GroenLinks Utrecht: ‘Lintjesregen moet diverser’ GroenLinks Utrecht: ‘Lintjesregen moet diverser’

GroenLinks Utrecht: ‘Lintjesregen moet diverser’

GroenLinks Utrecht: ‘Lintjesregen moet diverser’
Melody Deldjou Fard van de lokale GroenLinks-fractie roept op om meer vrouwen en Utrechters met een ‘divers culturele achtergrond’ in het zonnetje te zetten tijdens de jaarlijkse lintjesregen. Een lintje ontvangen uit handen van de burgemeester is een gebaar van waardering voor de inzet, zo meent het raadslid. “Daarom is het belangrijk dat, vaker dan nu het geval is, meer groepen Utrechters gerepresenteerd worden in deze lijst.”

Melody Deldjou Fard van de lokale GroenLinks-fractie roept op om meer vrouwen en Utrechters met een ‘divers culturele achtergrond’ in het zonnetje te zetten tijdens de jaarlijkse lintjesregen. Een lintje ontvangen uit handen van de burgemeester is een gebaar van waardering voor de inzet, zo meent het raadslid. “Daarom is het belangrijk dat, vaker dan nu het geval is, meer groepen Utrechters gerepresenteerd worden in deze lijst.”

Ieder jaar, vlak voor Koningsdag, krijgen verschillende Utrechters die zich op wat voor manier dan ook hebben ingezet voor anderen of de samenleving een koninklijke onderscheiding. Het idee is dat personen worden aangedragen en uiteindelijk beslist de koning of iemand een lintje krijgt. Dit jaar vond de lintjesregen plaats in de Stadsschouwburg en kregen 22 mannen en 9 vrouwen een onderscheiding uit handen van burgemeester Sharon Dijksma. Allemaal ‘geweldige Utrechters’, aldus Deldjou Fard.

Het valt GroenLinks echter wel op dat er binnen deze groep nog maar weinig Utrechters met een divers culturele achtergrond zitten en ook kregen volgens de partij weinig vrouwen een onderscheiding. “In Utrecht werken vele inwoners elke dag keihard om hun stad een stukje mooier maken. Een lintje ontvangen uit de hand van de burgermoeder is een gebaar van waardering voor hun inzet. En daarom is het belangrijk dat, vaker dan nu het geval is, meer groepen Utrechters gerepresenteerd worden in deze lijst. Want samen maken we de stad.”

Hoeveel eigenlijk

Via schriftelijke vragen wil Deldjou Fard als eerst te weten komen hoeveel Utrechters met een divers culturele achtergrond dit jaar een lintje hebben gekregen en ook hoeveel vrouwen er in de Stadsschouwburg in het zonnetje zijn gezet.

Daarnaast wil het raadslid weten wat het college doet om de uitreiking bij Utrechters bekend te maken. “Veel mensen weten niet op welke wijze de procedures plaatsvinden. […] Is het college bereid zich richting de nieuwe Lintjesregen in te zetten om het onderwerp actief bekend te maken bij meer groepen Utrechters?”

Stedelijke onderscheidingen

Naast de koninklijke onderscheidingen zijn er tot slot ook stedelijke onderscheidingen. “Wat is hier het beeld op rondom diversiteit en representatie? En welke acties is het college bereid in te zetten om ook hierin een goede representatie te zijn van Utrecht?

Gekoppelde berichten

36 Reacties

Reageren
  1. Scherpschutter

    Hier ziet u een afbeelding van het GroenLinks partijcongres uit februari 2023.

    https://groenlinks.nl/sites/groenlinks/files/styles/instagram/public/2020-08/Groenlinks%20congres%20.jpg?h=9d1eb828&itok=W4o-OA_p

    U begrijpt mijn punt vast en zeker.

  2. Rutger

    Misschien dat hele circus van lintjes met die vreemde gradaties erin gewoon helemaal afschaffen. Als je vrijwillig dingen doet doe je dat omdat je dat leuk vindt, een lintje is dan niet nodig versus het plezier dat je er aan beleeft.

