Nationale primeur: Tesla levert mega-batterij aan Utrecht | De Utrechtse Internet Courant Nationale primeur: Tesla levert mega-batterij aan Utrecht | De Utrechtse Internet Courant

Nationale primeur: Tesla levert mega-batterij aan Utrecht

Nationale primeur: Tesla levert mega-batterij aan Utrecht
Hallencomplex Jaarbeurs
Er wordt vandaag een megabatterij geplaatst bij de Jaarbeurs Utrecht. De batterij gaat een rol spelen in de verduurzaming van de energievoorziening in het stationsgebied van Utrecht. Het is de eerste Powerpack die in Nederland geplaatst wordt door het consortium Smart Solar Charging. Tesla is de batterijleverancier voor dit project.

Er wordt vandaag een megabatterij geplaatst bij de Jaarbeurs Utrecht. De batterij gaat een rol spelen in de verduurzaming van de energievoorziening in het stationsgebied van Utrecht. Het is de eerste Powerpack die in Nederland geplaatst wordt door het consortium Smart Solar Charging. Tesla is de batterijleverancier voor dit project.

De batterij maakt het mogelijk om het elektriciteitsnet te balanceren door lokaal opgewekte energie op te slaan voor de momenten dat de stad het nodig heeft. De batterij is gekoppeld aan 200 zonnepanelen en 20 laadpunten voor elektrische auto’s en heeft een capaciteit van bijna 1 MWh. Hiermee kunnen vijftien huishoudens een hele week van energie worden voorzien.

Duurzame plannen
Utrecht wil voor 2030 alle woningen van het aardgas af hebben en alle auto’s uitstootvrij maken. Daarvoor is een nieuw energiesysteem nodig met zonne-energie, elektrische auto’s en batterijen voor lokale stroombuffering.

Naast de batterij gaat de Jaarbeurs de komende jaren duizenden zonnepanelen plaatsen op haar daken en honderden laadpunten op het parkeerterrein. In Kanaleneiland wordt dit najaar ook een batterij geïnstalleerd.

10 Reacties

Reageren
  1. Elon

    Toen ik laatst de prachtige nieuwe 3D Google Maps van Utrecht aan het bewonderen was, vroeg ik me al af waarom het enorme oppervlakte van de Jaarbeurs niet gebruikt wordt voor zonnepanelen. Ik zag er alleen wat op het Beatrixgebouw. Goed nieuws dit! Nu nog Kinepolis! Hoe die in deze tijd zijn weggekomen zonder groen of solar dak is me een raadsel.

  2. Scherpschutter

    Vijftien hele huishoudens een week lang stroom….Zie daar het het megaprobleem met schone energie in een notendop: er is nog geen technologie die voorziet in rendabele en vooral adequate opslag om genoeg buffer te hebben.

    Met de stand van wetenschap op het gebied van energieopslag is het werkelijk totaal krankzinnig om te denken dat het een realistische doelstelling is om in 2030 een stad met niet 15, maar 175.000 huishoudens economische rendabel te kunnen voorzien van een stroombuffer. Een enkele Tesla Powerwall (laat staan een Powerpack…) kost nu al 6500 euro, en kan een normaal huishouden net 24 uur in de lucht houden…Na 2000 laadcycli is het daarnaast al weer zo goed als klaar.

    Lithium (en zeker kobalt!) beginnen bovendien behoorlijk schaars te worden. Het is echt wachten op de komst van de all solid state accu (glas en natrium), waarmee 3x meer energieopslag met een accu van gelijke grote mogelijk zal worden, tegen veel lagere kosten. Maar ook deze technologie is nog lang niet zover. Gaat nog jaren en jaren duren totdat de technologie en productie zover zijn dat er grootschalig uitgerold kan worden.

    Tot die tijd zullen we (zeker in Utrecht) nog wel een paar keer moeten fronzen, zuchten, smalend lachen en schouderophalen over dit soort totaal zinloze projecten.

