier werkelijk over denk, zal Duic mijn reactie niet plaatsen.
    Dus ik hou het maar bij pek en veren…

  3. Scherpschutter

    Gelukkig zijn het soms ook nog gewoon net mensen hè, politici. Wie het personeel zelf laat stemmen over een loonsverhoging kan de uitkomst wel raden… Pakken wat je pakken kan! De mens is nu eenmaal een rationeel-egoïstisch wezen. Ook het mens dat hele dagen niets dan socialistische prietpraat bezigt zal gewoon een schaamteloze greep uit de portemonnee van de burger nemen om er zelf beter van te worden.

  4. Nina

    Een begrotingstekort van 83 miljoen euro in 2025 is geen reden voor een salarisverhoging, maar reden tot (zelf)reflectie en bezuinigen.

  5. Yoshua

    Dit is een ere baantje.
    Met 500 per maand meer gaan ze echt niet beter presteren.
    Ze zetten zichzelf totaal voor schut, alles draait bij deze gasten om het geld.
    Dan is het ook eerlijk om ze persoonlijk verantwoordelijk te stellen voor gemaakte blunders.
    Dit is oproepen aan inwoners om ook maar vals te gaan spelen met gemeenschapsgeld.
    Hebben ze echt zoveel moeite met tijd.
    Geef ze dan een cursus time-management.

  6. Blaag

    1) De werkdruk wordt niet minder als de vergoeding hoger is.

    2) De inwoneraantalgrens is nog niet gepasseerd, dus waarom het verhoogde salaris nu al uitgekeerd moet worden ipv op 1 januari 2025 is mij een raadsel. De hoge vergoeding geldt immers pas voor gemeenten boven de 375.000 inwoners en die heeft Utrecht simpelweg nog niet. Die grens is er niet voor niets.

    3) De Utrecht komt al boven de 80 miljoen Euro tekort en daarbovenop is nog eens 40 miljoen gekomen. Een tekort van 120 miljoen euro dit jaar. Hoe denkt de gemeenteraad een verhoging van de vergoeding van alle gemeenteraadsleden + Burgemeesters en Wethouders te bekostigen en te verantwoorden?

    4) Het is natuurlijk vreemd dat de slager zijn eigen vlees mag keuren (maar wel zoals het helaas werkt in het neoliberale Nederland naar angelsaksisch model). Hoezo mag een gemeenteraad zelf haar vergoeding gaan vaststellen, tegen de regels en afspraken in? Zou het niet logischer zijn als een staatssecratis, minister, provinciale staten of een 2e kamer dit zou mogen beslissen in tegenstelling tot de betrokkenen zelf?

  7. Blaag

    @ Scherpschutter

    Je zou ook kunnen colcuderen dat Groen Links helemaal niet zo’n linkse partij is, maar wederom een partij is die gekaapt is door het neo liberalisme.

    Dat al het geld in Utrecht richting vastgoedveld lijkt te stromen en alle belsissingen in het voordel van giga rijke ondernemers en in het nadeel van de burgers uitpakken, zou je toch ook te denken moeten geven. Groen Links in Utrecht is noch groen, noch links. Maar een clubje voor hoogopgeleide yuppen geworden die op status en prestige uit zijn (kijk ons eens wat voor de samenleving doen), bezig is met carriereopstapjes naar Den Haag en vooral opkomt voor de belangen van hun achterban (de hoog opgeleide yuppen met goede banen, die proberen de sier te maken met iets maatschappelijker verantwoorder bezig zijn, tenminste op papier dan).

    Met echte linkse politiek heeft Groen Links in Utrecht helemaal niets meer te maken. De oprichters draaien zich om in hun graf.

    Het zegt natuurlijk ook genoeg dat Groen Links fuseert met een partij die sinds de jaren negentig zijn ideologische veren (linkse sociaal democratie) heeft afgeschud en verworden is tot een neo liberale middenpartij, met ook neoliberaal economisch beleid (marktwerking)> de PvdA; ipv gefuseerd te zijn met de SP. Het was een machtspolitieke keuze en geen ideologische keuze.

  8. Pee

    We weten onze plaats weer.

