Bijna alle oppositiepartijen hebben donderdag middels een motie van wantrouwen het vertrouwen opgezegd in wethouder Lot van Hooijdonk. De problemen met Eneco in Overvecht-Noord liggen hieraan ten grondslag. In totaal stemden veertien raadsleden voor de motie van wantrouwen en 28 ertegen.
De gemeenteraad debatteert al uren over de kwestie met Eneco in Overvecht-Noord. De energiemaatschappij trok begin deze maand de stekker uit de ontwikkeling van een warmtenet in deze buurt. Overvecht-Noord had in 2030 van het gas af moeten zijn, maar die deadline gaat nu niet meer gehaald worden.
Wethouder Lot van Hooijdonk is verantwoordelijk voor het project en het spoeddebat in de gemeenteraad had meer duidelijkheid moeten opleveren. De oppositie is echter niet tevreden met de antwoorden van Van Hooijdonk. UtrechtNu! diende een motie van wantrouwen in tegen Van Hooijdonk. De motie werd gesteund door VVD, CDA, Partij voor de Dieren, DENK, EenUtrecht en Utrecht Solidair. GroenLinks, D66, PvdA, BIJ1, Volt, ChristenUnie, Student & Starter en Horizon stemden tegen.
Raadsenquête
Verder ging het in het debat over een raadsenquête, die volgens een deel van de gemeenteraad gehouden zou moeten worden. Een raadsenquête is het belangrijkste instrument van de gemeenteraad, die er zo voor kan zorgen dat er uitgebreid onderzoek wordt gedaan en dat betrokkenen en deskundigen gehoord kunnen worden. In Utrecht werd het middel tot nu toe nog nooit ingezet.
Om daadwerkelijk een raadsenquête te kunnen organiseren moet er een meerderheid in de raad zijn, maar dat lukte donderdag niet. 24 van de 45 raadsleden stemden tegen. Wel komt er een Rekenkameronderzoek, werd donderdag duidelijk.
Gekoppelde berichten
Eneco trekt stekker uit warmtenet in Utrechtse buurt Overvecht-Noord; wethouder ‘onaangenaam verrast’
Energiemaatschappij Eneco trekt de stekker uit de ontwikkeling van een warmtenet in de Utrechtse buurt…
Roep om raadsenquête over gasvrij Overvecht; vier vragen over de problemen
Een deel van de gemeenteraad in Utrecht is voorstander van een raadsenquête over de problemen…
Gemeente Utrecht wil zelf warmtebedrijf oprichten na mislukken deal met Eneco
De gemeente Utrecht is van plan om een eigen warmtebedrijf op te richten. Begin deze…
35 Reacties
ReagerenDeze mevrouw heeft hetzelfde als Rutte, wat er ook gebeurd, wat er ook gezegd wordt. Ijskoud blijven zitten, erom geen praten en gewoon doorgaan.
Op zich ook een prestatie, maar op een gegeven moment is het echt over.
Is ze nou nóg niet weg? Een plaag voor mijn stad!
Het “Kartel” houdt voor de zoveelste keer Lotte van Hooydonck het hand boven het hoofd!
Laf Bestuur!
Op naar de volgende miljoenenblunder!
Teflon Lot
Teflot
Denk dat deze wethouder zonder enig probleem de Dom af kan laten breken. De ruggengraat loze meeloop partijen GroenLinks, D66, PvdA, BIJ1, Volt, ChristenUnie, Student & Starter en Horizon zullen haar steunen. Houd dit lijstje in gedachten bij de volgende gemeenteraad verkiezingen als u behoefte heeft aan een gemeenteraad die zijn werk doet.
Mooi, motie overleefd. Maar nu de eer aan jezelf houden (vind deze voormalige Van Hooijdonk fan).
Perfect. Dat is goed nieuws. Liever een GroenLinks bestuurder die helemaal niets voor elkaar krijgt en een hoop ambtelijke tijd verkloot dan een capabele GroenLinks bestuurder die daadwerkelijk GroenLinks beleid in de praktijk brengt.
Nog vele jaren, Lot!
hopelijk zijn er bij de komende gemeenteraadsverkiezingen minder mensen die deze pluceklevers hun stem geven
Dit moet zo langzamer hand een record zijn. Hoeveel moties van wantrouwen heeft ze overleeft en wat zegt dat over de gemeenteraad.
Onze Lot is onaantastbaar en wij burgers blijven mooi zitten met deze geld over de balk gooiende dame in een tijd waar Utrecht een groot geld te kort heeft.
GroenLinks, D66, PvdA, BIJ1, Volt, ChristenUnie, Student & Starter en Horizon stemden tegen. Ja gek he dat zijn haar vriendjes en die zitten er hoofdzakelijk voor Lot en zichzelf en niet voor de burger van Utrecht.
