Het Utrechtse gemeenteraadslid Pepijn Zwanenberg heeft zijn GroenLinks-lidmaatschap opgezegd en hij heeft zich ziekgemeld. In een brief aan burgemeester Sharon Dijksma is te lezen dat hij dit doet vanwege de samenwerking tussen zijn voormalige partij en de PvdA tijdens de komende gemeenteraadsverkiezingen.
Zwanenberg is 19 jaar gemeenteraadslid in Utrecht en in die tijd is hij uitgegroeid tot icoon van GroenLinks. Daarnaast is hij ook bijna zeven jaar plaatsvervangend voorzitter van de raad. “Een erefunctie die soms uitdagend is met zoveel fracties maar wat ik met heel veel plezier doe en waar ik heel veel genoegen in schep”, is te lezen in zijn brief aan de burgemeester.
In november werd bekend dat GroenLinks tijdens de komende gemeenteraadsverkiezingen de handen ineenslaat met de lokale fractie van de PvdA. Zwanenberg noemt dit ‘het nakende einde van GroenLinks als zelfstandige fractie’. “Natuurlijk ben ik voor samenwerking. Maar dan wel met álle (bij voorkeur) linkse en progressieve partijen én met behoud van je eigen partij en je eigen signatuur. Niet door je kleur kwijt te raken in een fusie.”
Dakloos
Het raadslid heeft vanwege het besluit zijn lidmaatschap van GroenLinks opgezegd, nadat hij bijna 24 jaar lid was. “Ik wil en kan hier geen deel van uitmaken. De partij waar ik altijd op gestemd heb, neemt in mijn ogen hiermee een verkeerde afslag. […] Dat maakt me verdrietig én politiek dakloos.”
De samenwerking heeft Zwanenberg naar eigen zeggen veel stress, onrust en slapeloze nachten bezorgd. “Daardoor lukt het me momenteel niet goed om te concentreren of te focussen op het werk wat me zo aan het hart gaat.” Na overleg met de bedrijfsarts heeft hij besloten zich ziek te melden. “Zonder enig enthousiasme. Maar op dit moment is dit voor mij het beste, daar ben ik van overtuigd.”
Gekoppelde berichten
Utrechtse fracties GroenLinks en PvdA samen op een lijst tijdens komende gemeenteraadsverkiezingen
De Utrechtse fracties van GroenLinks en PvdA hebben de handen ineen geslagen. Tijdens de gemeenteraadsverkiezingen…
42 Reacties
ReagerenHij stapt op en meldt zich ziek?
Of stapt hij alleen uit GL maar blijft wel raadslid?
Verwarrend.
Sterkte voor Pepijn!
Kan er wel inkomen, zeker voor mensen bij wie de partij in de haarvaten zit, dat het lastig is om de gezamenlijke toekomst te zien. Zeker in Utrecht, waar het meer de vraag is “welke progressieve coalitie” het wordt, dan *of* er een progressieve coalitie komt.
Dat gezegd hebbende, volgens mij is de samenwerking GroenLinks/PvdA een toekomstrijke. Mocht dat niet zo zijn, dan zul je zien dat er vanzelf meer electorale ruimte komt op links. Ik denk alleen dat op dit moment in de geschiedenis, een gezamenlijk links geluid belangrijker is dan ideologie op de vierkante millimeter. Dat kan dan uitgevochten worden binnen de partij.
Helaas lijkt dat dan wel met persoonlijke gevolgen gepaard te gaan…
Erg jammer
Ik snap het.
Ik ben geen Groen linkser maar principes hebben is een goed iets.
Ik hoop dat je iets nieuws kunt vinden om je tanden in te zetten. Gepassioneerde mensen met een goed moreel kompas zijn van grote waarde.
