GroenLinks-lijsttrekker Julia Kleinrensink: ‘Utrecht heeft ervoor gekozen om linksaf te slaan’ GroenLinks-lijsttrekker Julia Kleinrensink: ‘Utrecht heeft ervoor gekozen om linksaf te slaan’

GroenLinks-lijsttrekker Julia Kleinrensink: ‘Utrecht heeft ervoor gekozen om linksaf te slaan’

GroenLinks-lijsttrekker Julia Kleinrensink: ‘Utrecht heeft ervoor gekozen om linksaf te slaan’
GroenLinks-lijsttrekker Julia Kleinrensink (midden), Foto's: Mirel Masic
Luid gejuich gisteravond in horecazaak De Utrechter toen de aanhangers van GroenLinks hoorden dat de partij opnieuw de grootste partij van Utrecht is geworden. Met 18,5 procent van de stemmen krijgt de partij negen zetels in de nieuwe gemeenteraad. Daarmee verliest de partij drie zetels, maar blijft dus wel de grootste. Lijsttrekker Julia Kleinrensink: ‘Utrecht heeft ervoor gekozen om linksaf te slaan!’

Luid gejuich gisteravond in horecazaak De Utrechter toen de aanhangers van GroenLinks hoorden dat de partij opnieuw de grootste partij van Utrecht is geworden. Met 18,5 procent van de stemmen krijgt de partij negen zetels in de nieuwe gemeenteraad. Daarmee verliest de partij drie zetels, maar blijft dus wel de grootste. Lijsttrekker Julia Kleinrensink: ‘Utrecht heeft ervoor gekozen om linksaf te slaan!’

Bekijk hier de uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen Utrecht

Aan het begin van de avond waren er nog enige zenuwen bij Kleinrensink, maar de uitslag noemt ze prachtig: “Voor GroenLinks, maar vooral voor de stad Utrecht. We kunnen de komende jaren volle kracht vooruit om te zorgen voor betaalbare woningen, eerlijke kansen voor iedereen en een groene, duurzame toekomst.”

Het was tot het laatste moment spannend wie de grootste partij zou worden. In de peilingen was het stuivertje wisselen tussen D66 en GroenLinks. D66 werd uiteindelijk de tweede partij met acht zetels. Vier jaar geleden behaalde de partij nog tien zetels.

GroenLinks-lijsttrekker Kleinrensink: “D66 had aangegeven de voorkeur te geven aan een coalitie met de VVD, terwijl wij het liefst om tafel gaan met linkse, progressieve partijen. Daarom zijn we zo blij dat de kiezers ons weer aan het roer hebben gezet, zo kunnen wij keihard aan de slag met onze sociale, groene idealen.”

GroenLinks wil de komende periode onder andere duizenden betaalbare woningen gaan bouwen in de stad, de bestaanszekerheid verhogen en hard aan de slag met de energietransitie door wind- en zonneparken aan te leggen.

Versnippering

De uitslag laat een versnippering zien van het politieke landschap, waarin de grotere partijen zetels verliezen en de kleine winnen. Er komen vijftien partijen in de nieuwe raad. Dat zijn er drie meer dan nu het geval is. Kleinrensink: “Ik feliciteer BIJ1, Volt en EenUtrecht met hun nieuw behaalde zetels. De raad is een prachtige plek om te werken! Ook andere partijen hebben mooie resultaten laten zien. We hebben allemaal keihard campagne gevoerd de laatste weken, maar uiteindelijk moeten we het natuurlijk samen gaan doen.”

Wil jij DUIC steunen en een prachtig boek met de beste fotografie en verhalen van Utrecht in 2021 ontvangen? Voor 24,95 euro is DUIC in 2021 te bestellen en daarmee steun je direct onze journalistieke werkzaamheden.

Gekoppelde berichten

37 Reacties

Reageren
 1. Lexus

  Iedere politicus of politica rekent naar zich toe. Het maakt een onprettige indruk. GroenLinks heeft wat dat betreft geen geweldige geschiedenis. De burgers zitten op beter beleid te wachten.

 2. RoodWit

  Nee, 18,5% heeft gekozen om linksaf te slaan. Hoe durven ze ook maar iets te zeggen over richting en keuzes, als bijna de helft van de inwoners niet gaat stemmen.

 3. Wim

  Kan die mevrouw van GL wel tellen? Ze verliest drie zetels, het hele college vijf. Draai om de oren dus. Tijd voor een andere koers, de kiezer heeft beslist.

 4. guus

  Drie keer links is ook rechtsaf.

 5. Scherpschutter

  Na een verlies van 25% van je zetels en een opkomstpercentage van 5 van de 10 stemgerechtigden (kun je oprecht nog wel spreken van democratie als de helft niet op komt dagen?), lijkt mij een wat meer ingetogen reactie op zijn plaats…

  Utrecht heeft niet voor linksaf gekozen. De helft heeft NIET gekozen en GroenLinks zelf heeft een massieve nederlaag geleden. Dat lijkt allemaal meer reden voor bezinning dan euforie…

 6. Joris

  @Roodwit

  Tja, dan hadden die burgers maar moeten gaan stemmen. Als je geen gebruik maakt van of je actief of passief stemrecht, dan ben je best een sukkel.