@eric: hahaha “kartel”!! Enorm om moeten lachen met het hele gezin! Wsl te vaak naar het FvD-journaal gekeken?
Overigens zie ik mevr v Hooijdonk ook liever gaan dan blijven hoor, maar dit is blijkbaar hoe democratie werkt. Niks kartel.
@S, dit is dus hoe democratie NIET werkt en hoe een groepje partijen, geef t een naampje, het vertrouwen van de burger in democratie ondermijnt.
Vooral blijven lachen!
@scherpachutter – ik vrees dat deze wethouder, helaas, heel véél voor elkaar krijgt. In het kader daarvan is ze een zeer professioneel politica. Met compleet verkeerde ideologiëen en doelstellingen weliswaar.
Wat dat betreft zijn kakkerlakker makkelijker weg te krijgen…
@S 16:05
Democratie…LOL.
Hoe kun je nu nog spreken van een democratie als meer dan 80% van je wetten van ongekozen ambtenaren in Brussel komen en je regering daar bovenop tot overmaat van ramp bindende contracten met supranationale organisaties als de V.N. en de WHO tekent waardoor het beleid voor de komende decennia eigenlijk al vast staat ongeacht de uitkomsten van verkiezingen?
Nederland is defacto en dejure al lang geen soevereine natiestaat meer. Laat staan een democratie.
Drie termijnen is gewoon te lang maar driemaal moties van wantrouwen helaas geen scheepsrecht.
Eigenlijk is Utrecht ‘gegijzeld’ door het GL-kliekje (GroenLinks, D66, PvdA,ChristenUnie) wat zich gemeenteraad noemt.
Gaat er in Den Haag niet eens een keer een belletje rinkelen?
@rob: doel je zoals dat groepje partijen bbb, vvd, nsc en pvv in de tweede kamer dat vertrouwen ondermijnt?! Of is dat dan weer anders?
Men mag er vanuit gaan dat bij nalatigheden, verkeerde beslissingen en een enorm financiële puinhoop achterlatend, men bij een “normaal” bedrijf, de deur zou zijn gewezen.
Reden genoeg om een dermate maatregel te nemen zou je zeggen.
In de Gemeente politiek blijkt dit anders. Met ongekende bezuinigingen in het vooruitschiet, tientallen miljoenen die verkeerd of tegen beter weten geïnvesteerd zijn in onhaalbare projecten, terwijl de verantwoordelijke willens en weten haar eigen doelstellingen wil halen.
Zelfs tegen adviezen in, zonder hier een sluitende of zelfs helemaal geen reactie op geeft.
Wat maakt het dan dat deze mevrouw “onschendbaar” is. Heerst er een angst cultuur?, zijn de plekken van onze gemeentefunctionarissen dermate bepaald, dat men liever zit waar het kan blijven zitten (Heilige huisjes)?, het is tenslotte ook zo dat meerdere partijen “andere” partijen deze mevrouw blijven steunen.
Een, voor het grote publiek, onbereikbare wethouder die ten faveure van zichzelf, tegen adviezen in, geld uitgeeft, zelfs heel veel geld uitgeeft terwijl deze al meerdere keren op de vingers getikt is.
En de aankomende 75 miljoen aan bezuinigingen die eraan komt, waarvan 40 miljoen die door verkeerde berekeningen naar boven zijn gekomen. Haal hier eens de miljoenen vanaf die door deze wethouder verkeerd of ongepast uitgegeven zijn..
En de Utrechter? Deze gaat absoluut de gevolgen voelen van de bezuinigingen, hoe ver deze ook van het bed af lijken te staan.
En de wethouder? Die draait zich nog eens om..
Da’s dan motie W nr 9 (NB!) in 10 jaar tijd die ze overleefd dankzij vriendjespolitiek in het baantjescarrousel.
@Scherpschutter
Sinds 1953 oid. Na 70 jaar propaganda “we come in peace (but rob you blind)” denken velen dat het zo hoort.
@Scherpschutter eens! Laten we eens op afstand genieten (ik ben hier ook ontsnapt) hoe deze bestuurster van Utrecht een totallitaire puur socialistische stadsstaat maakt, of een paradijs waar je als Partij al je dogmatische proefballonnetjes kan uittesten.
@S. Mevrouw van Hooijdonk voert gewoon uit, en erg goed, wat haar vanaf boven opgedragen wordt. Kijk eens naar Amsterdam, de policies zijn exact hetzelfde. Kleinere steden gaan ook absoluut proefdaaien met milieuzones en overal betaald parkeren.
Uit het boekje, dat moet ik haar echt nageven. Je krijgt waarvoor je stemt, mensen.
Zoals Jerry Goossen al schreef in een van zijn columns in het AD:
“Alles wat Lot van Hooijdonk aanraakt veranderd in stront”.
