Gemeenteraadsverkiezingen komen eraan; D66 presenteert conceptverkiezingsprogramma Gemeenteraadsverkiezingen komen eraan; D66 presenteert conceptverkiezingsprogramma

Gemeenteraadsverkiezingen komen eraan; D66 presenteert conceptverkiezingsprogramma

Gemeenteraadsverkiezingen komen eraan; D66 presenteert conceptverkiezingsprogramma
De gemeenteraadsverkiezingen staan voor de deur en dat betekent dat veel politieke partijen in Utrecht hun verkiezingsprogramma’s gaan presenteren. D66 presenteerde zondag het conceptverkiezingsprogramma, waarin de nadruk ligt op ‘groei voor alle Utrechters’.

De gemeenteraadsverkiezingen staan voor de deur en dat betekent dat veel politieke partijen in Utrecht hun verkiezingsprogramma’s gaan presenteren. D66 presenteerde zondag het conceptverkiezingsprogramma, waarin de nadruk ligt op ‘groei voor alle Utrechters’.

Utrechters mogen op 16 maart 2022 naar de stembus om een nieuwe gemeenteraad te kiezen. Komende periode kiezen verschillende partijen nog een lijsttrekker voor die verkiezingen en ook de verkiezingsprogramma’s worden de komende tijd gepresenteerd.

D66 heeft dat allebei al gedaan. De partij presenteerde zondag in De Utrechtse Stadsvrijheid aan zo’n 120 leden het conceptverkiezingsprogramma ‘De ambitieuze stad: groei voor alle Utrechters’. “D66 omarmt de groei van de stad, maar wil dat die groei voor álle Utrechters iets oplevert”, aldus de partij.

Ruimte benutten

D66 wil naar eigen zeggen de ruimte in Utrecht beter benutten. “Veel Utrechters willen wel een auto rijden, maar hoeven er niet één te bezitten”, aldus lijsttrekker Maarten Koning. “Onze stad is koploper in elektrische deelauto’s. Een deelauto zorgt voor zeker vijf auto’s minder op straat en schonere lucht. Waarom geven we dan nog steeds de helft van de straat aan auto’s die gemiddeld 23 uur per dag stilstaan?”

D66 wil om dit te veranderen op termijn 25 procent minder parkeerplaatsen. In overleg met buurtbewoners kan dan besloten worden of er op die plekken bijvoorbeeld meet groen of speelruimte voor kinderen moet komen.

Onderwijs

Volgens D66 heeft de coronacrisis een vergrootglas gelegd op de kansenongelijkheid in de stad. “De plek waar je woont of je wieg heeft gestaan, mag nooit bepalen wat je van het leven kunt maken. Door corona neemt de kansenongelijkheid in onze stad toe. Dat is volstrekt onacceptabel want elk kind moet zijn talenten kunnen ontplooien. Wij willen daarom dat elke leerling de beschikking heeft over een goede laptop en toegang tot snel internet”, legt Koning uit.

Ook pleit D66 voor de ‘rijke schooldag’, waar naast rekenen en taal ruimte is voor sport en cultuur. 

Wooncrisis

D66 ziet ook de wooncrisis als bedreiging voor de kansengelijkheid en wil daarom snel meer tijdelijke woningen bouwen. “We zijn al bouwkampioen van Nederland, maar wij willen snel meer tijdelijke woningen uit de grond stampen voor de acute woningnood. We gaan binnen 10 jaar starten aan een nieuwe stadswijk in de Polder Rijnenburg, want daar is genoeg ruimte voor wonen én windmolens, recreatie én roeien.”

Ook wil de partij de woningen beter afstemmen op de vraag. “Meer dan 70% van onze huishoudens bestaat uit één persoon, of stellen zonder kinderen”, zegt Koning. “Waarom blijven we dan maar eengezinswoningen bouwen?”

‘De bruisende stad’

Ook de horeca en culturele sector hebben een belangrijke rol in het conceptverkiezingsprogramma. “Mensen wonen in Utrecht omdat er altijd wat te beleven is in onze stad. Maar door corona zijn er in de horeca en de culturele sector echter zware klappen gevallen. […]”, aldus Koning. 

D66 wil in 2022 ter ere van het 900-jarig bestaan van Utrecht een groot stadsfeest in alle wijken, de door corona getroffen horeca en culturele instellingen moeten volgens de partij hulp krijgen en het nachtleven moet een impuls krijgen met onder meer een nieuwe permanente plek voor festivals op bijvoorbeeld het Enecoterrein.

