Groot deel Utrechtse politiek benieuwd of woningen aan Archimedeslaan sneller gebouwd kunnen worden Groot deel Utrechtse politiek benieuwd of woningen aan Archimedeslaan sneller gebouwd kunnen worden

Groot deel Utrechtse politiek benieuwd of woningen aan Archimedeslaan sneller gebouwd kunnen worden

Groot deel Utrechtse politiek benieuwd of woningen aan Archimedeslaan sneller gebouwd kunnen worden
Het pand aan de Archimedeslaan. Bron: Het Utrechts Archief
Een groot deel van de Utrechtse gemeenteraad vraagt het college om opheldering over de stand van zaken rond de Archimedeslaan. Op deze plek moeten onder meer 1.600 woningen verrijzen, maar wanneer dat precies gaat gebeuren is onduidelijk.

Een groot deel van de Utrechtse gemeenteraad vraagt het college om opheldering over de stand van zaken rond de Archimedeslaan. Op deze plek moeten onder meer 1.600 woningen verrijzen, maar wanneer dat precies gaat gebeuren is onduidelijk.

DUIC schreef eind vorige maand een artikel over het pand waar ooit de lerarenopleiding van de Hogeschool Utrecht was gevestigd. Momenteel is de grond in handen van KondorWessels Projecten en deze ontwikkelaar gaf aan snel te bouwen op de locatie. “Wij zijn echter afhankelijk van de nadere afstemming met de gemeente Utrecht en kunnen nog geen zekerheid geven over een start bouw en/of oplevering van de eerste woningen”, zei KondorWessels destijds.

Ook het beruchte Tracébesluit A27/A12 Ring Utrecht heeft impact op de plannen. De nieuwbouwplannen hielden namelijk rekening met een onderdeel van dat Tracébesluit, waarbij er een geluidswal zou komen en de Varkensbocht zou verdwijnen. Als dit niet zou gebeuren zou er namelijk te veel geluidsoverlast zijn.

Versnellen

Naar aanleiding van het artikel hebben D66, Studeten&Starter, Volt, PvdA, ChristenUnie en GroenLinks schriftelijke vragen ingediend. Daarin stellen zij dat het ‘buiten kijf staat’ dat de 1.600 woning snel nodig zijn. De fracties willen dan ook van het college weten wat de actuele stand van zaken is.

Tot slot willen de partijen weten of de gemeente zelf – eventueel tijdelijke – geluidswerende maatregelen kan nemen, waardoor de woningen gebouwd kunnen worden. “Zijn er andere maatregelen denkbaar die genomen kunnen worden om te versnellen? Wat belet het college deze te (gaan) nemen?”

Gekoppelde berichten

12 Reacties

Reageren
  1. Rutger

    Vanuit het vorige bericht: “Het wel of niet doorgaan van het Tracébesluit heeft uiteraard impact op het project maar met technische maatregelen kan het plan zowel met het Tracébesluit als zonder het Tracébesluit gerealiseerd worden. Wij zijn echter afhankelijk van de nadere afstemming met de gemeente Utrecht ” De gemeente is aan zet dus goed dat de politiek daar op aanhaakt.

    En er is ook door Rijkswaterstaat een variant te ontwikkelen met een betere varkensbocht en 2×6 banen in de bestaande bak bij Amelisweerd.

  2. JdV

    Het antwoord is overduidelijk. Stop de sabotage van het Tracebesluit. Dan kan er sneller gebouwd worden. Kiezen beste politici. 1600 woningen of 150 boompjes. Moeilijker is het niet.

  3. Bahco

    Kan iemand hier doen wat Google Maps bij mij niet lukt: Die “Varkensbocht” aanwijzen op de kaart?

  4. Realist

    Grappig dat deze politieke partijen het in feite aan zichzelf vragen. Grappig ook dat ze last hebben van hun eigen beleid. Tis zo grappig dat het eigenlijk treurig gesteld is met deze partijen.

  5. Utrechter

    @JdV: en dat terwijl die 150 aangeplante bomen ook nog eens zullen worden vervangen door 150 nieuwe aangeplante bomen plus er komt een overkapping. Toont weer aan hoe overweldigend het bewijs is voor de pluspunten dat het plan van Rijkswaterstaat heeft voor de stad. Maar het debat zit zo vol emotie dat gemeente en provincie liever de Waterlinieweg drukker laten worden en de woningbouw torpederen dan dat er een paar bomen verplaatst moeten worden. Helaas geen sketch van Van Kooten en de Bie maar werkelijke Utrechtse politiek.

  6. Pieter

    @Bahco
    https://goo.gl/maps/ggnwC6dWrvQDGUVh8 Het is het stuk snelweg komende vanaf de A28 naar de A27 ri Rijnsweerd. Welke achter bovenstaand plangebied loopt

  7. Ans

    Het wordt hoog tijd dat het democratisch genomen tracébesluit wordt uitgevoerd zodat we huizen kunnen bouwen en een groen dak op de snelweg kunnen leggen.

  8. Taeke D.

    De plannen in de buurt van Amelisweerd voor de A27 zijn een duidelijk geval van “Bij twijfel niet doen”.

  9. Koel Hoofd

    “Naar aanleiding van het artikel hebben D66, Studeten&Starter, Volt, PvdA, ChristenUnie en GroenLinks schriftelijke vragen ingediend. ”
    Het is toch hun achterban die al jaren daar bouwen tegenhoudt met demonstreren tegen de kap van een paar bomen voor de biomassacentrale die ze ook zo graag wilde hebben?
    Me dunkt dat ze beter hun achterban kunnen vragen om te stoppen met demonstreren en beginnen met relativeren zodat er gebouwd kan worden? Dan is het probleem binnen een maand opgelost.

  10. Bukkem

    Die raadsleden van GL, D66, CU etc hebben kilo’s boter op hun hoofd. Roepen voor de bühne! Er hadden namekijk al duizenden energiezuinige huizen met een tuintje gebouwd kunnen worden in de Rijnenburgpolder. Dat willen de mensen. Maar door deze zelfde raadsleden gaat er hier sowieso voor 2035 niet gebouwd worden….

  11. Frans

    Dakopbouwen zijn ook noodzakelijk. Desondanks gebeurt er al twee jaar niets, ondanks aangeven van bewoners. Woningen gebouwd net na de oorlog mogen niet aangepast worden, omdat het straatbeeld teveel zou wijzigen en het tot verrommeling zou leiden. Met goede handhaving en een uitgangsontwerp is dit goed te voorkomen. Bewoner op de Cornetstraat 2 heeft per ongeluk vergunning gekregen en toont aan dat een nokverhoging goed in te passen is. Desondanks is het niet gewenst, terwijl dit conform alle beleidsuitgangspunten is (Omgevingsvisie, RSU, verdichtingsopgave). College gaat nu zelfs in hoger beroep om deze ontwikkeling die veel ruimte biedt voor huidige bewoners tegen te houden. En dan te verwachten dat de Utrechters wel de verdichting omarmen, terwijl het College strijdt tegen de RSU?

  12. Derk van Dorth, kandidaat gemeenteraadslid

    En gaat het dan net zoals in Limburg: kappen en dan gebeurt er niets? https://www.nu.nl/klimaat/6250220/een-jaar-na-de-kap-verdween-het-sterrebos-voor-niets.html?fbclid=IwAR0JwyPFXwQqpkxcN5Xj5XLTas1x_cSJ6s-5a2o8JhzWb1cwnxumW8owLbc

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).