Gemoederen lopen op bij protest tegen AZC in Utrecht | De Utrechtse Internet Courant Gemoederen lopen op bij protest tegen AZC in Utrecht | De Utrechtse Internet Courant

Gemoederen lopen op bij protest tegen AZC in Utrecht

Gemoederen lopen op bij protest tegen AZC in Utrecht
Hoewel de avond en het protest rustig begon, liepen de gemoederen bij de demonstratie tegen vluchtelingenopvangen in Utrecht uiteindelijk toch hoog op. Enkele tientallen demonstranten kwamen naar het stadhuis waar een commissievergadering plaatsvond over de opvanglocaties in de stad.

Hoewel de avond en het protest rustig begon, liepen de gemoederen bij de demonstratie tegen vluchtelingenopvangen in Utrecht uiteindelijk toch hoog op. Enkele tientallen demonstranten kwamen naar het stadhuis waar een commissievergadering plaatsvond over de opvanglocaties in de stad.

Rond 20.00 uur had een klein groepje zich verzameld voor de deuren van het stadhuis. Met witte T-shirts en spandoeken spraken ze hun ongenoegen uit over de komst van een AZC in Overvecht. Alex was een van hen: “Ik woon zelf op de Stroyenborchdreef en zie de opvang niet graag komen. Overvecht heeft al genoeg problemen.”

_DSC9360De demonstratie buiten nam een andere wending toen tientallen mensen vanaf de Neude naar het stadhuis kwamen. Een spandoek met de afbeelding van Mohammed van Kurt Westergaard voorop. Er klonk zwaar vuurwerk en journalisten werden belaagd.

De gemoederen bedaarden weer even totdat voorbijgangers zich tegen de demonstranten uitspraken. Een gedeelte van de anti-azc-demonstranten probeerden deze mensen te pakken te krijgen en de politie moest meerdere keren ingrijpen om dit te voorkomen. Ook de politie te paard werd hiervoor ingezet.

De voortdurende spreekkoren waren veelal gericht tegen wethouder Diepeveen. “Laat die Amsterdammer Utrecht niet verkloten” en “Diepeveen we zoeken je op” werd er geroepen. Af en toe klonken er ook antisemitische leuzen.

Binnen werd in de raadzaal vergaderd over de komst van meer opvanglocaties in de stad. De meeste partijen in de gemeenteraad zijn voor de komst van vluchtelingen. Het debat werd onder meer gevoerd over de locatie in Overvecht. Een meerderheid van de gemeenteraad is akkoord met deze plek._DSC4328_DSC9199_DSC9564 _DSC9398 _DSC9356  _DSC4320

25 Reacties

Reageren
 1. Frank

  “Tokkie power” en “Diepeveen we zoeken je op”. It says it all… stelletje morons.

  Dat het er slechts enkele tientallen waren doet me deugd.

  “Overvecht heeft al genoeg problemen.”
  Dat zou ik denken, met zulke bewoners.

 2. m

  Tonight, once again a group of opponents of the AZC was looking for confrontation with local anti-fascists trying disrupt consumption of vegan meals offered in the ACU. As a result, the restaurant was surrounded by police ME.

 3. Geenstijl@Utrecht

  @Frank, ja Frank zet mensen maar lekker denigrerend neer, en neem ze vooral niet serieus, ik had van jou juist meer klasse verwacht, zeker omdat je over het algemeen verstandig reageert.

 4. Frits

  Ah de schreeuwende minderheid had weer een avondje niets te doen…

 5. Y

  Tokkie power en Mohammed not welkome? Zegt genoeg toch dit heeft niks met azc te maken het zijn gewoon rascisten. Ga maar lekker protesteren en blèren uiteindelijk is wie het laatst lacht de winnaar;)

 6. Frank

  @geenstijl:
  Ik zet niemand denigrerend neer. Ik herhaal alleen wat er gescandeerd wordt en wat er op een protestbordje staat. Ik zet de mensen hooguit neer zoals ze zichzelf neerzetten.
  Of wilde je beweren dat dergelijke uitspraken getuigen van enig niveau, op welk vlak dan ook?

 7. Wern

  De laatste foto met “Tokkie power” is zo veelzeggend, kijk vooral goed welk symbool is gebruikt als de punt op de i van Tokkie.

 8. Wern

  Durven die eencellige hooligans met dat “Mohammed not welcome” spandoek ook op vrijdagmiddag langs de moskee te lopen?

 9. Toine Goossens

  Alle aandacht voor Overvecht is een uitgelezen kans voor de bewoners om hun oplossingen voor de problemen die zij ervaren bij de gemeente neer te leggen.

  Vreemd ook dat we er niets van horen of er een sterkte zwakte analyse wordt gemaakt. Met alle kennis van wijkbureau, sociaal makelaars, beleidsmedewerkers en bewoners, zou het toch mogelijk moeten zijn geweest om binnen 8 weken met een gedegen analyse op de proppen te komen.

  Op basis van die analyse kunnen de kansen voor Overvecht en haar bewoners worden uitgewerkt. Daarmee biedt je perspectief en breng je een positieve flow op gang. Slechts dat is het juiste antwoord voor de wijk.

  Waarom hoor je hier niets over?

 10. Geenstijl@Utrecht

  @Frank;
  De een houd van een spijkerbroek, en de ander van een nette broek, en dat heb e ook in taalgebruik, en beste Frank wat is niveau.
  Maar Frank de boodschap is wat mij betreft, neem deze zgn. Tokkies zeer serieus, heb ook respect voor hun mening, ook al ben je het er niet mee eens, en nogmaals Frank ik schat jou hoog in wat betreft cognitief denk vermogen.

  Grt Geenstijl@Utrecht.

