Interview met fractievoorzitter Mahmut Sungur van nieuwkomer DENK: ‘Utrecht is van ons allemaal’ | De Utrechtse Internet Courant Interview met fractievoorzitter Mahmut Sungur van nieuwkomer DENK: ‘Utrecht is van ons allemaal’ | De Utrechtse Internet Courant

Interview met fractievoorzitter Mahmut Sungur van nieuwkomer DENK: ‘Utrecht is van ons allemaal’

Interview met fractievoorzitter Mahmut Sungur van nieuwkomer DENK: ‘Utrecht is van ons allemaal’
Mahmut Sungur (31) uit Kanaleneiland is fractievoorzitter van DENK Utrecht
De Utrechtse gemeenteraad is na de verkiezingen van afgelopen maart twee nieuwe politieke partijen rijker: PVV en DENK. Twee partijen met een eigen visie op de toekomst van de stad. Partijen waarvan de fracties in de Tweede Kamer in Den Haag regelmatig lijnrecht tegenover elkaar staan. Toch heeft zowel PVV als DENK eenzelfde doel in het gemeentelijke politieke bolwerk: het geluid van de achterban laten weerklinken in de Utrechtse raadszaal. DUIC ging in gesprek met de fractievoorzitters van beide nieuwkomers over hun eerste weken in de raad en de toekomst. Hoe gaan de fractievoorzitters de komst van hun partij in de gemeenteraad luister bij zetten? Vandaag het verhaal van Mahmut Sungur van DENK. Lees hier het interview met de fractievoorzitter van de PVV.

De Utrechtse gemeenteraad is na de verkiezingen van afgelopen maart twee nieuwe politieke partijen rijker: PVV en DENK. Twee partijen met een eigen visie op de toekomst van de stad. Partijen waarvan de fracties in de Tweede Kamer in Den Haag regelmatig lijnrecht tegenover elkaar staan. Toch heeft zowel PVV als DENK eenzelfde doel in het gemeentelijke politieke bolwerk: het geluid van de achterban laten weerklinken in de Utrechtse raadszaal. DUIC ging in gesprek met de fractievoorzitters van beide nieuwkomers over hun eerste weken in de raad en de toekomst. Hoe gaan de fractievoorzitters de komst van hun partij in de gemeenteraad luister bij zetten? Vandaag het verhaal van Mahmut Sungur van DENK. Lees hier het interview met de fractievoorzitter van de PVV.

‘Utrecht is van ons allemaal!’

Toen Mahmut Sungur (31) voorafgaand aan de Tweede Kamerverkiezingen van 2017 door de partijleiding van DENK werd gevraagd om de DENK-fractie in Utrecht vorm te geven, hoefde hij niet lang te twijfelen. De geboren en getogen Utrechter, woonachtig in Kanaleneiland, is teamleider bij de belastingdienst en was naar eigen zeggen ‘altijd al veel met maatschappelijke thema’s bezig’. Na een succesvolle campagne, die de partij twee zetels in de Utrechtse gemeenteraad opleverde, is Mahmut nu vastberaden om het DENK-geluid ook in de Domstad te verkondigen.

Is er in Utrecht behoefte aan een partij als DENK?

“Zeker. Tijdens de landelijke Tweede Kamerverkiezingen hebben om en nabij 12.000 Utrechters op DENK gestemd. Utrechters die zich niet gehoord voelden in de gemeentelijke politiek. Wat ons betreft een heel duidelijk signaal dat er in Utrecht een sterke behoefte is aan een DENK-geluid.”

Wat is dat DENK-geluid precies?

“Wij zijn de stem van een gemeenschap die eerst nauwelijks werd gehoord. We hebben een duidelijke visie en boodschap en we zijn er voor iedereen die zich daarin herkent. We proberen ook mensen aan te spreken die voorheen totaal niet betrokken waren bij onderwerpen die spelen in de lokale politiek.”

“Utrecht is van ons allemaal, dus ook van de Utrechters die het minder goed voor elkaar hebben, die minder weerbaar zijn en minder in staat zijn om hun mening te verkondigen”

Kwam dat geluid ook naar voren bij jullie campagne ‘Utrecht is van ons allemaal!’?

