GroenLinks-raadslid Tara Scally: “Wat is er nu mooier dan je inzetten voor een betere wereld?” | De Utrechtse Internet Courant GroenLinks-raadslid Tara Scally: “Wat is er nu mooier dan je inzetten voor een betere wereld?” | De Utrechtse Internet Courant

GroenLinks-raadslid Tara Scally: “Wat is er nu mooier dan je inzetten voor een betere wereld?”

GroenLinks-raadslid Tara Scally: “Wat is er nu mooier dan je inzetten voor een betere wereld?”

De komende weken gaat DUIC in gesprek met zes jonge politici die in maart in de Utrechtse gemeenteraad zijn gekozen. Vandaag, deel 5: Tara Scally. “Het raadslidmaatschap is nog mooier dan ik dacht.”

Naam: Tara Scally Leeftijd: 26 jaar Geboren: Utrecht Studie: Culturele Antropologie en Psychologie Partij: GroenLinks Politieke voorbeeld: Femke Halsema

“Sinds een jaar heb ik thuis geen internet meer. Ik word weleens vreemd aangekeken als ik dit vertel, maar ik vind het heel fijn. Eerst deelde ik internet met mijn buren. Maar zij gingen verhuizen. Ik wilde kijken hoe het is om thuis altijd offline te zijn. Ja, ik kan het zeker aanraden, het is heel rustgevend. Ik moet er wel bij zeggen dat ik nauwelijks thuis ben, soms maar een half uurtje op een dag. Doordeweeks ben ik vooral aan het werk. En als ik vrij ben? Dan lees ik, ga ik naar de sportschool, kook ik een gezonde maaltijd of doe ik iets leuks met vrienden.”

Vegetariër

“Toen ik 9 jaar was, werd ik samen met mijn moeder vrijwilliger bij de kinderboerderij in het Griftpark. Ik zat een keer ’s avonds aan tafel naar mijn bord te kijken en dacht: vanmiddag heb ik dieren gevoerd en nu ligt er een op mijn bord. Dit dier is voor míj doodgegaan. Dat wilde ik niet meer, dus werd ik vegetariër. Mijn moeder deed met mij mee, dat maakte het wel gemakkelijker. Ik heb sindsdien nooit meer de behoefte gehad om vlees te eten.”

‘Het raadslidmaatschap vind ik nog leuker

dan ik van tevoren had verwacht’

Politieke debatten

“Als tiener vroeg ik mij af op welke manier ik iets terug kon doen voor de wereld. Op televisie keek ik vaak naar politieke debatten. Misschien is dat wel iets, dacht ik. Ik wist niet of een politieke carrière er voor mij in zat, maar ik vond het boeiend om de politiek te volgen. Op mijn negentiende werd ik lid van DWARS, de jongerenorganisatie van GroenLinks. Net als ik vind die partij thema’s als eerlijkheid, gelijkwaardigheid en ontwikkelingswerk erg belangrijk. We delen dezelfde visie: dat iedereen een gelijke kans verdiend in het leven, onafhankelijk wat je achtergrond is of waar je bent geboren.”

Werkbezoeken

“Vorig jaar heb ik een aantal vergaderingen van de gemeenteraad bezocht. Ik wilde onderzoeken of het raadslidmaatschap wat zou zijn voor mij. Nu ik vier maanden in de gemeenteraad zit, is mijn conclusie dat ik het nog leuker vind dan ik van tevoren had verwacht. De werkbezoeken zijn het interessants. Dan hoor je wat er speelt in de stad en spreek je met veel verschillende mensen. Daar leer ik veel van.”

Wereldburger

“Meer nog dan Nederlands of Iers – mijn vader is in Ierland geboren – voel ik mij een wereldburger. Tijdens mijn studie woonde ik zes maanden in Brussel en voor mijn afstudeeronderzoek zat ik een half jaar in Guatemala. Zo’n andere wereld, niet te vergelijken met Nederland. Eerst zat ik in een stad, Quetzaltenango, daarna in een klein dorpje waar de elektriciteit het soms niet deed. Het leven is daar heel basic. Ik houd daar wel van – ‘s avonds bij kaarslicht een boekje lezen omdat het 19.00 uur al donker is. Wat ik heel mooi vond om mee te maken in Guatemala is dat mensen bereid zijn om te delen, ook al bezitten ze veel minder dan wij hier in Nederland. Dat ze gezond zijn en dat het goed gaat met vrienden en familie maakt hen al heel gelukkig.” 

