Informateurs verwachten dat Utrecht binnen drie weken een nieuw coalitieakkoord heeft Informateurs verwachten dat Utrecht binnen drie weken een nieuw coalitieakkoord heeft

Informateurs verwachten dat Utrecht binnen drie weken een nieuw coalitieakkoord heeft

Informateurs verwachten dat Utrecht binnen drie weken een nieuw coalitieakkoord heeft
De Utrechtse gemeenteraad.
De informateurs Roel van Gurp en Steven van Weyenberg verwachten dat Utrecht binnen ongeveer drie weken een nieuw coalitieakkoord heeft. In de tussentijd zijn GroenLinks, D66, PvdA, Student & Starter en ChristenUnie nog verwikkeld in de onderhandelingen.

De informateurs Roel van Gurp en Steven van Weyenberg verwachten dat Utrecht binnen ongeveer drie weken een nieuw coalitieakkoord heeft. In de tussentijd zijn GroenLinks, D66, PvdA, Student & Starter en ChristenUnie nog verwikkeld in de onderhandelingen.

De informateurs schrijven dat er de afgelopen tijd ‘intensieve’ gesprekken zijn gevoerd over de ‘grote vraagstukken’ die de komende jaren moeten worden aangepakt zoals het verkleinen van de ongelijkheid in de stad, het aanpakken van de wooncrisis en het tegengaan van de klimaatcrisis.

Op veel punten zouden de partijen elkaar kunnen vinden. “Tegelijkertijd is het geen geheim dat er ook inhoudelijke verschillen zijn”, aldus Van Gurp en Van Weyenberg. Tijdens de coalitiebesprekingen wordt gezocht naar compromissen. “Ondanks dat dit soms hard op de inhoud gaat, is de sfeer bijzonder goed.”

Er zou sprake zijn van een ‘grote gezamenlijke’ wil om eruit te komen en een coalitieakkoord op te stellen. De informateurs: “Wij verwachten dat dit binnen een periode van ongeveer drie weken vanaf nu afgerond kan worden.”

Gekoppelde berichten

11 Reacties

Reageren
 1. Wim

  Dit wordt het college van de uitsluiting.
  De partijen die van de kiezer op hun donder kregen, gaan onverdroten door op de ingeslagen weg.
  Met uitsluiting van een partij als het CDA die door de kiezer werd beloond.

 2. Leon

  Dat zal weer genoeg aanleiding vormen voor de zure en zeurende minderheid die niet snapt hoe een meerderheidscollege werkt.

 3. Bill

  @Wim: Eens. Beetje doordrammen door met vijf (!) partijen in de stad voor een coalitieakkoord te gaan. Meer VVD/VOLT/CDA had daadwerkelijk recht gedaan aan de uitslag.

 4. Massegast

  Ik hoop dat men vasthoudt aan het anti-auto beleid. Ik liep vanmorgen over de Biltstraat en door de Nobelstraat. Wat waren dat vroeger smerige verkeersbuizen. En nu? Een verademing. Verder moet je er niet aan denken dat daar nog eens trams gaan rijden…. Met Leefbaar Utrecht is 20 jaar geleden op dat vlak toch een mooi succes geboekt.

 5. Don

  Met als titel utrecht onbetaalbaar, onleefbaar en onbereikbaar ?

 6. Scherpschutter

  Waarom duurt dit zo lang? Je zou toch zeggen dat deze 5 identieke socialistische partijen het hooguit 1% aan nuanceverschil in opvattingen dat onderling bestaat in een kwartiertje overbrugt moeten kunnen hebben op de achterkant van een bierviltje, alvorens weer aangevangen kan worden met de verdere afbraak van Utrecht.

 7. Orbert

  @Wim & @Bill
  GL en D66 hebben stemmen verloren in Utrecht omdat BIJ1 en Volt erbij zijn gekomen. Niet omdat de Utrechtse kiezer graag meer VVD/CDA wil hebben. Ik zou niet weten wat voor persoonlijke onvrede jullie ervaren de afgelopen 4 jaar maar ik vind dat het college het de afgelopen 4 jaar prima naar behoren heeft gedaan. Moet er niet aan denken dat we lekker weer terug in de tijd moeten met die aartsconservatieve CDA/VVD

 8. cas

  @ Leon, als je hebt gestemd mag je kritiek leveren, zo werkt dat nu eenmaal. En wie zegt dat het kliekje de juiste beslissingen neemt of zich überhaupt houden aan de beloften? Het lijkt er meer op dat jij niet snapt hoe het werkt en kleine dictatoriale trekjes hebt.

 9. Nina

  Wordt een lastige tijd met de op gang zijnde crises en gigantische inflatie. Geen geld meer voor kunst, cultuur en wegenprojecten.

  Terug naar de basis dus en daar komt gelukkig nog voldoende geld voor binnen van de inwoners van de gemeente Utrecht.

 10. Rutger

  als voor de nieuwe coalitie verkleinen van de ongelijkheid en de woon en klimaat crises als hoofditems worden gezien, hebben ze de uitslag van de lokale verkiezingen (verlies van de huidige coalitie GL/D66) toaal verkeerd begrepen omdat dit een landelijke aanpak vergt. Lokale politiek gaat over dicht bij de burgers staan en oog hebben voor wat zij belangrijk vinden, gehoord worden en aan een leefbare stad bouwen. Dat voelde de oppositie beter aan maar die staan nu buitenspel en dus het gaat weer veel van het oude worden, helaas.

 11. Nobelstraat

  Massegast
  De nobelstraat is juist nu horror voor omwonenden
  Elke dag 1500 stadsbussen op 2meter afstand van woningen
  De ergste soort horeca op 150 meter
  Enorme horecaoverlast
  Nobelstraat onbewoonbaar gebied

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).