  3. Ridder Zwanselot

    @Schermridder: de vergelijking met huishoudens is niet omdat er 15 huishoudens gebruik van gaan maken gedurende een week. Dat staat er omdat 1 MWh de meeste mensen niks zegt.

    “Het is echt wachten op de komst …” Het is goed dat er ook mensen zijn die jouw afwachtende houding niet delen. Een batterij is niet de enige technologie die hier in de praktijk zal gaan werken, en de ervaringen met dit project, samen met de “all solid state accu” waar jij op zit te wachten, zullen ten minste wat toevoegen. In het kader van: niet klagen maar doen, snap je wel?

  4. Wolf

    Scherpschutter, waarom is het totaal zinloos? Ik deel je zorgen over de gebruikte technieken maar dat betekent niet dat we geen baat hebben bij het aanleggen van de juiste infrastructuur. Het is van latere zorg welke opslagtechniek de voorkeur geniet maar dan ligt de infrastructuur en mindset er al en hebben we een een mooie geleidelijke overgang. Ik zie geen reden waarom we deze ‘overbruggingsfase’ zouden moeten overslaan, helemaal omdat het vraagt om een mega investering vanuit de gehele samenleving die je naar mijn inziens beter kan spreiden over een langere periode.

  5. Mark

    Ik begin wel echt jeuk te krijgen van de dubbele moraal met dit soort initiatieven. We laten lekker moderne slaven lithium en kobalt uit een mijn peuteren en o wat zijn we dan goed bezig, omdat we hier een batterijtje en wat zonnecellen kunnen plaatsen. We moeten vol inzetten op betere initiatieven en niet met dit soort halfbakken zaken. Geldt uiteraard ook voor elektrische auto’s. Infrastructuur aanleggen is dan wel een goede zaak.

  6. Scherpschutter

    Ridder Zwanselot 14/3/2018 – 14:22

    Nee? Vertelt u eens. Wat voor een hoogwaardige technologische innovaties mogen we nog meer verwachten dan, in het aansluiten van deze niet volstaande batterij op het bestaande stroomnetwerk?

    Dit is allemaal in het kader: “doen, in plaats van denken”, want niemand die ze op een rijtje heeft gooit zonder enige zinvolle reden miljoenen in het water. Dit waar die miljoenen ook geïnvesteerd hadden kunnen worden (bijvoorbeeld in de vorm van belastingverlagingen voor accu-ontwikkelende producenten) in R & D.

    @Wolf 14/3/2018 – 21:38

    Welke infrastructuur bedoelt u? Er wordt een enorm inefficiënte batterij geïnstalleerd en die wordt aangesloten op het bestaande stroomnetwerk. Er verandert niets aan de infrastructuur.

  7. Gert-Jan Jansen

    Toen ik 8 jaar geleden een hybride warmtepomp in mijn huis liet installeren, lachte iedereen mij uit. Nu ruim 8 jaar later wil iedereen ineens aan de warmtepomp. Ik vind het een super initiatief en heel gaaf dat dit in Utrecht gebeurt! Een diepe buiging voor de initiatiefnemers die ondanks alle commentaar gewoon doorpakken!

  8. mark

    Die Mega batterij komt er niet voor 15 huishoudens, maar voor elektrische auto’s. Nou is de batterij vol. Hoeveel keer kan ik mijn auto vol laden? Als het twee weken winter en bewolkt is….

  9. stukje achtergrond

    mark: in de winter (op zonnige momenten) werken zonnepanelen het best. Warmte heeft een negatief effect op de opwek, dus het huidige weer (koud en zonnig) is perfect.

    En nee, de batterij komt er niet alleen voor elektrische auto’s, maar juist ook voor load balancing. Lees het artikel maar eens goed.

  10. Scherpschutter

    @mark 15/3/2018 – 12:17

    Wat al helemaal de totale belachelijkheid van dit project toont. In augustus van 2017 stonden er in heel Utrecht welgeteld 301(!) elektrische auto’s geregistreerd.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).