Meer meldingen en signalen fraude pgb in Utrecht | De Utrechtse Internet Courant Meer meldingen en signalen fraude pgb in Utrecht | De Utrechtse Internet Courant

Meer meldingen en signalen fraude pgb in Utrecht

Meer meldingen en signalen fraude pgb in Utrecht
Er zijn steeds meer signalen en meldingen in Utrecht over mogelijk pgb-misbruik. Dat blijkt uit een verslag over de aanpak van pgb-fraude tussen december 2015 en juni 2017 in onze regio. Het aantal signalen en melding is ook boven verwachting hoog, zo is te lezen in de rapportage.

Er zijn steeds meer signalen en meldingen in Utrecht over mogelijk pgb-misbruik. Dat blijkt uit een verslag over de aanpak van pgb-fraude tussen december 2015 en juni 2017 in onze regio. Het aantal signalen en melding is ook boven verwachting hoog, zo is te lezen in de rapportage.

Een persoonsgebonden budget (pgb) is een geldbedrag waarmee mensen met een beperking hun eigen zorg kunnen inkopen. Met dit budget hebben patiënten meer invloed op waar ze zorg kopen en van welke hulp- en zorgverleners. Er kan echter ook gefraudeerd worden met dit geld. De fraude kan zowel gebeuren bij de patiënten als bij de zorg- en hulpaanbieders.

Gemeentes, waaronder dus Utrecht, zetten zich in om dit soort fraude op te sporen. Dat er gefraudeerd wordt is duidelijk. Begin dit jaar verbood de gemeente Utrecht nog om pgb-gelden te besteden bij Stichting Zorg Delen. De geleverde zorg van deze aanbieder was van onvoldoende kwaliteit.

‘Niet-pluis-gevoel’

De gemeenteraad in Utrecht wilde weten hoe het nu precies zit in onze regio en vroeg het college om een rapportage over de activiteiten en uitkomen van de aanpak van onrechtmatig gebruik van pgb’s. Het blijkt dat er veel meer signalen en meldingen binnenkomen dan van te voren was bedacht. Er is onderzoek gedaan naar de aanpak van onrechtmatig gebruik pgb in de periode tussen 15 december 2015 en 15 juni 2017.

Er werd verwacht dat er ongeveer twee meldingen per maand binnen zouden komen. Tussen december 2015 en april 2017 zijn er 113 meldingen of signalen binnengekomen. Er was eigenlijk gerekend op 35 meldingen over deze periode. Ook is er een stijging in het aantal meldingen of signalen dat per maand binnenkomt.

Een melding betreft een vermoeden van onrechtmatig gebruik, een signaal is een ‘niet-pluis-gevoel’ over een zorgverlener of een pgb-aanvraag waarbij er nog geen concrete aanleiding is om actie te ondernemen. De overgrote meerderheid van de meldingen en signalen, 83 procent, ging over zorgverleners, 8 procent over budgethouders en 9 procent over een combinatie van beide partijen.

Van de 113 meldingen en signalen zijn er 43 onderzoeken gestart waarvan er 27 afgerond zijn. Na deze onderzoeken is al een keer een pgb stopgezet en een betaling geblokkeerd maar ook is er 19 keer geen vervolg gekomen omdat er bijvoorbeeld te weinig bewijs voor misbruik was.

De huidige aanpak van pgb-fraude was eind 2015 als pilotvorm gestart, het is niet precies duidelijk hoe groot de daadwerkelijke omvang van de fraude is. In april van dit jaar is wel besloten om de aanpak structureel te hanteren. In de gemeenteraad gaat 14 september verder gesproken worden over het pgb.

geen Reacties

Reageren

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).