GroenLinks en D66 slaan handen ineen om scooteroverlast tegen te gaan | De Utrechtse Internet Courant GroenLinks en D66 slaan handen ineen om scooteroverlast tegen te gaan | De Utrechtse Internet Courant

GroenLinks en D66 slaan handen ineen om scooteroverlast tegen te gaan

GroenLinks en D66 slaan handen ineen om scooteroverlast tegen te gaan
D66 en GroenLinks willen de overlast van scooters beperken en hebben het actieplan ‘Stop de scooteroverlast in Utrecht’ opgesteld. “De overlast van scooters in Utrecht is zo groot dat wij met een breed plan de gezondheidsoverlast, de milieuschade en verkeersonveiligheid willen aanpakken”, zegt GroenLinks-raadslid Thijs Weistra.

D66 en GroenLinks willen de overlast van scooters beperken en hebben het actieplan ‘Stop de scooteroverlast in Utrecht’ opgesteld. “De overlast van scooters in Utrecht is zo groot dat wij met een breed plan de gezondheidsoverlast, de milieuschade en verkeersonveiligheid willen aanpakken”, zegt GroenLinks-raadslid Thijs Weistra.

In het actieplan stellen de partijen vier maatregelen voor. Zo moet daar waar mogelijk is de snorfiets van het fietspad worden gehaald. De parkeeroverlast moet worden bestreden, er moet worden ingezet op handhaving en de partijen streven ernaar om alle vervuilende snorfietsen en brommers uit de stad te weren.

“Deze fijnstofkanonnen racen op veel te hoge snelheid over het fietspad en nemen bij het parkeren veel ruimte in. Regelmatig krijgen wij mails van inwoners over dit soort problemen en de onderzoeken bevestigen de overlast”, aldus D66-raadslid Bram Fokke. Weistra vult aan: “Bovendien stoten ze veel fijnstof en giftige stoffen uit. Ze hebben dus grote invloed op de luchtvervuiling in de stad, met schadelijke gevolgen voor de gezondheid van Utrechters.” Het actieplan zal worden aangeboden aan de Utrechtse gemeenteraad en wethouder Lot van Hooijdonk.

24 Reacties

Reageren
 1. Y

  Zo de auto’s worden al geweerd nu nog de brommertjes pesten, zo blijven de toeristen weg en zal langzamerhand Utrecht gaan leeg lopen met al die onnodige regeltjes.

 2. cornelis

  geweldig plan om dit meest vervuilende vervoermiddel te weren. het zijn veelal dikkerds die op de scooter zitten, dus lopen lijkt me erg gezond voor hen !

 3. gertie

  mooi als toeristen met brommers niet meer komen! vieze luie mensen, pak de fiets

  nog iets anders: vaak zitten twee mannen samen op de brommer, de een met zijn zaakje tegen het achterwerk van de ander. we moeten misschien wel oppassen dat een brommerverbod niet leidt tot homo-discriminatie!

 4. MichielK

  Een uitstekend plan van beide partijen. Niets zo vervelend dan wanneer je als fietser wordt ingehaald door een brommer/snorfiets en nog minutenlang die verschrikkelijke stank moet inademen.

  Wellicht is het een idee om mensen die afhankelijk zijn van zo’n machine een subsidie te geven wanneer ze overstappen naar een elektrische variant?

 5. martijn

  En lekker overstappen op de elektrische scooter is een mooi alternatief.

 6. beestje

  En als we het toch over ruimteproblemen hebben….laten we dan ook meteen die fietsen aanpakken met kratjes voorop.

 7. peerebeer

  Dan mogen ze van mij die bakfietsen ook weren die moeders tegenwoordig denken te moeten gebruiken voor het vervoer van hun kroost. Nemen ontiegelijk veel ruimte in en door dat geschreeuw van die kinderen hoor je geen elektrische brommer meer aankomen.

 8. Bisazza

  Kan iemand aub nu even heel rap iets doen aan de wethouder van verkeer van GroenLinks? Dit zijn allemaal maatregelen (onder andere ook gericht op de auto’s) die Utrecht veel geld kosten en gaan kosten. Over 5 jaar komen we er waarschijnlijk achter dat het niet heeft gewerkt en draaien we alles om… In het verleden heeft de economie nog nooit een stimulans gehad van zaken verbieden. Wel door te investeren in oplossingen die de doorstroom bevorderen dus zo snel mogelijk erin en weer eruit. Krijg je overigens ook de minste uitstoot van dan zo’n WAANidee als stoplichten langer op rood zetten en de auto’s maar lekker ronken. Volgende keer hoop ik dat Utrecht eens iets minder rood zal stemmen. Fijn weekend alvast

 9. Rick

  Elektrische scooters mogen misschien minder afvalstoffen uitstoten, maar ze zijn niet minder gevaarlijk. Bij pizzabezorgers en dergelijke zijn de elektrische varianten juist gevaarlijk: ze rijden even hard, maar nu hoor je ze niet aankomen.

 10. Fietser

  Absoluut topplan. Kan niet wachten tot het ingevoerd wordt. Die brommers zijn een dagelijkse ergernis en vervuiling. Deze volledig weren levert vele malen meer op dan die paar diesels van de huidige milieuzone.

