Moeten we alle camera’s in Utrecht voorzien van infobordjes? | De Utrechtse Internet Courant Moeten we alle camera’s in Utrecht voorzien van infobordjes? | De Utrechtse Internet Courant

Moeten we alle camera’s in Utrecht voorzien van infobordjes?

Moeten we alle camera’s in Utrecht voorzien van infobordjes?
Cameratoezicht. Foto: DUIC
Moeten we alle camera’s van de gemeente Utrecht voorzien van informatiebordjes? D66 in Utrecht vindt van wel. Het is een van de voorstellen in de TechVisie. Een plan van de politieke partij om digitale technologie zo goed mogelijk in te zetten en de privacy van Utrechters te beschermen.

Moeten we alle camera’s van de gemeente Utrecht voorzien van informatiebordjes? D66 in Utrecht vindt van wel. Het is een van de voorstellen in de TechVisie. Een plan van de politieke partij om digitale technologie zo goed mogelijk in te zetten en de privacy van Utrechters te beschermen.

“Technologie wordt steeds belangrijker”, aan het woord is D66-raadslid Susanne Schilderman. Zij deed donderdag de oproep aan de wethouder om alle camera’s van de gemeente te voorzien van informatiebordjes. “Op de bordjes moet kort uitleg worden gegeven over de camera en doorverwijzen naar een site met meer informatie.”

Het doel van de bordjes is het informeren van Utrechters over het nut van de camera’s: “Maar ook zeker om te laten zien welke camera’s van de gemeente zijn en welke niet. Niet iedereen mag zomaar een camera ophangen om de openbare ruimte te filmen. Door die bordjes kunnen mensen ook het onderscheid zien tussen de verschillende camera’s en kan er ook makkelijker bezwaar worden gemaakt tegen het plaatsen van camera’s.”

Privacy

Het ophangen van de informatiebordjes is maar een klein onderdeel van de TechVisie. “We kunnen als gemeente goed en veel gebruikmaken van technologie. Maar het beschermen van burgerrechten en privacy is daarbij net zo belangrijk”, vertelt Schilderman.

In de visie staan daarom tal van voorstellen. Zo moet iedereen in Utrecht toegang hebben tot snel internet, moeten de digitale vaardigheden van inwoners verbeterd worden en  moet de gemeente zo veel mogelijk informatie digitaal en als open data beschikbaar stellen.

Ook vindt D66 dat de gemeente terughoudend moet zijn met gezichtsherkenning via camera’s. En moet er een einde komen aan het opslaan van gegevens van inwoners door wifi-tracking. Schilderman: “Privacy blijft op 1 staan”

6 Reacties

Reageren
 1. VincentDV

  Voor mij hoeven die bordjes niet, wat voegen ze toe? Maar een website waarin duidelijk uit de doeken wordt gedaan hoe de gemeente mensen in de gaten houdt en wat er met de gegevens gebeurt lijkt me zeer wenselijk. Want een zin als: “En moet er een einde komen aan het opslaan van gegevens van inwoners door wifi-tracking.” vind ik best opmerkelijk. Ik wist daar niets van en ik vind het ook onrustbarend.

 2. Klaas

  Wifi tracking ben ik nu ook zeer benieuwd naar, zeker nu Amsterdam in het nieuws komt omdat ze niet aan haar eigen belofte dat de burger onbespied door Amsterdam kan lopen vast blijkt te houden.
  https://www.nu.nl/tech/6008069/waakhond-ondanks-belofte-loopt-burger-niet-onbespied-door-amsterdam.html

 3. Marko

  Ga toch weg met je bordjes. De hele stad hangt vol met borden. Soms staan er twee palen naast elkaar omdat alle bordjes niet op één passen.. vergelijk het straatbeeld eens met oude foto’s en zie hoe lelijk en rommelig het er tegenwoordig uit ziet.

 4. Trol

  Gewoon camera’s weghalen, voegt niets toe, behalve korrelige beelden bij opsporing verzocht.

 5. Lombokker

  D66 vind kennelijk dat de meeste mensen te dom zijn om zelf hun conclusies te trekken als ze een camera zien hangen.
  Ondertussen pleuren veel mensen wel hun hele hebben en houden op internet; met alle mogelijke consequenties voor hun privacy. Besteed dat geld maar aan bewustwording van privacymisbruik op internet. Dat lijkt me veel nuttiger.

 6. WMJ

  Wat een onzin!
  Geef ons belastinggeld svp aan belangrijkere en meer nodige dingen in de stad uit!

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).