GroenLinks maakt zich zorgen over tweedeling in onderwijs en wil actie | De Utrechtse Internet Courant GroenLinks maakt zich zorgen over tweedeling in onderwijs en wil actie | De Utrechtse Internet Courant

GroenLinks maakt zich zorgen over tweedeling in onderwijs en wil actie

GroenLinks maakt zich zorgen over tweedeling in onderwijs en wil actie
Kinderen van laagopgeleide ouders krijgen op school niet dezelfde kansen als kinderen van ouders met een academische opleiding, ook al hebben ze hetzelfde IQ. Dat blijkt uit het rapport De Staat van het Onderwijs van de Inspectie van het Onderwijs. GroenLinks maakt zich zorgen over die tweedeling en wil actie.

Kinderen van laagopgeleide ouders krijgen op school niet dezelfde kansen als kinderen van ouders met een academische opleiding, ook al hebben ze hetzelfde IQ. Dat blijkt uit het rapport De Staat van het Onderwijs van de Inspectie van het Onderwijs. GroenLinks maakt zich zorgen over die tweedeling en wil actie.

Volgens Monique Vogelzang van de onderwijsinspectie worden de verschillen in kansen de laatste jaren steeds groter. Daar liggen een aantal oorzaken aan ten grondslag: hoger opgeleide ouders investeren meer in de onderwijscarrière van hun kind, leraren hebben vaak (onbewust) hogere verwachtingen van kinderen met hoogopgeleide ouders, leerlingen met laagopgeleide ouders zitten vaker op iets slechtere scholen en scholen gaan in hun keuzes vaak uit van de gemiddelde leerling.

“De onderwijsinspectie concludeert dat de oorzaken van de toenemende ongelijkheid niet alleen binnen het onderwijs liggen”, zegt Utrechts GroenLinks raadslid Fred Dekkers. “En dat kansenongelijkheid ook niet door het onderwijs alleen kan worden opgelost. De inspectie schrijft dat er ook voor gemeenten een verantwoordelijkheid ligt.” Daarom wil GroenLinks dat de wethouder een plan maakt om de toenemende tweedeling in het onderwijs tegen te gaan.

Het raadslid wijst erop dat het goed gaat met het Utrechtse onderwijs. Zo zijn er bijvoorbeeld geen zwakke basisscholen in de stad. “Maar de constatering dat ook op Utrechtse scholen niet alle kinderen dezelfde kansen krijgen, is reden genoeg om tot actie over te gaan.”

5 Reacties

Reageren
 1. [email protected]

  Zou het niet zo zijn dat kinderen uit de arbeiders klasse zich totaal niet thuis voelen bij dit soort elitaire ballen, met een bitterbal in hun strot, daarbij komt natuurlijk ook de financiële draagkracht van ouders die een belangrijke rol speelt.

 2. Joris

  @[email protected]
  Zit er u iets dwars? Wanneer is iemand een elitaire bal? Waarom is een bitterbal nu ook al elitair? Hoe zit dat nu met worstenbroodjes? Heeft u voor mij een lijstje met elitaire producten en/of gebruiken?
  Overigens is arbeidersklasse één woord. En ja, tweedeling is een slechte zaak. Maar vergeet niet; ook u kunt van een dubbeltje een kwartje worden. Heb vertrouwen!

 3. jeroen de vries

  Wat is er mis met tweedeling. Moeten dan altijd de zwakkere leerlingen het niveau omlaag trekken zodat we allemaal uiteindelijk zo lekker gemiddeld en gewoon zijn. Niks mis met excellente en minder goede scholen. We hebben niet alleen maar hoogleraren nodig maar ook loodgieters.

 4. Paul

  Groen Links,

  De echte Utregters maken zich ook al een hele tijd zorgen over jullie auto’tje pesten.

  Binnen gekomen als lallende en zuipende studenten,en nu na jaren van bezinning en eindelijk volwassen geworden wil men in ene rust in de stad.

  Verhuis of pas je aan in een grote stad MET auto’s

 5. Wilko

  @Jeroen de Vries

  Er is niets mis met een natuurlijke verdeling van talent en vaardigheden. Dit gaat om een tweedeling op basis van klasse, terwijl de intelligentie hetzelfde is. Dit gaat niet om het niveau omlaag trekken, dit gaat om individuele scholieren op het niveau te laten presteren dat ze aan kunnen.

  @Paul

  Een artikel of onderwijs en u weet auto’s erbij te betrekken? knap1

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).