GroenLinks roept wethouder op in gesprek te gaan met Mitros over kaal opleveren van woning GroenLinks roept wethouder op in gesprek te gaan met Mitros over kaal opleveren van woning

GroenLinks roept wethouder op in gesprek te gaan met Mitros over kaal opleveren van woning

GroenLinks roept wethouder op in gesprek te gaan met Mitros over kaal opleveren van woning
De Utrechtse fractie van GroenLinks roept wethouder Kees Diepeveen (Wonen) op in gesprek te gaan met woningcorporatie Mitros. De partij wil dat het beleid, waardoor een woning door een vertrekkende huurder kaal moet worden opgeleverd, wordt aangepast.

De Utrechtse fractie van GroenLinks roept wethouder Kees Diepeveen (Wonen) op in gesprek te gaan met woningcorporatie Mitros. De partij wil dat het beleid, waardoor een woning door een vertrekkende huurder kaal moet worden opgeleverd, wordt aangepast.

DUIC schreef vorige week een artikel waarin een vertrekkende huurder vertelde dat ze de vloer van anderhalf jaar oud weer uit haar woning moest slopen. “Wanneer ik dit niet doe krijg ik een boete van Mitros omdat zij dit dan zullen moeten doen.” Wat de huurder onder meer dwarszat was dat de nieuwe huurder niet de keus kreeg om de vloer over te nemen.

Zonde

Floor de Koning van GroenLinks heeft nu schriftelijke vragen gesteld over de kwestie. Ze schrijft dat GroenLinks het zonde vindt dat goede spullen niet opnieuw worden gebruikt. “Ook vindt de fractie het niet eerlijk om nieuwe huurders onnodig met extra kosten (voor bijvoorbeeld een nieuwe vloer, red.) op te zadelen.”

De Koning wil dan ook van de wethouder weten of hij de mening van de partij deelt dat het leeg opleveren van een woning zonde is en niet past bij een stad die streeft naar zoveel mogelijk hergebruik van materialen.

Klantwaardering

Mitros heeft eerder aangegeven dat dit beleid is ingevoerd omdat het zou leiden tot een hogere klantwaardering. “Deelt de wethouder de mening van GroenLinks dat een hogere klantwaardering geen reden kan zijn om huurders op kosten te jagen en het hergebruik van spullen onmogelijk te maken”, vraagt De Koning zich af.

Tot slot vraagt de politicus of Diepeveen bereid is in gesprek te gaan met Mitros om te praten over een aanpassing van het beleid. “Zodat goede spullen niet meer standaard uit woningen gesloopt hoeven te worden.”

Gekoppelde berichten

21 Reacties

Reageren
  1. Rietje

    Als Mitros graag goede klantwaarderingen wil kunnen ze beter wat aan hun klantvriendelijkheid doen en problemen oplossen waar mensen mee dealen. Het is een bijzonder moeilijk bedrijf als ik het aardig zeg.

  2. J.Lancee

    Ik denk dat Mitros niet de enige is met dit beleid.
    Misschien eens een rondje doen bij alle woningbouw coöperaties.

  3. Scherpschutter

    Het staat GroenLinks natuurlijk vrij om dergelijk beleid in te voeren voor alle woningen die ze zelf bezit, maar om dergelijk beleid te sommeren over woningen die niet eens haar eigendom zijn gaat natuurlijk 15 stappen te ver. We leven hier niet in Venezuela.

    Ofwel; de Koning, bemoei je met je eigen eigendommen en laat die van anderen met rust.

  4. Twojays

    Zeker zijn meerdere woningbouwverenigingen hiermee bekend. Enkele jaren geleden zelfde ervaring. Mijn moeder moest door dementie haar huisje uit. Vloeren en gordijnen, trapbekleding, luxaflex en diverse andere zaken moesten eruit. Kaal opleveren. Dit geheel moest op korte termijn gebeuren. Nieuwe bewoner, man alleen, kwam twee dagen voor oplevering en huilde zijn ogen uit. Had vanwege zijn situatie alles graag willen hebben. Had het van ons gratis mogen hebben.

  5. Wim

    politiek met een kleine ‘p’. Een hele kleine ‘p’.

  6. Wim

    Dwingend opleggen dat een verhuurder in overleg met de huurder en nieuwe huurder spullen wel of niet laat zitten. Dit moet dan altyd wel in goede staat zijn

  7. Wim

    Scherpschutter we hebben het hier over een woningbouw die bedoeld is voor sociale woningbouw. Dus dat is gemeenschapsgoed.

  8. Lexus

    @Scherpschutter: dit voorbeeld leert vooral dat ook particuliere organisaties zich schuldig kunnen maken aan en gebukt kunnen gaan onder een verstikkende bureaucratie. Ga eens praten met werknemers van volkomen particuliere bedrijven.

  9. isabelle

    Grappig dat Mitros haar klantwaarderingssyteem lijkt te richten op potentieel nieuwe klanten (nieuwe huurders) en niet op de al bestaande klantenkring.

  10. Alain

    Destijds geluk gehad, de nieuwe huurder wilde mijn laminaatvloeren overnemen. Het scheelt niet alleen een hoop kluswerk, maar ook een hoop laatste moment geregel, zoals het laten afvoeren van de gesloopte materialen.