“Uiteraard. Onze landelijke slogan was ‘Nederland is van ons allemaal’. Dat houdt in dat wij met DENK niet alleen mee willen praten en mee willen denken, maar ook daadwerkelijk mee willen beslissen. Zo ook in Utrecht. Utrecht is van ons allemaal, dus ook van de Utrechters die het minder goed voor elkaar hebben, die minder weerbaar zijn en minder in staat zijn om hun mening te verkondigen, maar die er zeker wel toe doen wat ons betreft.”

Uiteindelijk hebben jullie het voor elkaar gebokst om twee zetels te bemachtigen in Utrecht. Hoe kijk je daar op terug?

“Positief. We zijn uit het niets gekomen en hebben nu twee zetels, dat is mooi. Vooral voor een nieuwe partij met op lokaal gebied weinig politieke ervaring. We zijn nu even groot als partijen die al veertig jaar in de raad zitten. Dat zegt wel wat.”

Hoe bevielen de eerste weken in de raad?

“Dat was wel even wennen. Alles was helemaal nieuw voor ons natuurlijk. Je wordt als nieuwkomer echt meegesleurd in allerlei ontwikkelingen die er al spelen. Het voelde een beetje alsof we een rijdende trein binnenstapten. Ongevraagd komt er van alles op je af, waar je vervolgens wat van moet vinden en op moet gaan acteren. Als nieuwkomer moet je er bovendien wel voor waken dat je eigen programma niet laat ondersneeuwen.”

Waar hebben jullie je voornamelijk hard voor gemaakt in die periode?

“We hebben ons vooral bezig gehouden met onderwerpen die normaalgesproken vaak genegeerd worden, zoals discriminatie op de woningmarkt. Op sommige momenten zie je wel dat we met DENK een unieke toegevoegde waarde vormen voor de gemeenteraad, want als wij niets doen komen bepaalde onderwerpen niet op de agenda. Neem nou de huisvesting van de islamitische basisschool Al Arqan in Leidsche Rijn. Dat liet enorm lang op zich wachten, totdat wij vragen stelden in de raad.”

“Het is onzin dat iedereen, autochtoon of allochtoon, zich moet conformeren aan een denkbeeldige Nederlandse norm”

Een veelgehoord geluid is dat DENK een one-issue partij is die is opgericht voor en door moslims.

“De mensen die dat roepen moeten ons partijprogramma maar eens lezen. We staan voor een eerlijke en rechtvaardige samenleving en als je kijkt wie op dit moment het meest gebukt gaan onder oneerlijkheid en onrechtvaardigheid, dan zijn dat veelal mensen met een migratieachtergrond. Het is dan ook niet raar dat die groep zich het sterkst herkent in ons geluid. Maar we focussen ons zeker niet alleen op de moslimgemeenschap.”

Wel heeft DENK in het partijprogramma staan dat parkeren rondom moskeeën gratis zou moeten zijn tijdens gebedsdiensten.

“Dat klopt. Op de vrijdagmiddag, de heilige dag voor de moslims, willen we dat alle Utrechters gratis kunnen parkeren, zodat ook moslims makkelijker naar de moskee kunnen. Mensen die naar de kerk gaan op zondag kunnen al gratis parkeren in Utrecht. Waarom zou dat niet kunnen tijdens het vrijdaggebed?”

En je hebt laatst in een radio-interview gezegd dat je hoopt dat de Ulu moskee een symbool van Utrecht wordt.

“Inderdaad. De Ulu moskee is een prachtig gebouw en wat ons betreft een symbool van de stad. Ik vind het heel erg mooi om naar de Domtoren te kijken, daar geniet ik ook echt van. Het is jammer dat Utrecht niet meer van dat soort symbolische gebouwen heeft. De Ulu moskee is een van de mooiere bouwwerken waar in ieder geval heel veel moslims trots op zijn. Het zou nog mooier zijn als we met zijn alle kunnen erkennen dat het een van de symbolen van Utrecht is.”

De afgelopen jaren is de landelijke tak van DENK in opspraak geweest, omdat het werd gezien als onderdeel van ‘de lange arm van Erdogan’. Hoe kijk jij daar tegenaan?

