Kieskompas, MijnStem en de Stemchecker; hier zijn ze te vinden Kieskompas, MijnStem en de Stemchecker; hier zijn ze te vinden

Kieskompas, MijnStem en de Stemchecker; hier zijn ze te vinden

Kieskompas, MijnStem en de Stemchecker; hier zijn ze te vinden
Op woensdag 15 maart zijn de verkiezingen voor de Provinciale Staten en Waterschappen 2023. Die dag mogen alle stemgerechtigde Utrechters naar het stembureau om twee stemmen uit brengen.

Op woensdag 15 maart zijn de verkiezingen voor de Provinciale Staten en Waterschappen 2023. Die dag mogen alle stemgerechtigde Utrechters naar het stembureau om twee stemmen uit brengen.

In de provincie Utrecht doen 19 partijen mee met de Provinciale Statenverkiezing. Dat zijn er meer dan bij de verkiezingen voor de Waterschappen. De meeste inwoners van de gemeente Utrecht stemmen woensdag voor het bestuur van het waterschap Stichtse Rijnlanden waar 14 partijen aan meedoen, maar er zijn ook Utrechters die wonen in het gebied van waterschap Amstel, Gooi en Vecht waar ze uit 12 partijen kunnen kiezen.

Ook goed om te weten is dat de Statenleden die gekozen worden in de provincie vervolgens weer de samenstelling van de Eerste Kamer bepalen. Deze worden dus niet direct gekozen door het volk, maar indirect.

Maar wat moet je stemmen? Het beste is natuurlijk om verschillende partijprogramma’s te lezen, maar het kan ook handig zijn om de Kieskompas, MijnStem en de Stemchecker te gebruiken.

De Kieskompas is een stemhulp alleen bedoeld voor de Provinciale Statenverkiezingen.

MijnStem kan ingevuld worden voor zowel de verkiezingen voor de Provinciale Staten als de Waterschappen.

De Stemchecker van de Volkskrant werkt anders en haakt aan op de indirecte verkiezingen van de Eerste Kamer. Deze kieswijzer kijkt naar wat partijen daadwerkelijk hebben gestemd in de Eerste Kamer.

26 Reacties

Reageren
 1. Realist

  Bij MijnStem Waterschapsverkiezingen wordt pijnlijk duidelijk dat een links beleid vooral heel veel geld gaat kosten..

 2. Rob H.

  Een rechts beleid gaat op den duur nog veel meer kosten, door alle schade die gerepareerd moet worden.

 3. rmn

  @Realist & @Rob H.

  Links of rechts; Het gaat allebei niet werken. Nederland heeft zichzelf in de nesten gewerkt en moet daar de aankomende 20 á 30 jaar voor boeten. Huizen worden pas ergens in 2050 misschien weer een keer betaalbaar. Rente blijft nog zeker een jaar of wat hoog. Zelfs als het stikstofprobleem opgelost is krijgen we daarna nog steeds een hele emmer milieumaatregelen over ons heen.

  Emigreren is de enige oplossing.

 4. Scherpschutter

  Joh, links, rechts; het is allemaal één pot nat en maar een show. Theater. Als stemmen iets zou kunnen veranderen dan was het wel verboden. Zo simpel is het.

  Blijf lekker thuis en werk niet mee aan die poppenkast.

 5. w

  ik ben het zowaar voor t eerst eens met scherpschutter haha

 6. Moniek

  Niet stemmen betekent gemakzucht, geen interesse, geen betrokkenheid, consumentisme; zo verspelen niet-stemmers dat ze achteraf nog kunnen klagen.

 7. w

  @Moniek
  niet stemmen betekent realiteitszin, ipv je elke 4 jaar in de maling laten nemen met illusies, en ook als niet-stemmer zal/mag ik (blijven) klagen

 8. Amoroso

  @Moniek
  is interesse en betrokkenheid verplicht?

 9. Nina

  Links of rechts : los het op. Op dit moment wordt er gewoonweg niks opgelost.

  DUS:
  Compenseer de Groningers, zet een stop op immigratie tot we weer huizen kunnen bouwen, NU de toeslagenouders helpen met het risico iets teveel geld kwijt te zijn (er is geld zat) en naar Brussel om de zelfgecreëerde stikstofcrisis af te wenden (EU meedelen dat we minder Natura 2000 gebieden hanteren en de stikstofneerslagnorm gelijktrekken met Duitsland = 1.000 x verhogen) en tegelijkertijd door met innoveren en consuminderen IEDEREEN.

 10. Koel Hoofd

  @rmn
  We zijn 40 jaar verder en het liedje ‘Belgie’ van het Goede Doel is weer/nog steeds helemaal actueel.

 11. rmn

  @Koel Hoofd

  In België is het niet veel beter.

  Inkomstenbelasting is hoger dan in Nederland. Voorzieningen zijn substantieel slechter. Het enige voordeel is dat de overheid daar zo belabberd georganiseerd is dat de meeste regels als richtlijn gelden, en misschien dat je sans gêne om 11:00 op cafe een pint kan pakken.. ben je waarschijnlijk niet eens de eerste.