Het opstappen van Pepijn Zwanenberg is een illustratie van waarom links blijft verliezen. Terwijl de wereld in brand staat met wooncrises, torenhoge rekeningen en groeiende onzekerheid, kiest dit raadslid ervoor om zich “ziek te melden” omdat hij de fusie met de PvdA “ziekmakend” vindt. Serieus? Dit soort politieke fijngevoeligheid is precies waarom mensen afhaken. Links heeft geen behoefte aan watjes die vertrekken omdat de structuren verschuiven, maar aan mensen die blijven en strijden voor oplossingen die er echt toe doen.
Het probleem van links is niet dat de kiezer de boodschap niet begrijpt, maar dat de kiezer niets concreets te winnen heeft. Mensen stemmen niet op uitleg of morele verhevenheid. Ze stemmen op wie hun problemen oplost. Rechts begrijpt dit al jaren: zeg “minder belasting” of “meer politie” en iedereen snapt wat er op het spel staat. Wat biedt links daar tegenover? “Eerlijke transitie”? “Kansen voor iedereen”? Dat voelt te abstract.
Wat zou links dan moeten doen?
1. Stop met ruzie maken over de kleur van de vlag en vecht voor de mensen die hem dragen. De fusie met de PvdA is geen reden om op te stappen. Het is een kans om eindelijk met één krachtig verhaal naar buiten te komen. Laat zien dat je het samen doet, niet elkaar onderuit haalt. Kiezers willen een verenigd links, geen ideologisch knipperlicht.
2. Zorg dat de kiezer concreet kan voelen wat hij wint. Geen “eerlijkere arbeidsmarkt”, maar “iedereen krijgt recht op 30 vakantiedagen, ook met een flexcontract.” Geen “groenere wereld”, maar “je energierekening gaat met 200 euro omlaag.” De politiek is geen essaywedstrijd. Het is een wedstrijd om de buik van de kiezer.
3. Geef mensen emotie, geen uitleg. Links moet stoppen met preken en starten met raken. Rechtse partijen praten over trots, veiligheid en controle. Links heeft betere verhalen, maar verpakt ze als saaie beleidsplannen. Zeg niet: “Betaalbare woningen voor iedereen”, maar “Je kind kan straks óók in deze stad wonen.” Gebruik taal die in de kern raakt.
De fusie met de PvdA is geen probleem. Het gebrek aan lef, concrete beloftes en emotionele taal is wél een probleem. Als we blijven vertrekken omdat het “spannend” wordt, dan winnen we nooit. Links moet stoppen met verliezen. En dat begint met blijven.
Zou het niet zomaar kunnen zijn dat de PvdA verdwijnt in GroenLinks aangezien zij electoraal verlies leden. Utrecht harkt toch alleen maar GroenLinks stemmers binnen met al die studenten arbeiders kunnen wonen in de stad niet betalen.
Hij stapt op. Of hij is ziek. Ik begrijp dat hij niet verder wil. Dan ben je niet ziek. Dan neem je ontslag/zeg je je functie op. Je krijgt dan verder geen bezoldiging/salaris meer. En hebt alle tijd om op eigen kosten lekker na te denken over je toekomst. Neem een sabbatical desnoods. Alleen graag op eigen kosten en niet op de zak van de burger die niets te maken heeft met jouw politieke keuzes.
Na zoveel jaar is een andere carrière misschien wel heel verfrissend. Ik kan het uit eigen ervaring iedereen aanraden.
Hup Pepijn, wees niet bang en durf wat anders te gaan doen! Er zijn vast heel veel andere dingen die je ook goed kunt en waar je misschien wel veel gelukkiger van wordt.
Als links eens hun gedachten en ideaal moet aanpassen, zijn ze gefrustreerd dat het niet gaat zo als zij het willen en gooien ze de handdoek in de ring. Ik vindt dit gewoon een slappe hap zonder moraal en ruggengraat, politiek gaat om geven en nemen en als je dat niet in huis heb, had hij al jaren eerder op moeten stappen of beter gezegd helemaal niet de politiek in moeten gaan. Dit gedrag lijk wel op een klein kind die zijn zin niet krijgt en gaat en gaat lopen stampvoeten om zijn zin af te dwingen!!
