Lening Galgenwaard kost gemeente ruim 20 miljoen: “dure les” | De Utrechtse Internet Courant Lening Galgenwaard kost gemeente ruim 20 miljoen: “dure les” | De Utrechtse Internet Courant

Lening Galgenwaard kost gemeente ruim 20 miljoen: “dure les”

Lening Galgenwaard kost gemeente ruim 20 miljoen: “dure les”
De gemeente Utrecht beëindigt zijn financiële betrokkenheid bij de Galgenwaard. Dit houdt in dat er slechts een fractie van een in 2003 verstrekte lening van 25 miljoen euro is teruggestort in de gemeentekas.

De gemeente Utrecht beëindigt zijn financiële betrokkenheid bij de Galgenwaard. Dit houdt in dat er slechts een fractie van een in 2003 verstrekte lening van 25 miljoen euro is teruggestort in de gemeentekas.

In een overeenkomst gesloten tussen Memid Galgenwaard, Rabobank en de gemeente is besloten dat de gemeente het geld dat het nog moet terugkrijgen van de lening aan Memid (een zogenoemde vordering) verkoopt aan de Rabobank.
Deel twee van de deal is de uitgifte in erfpacht van het parkeerterrein voor de hoofdingang van het stadion aan Memid.
Als laatste onderdeel van de overeenkomst is dat de gemeente de looptijd van het erfpachtrecht van het trainingscomplex Zoudenbalch verlengt van 2018 tot 2028.

De deal komt voort uit de wens van de gemeenteraad om de financiële betrokkenheid van de gemeente bij stadion Galgenwaard te beëindigen. D66-fractievoorzitter Lars Roodenburg legt uit: “Na meer dan 10 jaar moeten we helaas concluderen dat deze lening niet meer wordt terugbetaald. We moeten een bedrag van meer dan 20 miljoen afboeken. De beloofde zekerheden in 2003 blijken nu weinig waard”.

Er was voor de gemeente ook een optie om medewerking te verlenen aan een doorstartplan voor Memid. Dan zou er 10 miljoen worden terugbetaald in 20 jaar. Roodenburg zegt hierover: “We hebben ervoor gekozen om nu ons verlies te nemen. Het alternatief was dat de gemeente nog decennia lang afhankelijk blijft van de exploitatie van het stadion. Dat zou meer onzekerheid, meer risico’s en potentieel nog grotere financiële consequenties opleveren. We bijten liever nu door de zure appel heen, dan dat we over tien of twintig jaar moeten concluderen dat we er nog meer geld bij in zijn geschoten.”

Aanleiding

In 2003 dreigde FC Utrecht failliet te gaan waardoor betaald voetbal in Utrecht niet meer mogelijk zou zijn. Om de voetbalclub te redden en de zogenoemde gebiedsontwikkeling met onder andere winkels, kantoren en een parkeergarage rond het stadion veilig te stellen, sloot de gemeente in 2003 een ‘paraplu-overeenkomst’, waar de lening aan Memid deel van uit maakte. De lening stelde Memid destijds in staat een deel van het stadion van FC Utrecht over te nemen en de verbouwing van het stadioncomplex af te maken.

Na het faillissement van Memid in 2011 was terugbetaling van de lening onzeker. De gemeente heeft vanaf 2011 voorzieningen in de gemeentebegroting getroffen, oplopend tot € 20,5 miljoen om het te verwachten verlies op de lening op Memid af te dekken.

VVD-raadslid Willem Buunk berust net als Roodenburg berust in het feit dat de gemeente 20 miljoen kwijt is. “Het afschrijven van de lening is pijnlijk voor de belastingbetaler. De geleende miljoenen blijven nu voor eeuwig onder de grasmat van stadion Galgenwaard begraven. Tegelijkertijd is de VVD blij dat het stadsbestuur eerlijk is over het opruimen van de puinhoop. De gemeente heeft nu geen enkel financieel belang meer in FC Utrecht.”

40 Reacties

Reageren
 1. John van Oen

  De weg voor een nieuwe lening is vrij! Goed nieuws voor de FC lijkt me 😉

 2. Fred

  Schandalig. Dat hele FC Utrecht is nog nooit in staat geweest om financieel gezond op eigen benen te blijven staan. Als Frans van Someren straks vertrekt, valt het hele boeltje voor eeuwig om.

 3. Frits

  Beste Fred,

  Kan FC Utrecht er iets aan doen dat er een bouwcrisis in de wereld kwam en Memid hierdoor failliet ging?