  Best een mooi land eigenlijk.

 12. Vrolijk rechts

  @SS.
  Als er iemand bezig is met een poppenkast ben jij het wel

 13. cas

  @ scherpschutter, juist de niet stemmers zullen de verandering teweeg kunnen brengen. partijen zoals gl en d66 hebben een extreme fanatieke achterban die wel komt opdagen. Daar moet je toch een antwoord op hebben.

 14. Realist

  rmn. Even terug naar dit onderwerp; de stemwijzer van het waterschap is vrij duidelijk. Elke onderwerp waarbij gevraagd wordt om extra geld sluit naadloos aan bij de standpunten van linkse partijen. Wat in ieder geval niet werkt is het strooien met geld in tijden van crisis.

 15. Moniek

  @w @Amoroso
  Niet stemmen betekent dat u partijen in de kaart speelt die uw belangen naar uw mening niet goed behartigen, zoals b.v. @cas hierboven schrijft.
  Als u zich niet laat horen, is er vanzelfsprekend niemand die naar u luistert.
  Als achteraf protesteert, bijvoorbeeld door middel van een demonstratie, bent u te laat.

 16. Scherpschutter

  @Cas

  Doe wat u niet laten kunt. Stem wel, stem niet; ist mir egal. Ik werk er niet aan mee en blijf thuis.

 17. Koel Hoofd

  @rmn
  Ik doelde eigenlijk op het ene zinnetje in dat liedje, ‘waar kan ik heen….’
  Want de wereld is er niet beter op geworden in die 40 jaar.

  @Scherpschutter
  Ben het helemaal met je eens, het is een grote 2e rangs poppenkast. Als je naar de PS verkiezingen van de afgelopen 20 jaar kijkt, dan zie je duidelijk dat ‘het volk’ het al 20 jaar helemaal niet eens is met het Haagse beleid. Maar den Haag heeft daar compleet maling aan, en demoniseert elk tegengeluid (of het tegengeluid demoniseert zichzelf) tot rechts populisme zelfs als die een links beleid hebben. Dat houdt in dat de politiek vanaf hele grote arrogante hoogte op het volk kakt want die worden structureel weggezet als populisten….
  Maar zo lang we nog kunnen stemmen, ook al is het op jan klaassen en katrijn of een vingerpop, zijn we tenminste nog geen dictatuur.
  Alleen al daarom zou ook jij van je luie stoeltje moeten komen en je stem uitbrengen, om niet te vervallen tot een dictatuur.
  Daar zou namelijk ook libertarier principieel tegen moeten zijn.

 18. rmn

  @Realist

  > Wat in ieder geval niet werkt is het strooien met geld in tijden van crisis.

  Nou, laat Keynes het niet horen!

 19. Len

  Het politieke apparaat en diens onkunde leidt teveel af van hoe gezegend we eigenlijk met onszelf en elkaar zijn. En dat is voornamelijk te wijten aan onze eigen keuze en vooral die van de media om er al dan niet mee bezig te zijn. DUIC heeft geen idee wat voor goud ze eigenlijk in handen hebben met een medium als dit. Maar ze verzanden vaak in hetzelfde klootjesgedoe als de rest. Alles voor de clicks en voorspelbare reacties.

  Politiek is marketing, er zal altijd wel een vraag worden gecreëerd waar weer een antwoord op kan worden verzonnen, wat met een hoop geldverspilling wat vooral dient om dit apparaat in stand te houden, uiteindelijk toch niet bevredigend genoeg blijkt. Cultiveer jezelf en geef die macht niet uit handen.

  Dus net als tijdens corona: blijf thuis, was je handen en draag een mondkap om je stem niet te laten horen.

 20. Koel Hoofd

  @rmn
  Dacht meer aan het zinnetje ‘waar kan ik heen’ in die ode aan Belgie, niet direct aan Belgie.

  @Scherpschutter.
  Je vergeet iets.
  Zolang we nog voor of tegen iets kunnen stemmen is NL een democratie en geen dicatuur. Alleen al daarom zouden libertariers principieel tegen het niet-stemmen moeten zijn en gewoon gaan stemmen, ook al is het een totaal ontspoorde poppenkastshow. Want als er niets meer te kiezen valt, kunnen uitgerekend libertariers wel als eerste gaan inpakken…en wegwezen…

 21. Moniek

  Heet dat niet nihilisme, wat Scherpschutter hier verkondigt?
  Wél dagelijks roeptoeteren en vervolgens niet meedoen.

 22. Scherpschutter

  @Moniek

  Integendeel. Nihilisme is een ontkenning van bestaan van betekenis en waarde. Niet stemmen is voor mij júíst ontzettend betekenisvol en waardevol. In mijn streven naar het zijn van de meest eerlijke, integere en rechtvaardige versie van mezelf die ik maar kán zijn, vind ik het van essentieel belang om nooit en te nimmer het lijf en goed van mijn medemens te schenden en in die hoedanigheid kan ik natuurlijk onmogelijk meedoen aan een verkiezing van een organisatie wiens core business het schenden van lijf en goed is….

