Interview met fractievoorzitter Henk van Deún van nieuwkomer PVV: 'Utrecht weer van ons' - De Utrechtse Internet Courant Interview met fractievoorzitter Henk van Deún van nieuwkomer PVV: 'Utrecht weer van ons' - De Utrechtse Internet Courant

Interview met fractievoorzitter Henk van Deún van nieuwkomer PVV: ‘Utrecht weer van ons’

Interview met fractievoorzitter Henk van Deún van nieuwkomer PVV: ‘Utrecht weer van ons’
Henk van Deún (63), fractievoorzitter van de Utrechtse PVV
De Utrechtse gemeenteraad is na de verkiezingen van afgelopen maart twee nieuwe politieke partijen rijker: PVV en DENK. Twee partijen met een eigen visie op de toekomst van de stad. Partijen waarvan de fracties in de Tweede Kamer in Den Haag regelmatig lijnrecht tegenover elkaar staan. Toch heeft zowel PVV als DENK eenzelfde doel in het gemeentelijke politieke bolwerk: het geluid van de achterban laten weerklinken in de Utrechtse raadszaal. DUIC ging in gesprek met de fractievoorzitters van beide nieuwkomers over hun eerste weken in de raad en de toekomst. Hoe gaan de fractievoorzitters de komst van hun partij in de gemeenteraad luister bij zetten? Vandaag het verhaal van Henk van Deún van de PVV. Lees hier het interview met de fractievoorzitter van DENK.

De Utrechtse gemeenteraad is na de verkiezingen van afgelopen maart twee nieuwe politieke partijen rijker: PVV en DENK. Twee partijen met een eigen visie op de toekomst van de stad. Partijen waarvan de fracties in de Tweede Kamer in Den Haag regelmatig lijnrecht tegenover elkaar staan. Toch heeft zowel PVV als DENK eenzelfde doel in het gemeentelijke politieke bolwerk: het geluid van de achterban laten weerklinken in de Utrechtse raadszaal. DUIC ging in gesprek met de fractievoorzitters van beide nieuwkomers over hun eerste weken in de raad en de toekomst. Hoe gaan de fractievoorzitters de komst van hun partij in de gemeenteraad luister bij zetten? Vandaag het verhaal van Henk van Deún van de PVV. Lees hier het interview met de fractievoorzitter van DENK.

‘Utrecht weer van ons!’

Ras-Utrechter Henk van Deún (63) is geen onbekende in de Nederlandse politiek. De voormalig rechercheur is al sinds 2015 aangesloten bij de Partij voor de Vrijheid, en stond in 2017 zelfs op de lijst van zijn partij bij de Tweede Kamerverkiezingen. Daarna nam hij het weloverwogen besluit om de PVV te gaan leiden in zijn Utrecht. Want, zoals hij zelf zegt: “Als je echt wat wil veranderen, moet je aan de knoppen durven draaien.” Zo gezegd zo gedaan zit Henk nu op de zetel die de PVV na de gemeenteraadsverkiezingen heeft in de Utrechtse raad. Klaar om de daad bij het woord te voegen.

Hoe is de PVV in Utrecht terecht gekomen?

“We zouden in eerste instantie niet meedoen in de stad Utrecht tijdens de gemeenteraadsverkiezingen. Het beleid van de PVV was dat we alleen in de gemeenten waar we de grootste of een na grootste partij waren geworden bij de landelijke verkiezingen mee zouden doen. Dat was in Utrecht niet zo. Ik heb daar in augustus vorig jaar een discussie over gehad met Geert Wilders. Toen zei ik tegen Geert: In Utrecht hebben wel 10.000 mensen op ons gestemd, en die mensen laten we zo wel een beetje in de kou staan. Hij was al snel overtuigd, dus konden we aan de slag in Utrecht.”

“Ik zei tegen Geert: In Utrecht hebben wel 10.000 mensen op ons gestemd, en die laten we een beetje in de kou staan”

Toen ontstond de campagne ‘Utrecht weer van ons’. Hoe ging die campagne?