 4. Piet

  Fred

  Nee…de verkwisting van dat lelijke muziekcentrum Vredenburg verdient de hoofdprijs, of het weer terughalen van het water in de Catharijnesingel, het Cityplan etc…1 ding gaat wel “goed” in me stadsie…het weren van alle autoverkeer en de fietsstad die we aan het worden zijn i.o van Groen Links…het voetbal is nog het enige waar we trots op kunnen zijn!

 5. rcp030

  Jaaaa hoor Duic is er weer als de kippen bij om dit te melden . Maar een simpel s journalistiek stuk over de wedstrijd is ver te zoeken

 6. Maarten

  Is het faillissement dan nu ook afgehandeld?Het lijkt mij dat het stadion dan nu bij de curator “ligt”. Bij een eventuele verkoop wordt de opbrengst dan weer verdeeld onder de schuldeisers (gemeente?)..of zie ik iets over het hoofd? Dan zou er toch nog geld terug vloeien.
  Daarbij betaalt FC Utrecht nog steeds huur voor het stadion aan waarschijnlijk de curator.

 7. waldorff

  Het is natuurlijk een gotspe dat de stad dus €20 miljoen kan afboeken door de enorme incompetentie van Spektrui. Geld dat goed besteed kon worden aan ouderen, enz. enz. Dat geld is nu dus besteed aan de hobby van enkelingen…
  Nog een ding: als ik een foutje maak op mijn werk, dan vlieg ik er gewoon uit. Als je een fout maakt van €20.000.000 dan is dat dus een ‘dure les’…

 8. rcp030

  Het stadion is inmiddels Door gestart. Vorige maand is dat rond gekomen. FCU heeft al die jaren de huur van ruim 1 mlj. Per seizoen keurig betaalt

 9. wimutrecht

  De gemeente heeft in de afgelopen jaren al lang in de begrotingen tot nu toe deze schuld afgeschreven. Geen enkele Utrechter is er op welke manier ook iets door tekort gekomen. Als ik een auto financier gebeurt in principe hetzelfde.. Met dat geld hadden natuurlijk wel beter presterende sporten gesteund kunnen worden. Betere atletiek voorzieningen bv. Ook had de cultuur nog beter gesteund kunnen worden. Als supporters zo graag een voetbalclub wilden redden dan had je dat maar zelf moeten doen. bv. het Internationaal Kamer Muziek festival van Janine Jansen bedruipt zichzelf. Het Nieuw Utrechtse Philharmonie Orkest idem. Tot slot Utrecht heeft een sluitende begroting met een overschot. Dus waar maakt men zich druk over. In ieder geval de FC supprter niet kennelijk.

 10. Frits

  @ waldorff:

  Misschien bent U het vergeten maar in 2003 ging uiteindelijk de hele gemeenteraad akkoord met het plan hoor….

  Beetje makkelijk om nu te roepen dat Spekman een fout heeft gemaakt, alsof hij de bouwcrisis even kon voorspellen….

 11. S-â-n-m-ă-r-t-e-a-n

  Fred 31 AUGUSTUS 2015 OM 13:35

  Het aanblijven van van Seumeren zal de boel eerder doen omflikkeren dan een vertrek van van Seumeren. FransieFransie en kornuit Wilco van Schaik hebben de club compleet verwoest. Al vijf jaar jaarlijks 10+ plus dalende bezoekersaantallen, het voetbal is niet om aan te gluren, ongekende prijsverhogingen en de club heeft opnieuw forse schulden omdat er nog altijd gigantische tekorten zijn die aangevuld moeten worden.

  FC Utrecht is haar bestaansrecht onder van Seumeren aan het verliezen. In een bloedtempo welteverstaan! Enkel een vertrek van van Seumeren en van Schaik en een overname door een ambitieuze investeerder zou wellicht redding kunnen brengen.

  Verder is het natuurlijk schandalig dat de Gemeente Utrecht geld steelt van haar onderdanen (eufemistisch wel eens burgers genoemd) via dwangbelasting (alle belasting is diefstal) om dit aan arbitraire doelen van haar bestuurders uit te geven. Wat mij betreft wordt de Gemeente Utrecht morgen volledig opgedoekt, alle belastingen afgeschaft en worden alle huidige en voormalige bestuurders strafrechtelijk vervolgd voor diefstal, afpersing en lidmaatschap van een criminele organisatie door een nieuw op te richten volkstribunaal.

 12. Jiri

  Schandalig dit! 20 miljoen door de kansloze FC Utrecht plee gespoeld. Al waren alle overwinningen op de ajaks clowns de afgelopen dan wel weer lekker. Dat is mij als Utrecht-burger wel 20 miljoen waard!