Leden

Het conceptverkiezingsprogramma is zondag aangeboden aan D66-leden en lijsttrekker Maarten Koning. De leden kunnen nu tot en met 3 oktober voorstellen indienen om het programma aan te passen. Op 30 oktober wordt het programma tijdens het ledencongres van D66 Utrecht besproken en definitief vastgesteld.

Gekoppelde berichten

20 Reacties

Reageren
 1. Jochie jochie

  D66 sloopt de woningmarkt nog meer. Startersleningen zodat je meer kunt lenen: duurdere woningen. En alleen als je uit een sociale huurwoning of een studentenkamer komt.. echt fijn voor die starters die 1500 euro neerleggen voor een hok. Oneerlijk en inefficiënt, knap hoor.

 2. Scherpschutter

  D66 heeft zo te lezen het programma van GroenLinks onder een kopieerapparaat gegooid en er een D66 logo op geshopt. Waarom fuseren deze partijen niet gewoon? Ze willen de ‘war on freedom’ beiden op exact(!) dezelfde wijze voortzetten. Er is letterlijk nul verschil.

 3. Don

  Als ik dit zo lees betekend een stem op D66 wederom absurde verhogingen van de gemeentelijke OZB en parkeerbelasting.

 4. UtrechtvoorUtrecht

  “Meer dan 70% van onze huishoudens bestaat uit één persoon, of stellen zonder kinderen”, zegt Koning. “Waarom blijven we dan maar eengezinswoningen bouwen?”

  Omdat stellen met kinderen nu wegtrekken. Netto verhuizen er nog steeds meer mensen uit Utrecht dan dat er naar Utrecht toe verhuizen (https://www.utrecht-monitor.nl/bevolking-bestuur/bevolking/stand-ontwikkeling).

  Zie ook de dip in de bevolkingsgroep in de leeftijd 0-4. De meeste basisscholen en kinderopvangen hebben grotere groepen voor de jongsten. Als er een broertje of zusje geboren wordt, moet er vaak noodgedwongen verhuisd worden.

  Aangezien ook de vergrijzing (veel) lager is dan de rest van Nederland, en in vergelijking met de andere drie grote steden, zou je concluderen dat de stad vooral floreert in de leeftijd van studenten tot en met ongeveer 35-40.

 5. Moniek

  Je houdt je hart vast.

 6. Hertz

  Het valt mij op dat D66 wel erg veel aandacht krijgt op DUIC….

 7. Pee

  ”D66 wil om dit te veranderen op termijn 25 procent minder parkeerplaatsen. ”
  nog minder ? dan die autoloze wijken die gebouwd worden waar mensen hun auto in de omliggende wijken van gaan parkeren ,problemen creëren heet dat.
  ” snel meer tijdelijke woningen bouwen”
  Wat verstaan ze onder ‘tijdelijke woningen”
  Komen de mensen op wachtlijsten nog een keer aan de beurt of worden deze woningen ook al weer aan statushouders gegeven.
  D66 en groenlinks maken Nederland kapot .

 8. Yoshua

  Jammer dat D66 voornemens heeft vier jaren te gaan treuzelen wat betreft autobezit en gebruik.
  D66 weet wat de plannen zijn, steunt ze ook, toch zijn ze terughoudend.
  Wat GroenLinks doet, wil D66 dolgraag, ze durven de blijde boodschap nog niet te brengen om onduidelijke reden.
  Autobeleid de komende vier jaar gaat in ieder geval worden 30KM op doorgaande wegen en 15km op overige wegen.
  Parkeerplaatsen moeten voor een eerlijke prijs worden verhuurd, grondprijzen zijn met tienvoud gestegen, parkeerplaatsen blijven ver achter.
  Vergunningen moeten minimaal € 3000. p.j kosten, drastisch inperken van parkeerruimte kan door eerlijke prijzen voor parkeervergunningen motiverend werken.
  Conceptverkiezingsprogramma van D66 wijst deze richting.
  D66 zal wel moeten, ze willen dolgraag verder met GroenLinks.
  Vanzelfsprekend zal GroenLinks weer de grootste worden, keer op keer laat GroenLinks zien dat het de beste stadspartij is je die kan wensen.
  Misschien trekt Volt een aantal stemmers, die kan de CU vervangen.
  Utrecht wordt de komende jaar nog mooier en aantrekkelijk dan het al is.