  Geen partij om op te kiezen? je kan gewoon een eigen partij op richten. Je kan je zelf verkiesbaar stellen. Je kan raadswerk doen. Je kan vrijwillig actief zijn om de gemeenschap te dienen? Kritisch op de overheid? Begin haar eens van binnen te veranderen.

 7. Lex

  RoodWit: er zijn mer partijen libks en progresief dan GL… dus die 18.5% klopt niet.

 8. RABE

  ZONDE

 9. Lombokker

  Met 25% minder stemmen dan 4 jaar geleden kan GL zich beter gaan afvragen wat ze allemaal verkeerd hebben gedaan, in plaats van er nu deze draai aan te geven.

 10. JdV

  Over 4 jaar nog een keer 25% of 3 zetels er af. Het gaat steeds meer de goede kant op.

 11. Ihsan

  Links heeft zo’n 55% van de stemmen, Links-progressief bijna 2/3e… De keus lijkt mij duidelijk. D66 zal moeten slikken dat naast PvdA en Volt ook de Partij voor de Dieren deel gaat uitmaken van het college.

 12. Wim

  Tsja. Een pak slaag krijgen en dan toch victorie kraaien.
  Telraampje kwijt zeker

 13. Nina

  Zelfreflectie is belangrijk bij 25% minder stemmen en ook graag kijken naar de oorzaak van de lage opkomst.

 14. Roodwit

  @Joris
  Dat is waar je altijd mee om de oren geslagen wordt. Je had die ene keer in de 4 jaar maar moeten stemmen, en anders heb je pech. Dan mag je niks meer zeggen.

  Ik doe zelf genoeg om van binnen te kijken, te helpen en te veranderen. Kansloze zaak, ben ik achter. Vooral omdat men zo blijft denken, zoals het nu in de krant staat. Utrecht heeft ervoor gekozen om linksaf te slaan. Zo’n beeld kan ik niet veranderen van binnen uit.

 15. Hoera

  @Misschuttert, voor iemand die niet in deze stad woont trek je wel een grote broek aan zeg. En iemand die niet stemt heeft al helemaal geen recht van spreken.

 16. Johan

  Valt deze dame even door de mand met haar gebrek aan realiteitszin.
  Als je een kwart van je zetels verliest, zou ik eerst maar eens stilletjes in een hoekje gaan zitten nadenken over wat er allemaal verkeerd gegaan en gedaan is.

 17. alex

  Doet DENK niet mee?

 18. Yoshua

  Jammer dat het gros van de linkse stemmers niet is gaan stemmen.
  Wanneer alle linkse stemmers naar het stembureau waren gegaan dan waren we op hetzelfde punt waar we nu ook zijn.

  Eindelijk de 15 km-zone in de stad en 30 km-zone voor de doorgaande wegen voor auto’s invoeren.
  Daarna gefaseerd den automobiel laten verdwijnen uit het stadsgezicht.
  Fietsers om de singel laten fietsen via stadion en tuindorp naar de Uithof.
  60% van de parkeerplekken kunnen nu weleens worden opgeheven.
  Windmolens kunnen dit jaar nog op Zuilen, Zuilen wil ze zelf liever niet op Lage Weide hebben.

  Rijnenburg kan het energiehoogstandje van Europa worden.
  U leest het, we hebben werk te verzetten, om een nog mooiere en vriendelijke stad te creëren.

 19. Marcel

  Zo gek zijn ze nu geworden. De helft van kiezers komt niet en GL verliest 3 zetels met D66 erbij en dan zegt iemand van GL: De kiezer heeft voor links gekozen. Als je het niet 3 keer overleest zou je het gewoon niet geloven. Wat een waardeloze bende. Maar ja, de verkiezingen laten zien: wat je verdient dat krijg je ook. Schijnbaar verdienen wij in Utrecht dit. De GL wethouder is alleen maar blij omdat haar salaris weer voor de volgende 4 jaar vastligt. 125000, leuker kunnen we het niet maken.

 20. Leon

  Dit klopt, voor elke verdwenen zetel kun je een nog linksere zetel terugvinden.

 21. Cor Nelis

  Je verliest een kwart van je zetels en je viert een feestje? Dan hoop ik dat er nog veel feestjes volgen….

 22. v.Wijk

  Scherpschutter, wat een juiste en geweldige reactie. GroenLinks 3 zetels verloren, en ‘n samenwerking met D66 zal ook niet eenvoudig zijn. Neen Utrecht is na gisteren nog niet verloren.