 13. Piet

  Sannogwat

  Het valt nu wel heel erg op dat u destijds op een zijspoor ben gezet door de Directie van onze mooie club. Hoe heet dat clubje gefrustreerden ook alweer? Ohh ja…True Support, met heel toevallig wat donateurs die bij DUIC werken.

 14. Jan

  Weer zo’n geil artikel in DUIC heerlijk 20 miljoen euro kost het de gemeente dat Stadion en Muziekcentrum miljoenen duurder Station miljoenen duurder en HC miljoenen duurder en binnen kort stroomt er goud door de singels……………

 15. Van Pimpelen

  … naar eerder vernomen informatie heeft de nieuwbouw van Galgenwaard indertijd de begroting ‘ietsjes’ overschreden, waarover ik hierboven weinig lees. Piet -zie boven- heeft gedeeltelijk gelijk. Ihkv de fietsstad geïnitieerd door GL veroorloof ik me de vrijheid op te mekkeren dat het toch voormalig GL-wethouder Hugo van der S. was die Utrecht vergastte op de HOV-baan. Doorgaande fietsroutes zijn afgebakend door verlaagde/verhoogde trottoirbanden met een dusdanige breedte dat men elkaar enkel door manoeuvreren kan passeren. Menigeen ontmoette de Wet van Newton, iets met Stroefheidsnorm; een glijdende schaal dunkt me.
  Mijns inziens zijn ook de Nachtegaal- en Reigerstraat toe aan een zg Verkeersonderzoek; voetgangers vieren daar namelijk hoogtij.
  Binnenkort wil ik vertellen waarom ik niet medeplichtig wil zijn door deel te nemen aan de Gemeentepolitiek, zo ik al voorkeursstemmen zou krijjgen… Utrecht wordt steeds löker…

 16. Mikel

  Erg slim gespeeld van memid!!!
  Die heeft net gedaan alsof ze het stadion gingen redden.
  In ruil daarvoor kregen ze van de gemeente erg goedkope grond om die 2 torenflats te bouwen. Hebben ze flink mee verdiend. En het bvtje wat ze hadden opgericht speciaal voor het stadion hebben ze failliet laten verklaren. En ze gaan gewoon verder met de verdiende miljoenen.

 17. TS

  Piet, ik weet niet waar je die wijsheid vandaan haalt, maar ik ben 1 van die TS donateurs en ik werk sowieso niet bij DUIC, sterker nog, ik woon in een plaats op ruim 100 km van Utrecht. Sanmartean is gefrustreerd, dat klopt, maar om dan zo iedereen bij TS over 1 kam te scheren slaat nergens op. Ik denk dat die Sanmartean niets bij TS doet, anders had ik het wel geweten.

 18. S-â-n-m-ă-r-t-e-a-n

  TS 31 AUGUSTUS 2015 OM 17:26

  Dat klopt allemaal wat u daar over mij zegt. Ja ik ben gefrustreerd over het absolute afbraak-wanbeleid bij Utrecht. Nee ik doe niets bij TS of bij welke -direct of indirect- aan Utrecht gelieerde organisatie dan ook, noch heb ik zulks ooit gedaan of ambieer ik ook maar vaag om dat ooit nog eens te gaan doen.

  Ik moet er werkelijk waar niet aan denken.

 19. waldorff

  @Frits: Spektrui had sowieso deze club nooit overeind moeten houden. Waarom zou een gemeente een private partij moeten steunen?

 20. Peter V

  Waldorff

  Je bent duidelijk geen voetbalsupporter, geeft niet, ik ga ook nooit naar de Schouwburg, het muziekcentrum etc. Echter daar gaan nog veel meer onnodige miljoenen heen. En dan nog ons prachtige allochtonenbeleid door politiek links, dat kost helemaal kapitalen, en ondertussen worden de tasjes en autoruiten bij honderden gestolen of ingeslagen.
  Ook kan ik de stad bijna niet meer in met de auto, en dat terwijl er miljarden worden uitgegeven aan modernisering aan het Centrum. De 4e stad van Nederland is een 1e fietsstad geworden van veelal dronken studenten.

  Over wanbeleid gesproken!

  P.S. FC-Utrecht kan er niets aan doen dat een onderneming failliet gaat.

 21. Frederik

  Het bericht is niet een DUIC-feestje, het staat ook op RTV-Utrecht.

  In elk geval mis ik dat de gemeente (lees: Spekman) niet alleen die 25 miljoen heeft geleend, maar indertijd ook Memid de bouw van een van die torenflats naast het stadion heeft gegund. Dat gaat ook niet om een paar dubbeltjes. En nadat dat klaar was ging de zaak failliet. Onderzoeksjournalistiek zou hier heel wat stinkende zaakjes boven water kunnen krijgen: wie waren de eigenaars van Memid? Enz.