  Niet stemmen is vanuit mijn beleving niets meer of minder dan een 100% zuivere en oprechte intentie om te doen wat ik denk dat goed is in het leven, voor zowel mezelf als mijn medemens. Zulks heeft natuurlijk hélemaal niets met nihilisme te maken (integendeel), noch heeft het accepteren dat anderen andere keuzes maken iets van doen met nihilisme.

  Als u nu ook de beste en meest eerlijke versie van uzelf zou willen zijn, zou u er verstandig aan doen voortaan eerst de betekenis van woorden te doorgronden alvorens u ze bezigt. En wellicht daarna ook nog eens nadenken of u het nu écht zo’n goed idee vind om uw wensen en doelen dwingend op te leggen aan uw medemens via een gewapende en doorlopend rechtenschendende monopolist. Want naar ik aanneem heeft ook u het beste voor met uw medemens, toch?

 23. rmn

  @Koel Hoofd

  > Want de wereld is er niet beter op geworden in die 40 jaar.

  Dat hangt er maar helemaal vanaf hoe je het bekijkt. Er zijn genoeg argumenten om te betogen dat de wereld juist een heel stuk beter geworden is. We gaan nu weer een slechte periode tegemoet. Grondstoffen worden schaars. Geopolitieke spanningen nemen toe. De aarde warmt op. Politici hebben geen antwoord op die grensoverstijgende problemen en daarom verzanden de debatten in oeverloos gezwets.

  > Dacht meer aan het zinnetje ‘waar kan ik heen’ in die ode aan Belgie, niet direct aan Belgie.

  Portugal, Griekenland en Oost-Afrika zijn aantrekkelijk. Zelf zoek ik het vooral buiten de Europese Unie omdat ik geloof dat het voor mijn generatie (millennial) binnen de Unie niet meer goed komt. Belastingen gaan alleen maar omhoog. We staan aan het begin van draconisch milieubeleid. Er ligt een enorme monetaire bom onder de economie.

  In Afrika kan men ten minste nog een stukje land kopen zonder omver getrokken te worden door de fiscus.

 24. Moniek

  @Scherpschutter
  Een gewapende, doorlopend rechtenschendende monopolist???
  En daar maak ik gebruik van om mijn wensen en doelen dwingend op te leggen???
  U mag uitleggen wat u daarmee bedoelt.

 25. Moniek

  Er zijn nogal wat definities van nihilisme, Scherpschutter.

 26. Toine Goossens

  De verkiezingen zijn voorbij, tijd om de realiteit onder ogen te zien: ,Wat leven wij toch in een fantastisch land’.

  1. Het doel was 25% CO2 reductie, we hebben 32% gehaald.
  2. In 10 provincies neemt het aantal wilde dieren toe.
  3. Dank zij de ultra schone lucht hebben zonnepanelen in 2022 11% meer energie opgewekt.
  4. In Noord Holland is de waterleidingmaatschappij er in geslaagd om de biodiversiteit in een natuurgebied sterk te verhogen. Niet door de boeren in de omgeving aan te vallen op stikstof, nee door goed natuurbeleid te voeren. Stikstof was niet het probleem.
  5. Het aantal mensen met problematische schulden is in 2022 gedaald.
  6. Het aantal enthousiaste verhalen in bladen van natuurliefhebbers neemt sterk toe.
  7. Met het wegvagen van Forum voor Democratie door de Boer Buger Beweging maakt Nederland een ruk naar links.
  8. In slechts 9% van de Natura 2000 gebieden is sprake van ernstig stikstofoverschot. Dat is in 2030 afgenomen tot 4%.
  9. Meer dan 120.000 ha. boerenland is sinds 2000 veranderd in natuurgebied. 60.000 ha boerengrasland is omgezet in natuurlijk grasland; is uit productie genomen. Veel meer is nog onderweg.
  10. Dankzij de hoge exportwaarden van ASML, ASMI, BESI en de landbouwsector is Nederland weer zoveel rijker geworden dat de pensioenen met een glimlach betaald kunnen worden.
  11. Dankzij de hoge instroom van arbeidsmigranten kan Nederkand weer terugkijken op een fantastische economische groei.
  12. Het blijft een genot om na verblijf in het buitenland in NL terug te komen waar alles zo perfect is georganiseerd en in orde is.
  13. De inflatie is nooit 12 of 13 % geweest. FNV en CNV gaan helemaal nat op die suggestie. Net op tijd kunnen we een nieuwe, door hen gewilde stagflatie, af wenden.

  Het is hoog tijd voor solidariteit, voor wederkerigheid en voor een rationele op kwaliteit en integriteit gebaseerde politiek. Ongeacht vermeende linkse of rechtse beweegredenen.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).