Persoonlijk ben ik ook tegenstander van de samenwerking: het blijft toch ander volk die pvda-ers.
Edoch: ziekmelden kan natuurlijk écht niet.
Of je stapt op, of je neemt vakantiedagen op. Maar niet ziekmelden terwijl je niet ziek bent.
Hopelijk doet de arbo-dienst van de gemeente een controle bij pepijn!
Pepijn werd door GroenLinks op plek 14 gezet van de kieslijst. Door voorkeurstemmen kwam hij toch in de raad. De volgende verkiezingen zijn over anderhalf jaar, dan is het wel bizar dat je je nu ziek meldt. Maak gewoon je huidige periode af, dat ben je m.i. je kiezers verschuldigd en dat je een volgende periode niet meer meedoet; soit. Wat heeft de samenwerking met de pvda nou te maken met je huidige raadswerkzaamheden? Dat je afstand neemt van de fusie begrijp ik maar al te goed of is dit alvast een opzet / aanloop voor een eigen beweging?
Ziekmelden… Oftewel, gewoon geld blijven vangen en niets meer doen. Dat zijn dus onze Gemeenteraadsleden in Utrecht van GL / PvdA. Als het er niet mee eens bent wat je partij doet (en jij gewoon vrijwillig onderdeel van bent), dan stap je op; neem je ontslag, Net als iedere andere normale burger in Nederland
Nagekomen bericht.
Uit de kieswet:
=======
Uitgangspunt van ons kiesstelsel is dat volksvertegenwoordigers op persoonlijke titel worden gekozen en benoemd.
=======
Dit houdt in dat Pepijn door kan gaan in de raad op persoonljke titel of zich kan aansluiten bij een andere politieke partij. Ben benieuwd wat het wordt, we gaan het zien. Ik zou overigens ook ziek worden van Groen Links.
Dus hij meldt zich “ziek” omdat ie zijn zin niet krijgt (let wel, daar is over gestemd binnen de partijen) en nu zit ie BETAALD thuis .
Pepijn is de enige reden waarom ik op Groenlinks stem bij de gemeenteraadsverkiezingen. Hij is een raadslid die zich hard maakt voor de stad en de mensen op een concrete manier. Hij zet zich in met daden niet alleen worden. Zijn open perspectief en inlevingsvermogen had grote waarde voor een partij die in een constante staat van perplexitijd als die moet praten met mensen buiten hun comfort zone. Pepijn heeft zijn leven lang met mensen van verschillend achtergronden te maken gehad en hij kan erna luisteren. Het is een groot gemis voor Groenlinks. Pepijn kan met hun zonder. Zij kunnen niet zonder hem. Als Pepijn voor kiest om door te gaan in de lokale politiek is aan hem de keuze. Dat hij dit tijd neemt om op zijn gezondheid te letten en te herorienteren is hem gegund. Ik zou het zonde vinden als hij helemaal uit de politiek stapt want voor mij is hij was de enige nog menselijke dat er nog over was erin. Maar mijn steun heeft hij onvoorwaardelijk ongeacht wat hij onderneemt.
Wat een gelul. Partijpolitiek is een kwestie van partijcongressen. Vervolgens kan je als politicus er je consequenties aan geven. Ziek melden is voor wat de woorden zelf zeggen: zieken. Hopelijk is dit een einde van zijn egocentrisme. Als linkse stemmer zal ik zijn (gebrek aan) politieke inbreng niet missen.
Ingewikkeld verhaal van Zwanenberg. Hij wil wel samenwerken, maar dan met alle progressieve partijen (dus niet alleen PvdA, maar ook met D66, PvvD en SP?) én met behoud van partij, signatuur en kleur (zeg maar: identiteit). Nou denk ik zelf dat het makkelijker is om je identiteit te behouden als je met één partij samenwerkt dan met vijf, maar wellicht zie ik iets over het hoofd. Helemaal bijzonder als je bedenkt dat GroenLinks sowieso al een fusiepartij is, maar soit. En dan over die identiteit: over welke onderwerpen denkt PvdA dan fundamenteel anders dan GL? Ik zie het niet, maar wellicht zie ik ook hier iets over het hoofd.
