Lobby voor Utrechtse gemeenteraadsverkiezingen begonnen; van wonen tot armoede tot seksuele gezondheid Lobby voor Utrechtse gemeenteraadsverkiezingen begonnen; van wonen tot armoede tot seksuele gezondheid

Lobby voor Utrechtse gemeenteraadsverkiezingen begonnen; van wonen tot armoede tot seksuele gezondheid

Lobby voor Utrechtse gemeenteraadsverkiezingen begonnen; van wonen tot armoede tot seksuele gezondheid
Het stadhuis in Utrecht
De lobby voor de gemeenteraadsverkiezingen in Utrecht is van start gegaan. De verkiezingen zijn op 16 maart 2022 en verschillende organisaties grijpen die gelegenheid traditiegetrouw aan om hun standpunten onder raadsleden naar voren te brengen.

De lobby voor de gemeenteraadsverkiezingen in Utrecht is van start gegaan. De verkiezingen zijn op 16 maart 2022 en verschillende organisaties grijpen die gelegenheid traditiegetrouw aan om hun standpunten onder raadsleden naar voren te brengen.

De gemeente houdt een lijst bij met binnengekomen brieven en de instanties die die brieven versturen. Zij proberen door middel van een brief de voor hen belangrijke onderwerpen onder de aandacht te brengen bij gemeenteraadsleden.

Onder meer het Netwerk Maatschappelijke Opvang (NEMO), Rutgers en Armoedecoalitie Utrecht lieten al van zich horen.

NEMO en Rutgers

NEMO maakt zich bijvoorbeeld hard voor de kwetsbare inwoners van de stad, de dak- en thuislozen. Wonen is een basisrecht, vindt NEMO, en een woning is een eerste stap naar herstel. NEMO oppert daarom vijf overwegingen en hoopt dat de partijen die overwegingen mee nemen in de verkiezingsprogramma’s.

Voor een organisatie als Rutgers zijn weer heel andere onderwerpen belangrijk. Rutgers pleit er bij de raadspartijen dan ook voor om seksuele gezondheid op te nemen in verkiezingsprogramma’s. Het gaat dan om standpunten over seksueel geweld, maar ook seksuele vorming van jongeren en verbeterde toegang tot anticonceptie zijn belangrijke punten voor Rutgers.

Andere binnengekomen brieven gaan bijvoorbeeld over verdroging (diverse natuurorganisaties) water en klimaat (Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden), de mkb-maakindustrie (Koninklijke Metaalunie) en de schone, slimme, bereikbare stad (Transport en Logistiek Nederland).

Invloed

In hoeverre de brieven van deze instanties invloed gaan hebben op verkiezingsprogramma’s van de verschillende partijen weten we later dit jaar, als de eerste verkiezingsprogramma’s gepresenteerd gaan worden.

13 Reacties

Reageren
  1. Wim Vreeswijk

    Als de Heer Rutgers van NEMO van mening is dat wonen een basisrecht is in Utrecht laat hij er dan allereerst in Den Haag voor zorgen dat de open grenzen al sinds 1985 (via het verdrag van Schengen) dit soort recht op wonen van de eigen bevolking ernstig ondermijnt en er voor gaat zorgen dat hierover een landelijke discussie in de Tweede Kamer wordt opgestart want Utrecht heeft immers slechts een lokaal en niet een landelijk mandaat over dit woonrecht.

  2. Scherpschutter

    Ik vind het bijzonder zorgelijk dat er een organisatie bestaat die meent dat de overheid zich moeten bemoeien met de ‘seksuele vorming’ van jongeren, en al helemaal omdat deze organisatie nota bene geld van diezelfde overheid krijgt om zulks te doen…

    Zulks is geen zaak van een overheid. Zulks is een zaak die enkel ouders toebehoort.

  3. cas

    Gaat NEMO gratis huizen weggeven?

  4. paul

    ik neem aan dat alle reaguurders hier zich al hebben opgegeven voor de programcommissies van hun voorkeurs-politieke partij (dan wel dat ze er zelf een oprichten)
    PS – ik heb het al gedaan

  5. Koel Hoofd

    Ik interpreteer dit artikel als dat die lobbyisten gewoon bezig zijn met fondsenwerving (subsidies, toekenning opdrachten, faciliteren door lokale wet- en regelgeving) voor hun eigen activiteiten. Dat is het belang van kleine groepjes versus het algemeen belang van de hele stad met 358.000 inwoners en groeiende.