  3. Koel Hoofd

    @Scherpschutter
    GL wil niet eens samenwerken met BBB in de provincie, dat valt onder het kopje verwerping van diversiteit wegens de macht.

  4. peter R.

    De logica dat geslacht, culturele achtergrond, godsdienst, huidskleur, IQ, al dan niet lichamelijke beperkingen, seksuele voorkeur en andere factoren een leidende rol zouden moeten spelen bij het uitdelen van decoraties ontgaat mij volkomen.

  5. Ben van der Spek

    Het toekennen van een Koninklijke onderscheiding gebeurd met een uiterst selectieve voordracht door mensen die de weg weten. Aan hoge ambtenaren en hoog opgeleiden worden vrijwel altijd een koninklijke onderscheiding toegekend bij hun pensionering, terwijl veel mensen die met enorme toewijding lange tijd zich hebben ingezet niet worden voorgedragen.
    Dat zal moeilijk te veranderen zijn. Je moet gewoon de weg weten bij een voordracht en in de ambtelijke wereld weten ze dat.

  6. Wies

    Beter objectieve criteria voor zover mogelijk: wat moet iemand concreet bijdragen om een lintje te krijgen.

  7. Herman

    Uitgangspunt van lintjes toekenning is wat je voor de maatschappij hebt gedaan. Divers is geen uitgangspunt maar een wens.

  8. Ineke

    Mensen worden voorgedragen voor een lintje door samenwerken van de mensen om hun heen: hun vrienden, familie, leidinggevenden, vrijwilligersorganisatie. De gemeente zelf heeft op de keuze wie wel en wie niet weinig invloed. De gemeente kan wel de procedure beter bekend maken en organisaties stimuleren.

  9. W.

    @peter R.: niemand beweert dat die aspecten een leidende rol moeten spelen bij het uitdelen van decoraties.

  10. Yoshua

    Juffrouw Fard doet een beetje geheimzinnig met ”vrouw”.
    Bedoeld ze de vrouw van vroeger, een mens geboren met baarmoeder.
    Of bedoeld ze gewoon vrouw.
    Dan blijft de vraag, hoeveel mensen die zich als vrouw identificeren doen langdurig vrijwilligerswerk.
    De 9 die ze benoemd als lintje ontvanger zijn allen personen geboren met baarmoeder.
    Dit jaar heeft geen enkele vrouw een lintje ontvangen.

    @scherpschutter,
    Uw foto laat mensen van achteren zien, zegt helemaal niets.
    Wij van GroenLinks hebben meer mensen met verschillende achtergronden dan er bij u in Onstwedde wonen.

  11. Zuilen030

    @Wies: Als je meer dan 45 jaar, dag in dag uit naaar je werkgever gaat en in al die jaren gewon je werk hebt gedaan, dan moet je in aanmerking komen, je bijdrage aan de maatschappij is dan groot genoeg, maar deze mensen krijgen niets, DUS…..afschaffen die komedie.

  12. LOESJE P.

    “Doe wel en zie niet om”, leerde mijn Moedertje me.

  13. Scherpschutter

    @Yoshua

    De foto’s zeggen alles…en u weet het.

  14. Thijs

    De populatie van vrijwilligers die bij ons in de buurt met prikkers de straat schoonhouden is 99% cultureel homogeen. Opvallend omdat de wijk toch vrij divers is. Onderzoek naar de vrijwillige bijdragen van verschillende culturele achtergronden aan de samenleving lijkt mij een voorwaarde voordat er conclusies aan de verdeling van lintjes getrokken kunnen worden

  15. LOESJE P.

    @ Yoshua;
    ” Bedoeld ze de vrouw van vroeger, een mens geboren met baarmoeder.
    Of bedoeld ze gewoon vrouw.”

    Een oprechte vraag aan U, ik ben zo’n vrouw van vroeger geboren met baarmoeder, en voel en identificeer me ook als zodanig.
    Mag ik nu kortweg zeggen:”Ik ben een vrouw.”, of moet ik de lange versie ” Ik ben een mens geboren met baarmoeder en voel en identificeer me als zodanig.” gebruiken?