Tenslotte natuurlijk de hamvraag: als Zwanenberg de knoop kennelijk al heeft doorgehakt en zijn lidmaatschap heeft opgezegd (“ik wil en kan hier geen deel van uitmaken”), waarom meldt hij zich dan ziek en waarom vertrekt hij niet gewoon?
Je kan altijd nog overstappen naar de PVV of FvD … wel jammer dat je uit de politiek verdwijnt, je was een kleurrijke verschijning.
Het is dus duidelijk dat hij niet ziek is en hiermee een onjuist signaal afgeeft naar de burgers.
@JdV
U oordeelt te snel.
U weet niet echt van de hoed en de rand wat betreft de persoonlijke omstandigheden van dit raadslid. U suggereert wel dat dit raadslid er een slaatje uit zou slaan: ‘Alleen graag op eigen kosten en niet op de zak van de burger die niets te maken heeft met jouw politieke keuzes.
Kwalijk.
In het algemeen gesteld zit het zo:
De financiële positie na opstappen van een gemeenteraadslid wat tevens het lidmaatschap van zijn. partij opzegt, hangt af van een aantal factoren en wettelijke regelingen.
Raadsleden ontvangen een maandelijkse vergoeding voor hun werk. Zodra het lidmaatschap van de gemeenteraad formeel is beëindigd, vervalt deze vergoeding. Dit geldt vanaf de datum waarop het aftreden formeel is ingegaan.
Er kan recht bestaan op een beperkte vergoeding van kosten die tijdens het raadswerk zijn gemaakt, afhankelijk van de gemeentelijke verordening.
Gemeenteraadsleden vallen niet onder de normale sociale zekerheidswetten zoals werknemers. Na aftreden hebben zij in principe geen recht op WW (werkloosheidsuitkering). Wel kan een raadslid onder specifieke omstandigheden aanspraak maken op de Wet inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte gewezen politieke ambtsdragers (IOAW) of een andere bijstandsregeling, afhankelijk van hun situatie.
Het lidmaatschap van een politieke partij is strikt genomen een privérechtelijke aangelegenheid. Het beëindigen van dit lidmaatschap heeft dus geen directe invloed op de financiële positie van het raadslid of de vergoeding die hij of zij ontving.
Gemeenteraadsleden vallen niet onder de Ziektewet, omdat zij geen werknemers zijn. Zij hebben in principe geen recht op een ziektewetuitkering na hun aftreden.
Als het raadslid door ziekte arbeidsongeschikt raakt en geen andere inkomsten of werk heeft, kan hij of zij afhankelijk van de situatie recht hebben op een bijstandsuitkering (Participatiewet). Dit geldt alleen als er geen andere bronnen van inkomen of vermogen beschikbaar zijn.
Als het raadslid een arbeidsongeschiktheidsverzekering heeft afgesloten, kan er mogelijk een beroep worden gedaan op deze verzekering.
Een raadslid dat ook elders werkt of werkte, kan in bepaalde gevallen recht hebben op loondoorbetaling vanuit die andere functie.
Wees dus terughoudend bij het oordelen over de situatie van iemand anders als u niet weet waar u het over heeft.
Blauwbaard geeft precies de scheidslijn tussen de fusie Groenlinks/Pvda weer.
Groenlinks is een activistisch clubje geworden, die ER, Pro Palestijnen steunt, wil bepalen hoe wij burgers moeten leven, eten, vervoeren, denken etc.
De Pvda is een beetje wakker geworden, zie de columns van Plasterk in de Telegraaf, en dat zint deze activisten niet.
Het “huwelijk”dat was opgetuigd om de grootste partij te worden is niets geworden dan een dreinende oppositiepartij!
Het is wachten op de eerste normale Pvda”ers die het ook zat zijn.!