“Het was natuurlijk even wennen, maar het ging heel goed. Met onze campagne wilden we Utrecht weer van ons maken, en daarmee bedoelen we van elke Utrechter. Links, rechts, geel, zwart, dat maakt ons niet uit. Als je maar wel meedoet met Utrecht. Dat is onze stelling. Iedereen die meedoet met Utrecht is van harte welkom in deze stad.”

Hoe bevallen de eerste maanden in de Utrechtse gemeenteraad?

“Prima. Wat mij opvalt hier is de onderlinge sfeer. In het debat ben je hard tegen elkaar en dat hoort ook zo, maar buiten het debat drinken we gezellig een glaasje wijn of bier. Al hadden we voor dat laatste in het begin weinig tijd. Er kwam namelijk behoorlijk wat kijken bij het opstarten van de partij in Utrecht.”

Waar liepen je zoal tegenaan in het begin?

“Waar we moeite mee hadden is wat ik altijd ‘het geheugen van de raad’ noem. Daarmee bedoel ik dat de raad voornamelijk gevuld is met raadsleden die hier al jaren zitten en die precies weten wat er de afgelopen jaren is behandeld. Wij weten dat niet, dus moesten we in het begin nog heel veel opzoeken als het om bepaalde thema’s ging.”

Wat hebben jullie tot dusver al bereikt in de gemeenteraad?

“We hebben er drie moties doorheen gekregen, allemaal op het sociale terrein. Zo willen we de eenzaamheid van ouderen tegengaan door hen te koppelen met jongeren die vanuit het onderwijs verplichte maatschappelijke stages moeten lopen. Ook hebben we ons hard gemaakt voor fietsenstallingen voor mindervaliden en gehandicapten.”

Hoe is het voor een rechtse partij als de PVV om zich in een linkse stad als Utrecht te bemoeien met de politiek?

“Daar hebben we niet zoveel problemen mee. De PVV is op veel gebieden heel links, bijvoorbeeld als het gaat om sociale zaken als zorg, dierenwelzijn en veiligheid. Dat is ook een van de redenen dat ik me heb aangesloten bij de PVV en dat waren ook onze speerpunten in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen.”

Jullie rechtse geluid is in de raad dus vooral te horen vanuit jullie kijk op immigratie?

“Ja, op dat gebied merken we ook wel tegenstand. We hebben bijvoorbeeld een motie ingediend tegen de bed, bad en broodregeling in Utrecht, omdat we naar onze mening te veel doen voor uitgeprocedeerde asielzoekers. Toen werd ik zowat de raadszaal uitgehoond. Daarnaast zijn we natuurlijk tegen de extremistische islam. Dat vinden wij geen godsdienst, maar een ideologie, en wat ons betreft mogen al de aanhangers van die ideologie het land uit.”

Pas jij je aan aan tegengeluiden?

“Nee, zeker niet. Ik zit hier vanuit een controlerende functie en wij verkondigen de visie waar wij met onze achterban voor staan.”

In de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen heb je gezegd dat ‘de Ulu moskee wat betreft de PVV mag afbranden, bij wijze van spreken.’ Hoe kijk je daar op terug?

“Een beetje duf. Op dat moment heb ik dat gewoon gezegd, met de nadruk op ‘bij wijze van spreken’. Ik ben wars van geweld, dus het is nooit de bedoeling geweest om het in die context te plaatsen. We hadden het toen over autobranden en toen werd de stap gemaakt naar of de Ulu moskee een symbool van Utrecht moet worden. Ik heb me deze uitspraak toen laten ontvallen, maar achteraf had ik het liever niet gezegd. Maarja, wat is achteraf. Ik ben in ieder geval wel tegen de Ulu moskee als symbool van Utrecht. Er is maar één symbool, en dat is de Dom.”

“Wat betreft nationalisme en saamhorigheidsgevoel kunnen wij in Nederland nog wat leren van Amerika”

De PVV is van mening dat we best wel trots op ons land en onze stad mogen zijn in Utrecht.

