Nieuw beleid voor evenementen in Utrecht; vanaf 2027 geen winterfestivals meer in verschillende parken Nieuw beleid voor evenementen in Utrecht; vanaf 2027 geen winterfestivals meer in verschillende parken

Nieuw beleid voor evenementen in Utrecht; vanaf 2027 geen winterfestivals meer in verschillende parken

Nieuw beleid voor evenementen in Utrecht; vanaf 2027 geen winterfestivals meer in verschillende parken
Geen bruisend festivalterrein dit jaar; Park Transwijk ligt er verlaten bij. Foto's: Bas van Setten
Domplein, het Griftpark of park Transwijk. Dat zijn enkele locaties waarvoor nieuwe regels gaan gelden bij evenementen. De gemeenteraad heeft ingestemd met de zogenoemde locatieprofielen, waarmee er straks onder meer geen festivals in een deel van herfst, winter en lente mogen plaatsvinden in sommige parken.

Domplein, het Griftpark of park Transwijk. Dat zijn enkele locaties waarvoor nieuwe regels gaan gelden bij evenementen. De gemeenteraad heeft ingestemd met de zogenoemde locatieprofielen, waarmee er straks onder meer geen festivals in een deel van herfst, winter en lente mogen plaatsvinden in sommige parken.

Met een locatieprofiel weten organisaties welke locatie geschikt is voor welk evenement. Het aantal, omvang en duur van een evenement wordt daarom opgenomen in dit profiel. Ook wordt er gekeken naar muziekgeluid, ecologie, erfgoed en bereikbaarheid van een locatie.

Verder maakt een locatieprofiel voor omwonenden duidelijk wat de mogelijkheden zijn voor evenementen in hun omgeving en zijn de profielen een leidraad bij het verlenen van vergunningen door de gemeente.

Het is de bedoeling dat een locatieprofiel duidelijk geeft over wat wel en niet kan op het gebied van evenementen in Utrecht. Volgens de gemeente zijn evenementen nu niet goed verspreid, waardoor sommige plekken overbelast zijn terwijl er op andere plekken juist meer kansen zijn voor evenementen. De locatieprofielen moeten volgens de gemeente zorgen voor een betere balans tussen leefbaarheid en levendigheid in de stad.

De tien locaties waar de gemeente zogeheten ‘locatieprofielen’ voor heeft opgesteld zijn het Domplein, Lucasbolwerk, Stadhuisplein, park Lepelenburg, park Transwijk, het activiteitenveld van het Máximapark, het activiteitenveld van het Griftpark, Wilhelminapark, Julianapark en recreatieplas Strijkviertel.

Winterfestivals

Een van de discussiepunten in de gemeenteraad was de zogenoemde winterstop. In het plan stond dat er tussen 1 november en 31 maart geen grote evenementen meer gehouden mogen worden in een aantal bekende parken. Dit om het groen te behouden. Deze winterstop zou ingaan in 2025, maar daar werd via een amendement een stokje voor gestoken.

Door het amendement, dat een meerderheid (CDA, ChristenUnie, D66, GroenLinks, Horizon, PvdA, Stadsbelang Utrecht, Student en Starter en VVD) behaalde, wordt deze regel nu pas vanaf 2027 van kracht. Een compromis dus.

“Ontzettend zonde”, vindt de Utrechtse fractie van de VVD de winterstop. “Er worden vijf maanden uit een jaar geschrapt waarin veel gezelligheid had kunnen plaatsvinden. Concreet betekent dit dat festivals als Sneeuwbal niet kunnen doorgaan”, zegt raadslid Mariam Al-Saqaff.

Ook de Utrechtse fractie van D66 heeft moeite met de winterstop. “We begrijpen dat de parken en omwonenden beschermd moeten worden, maar om vijf maanden lang helemaal geen evenementen te organiseren, dat vinden wij heftig”, zegt D66-raadslid Dirk Jan Van Vliet. 

De winterstop is een van de nieuwe regels die geldt voor tien evenementenplekken in Utrecht waarop het beleid van toepassing is. 

Andere regels 

Verder gaat de gemeente werken met een reserveringskalender voor evenementen. Organisatoren kunnen dan een reservering maken voor een evenement, door het vooraf aan te melden via de reserveringskalender. Dat stelt de gemeente in staat om vroegtijdig te zien of, wanneer en waar er in het komende evenementenseizoen overbelasting optreedt zodat op tijd bijsturen mogelijk is.

Een aantal evenementen krijgen echter een structurele plek op de reserveringskalender en kunnen altijd doorgaan. Het gaat daarbij om Koningsnacht en -dag, Nationale Dodenherdenking, Bevrijdingsdag, Keti Koti-herdenking en -viering, Utrecht Canal Pride, viering van Sint Maarten en de intocht van Sinterklaas. Volgens de gemeente zijn deze evenementen ‘onlosmakelijk verbonden’ met de stad en inwoners. Een motie van DENK om ook de Ramadan en het Offerfeest in dit rijtje op te nemen behaalde geen meerderheid.