Dit is inmiddels de derde (of vierde?) motie van wantrouwen, maar iedere keer wordt haar door de coalitiepartijen de hand boven het hoofd gehouden. En dan zijn er nog mensen die het gek vinden dat het vertrouwen in de politiek steeds minder wordt, en van pure armoe maar op “extreem-rechtse” partijen gaan stemmen.
@ S
Je bent een beetje verdwaald hè. Gaat hier gaat hier over Utrecht, niet over de Tweede Kamer (met hoofdletters, joh).
@s: ja. Want dat is landelijk en dit is lokaal. En partijen die pogen een regering te formeren terwijl we nog steeds een demissionair vvd66 kabinet hebben is inderdaad ook heel iets anders. Knap van u hoor!
Schijnbaar snapt niemand nog steeds dat de burgers van Utrecht lot kiezen. Zij komt via een partij op een dik betaalde stoel zitten om uit te voeren wat de raad wil. Ga je vrijwillig opstappen met zo een baan? Wie denkt dat nu. Als je in de sprookjes van Grim gelooft? Hou toch op. Wij, utrechters kiezen lot. Snap dat nou is.
Een motie van wantrouwen over het functioneren van deze wethouder. De zoveelste.
Hier geen consequenties aan verbinden voor de eigen positie, vind ik zorgwekkend. Je kunt je als wethouder niet blijven afsluiten voor dit signaal van raadsleden. Het indienen van een dergelijke motie is geen lichtzinnig besluit; het heeft zwaarwegende redenen.
Van-het-gas-af is in onze provincie inmiddels achterhaald sinds vanochtend. Het moet veel geleidelijker in pas met uitbreiding van het elektriciteitsnet. Hier is al jaren geleden voor gewaarschuwd door de netbeheerders, maar men heeft niet geluisterd naar de experts. De realiteit haalt de wens nu alsnog in.
“Inwoners van de provincie Utrecht krijgen als eerste te maken met maatregelen die het elektriciteitsnet moeten ontlasten. Dat betekent dat de cv-ketel in bestaande huizen nog (deels) op gas moet blijven draaien en laadpalen voor stekkerauto’s op drukke momenten worden gepauzeerd. Dat maakte demissionair minister Rob Jetten donderdagochtend bekend.”
Bron: https://www.ad.nl/utrecht/cv-ketels-in-provincie-utrecht-blijven-voorlopig-deels-op-gas-lopen-door-maatregelen-voor-stroomnet~ac23b66e/?referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F
Mevrouw bedankt, maar graag tot hier.
ppff kom op zeg
ik denk dat we terugkijkend over een x aantal jaren blij mogen zijn met wat Lot voor elkaar krijgt hier.
Dat azijn gezeik de hele tijd.
veranderen is soms lastig en pijnlijk. Maar ook enorm nodig.
Hulde voor Lot!! (en degene die achter haar staan en het beleid mede ontwikkelen en uitvoeren)
Misschien als de oppositiepartijen maar gewoon door blijven gaan met het indienen van moties van wantrouwen, dat het dan wel een keer lukt om er een aan te nemen!
DUIC laat zich toch elke keer weer lenen als campagneblaadje voor de oppositie in dergelijke gevallen, dus je komt in ieder geval weer even in het nieuws met je actie.
Het lijkt of Groen Links de bui al ziet hangen en in een laatste stuip voor de verkiezingen nog gauw het een en ander erdoor duwt.
@ Nina en andere reaguurders (in hun dagelijkse brainwash en propagandastrijd voor radicaal rechts).
De meerderheid in de raad steunt Lot van Hooijdonk al jaren. Dat heet democratie. De oppositie is de minderheid. Ze kunnen moties indienen tot ze een ons wegen, maar veranderen doet het niets.
Misschien slaan die moties, behalve een aangeleerde haat tegen een politica, ook wel gewoon nergens op.
@marcel “Wij, utrechters kiezen lot. Snap dat nou is”. Probleem is dat een groot deel van de kiezers studentenmeisjes zijn die geen enkel benul hebben van werk/arbeid/netto/bruto
@Joes,
Dat heet de dictatuur van de democratie. Daar heeft de bedenker van de westerse democratie, Alexis de Tocqueville, al voor gewaarschuwd. In een echte democratie houdt de bestuurselite altijd rekening met minderheden.
Dat is waarom Geert Wilders het op eenzelfde manier gaat doen als hij aan de macht komt. Hij gaat hetzelfde doen als de linkse politici; hij aapt hen na.
Lot van Hooijdonk is geen democraat.
@Joes misschien is het mogen indienen van een motie juist democratie
@ Joes
Dat heet de dictatuur van de meerderheid. Een volwassen democratie respecteert ook de rechten van de minderheid.