“De stelling dat wij een lange arm zouden zijn van welke internationale politici dan ook vind ik verwerpelijk. Wij proberen gewoon het geluid te zijn van mensen die voelen dat hun belangen het snelst worden verkocht aan de onderhandelingstafel. Erdogan en andere politici houden er een bepaalde mening op na, maar wij staan voor ons eigen DENK-geluid.”

Je zei ooit in een interview in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen dat jij tegenwoordig de norm bent in Nederland, en dat je je dus niet hoeft aan te passen aan de Nederlandse cultuur. Wat bedoel je daar precies mee?

“Ik denk dat je, zeker in grote steden, niet kunt spreken over één type Nederlandse cultuur. Het gaat er meer om dat we in Nederland samen bepalen hoe we met elkaar omgaan. Het is onzin dat iedereen, autochtoon of allochtoon, zich moet conformeren aan een denkbeeldige Nederlandse norm. Die norm vormen we met zijn allen, en daar maak ik ook onderdeel van uit.”

Het is nu reces. Waar gaan jullie deze rustigere periode voor gebruiken?

“We willen het reces gebruiken om de bestuurlijke organisatie van onze partij wat beter op poten te zetten. We zijn nu met twee raadsleden en hebben op dit moment nog geen fractiemedewerker, dus het was een intensieve periode. Het is nu ook kwestie van onszelf opladen voor het komende raadsjaar.”


Hoe denkt DENK over…

De groei van Utrecht

“DENK wil alle nieuwe Utrechters opvangen in onze mooie stad en de directe omgeving daarvan. We moeten samenwerken met omliggende dorpen als Nieuwegein, IJsselstein en Maarssen om in te spelen op de bevolkingsgroei. Daarbij moet ook goed gekeken worden naar de toekomstige samenstelling van de Utrechtse bevolking en geluisterd worden naar hun behoeften.”

Mobiliteit

“De doorstroom van het particuliere autoverkeer moet beter in Utrecht. De binnenring dient verbreed te worden naar een vierbaansweg, met betere uitvalswegen naar de ring. Daarnaast moeten we natuurlijk ons achterhaalde OV-netwerk toekomstbestendig maken. Een monorail tussen wijken is daarbij een optie.”

Multicultureel Utrecht

“We moeten nog flink sleutelen aan onze multiculturele samenleving. Discriminatie is bijvoorbeeld nog een alledaags probleem. We willen discriminatie op verschillende gebieden aan het licht brengen en hard aanpakken. Tevens vind ik dat je het in een multiculturele samenleving voor iedereen zo prettig mogelijk moet maken om te leven. Daar hoort ook bij dat je luistert naar een deel van die samenleving. Wat ons betreft wordt daarom de racistische karikatuur van de Zwarte Piet afgeschaft en wordt het sinterklaasfeest een leuk feest voor alle kinderen.”


 

15 Reacties

Reageren
  1. BW

    Dat gratis parkeren op vrijdag tussen 11:00 en 16:00 rond moskeeën was me rond verkiezingstijd al opgevallen. Hilarisch. De Kanaalstraat is normaal gesproken al geen doorkomen aan en Denk stelt voor om de Kanaalstraat op vrijdag maar even helemaal op slot te gooien. Vergelijking met kerkbezoek op zondag gaat natuurlijk mank, omdat zondag(ochtend) geen werkdag is, terwijl vrijdagmiddag juist één van de drukste momenten in de week is. Misschien kan Denk bij zijn achterban eens een balletje opgooien over de fiets.

  2. G.H.

    Het verhaal van Mahmut Sungur klinkt best redelijk en constructief.
    Maar de feiten bewijzen het tegendeel. Zo werd de motie, om de door dictator Erdogan -zonder vorm van proces of zelfs maar een tenlastelegging- opgesloten directeur van Amnesty international, vrij te laten, door alle partijen in de Tweede Kamer gesteund. Alle partijen? Nee, 1 partij bleef vasthouden aan de lijn zoals die was voorgeschreven door De Lange Arm van Erdogan en stemde tegen. DENK. Wal-ge-lijk.