  Waarschijnlijk is de financiering door Van Seumeren (alias de DUIC-boot) net zo schimmig. Ik zou niet graag de accountant van FCU zijn. Los van de recente prestaties vind ik het voor het voetbal wel goed dat op dit moment niet iedere trainer of speler van het kaliber moet zijn dat hij spontaan gaat huilen als hij de Dom ziet. Allemaal vals sentiment.

  Overigens adviseer ik alle reageerders bij het onderwerp te blijven en niet al hun frustraties eruit te gooien.

 22. Frederik

  Correctie. @Mikel heeft dat kadootje van die 2 (!) bouwsels al aangekaart.

  Misschien dat het OM hiermee aan de slag moet? Of is zoiets al verjaard? Dit slaat nergens op, maar van 20 miljoen kan je een heel (goed) elftal kopen.

 23. H.Westbroek

  Toevallig weet ik dat de gemeenteraad in die tijd voorgehouden werd – door H. Spekman- dat de Gemeente nooit het schip in kon gaan; omdat het onderpand dat tegenover de lening stond uit dure grond bestond.En die grond zou toen al meer waard zijn dan de hele lening.De bouwcrises heeft er dus niets mee te maken want een grondcrises is er niet gekomen.Verder was trouwens niet de hele gemeenteraad voor deze constructie. Ik weet dat de VVD tegen was, maar wie nog meer dat ben ik vergeten.

 24. Peter V

  H. Westbroek

  Ach politiek,een web van leugens en bedrog, zie je oude vriend Broos Snetz, de man van links lullen, rechts zakken vullen, 1 dag voorzitter van de club waar je nog een lied voor gemaakt heb . Iedereen in de politiek heeft zijn eigen agenda, maar blijf van FC Utrecht af, met de Dom en Dafne de trots van de stad!

 25. S-â-n-m-ă-r-t-e-a-n

  U leeft nog in het jaar 2001 geloof ik. Anno 2015 is FC Belevingsproduct niet meer de trots van Utrecht, maar voor een grote meerderheid in de regio een vervelend blok aan het been dat doorlopend voor slechte publiciteit, hoge kosten en ander ongemak zorgt.

  Ze is kapot gemaakt door roekeloze maniaken met grootheidswaanzin. Recent waren er de schandalige spreekkoren op de Bunnikside, vechtende spelers op de training, het faillissement van de stadionbeheerder, de enorme hoeveelheden gemeensschapsgeld die hier verbrast zijn in een kriminele kongsi tussen gemeente, banken en bedrijven, de discussie over de exorbitante kosten van beveiliging waar de gemeenschap voor opdraait, diefstallen door eigen medewerkers, het wederom uitrukken van de ME bij een oefenwedstrijd en uiteraard het algehele sportieve verval. De lijst is eindeloos, hoewel ze enkel nog maar afgelopen jaar omvat! Daar lusten de chiens toch geen pain van?

  FC Utrecht bestaat al lang niet meer. Ze is dood. Overleden en begraven door megalomanen, zwendelaars, incompetenten, machswellustelingen, charlatans en ander gespuis. Daar heeft de voormalige volksclub geen Politicus Kleptocratus Hypocritis (Socialist) voor nodig gehad. Dat heeft ze helemaal zelf gedaan. Naar FC Belevingsproduct kijkt over vijf jaar geen hond meer om….

 26. Jasper

  Maar dit soort zaken blijven gebeuren. Of het nu een tunnel of een stadion is. Jammer dat er altijd zoveel geld verloren gaat.

 27. Niels Utreg

  Holocaust-liedjes zingen, de stad slopen en belastinggeld opmaken. Kan die club met z’n foute aanhang niet gewoon weg? Vast wel ergens een plek in Rusland waar ze terecht kunnen.

 28. Frits

  Voor een club ”die niet meer bestaat” geef je er toch nog ontzettend veel aandacht aan San.