    Wat Mitros ermee in de hand werkt is dat de verhuizende partij wat langer het huis aanhoudt, om ook het geklus gedaan te krijgen. Dat gaat juist tegen hun wens in om zo snel mogelijk mensen geplaatst te krijgen.

    Het zou Mitros sieren om bij het beoordelen van de woning ook een beoordeling te maken van de ‘over te nemen’ zaken zoals gordijnen en vloeren. De nieuwe bewoner neemt ze graag over en moet anders toch al klussen, dan kan het weghalen en afvoeren daar wel bij

  11. joop

    Nonsens maar dat hoort bij die partij! Nog meer nonsens om hier in een artikel aandacht aan te besteden.

    Betuttelingten top. Waar blijft toch die eigen verantwoording? Het lijkt steeds normaler te worden om alles te willen regelen. En deze gekozen bestuurder, ach ze heeft ook weer een vermelding achter haar naam, het gaat werkelijk nergens over. Zorg voor voldoende woningen, veiligheid, goede beloning enz enz. Dat geneuzel op de centimeter.

  12. wollie

    toch vreemd dat dit bij koophuizen nooit gedoe geeft… daar worden zaken ter overname netjes vastgelegd. veel verhuurders hebben ook zo’n overnamelijst die door vertrekkende en kimende huurder kan worden ingevuld en ondertekend. werkt prima.

    mitros geeft de hogere klantwaardering als reden. wanneer zowel oude als nieuwe huurder graag zaken ter overname registreren lijkt me dat voor de klantwaardering alleen maar goed!

  13. JdV

    Als GL graag wat wil bepalen aangaande huurwoningen moet zij de gemeente verzoeken zelf een coöperatie op te richten. Die coöperatie bouwt of koopt dan huizen en daar mag de gemeente dan alles over afspreken wat ze maar wil.
    Mitros is een bedrijf. Zo zijn er ook vele verhuurders in de niet-sociale huur. Die hebben in contracten ook afspraken staan over oplevering na opzegging huur. Ik neem aan dat die dan ook allemaal benaderd gaan worden?

  14. Scherpschutter

    @Wim

    Er bestaat niets zoiets als gemeenschapsgoed. Iets is eigendom van een overheid, een bedrijf of stichting of een particulier.

    @Lexus

    Natuurlijk kan dat. In bedrijven die gerund worden door de overheid, zoals woningcorporaties, is het zelfs bijna een garantie.

  15. WV

    Gaat het weer over Mitros hier, ipv over zo’n politicus die zich meent te moeten profileren met zo’n non-issue.

  16. W.

    @joop: “Waar blijf toch die eigen verantwoording? Het lijkt steeds normaler te worden om alles te willen regelen”

    In die lijn van denken is het dan toch juist wenselijk dat het wel of niet overnemen van zaken in overleg met de nieuwe huurder gebeurt? Nu heeft Mitros het feitelijk ook al geregeld, namelijk door te stellen dat iedereen alles eruit moet slopen. ongeacht of de nieuwe huurder zaken wil overnemen. Dat lijkt me betuttelender dan pleiten voor de mogelijkheid om zaken over te laten nemen, voor zover dit uberhaupt iets met betutteling te maken heeft.

  17. Maria

    15 jaar geleden uit sociale huurwoning in andere plaats dan Utrecht vertrokken,
    .woningbouwvereniging aldaar had net haar beleid veranderd, waardoor nieuw huurders konden komen kijken en daarna besluiten wat ze wel of niet wilden overnemen. Nieuwe huurders hadden geen cent te makken en wilden alles wat nog ingoede staat was(vloerbedekking, gordijnen, fornuis, burotje en kast )dolgraag hebben. Geld hoefde ik er niet voor De vloerbedekking laten liggen was voor mij heel fijn.
    Win _ win voor beide partijen zou ik zo zeggen.
    En is dat nu zo ingewikkeld te regelen voor een woningbouwvereniging? Volgens mij is het een kwestie van mentaliteit.
    Als de nieuwe bewoners deze spullen niet hadden gewild, had ik uiteraard alles verwijderd en het huis schoon opgeleverd.

  18. Max

    Maria slaat de spijker op z’n kop; zo simpel kan het.
    En de rest is geleuter

  19. Trebor

    Vaak Kapitaal vernietiging. maar de woningbouw zou natuurlijk wel oude afgetrapte keukens of vloerbedekking mogen weigeren om te blijven zitten. Er zitten namelijk behoorlijke viespeuken bij.de nieuwe bewoner mag ook mee beslissen .

  20. hans

    Eens met Wollie en Maria: een overnamelijst zoals gebruikelijk bij koopwoningen en sociale (!) corporaties is een prima oplossing voor iude en nieuwe huurders, maar natuurlijk iets ingewukkelder voor de verhuurder. Prima ibitiatief van GL.

  21. Endie

    Wat een kritiek weer. Niemand probeert Mitros te dwingen om de oude zooi van vertrekkende huurders over te laten nemen door de nieuwe huurder. Het gaat om de vrije keuze om degelijk materiaal over te dragen, mits die nieuwe huurder dat graag wil hebben. Is niet zo ingewikkeld, toch?

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).