Blauwbaard. Doet aan een griezelig sprookje denken.
Bij de raadsverkiezingen in 2026 gaan Groen Links/PvdA toch al grote verliezen krijgen. Bij de laatste verkiezingen kon de oude GL/D66/CU coalitie door met extra partijen erbij die nu ondersneeuwen. En veel inwoners lijken klaar met dit bestuur omdat de afstand naar de bewoners (met name door verkeersprojecten en geldsmijterij) steeds groter is geworden.
Jammer voor Pepijn, is best een betrokken raadslid maar ga dan door en vorm een partij (Leefbaar Utrecht) met die andere lonely raadsleden en ga je niet ziek melden.
Bij Omtzigt was er meer begrip voor. En is het zo lastig te snappen dat je ook samen kunt optrekken om meer te bereiken, terwijl je wel je eigen identiteit wil behouden? De meeste mensen hier hebben een partner (gehad). Heeft u de eigen identiteit dan maar helemaal opgegeven? Of doet u toch soms nog iets voor uzelf, terwijl u andere dingen samen met uw partner doet?
@Strijder. Stelt u nu voor om een gebrek aan beleid te verpakken in emotioneel catchy taal? Om loze beloftes te doen? Ik heb liever een parlement vol mensen die én goed cijfer met cijfers en kennis van het juridisch proces, én weten wat er in het land speelt. Voor entertainment en emotionele taal hebben we Netflix. Wilt u ook een popi verhaal horen als u uw auto naar de garage brengt? Of moet-ie gewoon gemaakt worden door iemand die daar verstand van heeft.
@Van Puffelen. U geeft prachtig aan hoe een deel van Nederland geen idee heeft wat een ideaal is. Salaris omhoog, snel VVD stemmen. Kun je niet meer verder groeien en gaat iedereen je voorbij: vakje bij PVV rood kleuren.
Links lullen rechts zakken vullen
Ik zou ook ziek worden van als ik per ongeluk in de spiegel kijk en al die kleurtjes zou zien/ hebben. Dat heeft niks met politiek te maken toch? Groen links zegt dat ze links zijn. Waardeloze kreet. Links staat voor? niet rechts? ook zoiets geks. Politiek is voor mensen. dat is het midden. Partij voor dieren is net zoiets. Niet voor mensen maar dieren. Ga lekker voor jezelf nog even 18 maanden door, roep wat je wilt en maak er wat van. Daarna heb je ruim 3 jaar wachtgeld dus kan je van alles roepen voor een nieuw vooral gekleurde partij. Maar vooral blijf aan het werk anders wordt je er ziek van.
Krijg de indruk dat hij wèl ziek is, op of over de rand van burn-out of overspannen zijn. Het ging immers ook in overleg met de bedrijfsarts. Die zegt toch niet dat je je ziek moet melden als je het ergens hartgrond mee oneens bent?
@ Jack
Pepijn Zwanenberg is dus niet van de PvdA, dus benoem dan ook niet alsof dit zo is.
De PvdA heeft niets met dit heerschap van doen. Ook de nieuwe aanstaande fusiepartij PvdAGL heeft niets met Pepijn van doen. Van beiden is hij geen lid/ wordt hij geen lid.
Pepijn is een overblijfsel van het oude GL en verdwijnt dus.
Dat is dus twee.
Klinkt als ordinair arbeidsconflict waarbij het zelfverklaarde slachtoffer zich ziekmeld en afmeld bij zijn vriendjesclub.
Het UWV weet daar wel raad mee.
Hij is namelijk op persoonlijke titel gekozen en moet gewoon aan het werk in de raad. Zwelgen in zelfmeelij is namelijk géén erkende medische ziekte maar kinderachtig linksdraaiend gedrag.
Wat een oordelen..
Ten eerste gaat niemand erover om te bepalen of een ander wel of niet ziek is. Je kunt ook ziek worden door zorgen, door het niet langer kunnen functioneren in je functie daardoor etc. Er bestaan niet voor niets bedrijfsartsen. Laten we de expertise laten bij de mensen die ervoor geleerd hebben en vooral niet door twee zinnen uit een artikel oordelen of iemand zich wel of niet geoorloofd ziek meld.