 29. Corinne

  Jammer dat er weer zoveel gemeensschapgeld in gaat. Het is verspilling, Laat de supporters maar wat meer entreegeld betalen dan kunnen ze misschien een eigen broek ophouden.
  En Spekman zijn GRATIS seizoenskaart laten inleveren dit past al helemaal niet

 30. Rob

  Ik snapte toen al niet waarom de gemeente geld ging LENEN aan FC Utrecht.
  De voetballerij is een wereld waarin belachelijke salarissen verdiend worden en waar belachelijke prijzen betaald worden voor productiemiddelen die het maar een paar jaar doen en dan moeten worden afgeschreven.
  Aangezien er zowat geen inkomsten zijn draait een voetbalclub jaar op jaar verlies. Waarom zou je die dan geld LENEN?
  Dat is net zo iets als geld lenen aan de Grieken. Je WEET dat je het nooit terug gaat krijgen, alleen een politicus is dom genoeg om te denken dat dat wel gaat gebeuren (of is wellicht nog wel slim genoeg om te weten dat dat niet zo is maar liegt tegen de kiezer).
  Voetbalclubs zitten om de 10 jaar in de shit, en daartussendoor kopen ze voor miljoenen in omdat ze even denken dat ze geld hebben. Maar wat niemand ziet is dat die miljoenen helemaal nergens BINNEN komen dus op den duur is er altijd weer een probleem.

 31. Frits

  Rob,

  Er is dan ook helemaal geen geld aan FC Utrecht geleend, staat gewoon in het artikel?

 32. herman

  Er zijn wel meer financiële injecties van de gemeente in FC Utrecht gestoken.

  Het stadion is een aantal keten verkocht en gekocht.

  Misschien eens zinvol om alle reddingsoperaties in de afgelopen 35 jaar op een rijtje te zetten.

  Dan zie je meteen hoeveel lessen er al geweest hadden kunnen zijn…

 33. Piet

  Allemaal reacties van niet voetballiefhebbers, en geen kennis van zaken want het was eem lening aan Memid en niet FC Utrecht.

  Ik hoor hier niemand over de tientallen miljoenen verkwisting van Vredenburg, het nieuwe Cityplan en het debacle met het Zandpad. Daar hoor je de grijze sokken brigade niet over, pak je fiets en geniet van ons dorp wat eerst een stad was!

 34. Frits

  @ herman:

  En hoeveel geld denk jij dat er vanuit het betaalde voetbal in Utrecht naar de overheid gaat? Denk aan BTW op kaartjes, consumpties, inkomstenbelasting over salarissen, belasting over transfergelden, etc.

 35. Nummer 11

  Dat geld is wel degelijk bij FC Utrecht terecht gekomen, zoals óók in het artikel staat. En met het gemak waarmee een onderneming 20 van de 25 miljoen kan verliezen bij een faillissement 8 jaar na de betreffende lening, zonder substantieel iets terug te hebben betaald, wekt tenminste de schijn dat hier gewoon geld aan de voetbalclub is geschonken via een creatieve constructie.

  Geeft niks, gebeurt in het hele voetbal (zeker in Nederland, in het buitenland zijn het vaak banken (zoals de bank van Madrid) en Qatarese sjeiks die de hele verliesgevende sector van vers geld voorzien.

  De enigen die er echt beter van worden zijn Nike, Adidas en alle spelers die bovenmodaal verdienen terwijl ze eigenlijk niet zoveel kunnen.

 36. Nummer 11

  Zie voor zeer interessante stukken over overheidssponsoring van het voetbal (op véél grotere schaal, met véle malen meer miljoenen als de cultuursector), het dossier van De Onderzoeksredactie over voetbal:

  https://www.groene.nl/dossier/349

 37. Herman

  @Frits,

  Natuurlijk gaat er geld richting belastingdienst, maar dat is geen argument om ergens gemeenschapsgeld in te pompen.

  Zou een mooie boel worden, als je jouwcargumentTie volgt dan moet de overheid ook geld pompen in Philips, Shell, Unilever en velen anderen want die betalen immers belasting?

 38. joop gerritse

  Ik lees “een dure les”. En dan wil ik wel eens weten: wat heeft de gemeent hier nu uit geleerd?

 39. Peter V

  Herman,

  wel eens gehoord van een gemeenschappelijk belang voor de stad en provincie?, voetbal waar op jaarbasis 250 a 300.000 mensen plezier aan beleven.

  Dat er geld verdient wordt in het betaald voetbal doet niet ter zake in deze case. Een half afgebouwd stadion en geen betaald voetbalclub meer in de stad kan je niet zomaar wegstrepen onder de noemer jammer.

  Mij hoor je ook niet klagen over totaal overbodige subsidies aan het naaiclubje, buurthuizen voor allochtonen, verbouwing Stadsschouwburg, het lek van Vredenburg,geld voor de Tour de France, etc. Soms ben je het er mee eens en soms niet, gun iedereen zijn plezier.

 40. Fraudinsider

  Dit is gewoon een welbekende fraudeconstructie. Iemand neemt de val en de buit wordt eemaal veilig weggesluisd netjes verdeeld over de betrokken golfclub leden. Dan doen ze dat bij Imtech toch een stuk ambitieuzer.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).