  3. Yoshua

    Een belastingambtenaar in de raad, het is allemaal om het even zolang raadsleden uit het old-skool netwerk van ambtenaren komen.
    Er zijn toch wel echte allochtonen die geen ambtenaar zijn en ook iets wil vertellen.
    Utrecht is blijkbaar voor allemaal ambtenaren.
    Utrecht verlangt naar een Joods/islamitisch/christelijke partij die niet bestaat uit ambtenaren die elkaar matsen met leuke toffe dingen.
    DENK is net als PVV, ambtenaren die het zogenaamd voor de gewone man opnemen, terwijl er helemaal niets gewoon is aan hun zelf.

  4. Bert

    “Utrecht is van ons allemaal”

    ook van de Joden en Armenen, Meneer Sungur?

  5. Geenstijl@Utrecht

    @Yoshua 27/8/2018 – 11:45

    Ik wacht op de partij zonder godsdienstige toeters en bellen, een Partij voor de Mensen.

  6. Marcel

    Tja, zoals zo vaak. We willen dit en dat en dat en nog veel meer. Maar ff nadenken en een voorstel doen hoe ALLE bewoners dat gaan betalen is er niet bij. Zo makkelijk dit allemaal te roepen maar als groentje ( heb zelf 4 jaar raadswerk gedaan ) bereik je niks zonder een meerderheid. Dus allerlei partijen die van alles willen maar uiteindelijk weinig bereiken en onderdeel worden van de same soup.
    Hert hele verkeersplan in Utrecht zou door alle partijen gedragen moeten worden om bv na te denken over 1 richtings verkeer. Nou dat gaat echt wel nog 12 jaar duren. :-))

  7. Herman

    Goede tekst!

    Vooral voor de DENK stemmers, deze vergeten nogal eens dat juist zij vinden dat men zich moet aanpassen aan hen……

  8. Marcel

    De redactie van DUIC schrijft dat de stad twee partijen rijker is. Met deze vind ik het eerder een verarming.

  9. BramD

    @geenStijl: die partij is er al: de “partij voor de dieren”

  10. BenW

    Hoe kom je in gesprek als normaal mens met Denk? Kunnen we praten over onze geschiedenis en wederopbouw van Nederland, onze zorgstaat? Kunnen we praten over meedoen aan de maatschappij, zorg voor de buurt, verantwoordelijkheden als burger, zorgen voor een schoon en gezond Nederland voor onze kinderen? Hoe zit het met de schaamtecultuur, hoe moeten wij Nederlanders deze voor jullie overbruggen? Wat is er voor de multiculturele medemens nodig om deel te nemen aan de maatschappij? Wat is er mis met de Nederlandse norm? Denk, de mensen willen in contact komen met jullie hierover!

  11. Geenstijl@Utrecht

    @BramD 27/8/2018 – 13:56

    Goed lezen Bram, ik heb het over mensen ……… begrijpend lezen is soms moeilijk

  12. Toine Goossens

    Geachte heer Sungur, beste Mahmut,

    Utrecht zijn we samen, Utrecht is van ons allemaal. Een sterke tekst, een bindende tekst, een belangrijke tekst. Dat wil niet zeggen dat we soms niet een schuiver maken, dat we dingen zeggen die niet passen in die positieve benadering.

    Wij waren beiden aanwezig op de stadsavond over discriminatie. U maakte daar ook een schuiver, kan gebeuren, inzien, herzien en opstaan is dan de leus. Vreemd dat u nog een opmerking over zwarte piet maakt. Ik heb diezelfde avond uitgelegd dat de herintroductie in 1850 van het Sinterklaas feest met zwarte piet alles te maken heeft met de herkregen vrijheid van Rooms Katholieken om hun geloof in alle openheid en openbaarheid te mogen belijden. Een strijd die de Islam bespaard is gebleven. We leven immers in een andere tijd. In 1850 lag dat anders, toen werd de eerste liberale grondwet in Nederland van kracht. Ieder onderdrukt geloof kreeg de vrijheid om in het openbaar haar geloof te belijden, een belangrijk moment.
    De rol van zwarte piet, een moor, heeft niet met racisme te maken en evenmin met slavernij.
    Het past u niet om u in dat debat te mengen.