‘Het gaat mij erom dat die vrouwen een

eerlijke prijs krijgen voor hun werk’

Maya Moda

“Voor mijn afstudeeronderzoek onderzocht ik wat de invloed is van Fair Trade en eerlijke handel op het leven van de mensen in landen in Midden-Amerika. Ik stelde mijzelf de vraag: wat kan ík doen? In 2012 ben ik een eigen bedrijfje begonnen, een tassenlijn: Maya Moda. Die tassen worden gemaakt door de vrouwen die ik tijdens mijn afstudeeronderzoek heb ontmoet. Ik verkoop ze via een webwinkel. Het zou mooi zijn als de tassen – acht verschillende soorten – uiteindelijk ook in winkels te krijgen zijn. Afgelopen jaar heb ik ongeveer veertig tassen verkocht. Wat ik er zelf aan verdien? Nog niks, op dit moment. Maar dat is niet erg. Het gaat mij erom dat die vrouwen een eerlijke prijs krijgen voor hun werk.”

Een betere wereld

“Behalve als gemeenteraadslid werk ik ook nog bij Fair Wear Foundation, een internationale organisatie die strijdt voor betere werkomstandigheden in kledingfabrieken. Of ik niet oververmoeid raak nu ik drie banen naast elkaar heb? Ik zal dit vast niet mijn leven lang volhouden, maar op dit moment gaat het prima. Ik word niet zo snel moe. Het gaat erom dat je werk doet dat je belangrijk en leuk vindt, dan voelt het niet als een opgave. Toen ik nog studeerde had ik altijd een of twee bijbaantjes, dus ik ben wel gewend om hard te werken. En wat is er nu mooier dan je in te zetten voor een betere wereld?”

Lees hier het interview met Jony Ferket (D66), deel 3 in de DUIC-serie met Utrechtse gemeenteraadsleden. Volgende week Partij voor de Dieren-raadslid Eva van Esch.

Tekst & foto: Quirinus Martijn

11 Reacties

Reageren
 1. Rob

  “Sinds een jaar heb ik thuis geen internet meer. Ik word weleens vreemd aangekeken als ik dit vertel, maar ik vind het heel fijn. Eerst deelde ik internet met mijn buren.

  Zozo Tara. En dat schrijf je zo maar hier op de website? Je buren hebben een privé abonnement bij een commercieel internet bedrijf en jij pikt daar lekker een graantje van mee terwijl in de voorwaarden staat dat dat niet mag?

  Hoe zou je het vinden als ik mijn gemeentelijke belastingen ook eens met mijn buren ging delen? Beetje onzinnig om zelf te gaan betalen voor het afvoeren van mijn afval enzo als ik dat ook samen met de buren kan doen.
  Of is het dan ineens belastingonduiking en bedrog wat ik aan het doen ben?

 2. Henny Tielrooy

  Inderdaad een betere wereld en begin bij jezelf. Zadel een wijk Zuilen niet op met Windmolens op Lage Weide waar mensen ziek van worden en in hun levensritme worden gestoord. Ook de Milieu vervuiling wat betreft uitzicht in not done. Hou de vinger aan de pols in de GL partij en waak voor dit soort zinloze acties zonder rendement. Het enigste is dat sommige mensen alleen maar de Subsidie van € 24 miljoen willen binnen halen en het dan laten afweten. Waak daarvoor als Gemeente Raadslid.

 3. Luukupuuk

  Thuis geen internet?? Dan moet je niet werkeloos worden, want dan zul je er toch echt aan moeten!

 4. Ben

  Respect Tara, aan de reacties te zien is politiek precies wat ik dacht dat het was: hard werken voor een lousy minimumloon en ook nog de hele tijd gezeik van mierenneukers, al doel ik dan vooral op de heilige Rob die natuurlijk nog nooit iets ook maar half illegaals heeft gedaan in zn leven. Als iemand zijn bandbreedte wil delen, doen ze dat maar lekker. Ik denk dat Rob nu ook 50% van NLse bevolking aanspreekt. Gelukkig eet Rob altijd fairtrade en eko en heeft nog nooit een illegaal gedownloade film gezien, want hij wil geen bloed aan zn handen of iets illegaals doen. Ongetwijfeld een perfect mens. Ik heb liever dan boefje Tara in de politiek, met haar (oei!) “ik deelde mn internet met mn buren”. Maak me gek 😉 Hahahahaha En die windmolens zouden komen in fucking Lage Weide, het meest aftandse stukje Utrecht. Misschien wappert er dan 10 minuten een stukje slagschaduw in je kamer aan het kanaal (forget about the rest van de wijk), ik zou die dingen eens bij Houten bekijken, wat een stille energiemakers, een soort windgeluid, veel zachter dan de ronkende snelweg ernaast. Kunnen die dingen niet aan de A2 eigenlijk? En draagvlak is belangrijk, zou eens (echt) onderzocht moeten worden. Anders toch lekker in die polder bij Nieuwegein? We kunnen natuurlijk ook vrolijk het roet uit kolencentrales over Rotterdamse en Groningse families uit blijven strooien. Er zitten nogal wat kanten aan een duurzaam energie verhaal dat wat verder gaat dan wel of geen slagschaduw. Alle respect voor de mensen die er tegen in het geweer komen, wil alleen zeggen dat er maar kanten aan zitten. En dat soort dilemma’s is waar je als politicus in moet schipperen, individueel belang versus algemeen belang, en nooit is iedereen tevreden. Dat is de baan, en dat is niet makkelijk en ik heb er vertrouwen in dat Tara dat goed doet en ik wens haar er veel succes in! Geniet van je offline uren, zou ik zeggen.
  Groetjes!