“Ja, dat klopt. We willen dat er aandacht wordt besteed aan de Nederlandse cultuur en identiteit. Als je bijvoorbeeld kijkt naar Amerika, daar hangt de Amerikaanse vlag in iedere woning. Daarmee willen ze laten zien dat ze één volk zijn en ergens voor staan. Wat betreft nationalisme en saamhorigheidsgevoel kunnen wij in Nederland nog wat leren van Amerika. In Nederland doet iedereen de gordijntjes dicht en kent bijna niemand haar eigen buren.”

Waar gaan jullie na het reces mee aan de slag?

“We hebben een aantal onderzoeken lopen. Zo willen we de subsidieregeling in Utrecht aanpakken. Utrecht is een speelzieke stad. Tientallen miljoenen euro’s verdwijnen in de bodemloze putten van allerlei subsidieclubs en linkse hobby’s. Dat willen we veranderen, onder meer door een rekenkamerrapport op te stellen over de doelmatigheid van subsidies. Maar we kunnen natuurlijk niet alles in een halfjaartje regelen. We hebben vier jaar de tijd.”


Hoe denkt de PVV over…

De groei van Utrecht

“We hebben een gigantische woningnood en die gaan we niet oplossen met alleen binnenstedelijk bouwen. We denken teveel op de korte termijn, terwijl regeren gelijk staat aan vooruitzien. Bouwen op een aantal grote locaties, waaronder Rijnenburg, is een must.”

Mobiliteit

“De stad slibt dicht, dat is een gegeven. Ik kom elke dag vanaf mijn woning in Leidsche Rijn met de fiets hierheen. Op een gegeven moment stond ik op de terugweg om zes uur in een fietsfile, absurd! We moeten het zoeken in ruimtelijke ordening. Ervoor zorgen dat niet iedereen in Utrecht moet wonen en werken is daar onderdeel van.”

Multicultureel Utrecht

“Met ‘Utrecht weer van ons’ maken we Utrecht weer van ons allemaal. Het is absoluut verkeerd om dat te associëren met alleen maar blanke Nederlanders. We moeten het als politiek juist stimuleren om zoveel mogelijk gemengd te doen, en samen. Daarbij past wat ons betreft echter geen regenboogzebrapad op de ene hoek van de straat en een moskee waar geen homoseksuelen welkom zijn op de andere hoek. Dat vind ik hypocriet en niet kunnen.”


 

18 Reacties

Reageren
 1. JM

  Wie bedoelt deze meneer van Deün met ‘ons’ en van wie is de stad nu?

 2. Remulus

  Ik zou wel willen weten van wie Utrecht op dit moment is dan…

 3. Yoshua

  Net als Denk ook lood om oud ijzer.
  Deze man is ook een afgeserveerde ambtenaar die buiten de realiteit staat.
  Na de raad is het zo ontzettend gezellig om met ons old-skool netwerk een biertje en een wijntje te drinken.
  In de raad zijn we quasi hard tegen elkaar, dat dan wel weer.
  We moeten eens af van die oude ambtenaren netwerken die alles bevuilen.
  Deun bedoeld met ”ons” mensen van zijn eigen religie.

 4. JdV

  Utrecht is van de inwoners. Dat zijn mensen uit verschillende culturen en met verschillende invullingen van hun leven. Christen, Moslim, Jood, Homo, Hetero, Transgender. Wit, Geel, Bruin, Zwart. Vleeseter. Vegetariër, Veganist. Fietser. Automobilist. Vul maar in.
  En ik hoop dat we als inwoners keihard optreden tegen al diegenen die een lesbisch stel wegpesten uit een woning. Of homo’s in elkaar slaan. Of sissen naar vrouwen en ze voor hoer uitmaken. Of joodse zaken bekladden en vernielen. Want Utrecht is van ons allemaal. Dus ook van lesbische stellen. En homo’s. En vrouwen in korte rokjes. En joodse winkeliers.

  Alleen niet van hen die zich hier tegen misdragen. Daar is Utrecht niet van.

 5. Koen

  Al met al lijkt dit een vrij redelijk mens, deze Henk van Deun. Nogal genuanceerd en weinig rabiaat.

  Toch ben ik benieuwd naar het volgende:
  “Daarnaast zijn we natuurlijk tegen de extremistische islam.”

