Horizon is de nieuwe links-progressieve partij met een zetel in de gemeenteraad van Utrecht Horizon is de nieuwe links-progressieve partij met een zetel in de gemeenteraad van Utrecht

Horizon is de nieuwe links-progressieve partij met een zetel in de gemeenteraad van Utrecht

Horizon is de nieuwe links-progressieve partij met een zetel in de gemeenteraad van Utrecht
Victor Paalman
Het nieuwe gemeenteraadslid Victor Paalman, dat een zetel van Student & Starter wist te bemachtigen, gaat door met zijn nieuwe partij ‘Horizon’. De naar eigen zeggen links-progressieve partij heeft dinsdag de naam bekendgemaakt en ook de tien kernprincipes. 

Het nieuwe gemeenteraadslid Victor Paalman, dat een zetel van Student & Starter wist te bemachtigen, gaat door met zijn nieuwe partij ‘Horizon’. De naar eigen zeggen links-progressieve partij heeft dinsdag de naam bekendgemaakt en ook de tien kernprincipes. 

Fractievoorzitter Esma Kendir van Student & Starter besloot eerder dit jaar op te stappen. Ruben Snijder zou eigenlijk plaatsnemen op haar zetel, maar toen kwam Victor Paalman in beeld. Paalman stond namelijk hoger op de kieslijst, waardoor hij recht heeft op de zetel. Het feit dat hij al een jaar weg is bij Student & Starter doet hier niets aan af. Nu, na ongeveer twee weken, laat Paalman weten door te gaan onder zijn eigen partij: Horizon.

Partijprogramma

Volgens het kersverse gemeenteraadslid komt de inspiratie voor de partij van een naam die hoop biedt. “Van jong tot oud heeft behoefte aan een helpende hand en duidelijkheid van de overheid. Ondernemers willen een overheid die faciliteert en niet limiteert. Wij bieden ze dat perspectief.”

Horizon noemt zichzelf een links-progressieve partij, en verschilt naar eigen zeggen van Student & Starter door niet alleen te focussen op jongeren. Aanvullend wil de partij de redenen waarom men destijds specifiek op Paalman heeft gestemd uitvergroten. Die tien kernprincipes zijn te vinden op de website van Horizon. Het volledige partijprogramma moet nog worden gemaakt.

Contact

Er zijn tot slot ook overeenkomsten met het programma van Student & Starter. Paalman sluit samenwerken met de partij dan ook niet uit. Het laatste contact met de partij heeft vorige week nog plaatsgevonden. Ook met andere raadsleden is naar eigen zeggen her en der contact geweest.

Paalman: “We zijn maar in ons eentje dus we moeten wel samenwerken. Mensen vinden het dapper en mijn goed recht dat ik deze kans pak.” Voor nu staat het kerstreces voor de deur, en volgens Paalman is er voor de partij nog een hoop werk aan de winkel. “De administratie gaat veel tijd kosten en ook de website is nog niet af. Langzaamaan vallen de puzzelstukjes gelukkig op zijn plek.”

Opmerking: In een eerdere versie van dit artikel stond dat Victor Paalman meer recht zou hebben op een zetel vanwege het feit dat hij meer stemmen heeft gekregen dan Ruben Snijder. Echter, deze bewering was onjuist. Volgens de Nederlandse kieswet wordt het recht op een zetel bepaald op basis van de volgorde van de kandidatenlijst zoals ingediend tijdens de verkiezingen. Het aantal ontvangen stemmen is pas relevant als de drempel voor een voorkeurszetel is overschreden. Wanneer een kandidaat deze drempel niet heeft bereikt, heeft het aantal stemmen geen invloed op het recht op een zetel. Paalman had recht op de zetel omdat hij hoger op de lijst stond, niet vanwege het aantal stemmen. Bovendien waren er meerdere andere kandidaten op de lijst van Student & Starter die meer stemmen hadden gekregen dan Paalman.

Gekoppelde berichten

21 Reacties

Reageren
 1. Jan Ed

  Beetje een ‘dwaling’ van het systeem toch? Stem je op een partij, gaat een kerel die al een jaar niks met die partij te maken heeft er vandoor met je stem en steelt de enige zetel.

  ‘Een paalmannetje doen’ wordt vast een uitdrukking in de Utrechtse politiek.

 2. Wim

  Nu het zetelaantal van S+S is gehalveerd, is het tijd dat de partij hun wethouder inlevert.

 3. Sj

  Boefje

 4. Lombokker

  Meneer Paalman zal ongetwijfeld in zijn recht staan, maar erg geloofwaardig is het niet.

  Helaas is een functie als raadslid tegenwoordig geen roeping meer, het lijkt steeds meer een carrièrestart te zijn geworden voor ambitieuze jonge ambtenaren. Dat trekt vooral opportunisten aan die er alleen voor zichzelf zitten i.p.v. voor de mensen die op hen gestemd hebben.

 5. Herman

  Nog een van de bijna vergane periode. Links, woke, jong noem maar op. Ondertussen onbeschaamd zakken vullen en totaal geen fatsoen bij deze zetelrover.

 6. Fvw

  Dit is gewoon zetelroof.

 7. Inwoner van Utrecht

  Ondernemers? Die hebben hem toch niet gekozen? Hoort een partij zich niet allereerst te richten op inwoners die stemmen?

 8. Kieswet

  @Duic Dit is feitelijk onjuist ‘Paalman kreeg tijdens de gemeenteraadsverkiezingen namelijk meer stemmen, waardoor hij recht heeft op de zetel.’