 9. RABE

  Ik wil mijn auto niet kwijt en hij past ook niet in de gang. Weinig parkeerruimte dus er staan toch af en toe auto’s op de stoep. het is niet anders. Elke autobezitter heeft wel een reden om een auto te hebben. Voor mij is het zelfstandig functioneren. Onafhankelijkheid.

 10. Realist

  De stad moet groeien maar 25 procent van de parkeerplaatsen moet verdwijnen. Mijn voorstel is dat elke D66 stemmer zijn auto wegdoet zodat de rest gewoon een plekkie heeft.

 11. Speak Up

  In Brussel worden automobielbezitters in het centrum verplicht (tenminste mensen die daar willen parkeren) een eigen garage onder hun huis aan te leggen (op eigen kosten uiteraard), ipv parkeren op de openbare ruimte voor de deur..

  Lijkt me een prima oplossing voor mensen die willen parkeren in de buurt van hun eigen huis.

  Win-win voor iedereen!

 12. GeeWee

  25% van alle parkeerplaatsen verwijderen. Duidelijke taal. Dan weet je waarom je in Utrecht (niet) op D66 moet stemmen.
  Hebben ze weleens gekeken wat zo’n deelauto kost? Zeker als je hem regelmatig voor je werk nodig hebt.

 13. Realist

  @yoshua. Aantrekkelijk en mooier voor de happy few. De idealen van GL en D66 kosten een fortuin om te verwezenlijken en te behouden waardoor tegenstellingen alsmaar groter worden. Hoe ironisch met een programma waarin kansengelijkheid de boventoon voert.

 14. Kaat

  @Hertz dat waren precies mijn gedachten…

 15. Ruud

  Een concept programma?
  Dus D66 weet het nog niet 🤔

 16. Toine Goossens

  @Yoshua,

  Droom verder en bereid u voor op een diepe nederlaag voor GroenLinks.

 17. Geenstijl@Utrecht🤪

  D66 staat los van de realiteit in Utrecht, als Democraat herken ik deze partij absoluut niet meer,GL light lijkt het wel.

 18. Koel Hoofd

  Dit artikel kan je ook anders lezen:

  “Veel Utrechters willen wel een auto rijden, maar hoeven er niet één te bezitten […] Waarom geven we dan nog steeds de helft van de straat aan auto’s die gemiddeld 23 uur per dag stilstaan?” […] “Meer dan 70% van onze huishoudens bestaat uit één persoon, of stellen zonder kinderen […] Waarom blijven we dan maar eengezinswoningen bouwen?” […]“wij willen snel meer tijdelijke woningen uit de grond stampen voor de acute woningnood.” […] “op termijn 25 procent minder parkeerplaatsen. In overleg […] of er op die plekken bijvoorbeeld meet groen of speelruimte voor kinderen moet komen.” […] “Mensen wonen in Utrecht omdat er altijd wat te beleven is in onze stad.” […] “een groot stadsfeest in alle wijken, horeca en culturele instellingen moeten hulp krijgen en het nachtleven moet een impuls krijgen met onder meer een nieuwe permanente plek voor festivals” […] “De plek waar je woont of je wieg heeft gestaan, mag nooit bepalen wat je van het leven kunt maken.” […] “Wij willen daarom dat elke leerling de beschikking heeft over een goede laptop en toegang tot snel internet.” […] “binnen 10 jaar starten aan een nieuwe stadswijk in de Polder Rijnenburg, want daar is genoeg ruimte voor wonen én windmolens, recreatie én roeien.”

  Is dit problemen oplossen of de bestaande problemen nog erger maken en er nieuwe aan toevoegen?
  Ben benieuwd wat er nog meer in dat 55 pagina’s en 1.864 regels tellende dictaat staat.

 19. Joop

  En nu maar hopen dat D66 als ze het voor het zeggen krijgen (en die kans is heel groot) hun plannen met het OV ook daadwerkelijk gaan realiseren.
  Utrecht heeft een serieuze upgrade van het OV-net nodig met meer tramlijnen, lightrail of zelfs een oost-west metro.

 20. Speak Up

  Hoe meer zeer rechtse drammers hun dagelijkse haat tegen D’66 en Groen Links tentoonspreiden, hoe groter deze partijen worden.

  Utrecht bestaat namelijk grotendeels uit hoger opgeleiden en die hebben deze trollenspelletjes bijzonder goed door. Sterker, ze lezen deze flauwekul reacties niet. Het is dus vooral preken voor eigen parochie/ mede reaguurders.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).