  Ten eerste: Dat is nogal wat anders dan het standpunt van de landelijke PVV, die Nederland wil ‘de-islamiseren’. Waarom wijkt PVV Utrecht af van de landelijke standpunt en wat vindt Geert Wilders daarvan?
  Ten tweede: een standpunt is pas politiek de moeite waard als een ander het tegendeel beweert. Wie is er – in hemelsnaam – vóór de extremistische islam?

 6. Geenstijl@Utrecht

  Ach het klinkt leuk hoor, maar deze stad is hopeloos verloren aan links, die verliefd is op alles wat multicultureel is en daar bakken met geld voor over heeft.
  De echte Utrechter die deze stad heeft opgebouwd word weg gebonjourd door koopwoningen te bouwen en de sociale woningen met voorrang weg te geven aan nieuwe inwoners die hoor opgeleid zijn in het buitenland, we hadden een tekort aan apothekers.

 7. Fred

  @ Geenstijl Utrecht

  Waarvan akte!

  P.S. en vergeet het verkeersbeleid niet waaronder het auto pesten.
  straks de Oude Gracht en Maliebaan/Voorstraat en Nagtegaalstraat autovrij voor de nieuwe Utregters….lees yuppies van Groen Links en D’66!

 8. BW

  @Koen
  Gisteren was Mahmut Sungur van Denk aan de beurt, die klonk ook al zo redelijk. In werkelijkheid zijn PVV en Denk echter de partijen die vooropgaan in het steeds verder polariseren van het land. Mooi dat Van Deún nog even naar de VS verwijst als voorbeeld van saamhorigheid. Als er één land tot op het bot gepolariseerd is dan is het de VS wel.

 9. Pietje Bell

  @ geenstijl@utrecht

  Dus als ik het goed heb vindt u democratische verkiezingsuitslagen en beslissingen die genomen worden door en College (de partijen die samen regeren) en de Raad, die voorstellen doet en voorstellen van het college goed- en afkeurt, hopeloos?

  Dus eigenlijk vindt u de mening van de meerderheid van de Utrechters er niet toe doen, omdat ze volgens u geen echte Utrechter zijn, whatever dat may be?

  Dus als ik het goed begrijp hebt u het dus net zoals de mensen tegen wie u doorgaans ageert niet zo hoog op met de democratie.

  In u korte stukje tekst staan nogal veel verantwoordingen om u in een discussie niet te serieus te nemen. U bent namelijk iemand die liever zijn eigen zin en waarheid heeft en doordrijft dan dat u in staat bent in de democratische wil en keuzes van uw buren te volgen. Kortom. U wil in een dictatuur wonen van degenen die u tot uw soortgenoten schaart. Dat is gevaarlijk. U verwijt anderen dat wat u eigenlijk zelf bent. Iets dat we wel vaker zien.

  @ Deze politieke voorman over wie we het hier hebben

  Ik wist niet dat Utrechter zijn nu ook al een ras was.

 10. JdV

  @koen. Wie is er voor de extremistische islam? Denk eens aan alle bezoekers van de salafistische moskeeen in 030 en de rest van NL. Wat te denken van GL? D66? PvdA?

 11. JdV

  @Pietje Bell: Als je naar de uitspraken van NL rechters kijkt is een geografische aanwezigheid reden om een groep mensen van verschillende achtergronden tot een ras te benoemen. Dus in dat geval zijn Utrechters, net als Amsterdammers, Amersfoorters of Groningers wel degelijk een ras. Of gaat u nu vertellen dat u het niet eens bent met uitspraken van de rechter? Dat begint behoorlijk op een dictatuur te lijken, waar u graag anderen van beschuldigt.

 12. Scherpschutter

  @Koen 28/8/2018 – 14:35

  De uitspraak is op twee manieren te interpreteren.

  “Daarnaast zijn we natuurlijk tegen de extremistische islam.”

  1) Je kunt het zo interpreteren dat degene die de uitspraak doet enkel een probleem heeft met de extremistische uitwassen van de Islam. Vervang Islam door “het extremistische Christendom” en de intenties worden duidelijker. Zie hieronder:

  2) Je kunt het zo interpreteren dat degene de Islam per definitie extremistisch vindt en dus ook per definitie tegen Islam is.