  Dit is niet hoe de kieswet in elkaar steekt. Het gaat op volgorde van de kieslijst en een voorkeurszetel haal je met 25% van de kiesdeler. Paalman heeft geen voorkeurszetel, het gaat op basis van de kieslijst. Als het om het aantal stemmen ging had hij ook nu geen recht op een zetel gehad.

 9. Statler

  Het zal formeel allemaal wel kloppen, maar als dit een uiting is van de mores van “Horizon” denk ik niet dat er iets moois aan de kim gloort.

 10. Rottebert Peermans

  Eerst de politiek verlaten en nu opeens opportunistisch in de gemeenteraad met je net opgerichte partij. Dan sta je echt voor Paal, man.

 11. W.

  Jan Ed: De enige reden dat Victor Paalman zijn zetel in mag nemen is omdat mensen nou juist wel op hem gestemd hebben en hij conform de kieslijst recht heeft op deze zetel. Je stemt in Nederland nog altijd op een kandidaat en niet op een partij.

  Als Student & Starter vast had kunnen houden aan haar eigen regeling dan hadden ze nu iemand naar voren kunnen schuiven die in theorie nul stemmen heeft gehad of tijdens de verkiezingen überhaupt niet verkiesbaar was. Vertelt u mij maar in welk geval men “er met je stem vandoor gaat” en een “zetel steelt”.

  Gezien hun specifieke doelgroep valt er verder best wat te zeggen voor hun “wisselsysteem” hoor, maar vanuit democratisch oogpunt vind ik het twijfelachtig. Ondanks bovenstaande vind ik het op zichzelf geen chique move van Paalman als hij vooraf op de hoogte en akkoord was met de afspraken binnen de partij t.a.v. dit wisselsysteem.

 12. Pragmatist

  Dit hoeft helemaal niet meer voor mij. Lekker verder versnipperd en contra-“progrrssief”

 13. Klaasjan

  We zijn maar in ons eentje…
  We?

 14. An

  W. Dat zouden ze toch eens moeten wijzigen.

 15. Bart van Dam

  @w dat je in Nederland stelt op een kandidaat en niet een partij is feitelijk juist maar… je kan in Nederland dan ook niet op enkele partij stemmen, hoewel je wel op het partijprogramma stemt en niet kandidaten een eigen programma hebben. Coalities worden ook gevormd met hele partijen en niet alle individuele kandidaten

 16. Alain

  “Paalman kreeg tijdens de gemeenteraadsverkiezingen namelijk meer stemmen”

  Hij kreeg inderdaad meer stemmen (400) dan Snijder (67), maar belangrijker: hij stond op plaats 2, anders zouden van de Brink (572, plaats 5) of Bohaene (529, plaats 9) wel de voorkeur hebben gehad…

  https://www.utrecht.nl/bestuur-en-organisatie/verkiezingen/uitslag-gemeenteraadsverkiezing-2022/

  Er zit nogal een luchtje aan deze zelfverklaarde roeping. Nu krijgt een raadslid in Utrecht een vrij aardige maandelijkse vergoeding, dus om dat nog even een paar jaar mee te pakken als student, lijkt me een niet onbelangrijke drijfveer. Kortom, het voelt nogal opportunistisch, wat nu met een sausje van politieke idealen wordt goedgepraat (die website en kernpunten zijn een lachertje van nietszeggende gemeenplaatsen)

 17. Koel Hoofd

  Ontbrekend moreel kompas
  Slechts 400 stemmen van 280.577 Utrechtse stemgerechtigden
  Gewend aan staatsruif
  Was niks
  Is niks
  Wordt niks

 18. Johan

  Raadslid is een belangrijke functie. Je hebt een controlerende functie op het bestuur van een grote stad. Het is daarom volstrekt belachelijk dat die partij van de studenten na twee jaar de zetels rouleert.
  Je hebt al geen levenservaring en dan moet je, net als je een beetje begint te begrijpen hoe het werkt, je plaats alweer afstaan aan de volgende.
  Lid van de gemeenteraad als stageplek. Gekker kan je het niet maken, terecht dat dit heerschap er een karikatuur van maakt,

 19. W.

  Bart van Dam: Dat veel mensen in de praktijk niet verder kijken dan het partijprogramma (als ze dat überhaupt al lezen) geloof ik direct, maar vrijwel iedere politieke partij of de kandidaat zelf publiceert voor iedere kandidaat gewoon een eigen profiel met diens eigen speerpunten. ideeën, etc.. Daar zitten soms best aardige verschillen in, ondanks dat ze allemaal (grotendeels) onder de paraplu van het partijprogramma passen.

  Dat bepaalt voor mij in elk geval op welke kandidaat ik stem. Als je op een kandidaat stemt, stem je dus evengoed op diens eigen speerpunten, ervaring en expertise. Wellicht interessant om je bij de volgende verkiezingen eens in te verdiepen… 🙂

  Partijen spelen verder inderdaad wel een rol in de zetverdeling, bijvoorbeeld bij voorkeursstemmen, maar de zetel zelf behoort uiteindelijk tot de kandidaat.

 20. Nina

  Helaas nietszeggende standpunten op de site, vind ik. Het geeft wellicht de staat aan van wat men tegenwoordig links noemt?

  Vroeger stond links op de barricade voor de bestaanszekerheid van arbeiders en zwakkeren in de samenleving. Voor onderdak, brood, zorg, onderwijs enzo. De basisbehoeften.

 21. Klaasjan

  @Nina,
  Rechts doet dat nog minder.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).