Hoe kon de kastanjeboom op de Neude in Utrecht zomaar omvallen? D66 vraagt om opheldering Hoe kon de kastanjeboom op de Neude in Utrecht zomaar omvallen? D66 vraagt om opheldering

Hoe kon de kastanjeboom op de Neude in Utrecht zomaar omvallen? D66 vraagt om opheldering

Hoe kon de kastanjeboom op de Neude in Utrecht zomaar omvallen? D66 vraagt om opheldering
In december 2021 viel een kastanjeboom op de Neude om. Bron: Instagram Politie Utrecht Centrum
De Utrechtse fractie van D66 heeft schriftelijke vragen gesteld over de 71-jarige kastanjeboom die eerder deze week omviel op de Neude in Utrecht. Politicus Corine van Dun noemt het een ‘geluk bij een ongeluk’ dat er geen mensen gewond raakten.

De Utrechtse fractie van D66 heeft schriftelijke vragen gesteld over de 71-jarige kastanjeboom die eerder deze week omviel op de Neude in Utrecht. Politicus Corine van Dun noemt het een ‘geluk bij een ongeluk’ dat er geen mensen gewond raakten.

De boom, die op de hoek van de Neude en de Potterstraat stond, viel in de nacht van woensdag op donderdag om. Hoe dit heeft kunnen gebeuren is niet bekend. “Wat is de oorzaak van de onverwachte val van de boom”, is dan ook één van de vragen van D66.

De boom zou daarnaast eerder dit jaar zijn gecontroleerd. Van Dun wil weten of een stabiliteitsonderzoek, een zogenoemde trekproef, daar onderdeel van was. Ook zouden de overige bomen op de Neude nog dit jaar een keer extra gecontroleerd gaan worden. Van Dun wil weten welke resultaten dat onderzoek heeft opgeleverd. Daarnaast is de politicus benieuwd of dit incident aanleiding is om andere oude bomen in de stad vaker te controleren.

Tot slot vraagt de D66-politicus of er een nieuwe boom op de plek  komt en wat er met het hout van de gevallen kastanjeboom wordt gedaan.

Gekoppelde berichten

19 Reacties

Reageren
 1. MarcB

  Zelfs een omgevallen boom leidt tot profileringsdrang… komen zeker weer verkiezingen aan….
  Altijd gedacht dat domme vragen niet bestaan, maar dit lijstje maakt me toch wel aan t twijfelen

 2. 'n utrechter

  Komt door de nog aan te leggen metroltunnel.
  De boom was geschrokken van dat nieuws.

 3. Barend

  Ha. Dit is hilarisch en goedkoop effectbejag. De partij van feesten en festivals die zich opeens bekommert om een omgevallen boom?
  Als D66 echt hart voor groen zou hebben, zouden ze druk uitoefenen op B&W om het afgesproken aantal bomen op de Neude terug te brengen. En als D66 echt hart voor groen zou hebben, dan zouden ze zich ervoor inspannen om van Paardenveld een mooi stadspark te maken, in plaats van aan de hand van een ondernemer daar een horecahotspot van te maken.

 4. Janah

  Er zal wel een scherpschutter actief geweest zijn, die maakt alles met de grond gelijk.

 5. de hovenier

  de boom is letterlijk gestikt bij gebrek aan ruimte een boom van deze afmeting behoeft een zeer grote spiegel ,,en zo af en toe grondverbetering ,zo hou je bomen in een goede conditie. alstublieft D66 gratis antwoord !!!

 6. De count

  Tjeeezus d66. Denken ze daar nu echt dat gemeente niet zelf op dat briljante idee is gekomen om even na te gaan wat er mis gegaan is?