 5. Henny Tielrooy

  Beste Ben,
  Volgens mij ben je een respectloos iemand die het over een fucking aftands stukje Utrecht heeft waar schijnbaar alles gedumpt kan worden omdat Ben waarschijnlijk in Wittevrouwen woont waar al dat soort mensen woont die zich verheven voelen boven anderen en ver weg van de Windmolens wonen. Er werken mensen op Lage Weide en die lopen ook gevaar. In Houten zijn er ook problemen maar ja sommigen willen dat niet erkenen. Misschien belangen. In de Politiek spelen ook eigen belangen mee kijk maar bij GL en hun baantjes bij milieu organisaties. Komen er vandaan of gaan er naar toe. De Krant staat vol van Raadsleden die hun functie misbruiken en daar moeten we voor waken Ben. Of niet?

 6. [email protected]

  Ach milieu terreurclub groene shit, windmolens bouwen met magneten uit China waar zich een milieuramp afspeelt om de magneten te produceren.
  En dat allemaal voor Groene milieu gekkies die eigenbelang prevaleren boven algemeen belang, de aarde.

 7. Martin

  Raadsleden in Utrecht ontvangen niet het minimumloon als vergoeding. Uit documentatie van de gemeente blijkt dat zij in 2014 1814,73 euro plus 215,51 onkostenvergoeding per maand krijgen. Uit landelijk onderzoek onder raadsleden blijkt dat zij gemiddeld zo’n 17 uur per week aan het raadswerk kwijt zijn. Het minimumloon per 1 juli 2014 voor personen van 23 jaar en ouder is 1495,20 per maand voor een voltijdbaan. Omgerekend naar een voltijdbaan ontvangen zij dus bijna 3 maal het minimumloon, hetgeen dus ruim boven modaal ligt.

 8. Marieke

  Ik schrik echt van de reacties hierboven. Dit meisje zet zich op alle mogelijke manieren in voor een betere wereld voor mens en dier en ze wordt helemaal afgebrand. Erg jammer, want ik vrees dat de meeste van de reageerders dit niet doen en dan is het wel heel makkelijk om mensen te bekritiseren.

 9. [email protected]

  @Marieke, beste Marieke, ik zet mijzelf al jaren in voor Utrechters die onrecht word aangedaan, met name door de politiek en hun besluiten.
  GroenLinks is wat mij betreft gewoon een valse milieu terreurclub die mensen zand in de ogen strooit, en niets anders.
  De intentie is misschien goed, maar ze komt wel een beetje wereldvreemd over hoor, erg naïef.

 10. [email protected]

  O ja, ze krijgt er nog dik voor betaalt ook als ik het zo hoor.

 11. [email protected]

  Beste Marieke,
  Ben het met bovenstaande spreker eens.
  Het is makkelijk verdienen voor de uren die je werkt en de feestelijke uitjes die er bij horen.
  Maar inderdaad de meeste van GL zitten op een Roze Wolk zoals ook Lot van Hooydonk met haar Milieuzone voor personen diesels. Ongelofelijk dat er eigen regels opgesteld worden met als uitgang de datum van uitgifte kenteken i.p.v de uitstoot emissie op kenteken. Nee Privecy gegevens massaal opvragen en betalen bij de RDW van inwoners van Utrecht met een diesel. En subsidie geven als je je auto verkoopt voor een nieuwe.
  Weer Sinterklaas spelen met Gemeenschaps geld.
  Doe het zoals in Duitsland en iedereen is blij.
  Ze is überhaupt net in Duitsland geweest maar heeft zitten slapen natuurlijk. Dacht dat ze haar huiswerk wel gemaakt had maar dat blijkt niet zo.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).