    Een partij die zich op de islam baseert is zeer toe te juichen. De partij die zich in het verleden opwierp als behartiger van nieuwe Nederlander belangen heeft de moslim stemmen misbruikt om haar oude partij elite in stand te houden. Dergelijk misbruik van vertrouwen houdt terecht geen stand.

    Er is sprake van een duidelijke Nederlandse norm. Die wordt gevormd door het stelsel van grondwet en daaraan gelieerde uitwerkingen. Nederland is een land dat iedere staatsbemoeienis van buitenaf afwijst. Nederland heeft 80 jaar opstand tegen Spanje gevoerd om dat te bereiken. De president van Turkije handelt volstrekt in strijd met die essentiële waarde van het Nederlandse volk. U bent onderdeel van dat volk en van u wordt solidariteit met die essentiële Nederlandse waarde verwacht. Een tussenweg is er niet.

    Natuurlijk verandert Nederland door de grote toestroom van mensen uit andere landen. Mensen die voor Nederland kiezen omdat ons land zoveel voor hen te bieden heeft. Vooral op het gebied van respect van andersdenkenden. Vooral op het gebied van bescherming van die andersdenkenden. Dat staat al meer dan 500 jaar centraal in de Nederlandse mentaliteit. Iedere nieuwkomer heeft dat te accepteren.

    In de afgelopen jaren is Nederland geconfronteerd met directe bemoeienis in binnenlandse aangelegenheden door de staat Turkye. Daarbij is de positie van andersdenkenden welbewust aangevallen. Dat is absoluut niet te tolereren. Het is aan Denk om te tonen dat zij zich voegt naar de Nederlandse politieke cultuur en moraal door die bemoeienis als ongewenst af te wijzen.

    Dan is het mogelijk om een gerespecteerde plek in het Utrechtse politieke landschap in te nemen. Het programma van Denk Utrecht biedt daarvoor voldoende uitgangspunten.

  13. Scherpschutter

    “Het is onzin dat iedereen, autochtoon of allochtoon, zich moet conformeren aan een denkbeeldige Nederlandse norm”

    Teruggebracht tot de naakte essentie zegt hij eigenlijk dit: “Ik vind dat iedere autochtoon zich dient te conformeren aan denkbeeldige andere normen”

    Dat gaat gewoon niet gebeuren. Simpel. Als je als migrant succesvol wil zijn in de Nederlandse maatschappij dan zul je 100% moeten assimileren. Werkgevers zitten helemaal niet te wachten op werknemers met een dergelijke basishouding. Hoezo, aanpassen aan de cultuur van werknemers? Voor jou 10 anderen. Hoe graag sommigen misschien ook zouden WILLEN dat het anders is, het IS niet anders.

    En dat maakt van DENK een self fulfilling prophecy. Aan de ene kant houden ze de oorzaak van discriminatie in stand (propageren de eigen cultuur aan te blijven hangen en niet te assimileren) en anderzijds blijven ze protesteren tegen de gevolgen van het eigen beleid: diezelfde discriminatie. Een klassieke succesformule, die ook voor het socialisme al decennia goed werkt: propageren een oplossing te zijn voor de ramp die je zelf veroorzaakt.

    Ik denk dan ook dat DENK een nog veel groter succes gaat worden (voor DENK, niet voor Nederland uiteraard) dan ze nu eigenlijk al is. De echte problemen met die club gaan over een jaar of 10 pas komen, zodra ze regeringsmacht pakt en haar agenda met staatsmacht door kan rammen.

  14. Yoshua

    @geenstijl@utrecht, Mensen met een religie zijn toch ook mensen.
    Juist wan neer deze mensen roepen om ”samen”.
    Laat ze dan eens gezamenlijk een partij oprichten met de drie religies.
    Gaan ze samen voor de stad of toch alleen voor religie?.
    Partijen voor mensen die zijn er toch in overvloed, zelfs voor personen die luisteren naar een specifieke naam als Henk en Ingrid is er een politieke partij.

  15. Geenstijl@Utrecht

    @Yoshua 28/8/2018 – 13:24.

    Je hebt ook mensen die humanistisch zijn en iedereen gelijk behandelen ondanks afkomst of religie, kortom ze komen op voor de mens, en eerlijk gezegd bevalt mij deze houding beter, ik heb teveel daden gezien van religieuze clubjes en partijen.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).