  In het geval van de PVV (en heerschap in het bijzonder) kun je er vanuit gaan dat hij doelt op optie twee. Bij de PVV lopen ze semantisch op eierschalen, aangezien ze allemaal als haviken gemonitord worden door het OM.

  Wie er voor een extremistische Islam is, in de context van het onder punt 1 hierboven beschrevene? Klikt u eens op de onderstaande link zou ik zeggen en verbaas u….

  https://www.nrc.nl/nieuws/2014/09/19/73-procent-van-de-moslims-vindt-jihadgangers-hel-1419365-a69107

 13. Katja

  @BW; in de VS zijn ze trots op het Amerikaan zijn, hier blijven ze generaties aan het oude land van herkomst kleven. Tweede generatie NL-ers in de VS spreken bijna allemaal geen NL meer, want dát is nu hun vader/moederland.

 14. BW

  @Katja
  Zeker, alleen ik had het over saamhorigheid en dat is in de VS ver te zoeken.

 15. ACTK

  “We hebben een aantal onderzoeken lopen.” Jaja… Vertel…?
  “Zo willen we de subsidieregeling in Utrecht aanpakken.” Ah, de uitslag van de onderzoeken is al doorgegeven aan de onderzoekers begrijp ik?
  “Utrecht is een speelzieke stad.” Huh? Wat bedoelt u?
  “Tientallen miljoenen euro’s verdwijnen in de bodemloze putten” Verdwijnt dat geld van de aardbodem? Dat zou inderdaad vreselijk zijn! Als het uitgegeven wordt binnen Utrecht: prima toch? Geld moet rollen en het scheelt werkelozen!
  “Allerlei subsidieclubs en linkse hobby’s.” Subsidieclubs? Euhh… Wat is dat?
  “Dat willen we veranderen, onder meer door een rekenkamerrapport op te stellen over de doelmatigheid van subsidies.” Ah, ik begrijp dat u zelf de rekenkamerrapporten opstelt? Ik ben zeker niet verbaasd, maar wel verbaasd dat u het ook even meldt hier. Er is nog wat te leren van de achterbaksheid van de grote roerganger. U mag nog ‘Geert’ zeggen? Hoe lang zal dat duren denkt u zelf…?

  Maar verder best veel aardige punten hoor. Zodra u die dikdoenerige fantasieverhalen over onderzoeken en dat stukje extremistische PVV-vormgeving een beetje achter u laat zijn er best kansen voor u in dit linkse Utrecht. Ik zou alleen een andere opdrachtgever zoeken, een democratische partij of zo. Alleenheersers zijn doorgaans slecht betrouwbaar en toveren zomaar een onderzoekje uit de hoge hoed waarin staat dat u toch te links bent…

 16. Gajes

  @JdV: U moet wel erg kortzichtig zijn als u werkelijk denkt dat GL, D66 en PvdA voorstander zouden zijn van extremistische islam.

  @ hr Van Deun: u stelt dat in NL iedereen de gordijntjes dichthoudt en bijna niemand zijn buren kent. Naast een gebrek aan nuancering in deze stelling lijkt deze mij ook onjuist. De meeste NL’ers kennen zeker hun buren (zij het goed om slecht), al zal de sociale controle wat lager zijn in grote wooncomplexen: zoals overal ter wereld. Daarnaast merken buitenlanders die op bezoek zijn in NL juist vaak op dat je hier zoveel bij mensen binnen kunt kijken omdat veel mensen die gordijnen juist open laten.
  Al lijkt het maar een detail, het laat zien hoe ongenuanceerd en generaliserend er wordt gedacht door ‘rechts’ NL

 17. Hein

  Altijd als iemand zegt “Utrecht weer van ons” heb ik het gevoel dat Utrecht mij wordt afgenomen.

 18. Luuk Upuuk

  “Wat betreft nationalisme en saamhorigheidsgevoel kunnen wij in Nederland nog wat leren van Amerika”, zegt deze meneer die juist een deel van onze samenleving uitsluit. Maar zo gaat dat inderdaad in Amerika, dat wellicht op een burgeroorlog afstevent, ook.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).