  9. Alain

    Beetje raar verhaal dit. Er is dus gewoon een landelijke norm, inclusief tabelletje en een vast moment waarop verhogingen ingaan (1 januari)

    Hoezo kan een gemeenteraad zichzelf dan eventjes alvast wat meer geld stemmen?

    Beetje alsof de energiemaatschappij ook halverwege het contract alvast de kosten omhoog gooit.

    Rare aangelegenheid en het siert de raadsleden absoluut niet.

  10. Baliekluiver

    Deze gemeenteraad duikt weg voor politiek moeilijke onderwerpen en verschuilt zich achter een ongekozen burgerberaad. Als je jezelf zo vreselijk diskwalifiseert lijkt me een verlaging van die vergoeding meer op zijn plaats!

  11. Tonnieb

    Achterlijk dat dit überhaupt kan.
    Zwaar in de min gemeente Utrecht.
    Doe het volgens de regels. En wacht op januari.

  12. WvR

    @Scherpschutter:
    Niks aan toe te voegen, mensen zijn mensen.
    Meer voor Bassie is beter voor Bassie.

  13. Ahme

    Hmm, ik vind het vreemd dat ze nu al de verhoging willen. Daarentegen meen ik dat het raadswerk in Utrecht een fulltime baan zou moeten zijn, zodat ze zo goed mogelijk beslissingen kunnen nemen en het college kunnen controleren. Dan is 3000 euro vergoeding wel bilijk, zolang ze geen andere inkomsten genieten. Vinden de andere reageerders dat ook niet?

  14. Nico

    Wie dicht bij het vuur zit warmt zich het beste.
    Je zelf salaris verhoging geven is als een slager die zijn eigen vlees keurt.
    Wat mij meeste tegen staat is dat ze een afspraak hebben 2025 maar daar willen ze dus niet op wachten? Utrecht heeft een zwaar te kort deels veroorzaakt door dit gemeentebestuur en die willen voor hun broddelwerk nu een salarisverhoging niet meer in 2025 maar in 2024? Vooral groen blijven stemmen dan komt het goed…..

  15. M.

    @Ahme: ik vind het volkomen juist dat u het van een andere kant bekijkt dan alleen maar de vergoeding, zoals de reageerders hierboven doen. Ikzelf zou inzetten voor een veel betere zelfstandige ambtelijke ondersteuning, waarbij de raadsleden dusdanig bediend worden dat ze hun werk — het controleren van b. en w. en meebeslissen over belangrijke zaken — in veel kortere tijd toch adequaat kunnen doen. Nu staat mijns inziens de raad te zwak tegenover b. en w. en het ambtelijk gemeentelijk apparaat.

  16. J

    Wat is hier allemaal van vindt…T is de provincie Utrecht die uiteindelijk beslist niet de gemeenteraad

  17. fam Ho

    Alstublieft niet deze actie, die het vertrouwen ernstig ondermijnt. Graag weer een sfeer van samenwerkende van bestuur en burgers. En bovendien: voorkom juist verdere groei van het inwonersaantal, de sterke groei met (import) heeft de stad als samenleving al zo ontwricht (alleen al dat intussen 75% niet hier is geboren). We zijn geen bedrijf maar een soort vereniging!

  18. Patrick

    Hoe kan dit? Mijn baas ziet me al aankomen…
    Misschien moet je stoppen met “er nog naast te werken” en je werk doen.

  19. Jankanerwatvan

    Zou men eens kunnen kijken naar de aard van de dossierdruk? Bijvoorbeeld:
    1. Eigen falen (zie ovale rotondes)
    2. Bemoeien met landelijk beleid (zie uniform boa’s)
    3. Onzindossiers (zie olifantenpaadjes)
    Wellicht kan er, net als aan kostenkant, bezuinigd op dossiers?

  20. Wim

    Helaas speelt de censuur hier nogal een bestuurders beschermende rol en worden de scherpste reacties van het forum weggehouden. Zo vind ik het een bloody shame dat bestuurders die het ene na het andere project uit de rails laten lopen hun beloning voordat ze aan de beurt zijn verhogen. Wat ik al eerder een tandje scherper schreef maar wat geen goedkeuring kreeg van onze moderator. Dit wel?