 23. Rob

  Moet dat niet zijn “Utrecht heeft gekozen om links af te slaan?”
  Als je 1/4 van je zetels kwijtraakt dan wil men kennelijk een ander beleid…

 24. Lex

  @roodwit; de uitslag is toch nog steds vooral links en progresief? Meer dan rechts en conservatief iig

 25. W

  Wat een opportunisme!
  25% Verlies!!!! hoor

 26. PeterH

  Beseft Julia Kleinrensink dat linksafslaan ook in een 15 km zone een potentieel riskante handeling is?
  Deze mevrouw trekt overigens wel een grote broek aan, 25% stemverlies, met een partij die zich in de voorgaande periode niet onderscheidde in burgerinspraak of gehoor geven aan de oppositie. Utrecht maken we samen? – blijkbaar alleen op de voorwaarden van GL.

  @Yoshua: jammer dat blijkbaar het gros van de gematigde stemmers zo de moed hebben opgegeven/het vertrouwen kwijt zijn dat ze niet zijn gaan stemmen.
  Met vriendelijke groet,
  PeterH

 27. Kegge

  Voor iedere hobbykamercommentator die zich afvraagt of bij 50% opkomst nog wel sprake is van democratie: natuurlijk is dat zo, al zou maar één kiesgerechtigde zijn/haar stem uitbrengen. Als je wegens drukke beslommeringen, frustratie, doodgewone lamlendigheid of welke drogreden dan ook niet van je kiesrecht gebruik wilt maken, moet je maar accepteren dat anderen voor je besluiten. En als je rechtsaf wilt is dat dan jammer, want betrokken burgers blijken vaak links georiënteerd te zijn. Overigens ben ik ook niet blij met de wereldvreemde arrogantie die GroenLinks en D66 kenmerkt.

 28. Realist

  @Yoshua. Ik heb een beter idee. Linksland, een thuis voor alle linksstemmers. Iedereen een windmolen en een fietspad in de achtertuin, iedereen op rantsoen want er rijdt geen auto of vrachtwagen meer. Een eigen ‘energiehoogstandje’ voor de goede sier. Wat vooral ook aan zal spreken is dat er geen andere meningen worden toegestaan en dat uitsluiten van andersdenkenden de normaalste zaak van de wereld is. Klap op de vuurpijl is dat iedereen al zijn geld en inkomsten met anderen deelt. Als links stemmer zou ik hiervoor tekenen, geweldig.

 29. Henk

  @Yoshua
  Ik mag toch hopen dat er een hoop sarcasme in je reactie zit.

 30. JdV

  De kiezer heeft er voor gekozen om zowel GL als D66 te straffen door het afpakken van in totaal 5 zetels. Nuff said.

 31. Berend

  Je moet wel een enorme politica zijn om verlies als winst te kunnen verkopen, man man man.

 32. Wilhelmus

  Wat een wonderlijk slag mensen toch, politici.
  Luid juichen omdat je een kwart van je zetels verliest.
  How bizar.

 33. Don

  @Yoshua je vergeet nog een stukje. Steeds meer werkende gezinnen zullen de stad verlaten als gevolg van de verstikkende verdichting slechte bereikbaarheid en de onbetaalbare gemeentelijke belastingen. Winkels en bedrijven met bijbehorende werkgelegenheid vertrekken ivm met het onbereikbaar en onbetaalbaarheid zijn. Gezien het autohaat beleid vanuit de gemeente utrecht zullen de files rondom utrecht enorm toenemen en de luchtkwaliteit zal als gevolg daarvan enorm verslechteren. utrecht komt in een neerwaartse spiraal waardoor nog meer werkende gezinnen de stad verlaten enz enz. utrecht zal onder curatele gesteld worden als gevolg van alle onzinnige uitgaven en financieel wanbeleid.

 34. Pee

  Feest vieren terwijl je verloren hebt.
  De wereld op zijn kop.

 35. Scherpschutter

  @vWijk

  “Neen Utrecht is na gisteren nog niet verloren.”

  O jawel…Twintig crisissen die er al zijn of in de komende 4 jaar aankomen in combinatie met een stadsbestuur dat bestaat uit hopeloos incapabele socialisten en communisten; Utrecht is werkelijk compleet fucked. Mark my words; voor zover en indien u Utrecht nu nog herkent, daar zal in 2026 beslist niet langer sprake van zijn.

 36. Arbeider

  @ Realist
  Geweldig idee dat Linksland. Graag naast het Baudetland!

  Iedereen blij en de stad weer leefbaar en bereikbaar voor ALLE Utregters!

  Ik breng Lotte en Pepijn ( welke kapper brand zijn handen trouwens aan die coupe? )en consorten wel op een bakfiets.

 37. Esrin W.

  Ja. Iedereen heel veel succes hier en niét vergeten: het zijn jullie eigen gekozen All Stars als jullie hier weer hele epistels schrijven over fietspaden en voetgangers heavens bij jullie voor de deur. Wat je zaait zal je ook moeten oogsten.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).