 11. [email protected]

  Als de stad Utrecht dan ook flink handhaaft op foute fietsers, kan ik leven met dit voorstel.

 12. Ronald

  Lot heeft publieksgeld uitgegeven aan een onderzoek dat de schadelijkheid van scooter in het Utrechtse stadsverkeer heeft onderzocht.
  Helaas toonde dat onderzoek aan dat de invloed helemaal niet zo groot was en dus wordt dat resultaat genegeerd en gaan we gewoon verder met het vooringenomen plan.

 13. Wim Vreeswijk

  Reeds in 1992 heb ik hierop gewezen in de Provinciale Staten…!

 14. Sjaak

  @Y: Ja, want toeristen komen natuurlijk naar Utrecht om scooter te rijden. Sterke reactie van uw kant!

  Goed dat dit eindelijk aangepakt wordt. Scooterrijden, prima, maar een gemotoriseerde fiets van meer dan 100kg (excl. bestuurder) hoort niet tussen de fietsers. Hoogst onveilig, storend en smerig om die lucht steeds in je gezicht te krijgen.

  Sowieso moeten ze dat hele blauwe kenteken voor bromfietsen afschaffen.

  In principe is de scooter een handig vervoermiddel, voor bijv. senioren of forenzen die net te ver van hun werk wonen om de fiets te pakken. In de praktijk zie je echter dat bromfietsen vooral dienst doen als speelgoedje voor opgeschoten jeugd en luie dikzakken.

  Ik weet niet hoe je scootergebruik moet ontmoedigen, maar het zou Utrecht goed doen als er wat minder van die dingen rond reden.

 15. Double Dutch

  Vooral de brommers van de pizzabezorgers in de gaten houden.Die zijn een gevaar op de weg.

 16. Timo

  Hier hebben we de volgende GL-gutmensch wereldprimeur..

 17. Y

  Even voor de duidelijkheid toeristen komen regelmatig met de auto naar Utrecht(Duitsers,Belgen,Fransen)en noem maar op. Die gaan niet meer komen als ze een bon op de mat krijgen van 100 euro omdat ze even een dagje onze mooie Utrecht willen bezoeken. Je maakt de economie kapot door van alles te verbieden. En met scooters geld dat hetzelfde regelmatig komen ze vanuit Amersfoort Hilversum Amsterdam enzovoort om een dagje te toeren in Utrecht.

 18. Suus

  @Y: scooterrijdende toeristen uit Hilversum en Amsterdam ?!?!?! Man waar heb je het over?!
  Je maakt jezelf een beetje belachelijk…

 19. Y

  Waarschijnlijk weet jij niet waar je het over hebt. ik ken mensen die zelfs fietsend vanuit Amsterdam komen.

 20. evestraw

  Ik had juist brommer gekocht zodat je niet voor parkeren hoeft te betalen. Zou denk ik ook beter zijn als brommers 50 mogen en altijd tussen de auto s mogen rijden in bebouwde kom

 21. Bernard Tomlow

  D’66 en GroenLinks beroepen zich op TNO – onderzoek. Wie dat leest,concludeert helemaal niet, dat de schade voor de gezondheid door de brommers veel groter is. TNO stelt vast dat met een 1en 5 % uitstoot de bedrijdage aan de luchtvervuiling beperkt is,lees: uiterst klein is.De uitstoot van fijnstof kan schadelijk zijn. Dat is iets heel anders dan de beweringen die D’66 en Grioenlinks doen. Europese luchtkwaliteitseisen worden niet overschreden. De geluidsoverlast is incidenteel (er rijdt een brommer door de straat) en in termen van geluidsbelasting prakties niet te meten. Dat idee van brommers op straat: prima.Dat verbannen van brommers op basis van bevindingen van TNO is volksverlakkerij.

 22. Maarten

  De uitstoot fijnstof zal in zijn totaliteit misschien niet zo groot zijn, heel veel mensen hebben last van scooters: de snelheid, het lawaai, de stoerdoenerij… en vooral de dampen in je gezicht voor het stoplicht zijn niet te harden. Een elektrische scooter is zeker een verbetering. Maar dit is een goed plan!

 23. @maarten

  Natuurlijk is fijnstof vervelend,maar nergens lees ik -zoals D’66 en GroenLinks ten onrecht suggereert dat de volksgezondheid op spel staat. Als je brommers verbant, wil ik eerst weten wie vanwege financiële of fysieke omstandigheden voor zijn of haar mobiliteit op een brommer is aangewezen en wat dat voor hun betekent. De stad is van iedereen. Brommers demoniseren op valse gronden levert al snel uberfietsers op. Vergeet niet discrimineren is ongerechtvaardigd onderscheid maken. Dus terug naar de feiten.

 24. Reinout

  Het wordt steeds erger met die tokkiemobielen!Om de 7 sec een walm van 1/2km!Buiten fietsen/wandelen/sporten in Amsterdam is gewoon hardstikke smerig geworden!En de kleintjes moeten elke dag mee paffen van sjonnie en agmed’s kankerpijp!Als je hier geen enkel probleem in ziet wat voor een muurvreter ben je dan eigenlijk!?

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).