  21. M.

    Ik denk dat dezelfde of lagere vergoedingen er niet toe zullen leiden dat meer mensen zich tot het uiterst belangrijke raadswerk aangetrokken zullen voelen. In het verleden leverde het raadslidmaatschap prestige op — de aanspreektitel was toen zelfs edelachtbare –, maar tegenwoordig ben je als raadslid vaak niet meer dan een pispaal, terwijl een flink deel van het werk opgedrongen is — over de schutting gegooid dus — door de hogere overheden. En ook op lokale websites als DUIC staan steeds meer bijdragen waaruit blijkt dat met name de landelijke politiek, die steeds rechtser wordt, er op tal van terreinen een steeds grotere puinhoop van maakt.

  22. Klaasjan

    Lijkt me nu al veel te hoog betaald voor iets meer dan 20 uur per week. Klagen over werkdruk is overdreven. Kies dan geen extra baantje.

  23. Klaasjan

    @Scherpschutter
    Het mens is een vrouw.

  24. Peter

    Een raadslid dat zijn werk goed doet mag best goed verdienen. Probleem is dat alle raadsleden eenzelfde bedrag krijgen.

    Extra vreemd dat ze nu het bedrag al eerder willen hebben dan de peildatum van 01-01-25. Ook omdat de recente groei van de bevolking met name door oorlogsvluchtelingen komt.

    Ben heel benieuwd welke partijen TEGEN gaan stemmen, daar stem ik in 2026 VOOR. https://www.duic.nl/algemeen/nieuwe-bevolkingsprognose-utrecht-bereikt-in-2029-aantal-van-400-000-inwoners/

  25. Luuk Upuuk

    Hoewel deze verhoging dus in januari 2025 staat te gebeuren, meent het bestuur van de gemeenteraad dat dit zo snel mogelijk al moet plaatsvinden. De belangrijkste reden is de werkdruk, die zou al erg hoog zijn.
    Schandalig, Ik ben volgend jaar AOW-gerechtigd, maar voel me eigenlijk nu ook al zo oud. Dat rechtvaardigt m.i. dus wel dat ik met onmiddellijke ingang AOW krijg.
    Maar dan geeft de overheid niet thuis.

  26. Yoshua

    @M,
    De gemeente politiek wordt inderdaad steeds rechtser.
    Hoe kun je meer geld eisen terwijl je niet voldoet aan de regelgeving.
    Raadsleden zijn niet de meest capabele mensen, ze zijn politiek voorgedragen.
    Links lullen, rechts vullen is een uitspraak die hier van pas is.

  27. Jac

    Aan alle bovenstaande reacties. Er zijn regels en er is een beloningsstructuur. Dat doet ertoe en al het andere niet.
    Het is schaamteloos dat onze bestuurders menen een uitzonderingspositie te moeten en kunnen claimen.

  28. Statler

    Telkens weer blijkt dit stadsbestuur in staat nieuwe dieptepunten in het burgervertrouwen te creeeren.
    Ongelooflijk, dit.

  29. Gonnie

    De fractie van de Socialistische Partij heeft vele malen geld teruggestort in de gemeentekas. De SP-fractie is altijd zuinig met het fractiegeld omgesprongen.
    Zie: https://utrecht.sp.nl/nieuws/2019/05/wat-we-doen-met-uw-poen
    Dat zullen ze ook weer doen als ze in een volgende periode weer in de raad zitten.
    Bovendien dragen leden van gemeenteraad, provinciale staten, parlement en ook wethouders een deel van hun inkomsten af aan de partij. Dus hier geen raadswerk voor eigen gewin.

  30. Gênant gênant

    Gênant. Een blijk van groot gebrek aan zelfreflectie en daadwerkelijk nog enige feeling hebben met wat er leeft in de stad.
    Ik snap nu ook waarom ze zo ontzettend aansturen op die verschrikkelijk snelle groei van de stad, waar de gemiddelde inwoner al jaren niet op zit te wachten. Utrecht maakt zichzelf kapot.

  31. Paul

    Voelt als schaamteloze zelfverrijking!

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).