 11. Kees B

  Dit waren geen bezorgden burgers.
  Misschien dat het kleine clubje met de witte T-shirts inderdaad bezorgd zijn. Deze mensen zijn bang gemaakt door Wilders en aanhang.
  Maar, de groep met het Mohammed spandoek is de knokploeg van uiterst rechts, voetbal Hooligans.
  Wie er nu nog beweert dat tegenstanders van de komst van vluchtelingen nette burgers zijn, heeft een plaat voor het hoofd.
  En als deze groep demonstranten werkelijk uit Overvecht komt, dan is het inderdaad heel slecht gesteld met de wijk. Dat soort mensen wil je echt niet als buren hebben.

 12. Frank

  @geenstijl: Ik heb respect voor elke mening, mits binnen de kaders van de wet en geweldloos en democratisch geuit. Ik heb echter geen enkel respect voor de impliciete bedreiging van een wethouder. En ook geen respect voor wie zich vereenzelvigt met randdebielen als de Tokkies.

 13. peter

  Je zou maar eens naast dit volk wonen… pffff. Doe mij maar een gezellige multi-culti omgeving inclusief asielzoekers.

 14. Geenstijl@Utrecht

  @Toine Goossens 10 FEBRUARI 2016 OM 13:07;
  Goede reactie dit zouden de bewoners inderdaad moeten doen, maar ik denk dat het hem daarin juist zit, er is niemand om deze mensen te begeleiden, misschien iet voor jou, en dan ben ik serieus Toine met deze reactie.

 15. Timo

  De oranje-wit-blauwe vlag zegt genoeg.
  En ik maar denken dat extreem rechts uitgestorven was in Utrecht.

 16. Toine Goossens

  @ Geenstijl@Utrecht,

  Dank je wel. Het past in mijn ervaring, maar ik denk dat ik meer bereik door het omturnen van instellingen en de gemeente.

 17. Frank

  @Toine: Ik zie in twee berichten achtereenvolgens: “sterkte zwakte analyse”, “perspectief”, “positieve flow”, “het juiste antwoord” en “omturnen van instellingen”.
  Het twitteraccount bobotaal zou z’n vingers erbij aflikken. Het enige wat ik nog mis is het uitrollen van het plan.

  Ik voorzie op basis hiervan een krachtwijksubsidie van enkele tonnen aankomen die in anderhalf jaar verbrand wordt en he-le-maal NIETS oplevert, behalve anderhalf jaar inkomen voor een paar contractwerkers uit de sociale sector, een hoop gepraat en nul resultaat.

 18. Jasper Fastl

  ‘Tokkie Power’! Grappig tegenprotest tegen dit tegenprotest.

 19. Harm

  Iedereen heeft recht op vrije meningsuiting zolang je anderen daarbij in hun waarde laat. En daaraan ontbreekt het bij dit soort kinkels.

 20. Geenstijl@Utrecht

  @Jasper Fastl,
  Ja jasper je kunt wel heel populair Groene Niks geluiden laten horen en grappig erover doen, maar deze mensen hebben echt zorgen, of het nu tokkies zijn of niet.
  Misschien minder in een milieu zone investeren en meer in de mens Jasper.http://www.klimaatpartij.nl/.
  Groenlinks Utrecht is een grootte teleurstelling vind ik, Kees van Oosten heeft hier een erg goed verhaal over op zijn site van de Klimaat Partij.

 21. Hans Oudwijk

  @Wern 10 FEBRUARI 2016 OM 10:52
  “Durven die eencellige hooligans met dat “Mohammed not welcome” spandoek ook op vrijdagmiddag langs de moskee te lopen?”

  En dat is dus precies het punt. Goed verwoord.

 22. Jasper Fastl

  @Geenstijl@Utrecht

  Ik reageerde namens mezelluf. Niks niet populair. En niks niet GroenLinks oid.

  Ik kreeg het gevoel dat er reageerders waren die niet begrepen dat dat ‘Tokkie Power’-bord satire was. Maar misschien las ik hun reacties verkeerd. Kan ook.

  En je hoeft mij heus niet uit te leggen dat er oprechte zorgen leven. Ik woon nota bene in die mooie 10-hoog-flat pal tegenover de geplande locatie in Overvecht.

 23. Amerikaanse Nederlander

  Ik heb mijn “roots” ook in het buitenland, maar ik verbaas me wel over reacties hier die zeggen dat “tokkie power” genoeg zegt. Is het namelijk niet dat tegenstanders van AZCs juist vaak weg worden gezet als tokkies en dat dit misschien door de demonstranten als een reclamatie (met dank aan Wikipedia: geuzennaam) wordt gebruikt?

  Ik ken veel hoogopgeleide Nederlanders (autochtoon en allochtoon) die ook tegen de komst van zoveel immigranten zijn, maar het niet in hun hoofd halen om zichtbaar aanwezig te zijn bij demonstraties of inspraakavonden. Juist de mensen die sowieso weinig aan sociale status te verliezen hebben, zien wij in beeld.

  Dat Mohammed (dus islam) niet welkom is in Europa is een feit op basis van jullie eigen Europese geschiedenis: Reconquista in Spanje, Slag bij Wenen, Winston Churchill in zijn boek The River War uit 1899, de genocide in Screbrenica en recenter nog het verbod op minaretten in Zwitserland…

  Oh Europe!

 24. Wern

  @Jasper Fastl
  klik hier eens op:
  http://www.duic.nl/wp-content/uploads/2016/02/DSC4320.jpg
  dan zul je zien welk “satirisch” symbool er is gebruikt voor de punt op de i.

 25. Jasper Fastl

  @Wern Over smaak valt te twisten. Maar het blijft een spottend bordje.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).