  16. arbeider

    Weer dat gezever over inclusiever. Hoe meer men
    ( links) dat ons burgers door de strot wil duwen, hoe
    recalcitranter ik en andere worden!

    Het gaat om kwaliteiten en verdiensten, niet welk kleurtje ,sexe of wat dan ook het is.

    De gekte uit Amerika en BLM ( extreem links) moet nu eens ophouden, het polariseert het land!

  17. Bert

    Jaja, gaan we weer: equal outcome of opportunity. En uiteraard niet kijken naar de oorzaken, maar gelijk vol gaan op de inclusitie.

    Zou het misschien kunnen dat er minder lintjes onder de desbetreffende groepen zijn omdat ze minder in aanmerking komen?

  18. Ton

    peter R. 9/5/2023 – 11:24
    Dat is ook precies wat GroenLinks bedoelt.
    Nu lijken die bepaalde factoren juist wel een rol te spelen, gezien de uitkomst.

  19. Yoshua

    @LOESJE.P,
    Het laatste natuurlijk op het identificeren na.
    U kunt namelijk geen vrouw zijn wanneer u geboren bent met baarmoeder.
    Het voelen dat u vrouw bent, dat is aan uw eigen.
    Vrouwen zijn mensen die zich zo identificeren, niets meer niets minder.
    Wanneer u moeder bent dan kunt u zich moeder noemen, maar vrouw dat is toch echt iets anders.

  20. rmn

    Net zoals een goed deel van mijn vrienden en kennissen is Mevrouw Deldjou Fard afgestudeerd aan de HKU. Hele leuke mensen. Creatief ook vaak. Wanneer ze over politiek beginnen laat ik ze meestal gewoon maar een beetje uitrazen. Ze zijn niet opgeleid om kritisch na te denken over grote maatschappelijke thema’s. Maar heel zelden beschikt er een over de capaciteiten om complexe dossiers te doorgronden.

    Diversiteit is een soort retorische bezem. Iedereen kan vegen. Het wekt alleen zo weinig opzienbaring.

  21. Hans

    Wat mij betreft mag die regen van lintjes afgeschaft worden.
    Het is een merkwaardig verschijnsel waar je weinig aan hebt.

  22. arbeider

    @ Yoshua

    Ben jij nu een zij? Een hij? Of een het?

    Doe eens normaal man, er zijn vrouwen en mannen op deze aarde!

  23. Ken Uw Taal

    @ yoshua

    Zullen we afspreken dat je de derde persoon enkelvoud van ‘bedoelen’ in het vervolg met een ‘t’ schrijft, in plaats van met een ‘d’? Je zou die studentjes anders zo maar eens op verkeerde ideeën kunnen brengen.

  24. Alex

    Ik wil een lintje omdat ik non binair ben

  25. Scherpschutter

    @Joshua 15:59

    Ik voel me al jaren een gevechtsvliegtuig. Ben ik nu ook een gevechtsvliegtuig?

  26. HenQ

    Lintjes aan zichzelf geven deden ze in de DDR ook, wat is het verschil?
    @yoshua closeup van de foto van SS, je weet precies wat hij bedoelt. Veel witter, uhm, blanker, gaat het niet worden.

    https://vlaardingen.groenlinks.nl/sites/groenlinks/files/styles/instagram/public/newsarticle/image/20160423_groenlinkscongres_0.jpg?h=b3660f0d&itok=uyvnORcR

  27. Katja

    Gaat om verdienste. Wat heb je gedaan ?

  28. LOESJE P.

    @Yoshua;
    “Het laatste natuurlijk op het identificeren na.”
    Dus met een baarmoeder en je zo voelen zonder je als zodanig te identificeren is toegestaan?

    “U kunt namelijk geen vrouw zijn wanneer u geboren bent met baarmoeder.”
    Dus de arts van kleur, die mijn Moeder van mij verlostte, had het mis en oh gruwel, was daardoor wellicht zelfs niet inclusief?