 7. Johan

  Of er een nieuwe boom op de plek komt, beste D66-er?
  De gemeenteraad heeft enkele jaren terug een motie van de PvdD aangenomen. Daarin werd B&W opgedragen ervoor te zorgen dat er net zoals begin deze eeuw weer 25 bomen zouden komen op de Neude.
  Daar is geen bal van terechtgekomen, beste D66-er.
  En waarom is daar geen bal van terechtgekomen? Door massief verzet van de door jullie zo fanatiek gesteunde horeca.
  Deze vragen zijn voor de bühne. Goedkope scoringsdrift.

 8. Lombokker

  Wildplassen is niet voor niets verboden.

 9. Jolanda

  Geweldig. De pretpartij voor de horeca die voor de buhne nu ineens verontrust gaat vragen hoe het mogelijk is dat die boom gevallen is. Denk toch niet dat de horecapartij hier een traan om gaat laten. Des te meer ruimte voor nog meer terras op de Neude, die ooit beloofde bomen die eerder verwijderd zijn, daar heeft D66 zich nog niet eerder druk om gemaakt. Verkiezingen binnenkort! Retoriek.

 10. Marcel

  De fractie van D^^ heeft onderling een een speciale vergadering een woordvoerder aangewezen die hier vragen over gaat stellen. Dat is de strekking van de vraagsteller. Hij heeft niet gekeken in wat voor soort stukje grond deze boom staat. Kijk ff goed naar de foto. Het gehalte van D66 bestuurders is twijfelachtig als je zulke vragen gaat stellen. Helaas lezen weinig mensen dit verhaal. D66 bij de verkiezingen?

 11. Lachgas

  En zo kan je uren lang bomen over zinloos omvallen.
  Geeft wel beeld van hedendaagse politicus.

 12. Lachgas

  Mis trouwens nog de vraag door welk gereedschap deze boom verwijderd is? Elektrisch of dmv benzine/diesel gereedschap en hoeveel dit heeft bijgedragen aan CO2 uitstoot en hoeveel dit dan was?

 13. Adriaan

  Boombeheerders hebben een systematiek die VTA heet. Visual Tree Assessment, oftewel het periodiek visueel inspecteren door een daartoe opgeleide. Dus niet zo maar een lulletje rozenwater met laptop. De trekproef is bepaald geen standaard, ondoenlijk voor alle bomen. Alleen voor potentiële risico’s, bepaalde plekken, of verdachte bomen.

  Deze lijkt er tussendoor geslipt, met wellicht verrotte wortels.

  Nul risico bestaat niet!
  Wensdenken is voor politici…..,
  ingenieurs denken na!

 14. Massegast

  Er kan veel misgaan in het (openbare) leven, maar gelukkig hebben we D66 nog. Ooit kwam Hans van Mierlo, als lid van een delegatie, bij Mao Tse Toeng op bezoek en moest aan hem uitleggen waar D66 voor stond. Had ie toen deze kwestie maar bij de hand gehad, want Mao wilde de idealen van D66 maar niet vatten destijds.

 15. Pee

  D66 …ach laat ook maar.

 16. Geenstijl@Utrecht 🤔

  Ja ja de ooit zo Democratische en refendum afschaffende partij maakt zich druk om een boom,er komen verkiezingen aan dat is duidelijk.

 17. Toine Goossens

  Deze politica neemt DUIC niet serieus. Dan zou zij namelijk weten dat zij aan onzinframen doet. Dat is waar de Utrechtse raadsleden zich groot en op bekend terrein in voelen.
  Van de inhoudelijke dossiers begrijpen zij zo weinig dat zij penny wise en poundfolisch tot levensmotto verheffen.

 18. BdV

  Dus elke boom met een diameter van 5cm of meer, binnen de bebouwde kom (of misschien toch ook daarbuiten), minstens één keer per jaar een trekproef, want je weet maar nooit.

 19. Nina

  Een goede vraag, want zo’n grote boom die recent nog is nagekeken. Wat zegt dat over andere bomen die zijn onderzocht en goed bevonden.

  Gelukkig zijn er geen slachtoffers gevallen.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).