Dan ten tweede.. de PvdA heeft wel degelijk echt andere standpunten. Hier kun je het fundamenteel niet mee eens zijn. Dat heeft het niets met zwak te maken om daar niet voor te willen staan.
Politiek gaat niet alleen over macht, maar juist heel erg over persoonlijk geloof. Als je zelf niet meer achter je partij kunt staan is dat niet zwak, maar sterk om dit op te geven.
Ik denk dat links zeker iets te winnen heeft in samenwerkingen, maar ik ben ook erg tegen fuseringen van partijen. Links heeft ook zeker te werken aan de “martketing”en tegelijk zijn er ook zoveel fundamentele belangen die geen andere woorden vragen, maar die juist vragen om mensen die keihard ervoor blijven staan en opkomen ook als dat betekend dat ze dan “alleen”staan.
Een groot verlies voor GroenLinks dit. Ik wens Pepijn veel wijsheid, een spoedig herstel van ziekte, en ons een lichter linkser en vriendelijker jaar als gemeente en land..
Ik snap het wel. Ooit ontstaan uit EVP-PPR-PSP en CPN is GroenLinks niet eens een slap aftreksel van wat die partijen ooit waren en waar ze voor stonden.
Samenwerken met de PvdA (of andere partijen op links) is prima, maar wat nu gebeurt, is de voorbode tot een fusie waarbij van GroenLinks niet eens een slap aftreksel van de stichtende partijen overblijft.
Dat is dan je bestuur hè? Ik vind het niet leuk wat mijn werkgever doet, dus meld ik me maar ziek.
Hard times create strong men. Strong men create good times. Good times create weak men. And, weak men create hard times.
Het moge duidelijk zijn in welke fase we zitten.
Waarom ga je niet naar de cliniclowns, Pepijn. You’ve got the look! En dan kun je eindelijk eens wat nuttigs gaan doen. Op kosten van de gemeenschap in je navel gaan zitten staren? Schandalig, wat een slappe hap. En die denkt dat ie geloofwaardig overkomt?
Pepijn bedankt!
Of je het nu eens bent met zijn standpunten of niet, dit zijn de waterdragers van het locaal bestuur.
Ik heb veel respect voort de inzet en betrokkenheid van Pepijn bij de stad .
@Boogje,
Dank voor de uitleg.
En verder.
Burn out is een snel toenemende ziekte. Vooral onder jongeren. Dat dat politici ook kan treffen is doodnormaal.
En nog verder.
Ben ik van mening dat de redactie onzin reacties dient te weigeren.
Luuk Upuuk
Deel uw visie op Groen Links.
Idd ze zijn niet eens een slap aftreksel van wat de 4 stichtende partijen ooit waren.
Die voormalige idealen zijn bij fusie toen volledig overboord gegooid.
Soms zelfs omgeslagen in het tegendeel.
Wat rest is beeldvorming.
Zeg maar activisme, meedrijvend op een hype door spandoeken en geschreeuw.
@ Scherpschutter
Zoals gezegd: een gemeenteraadslid is geen werknemer en heeft dus ook geen werkgever.
Framing vanaf de zolderkamer te Stadskanaal.
Helder verhaal Boogschutter en volgens mij heb je gelijk. Pepijn kan ook gewoon door als zelfstandig raadslid zonder Groen Links bagage.
Hoop wel dat de gemeente hier niet zit te snurken en gewoon doorbetaalt…
@ocin Wat heb jij tot nu toe voor de gemeenschap gedaan? Pepijn in ieder geval heel erg veel. Daarom kreeg hij ook zoveel voorkeursstemmen bij de laatste verkiezingen.
Strijder71, mooi gezegd! petje af
@ Toine Goossens
Censuur is geen mening, maar iets dat vaak wordt gebezigd in een dictatuur.