    Mijn advies:
    Heel goed de komende verkiezingsprogramma’s van alle partijen lezen, dan kan je zo zien hoe die geldstromen (die status en macht vertegenwoordigen) lopen.
    Dan kunt u, als burger die ermee te maken krijgt en er dus voor- of nadeel van heeft, daarop uw keuze op baseren.
    Ja dat is ‘ff tandjes op elkaar en stug doorlezen’ (gemiddeld 40 pagina’s per partij), maar niemand heeft ooit gezegd dat democratie de makkelijkste bestuursvorm is.

  6. Trude

    Als Scherpschutter iets zorgelijk vindt is het doorgaans een heel redelijk en verstandig idee. Een onfeilbaar, zij het omgekeerd, kompas.

  7. De tegenpartij Utrecht

    Wij gaan niet meedoen aan deze poppenkast, geen gezeik iedereen rijk.
    Stem op ons, De tegenpartij Utrecht, lijst 0.

  8. Marcel

    Laten we nu is proberen een middenpartij te formeren. Niks links, rechts, groen, geloof etc. Gewoon AUB ( Algemeen Utrechts Belang ) Die partij moet dan Utrecht in wijken verdelen en daar mee gaan praten wat voorrang heeft voor dat wijk. Ik kom van het Vredenburg. geboren en wel. Daar, Vredenburg, is wel wat te doen. Overvecht idem al was het maar camera’s. Nu komen we steeds achteraan met waar je op stemt die dan met anderen samen moet gaan besturen waardoor je programma waar je op stemt niks van overblijft. Ik weet dat velen dan even een stap moeten zetten maar dat geneuzel iedere keer moet is ophouden. Lobby moet in de wijken zitten.

  9. Rainbow Reginald

    Mooi plan hoor Marcel. De eerste stap die jij moet zetten is je realiseren dat camera’s niets oplossen en dat ‘groen’ per definitie algemeen Utrechts belang is 😉

  10. Marcel

    @Rain,
    Die camera’s zeggen alles over de beleving van mensen wat betreft veilig rondlopen. Groen hoort bij de wijken te zijn die zelf willen en kunnen bepalen hoe groen het moet zijn. De groene partij raadsleden weten niet eens wat zich in Overvecht, Tuindorp, Vredenburg, singels aan groen bevindt of weg is. Alleen al het Vredenburg is belachelijk kaal.

  11. Koel hoofd

    @Marcel
    Wat jij beschrijft is het Engelse model, een parlementaire democratie welke al 1000 jaar bestaat. De enige reden waarom ze het al zo lang volhouden is omdat de politiek letterlijk in de wijk begint bij de lokale volksvertegenwoordiger van het kiesdistrict die letterlijk van deur naar deur gaat om met de locals te praten.

    Is zeer zeker wat voor te zeggen omdat het een eerlijker kiessysteem is dan het absurde poldermodel wat wij hebben ontwikkeld. Dat poldertrucje werkte namelijk maar één keer: toen het de enige weg uit een impasse was.

  12. Leon

    voor een slimme bereikbare stad hoef je niet lobbyen maar gewoon niet op groen links stemmen.

  13. Lexus

    Lobbyen is van alle tijden en dat de gemeente hierin transparantie wil is alleen maar toe te juichen. Ik heb er echter weinig vertrouwen in; de belangen die spelen zijn nu eenmaal vaak groot, om niet te zeggen gigantisch. En politici zijn soms net mensen; ik denk door de bank genomen zelfs meer dan niet-politici, maar dat is een kwestie van hoeveel vertrouwen je in ze hebt. Gezien de ervaringen van de laatste decennia kan een flinke dosis wantrouwen geen kwaad, denk ik. Zojuist heb ik op het bericht over de PvdA-lijsttrekkers een post geplaatst over het belang van goede verslaggeving van het gemeentebeleid, zoals die vroeger bestond. Mits goed uitgevoerd zou die veel wantrouwen kunnen wegnemen.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).