    “Vrouwen zijn mensen die zich zo identificeren, niets meer niets minder”
    Maar het identificeren mag niet volgens uw eigen eerste zin.

    Fijn dat ik me Moeder had mogen noemen, ware ik er een geweest.

    ” maar vrouw dat is toch echt iets anders”
    Hoe en ten opzichte van wat of wie dan?

  29. Thijzer

    Wat een heerlijke non-discussie zeg.
    Het toekennen van een lintje kent een procedure van voordragen en beoordelen. Bij zowel het voordragen als het beoordelen wordt nergens gekeken naar afkomst, geslacht, sociale klasse of enig ander onderscheid gemaakt.

    Het voordragen gebeurt in de regel door naasten, mensen in dezelfde vereniging of in elk geval mensen die dichtbij de voorgedragen persoon staan. Enige discriminatie of ondervertegenwoordiging kan dus nooit aan de orde zijn. Het meest waarschijnlijke is dat de categorie mensen die iets zonder tegenprestatie aan de maatschappij bijdraagt niet zo divers is en dat los je niet op door mensen uit andere groepen dan ook maar een lintje te geven, in tegendeel. Ik zou eens goed nadenken hoe het toch komt dat er hoofdzakelijk blanke mannen in aanmerking komen.

    Het feit dat dit systeem van toekennen geen enkele invloed kent van de persoon zelf maar alleen van zijn naaste omgeving, sluit discriminatie of bevoordeling uit. Wat overblijft zijn keiharde feiten en daar kan Groen Links moeilijk mee omgaan.

  30. Ton

    Misschien kan het zo zijn dat de hele papieren procedure die aan zo’n lintje voorafgaat voor veel mensen een hele drempel is ? Voor sommige mensen is dat in ieder geval veel makkelijker dan voor andere mensen.
    En dat geldt dan bovendien voor nog meer groepen dan Deldjou specifiek benoemt.

  31. Corrie

    Vroeger zou GL überhaupt tegen deze lintjesregen geweest zijn, en tegen de monarchie tout court.

  32. W.

    @Thijzer: Wie stelt dan dat er gediscrimineerd zou worden? Volgens mij is de constatering niet dat er wel een diverse groep aangedragen wordt en dat slechts er dan slechts witte mannen uit gekozen worden, maar dat je je gezien de eentonigheid van de lintjesdrager kunt afvragen of de “andere” groep de weg naar de aandraagprocedures voldoende weet te vinden. Waarom denk je dat die onbekendheid in bepaalde delen van de samenleving geen verklaring kan zijn voor mogelijke ondervertegenwoordiging? Dat is op z’n minst het onderzoeken waard denk ik.

    Dat je dan en passant nog suggereert dat alleen witte mannen zonder tegenprestatie iets aan de maatschappij bij zouden dragen vind ik op z’n zachtst gezegd discutabel.

  33. Marco

    Eens, natuurlijk.

  34. Statler

    Geef het gewoon eens tijd, er vormt zich vanzelf een nieuw evenwicht.
    Met vriendelijke groet,
    PeterH

  35. Peter

    Het beste aan de lintjes is dat je ze kunt weigeren.

  36. Tanja

    Lintjes worden niet random uitgedeeld: (minimaal) drie mensen moeten je voordragen, mét motivatie en bewijs van je inzet voor de samenleving.
    Die voordracht wordt beoordeeld en bij een goedkeuring krijg je dat lintje.
    Ik kan me voorstellen dat in bepaalde groepen het fenomeen niet zo bekend is – toen ik een man voordroeg die al decennia een enorm belangrijke rol speelde in een bepaalde buurt, om mensen wegwijs te maken en te helpen met formulieren en instantiegedoe, jeugd van de straat te houden en ga zo maar door, kende zijn (Marokkaanse) omgeving het verschijnsel niet. Ze waren wel tot tranen toe geroerd door de toekenning, en trots door de erkenning van zijn inzet.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).