GroenLinks wil cursussen en activiteiten voor ongedocumenteerden - De Utrechtse Internet Courant GroenLinks wil cursussen en activiteiten voor ongedocumenteerden - De Utrechtse Internet Courant

GroenLinks wil cursussen en activiteiten voor ongedocumenteerden

GroenLinks wil cursussen en activiteiten voor ongedocumenteerden
Tara Scally in de Utrechtse gemeenteraad
Deze week presenteert GroenLinks-raadslid Tara Scally haar initiatiefvoorstel Ontwikkelingsmogelijkheden voor ongedocumenteerden aan de gemeenteraad. In haar plan worden cursussen en praktijkleertrajecten onderdeel van de Utrechtse aanpak voor bed, bad, brood en begeleiding.

Deze week presenteert GroenLinks-raadslid Tara Scally haar initiatiefvoorstel Ontwikkelingsmogelijkheden voor ongedocumenteerden aan de gemeenteraad. In haar plan worden cursussen en praktijkleertrajecten onderdeel van de Utrechtse aanpak voor bed, bad, brood en begeleiding.

Momenteel verblijven 225 mensen, waarvan een asielaanvraag is afgewezen, in Utrechtse bed, bad, brood-voorzieningen. Zij kunnen niet terugkeren naar hun herkomstland, maar hebben op basis van internationale verdragen wel recht op opvang.

Zelfstandig

In het huidige rijksbeleid mogen ongedocumenteerden niet zelfstandig werken of wonen. Hierdoor zijn zij afhankelijk van overheidsvoorzieningen. Raadslid Tara Scally ziet graag dat deze mensen ook mogelijkheden krijgen om zich te ontwikkelen.

Scally: “Door dingen te ondernemen ervaren mensen meer regie over hun leven. Voor GroenLinks staat het humane aspect voorop. Door actief bezig te zijn voelen ongedocumenteerden zich weer mens, het doet recht aan de kwaliteiten die zij bezitten en zorgt voor beter psychisch welbevinden. Een bijkomend voordeel is dat vanuit die houding inburgering soepeler gaat en het makkelijker is om de stap te zetten naar terugkeer.”

De inspiratie voor dit initiatiefvoorstel kwam tijdens een werkbezoek, waar een jonge ongedocumenteerde zijn ervaringen deelde met Scally. “De dagen dat ik leer om auto’s te repareren zijn de enige dagen dat ik eindelijk kan slapen. Dan stoppen de nachtmerries voor even”, vertelde hij. De jongen had een trauma overgehouden aan zijn vlucht. Door actief bezig te zijn had hij even afleiding.

Lange zoektocht

Het raadslid vertelt: “Deze ontmoeting was voor mij de start van een lange zoektocht om een oplossing te vinden voor de uitzichtloze positie waar veel ongedocumenteerden in verkeren. Stilstand is voor niemand goed. Niet voor de mensen zelf, maar ook niet voor de stad.”

De zoektocht van Scally resulteerde in een initiatiefvoorstel dat ze morgen aan de gemeenteraad presenteert. Door het voorstel moeten ongedocumenteerden cursussen en praktijkleertrajecten kunnen volgen. Door kennis en ervaring op te doen zouden zij een betere positie in Nederland hebben als ze na jaren van juridische procedures dan toch een verblijfsvergunning ontvangen, of in het herkomstland als zij moeten terugkeren.

In het voorstel van Scally worden de cursussen en praktijkleertrajecten aangeboden via vluchtelingenorganisaties en partners. De gemeente Utrecht fungeert als verbindende schakel. Scally: “Mijn voorstel slaat een brug tussen de kleinschalige, effectieve Utrechtse aanpak en het landelijke regeerakkoord. Omdat het doorstroom bevordert zal de investering zichzelf naar verwachting terugverdienen. Zowel Utrecht als de ongedocumenteerden hebben daar baat bij.”

6 Reacties

Reageren
 1. Scherpschutter

  Een nobel streven dat zich uitstekend leent voor burgerinitiatieven. Richt een potje op waar burgers vrijwillig geld in kunnen storten om deze mensen te helpen en ga lekker aan de slag met ze.

  Wat mij niet helemaal de bedoeling lijkt is om van ‘bad, bed, brood’ nu ‘bad, bed, brood en opleiding’ te gaan maken op kosten van de gemeenschap, aangezien het hier illegalen betreft, en dat woordje bevat het woord illegaal. Oftewel: die mensen hebben geen staatsprivilege om binnen de landsgrenzen te vertoeven en overtreden dus de wet.

  Wetsovertreders helpen met belastinggeld lijkt mij niet helemaal de bedoeling van een rechtsstaat.

 2. Angelique

  Iemand die geen asiel krijgt, maar toch niet teruggestuurd kan worden?
  Dát is het probleem dat je moet oplossen. Met symptoombestrijding is niemand echt geholpen.

 3. Siem

  Goed idee, ongedocumenteerden die tussen wal en schip vallen door het huidige beleid (kunnen niet terug naar thuisland) zouden inderdaad meer (gedeeltelijk) moeten kunnen meedraaien in de Utrechtse maatschappij. Ik weet alleen niet of dit een aanzuigende werking heeft op andere ongedocumenteerden in Nederland.

 4. G.H.

  Ongedocumenteerden. Want illegalen klinkt zo negatief.

 5. Theo

  Of een asielzoeker terug kan naar zijn land van herkomst bepaalt niet GroenLinks maar de rechter.

 6. cas

  Dus uiteindelijk heeft de persoon een cursus, maar mag en kan er niks mee doen….. Heel handig. Kunnen ze laaggeschoolde werklozen niet beter een cursus aanbieden om hun kansen te vergroten..??

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).