Er zijn daarnaast nieuwe criteria opgesteld indien er te veel aanmeldingen zijn van evenementen voor een specifieke plek. Om te bepalen wat voor evenementen voorrang krijgen hanteert de gemeente criteria als duurzaamheid, pluriformiteit, toegankelijkheid, inclusiviteit en de waarde voor de stad. 

Bovendien heeft de gemeenteraad ingestemd met een zogenoemd amendement om geen dieren in te zetten bij evenementen. Ook zijn er moties aangenomen om fiets- en wandelroutes vrij te houden tijdens evenementen en een onderzoek te starten om natuurschade na festivals te herstellen. Een voorstel om maximale geluidsniveaus terug te dringen is afgewezen. 

27 Reacties

Reageren
  1. Katja

    Graag ook doortrekken naar de zomer.

  2. Baliekluiver

    De festivalindustrie in zeer bedreven in het opzoeken van grenzen, om er vervolgens handig overheen te gaan. Kijk maar naar het gesjoemel met geluidsniveau’s. Ik vrees dat we in de praktijk dus een heleboel uitzonderingen, aanpassingen en gedoogde overtredingen gaan zien, want van het handhaven van regels komt doorgaans weinig terecht in Utrecht.
    Verder zou het goed zijn als een vergunning alleen kan worden verleend als er daarna nog voldoende tijd is voor een bezwaarprocedure. Nu worden die vergunningen vaak kort voor aanvang van het evenement gepubliceerd zodat bezwaar niet meer behandeld kan worden.

  3. Ihsan

    Het offerfeest is helemaal geen feest. Hoe kun je het massaal onverdoofd vermoorden van onschuldige wezens nu een ‘feest’ noemen. Gelukkig dat de raad zich niet heeft laten verleiden om zo’n barbaarse traditie in Utrecht te faciliteren.

  4. Utrechtvoorutrecht

    Naar dat VVD en D66 doen alsof er in de winterperiode helemaal geen evenementen georganiseerd mogen worden. Het gaat om 10 locaties. Sneu om altijd maar in problemen te denken.

  5. stefan

    Tja, het is een begin. Nu de rest van het jaar nog, en dan vooral die housefeesten vlakbij woonwijken waardoor je dagenlang in de extreme herrie zit. Dit weekend worden wij weer ons huis uitgejaagd…

  6. J

    Een voorstel om maximale geluidsniveaus terug te dringen is afgewezen… juist dat wat de meeste overlast veroorzaakt voor de Utrechters wordt door de Utrechtse politiek niet aangepakt.

  7. Leonie

    Voor Katja. Misschien moet je dan lekker buiten de stad gaan wonen? In een bunker ofzo?!

  8. Realist

    Wist niet dat Keti koti onlosmakelijk verbonden was met de stad..

  9. Pierre

    En nu gaat de gemeente (na een motie) onderzoeken hoe beschadigingen aan de natuur door evenementen kunnen worden “hersteld”? Ik dacht dat ons gemeentebestuur beschadigingen aan de natuur primair dient te voorkomen! Met Groen Links als coalitiepartij zou je een natuurvriendelijk beleid verwachten. Maar het belang van evenementen staat voorop.

  10. Omwonenden

    Participatie omwonenden 0.0000
    Handhaving utrecht 0.0000
    Results locatieprofielen 0.0000

  11. Aniwe

    Voor Leonie: kunnen we eens ophouden met dit soort kortzichtige opmerkingen? Het is zo makkelijk om de verantwoordelijkheid bij de ontvanger te leggen en niet bij de veroorzaker…..

  12. Pee

    Waarom altijd in parken?
    Ga lekker op een industrie terrein festivals houden.

  13. IIB

    Alles moet worden afgepakt, nog ff en er is niks meer voor de jongere generatie
    Ga er niet wonen als je er niet tegen kan(ik woon er vlak en op leeftijd)
    Die lopen te klagen zijn niks gewend… en de meeste zijn niet in de stad geboren (denk ik)

  14. LOESJE P.

    @Leonie; Festivals in bunkers misschien een idee? 😉

  15. Cico

    Wat een warrig artikel.

    “In het plan stond dat er tussen 1 november en 31 maart geen grote evenementen meer gehouden mogen worden in een aantal bekende parken. Dit om het groen te behouden. Deze winterstop zou ingaan in 2025, maar daar werd via een amendement een stokje voor gestoken.

    Door het amendement, dat een meerderheid (CDA, ChristenUnie, D66, GroenLinks, Horizon, PvdA, Stadsbelang Utrecht, Student en Starter en VVD) behaalde, wordt deze regel nu pas vanaf 2027 van kracht. Een compromis dus.”

    En vervolgens lees ik gejammer van diezelfde VVD en D66 over diezelfde winterstop, dat ze het zo heftig vinden dat er (tijdelijk) geen georganiseerde, hypercommerciele gezelligheid is. En DUIC schrijft dramatisch onder een foto van een grasveldje dat het park Transwijk he-le-maal verlaten is. Nu al, ook al is nog geen 2025, maar enfin… de toon is gezet. We zijn slachtoffer, alweer!!

  16. KeesJ

    Gemeente (en dan vooral de college-kliek) heeft met betrekking tot overlast veroorzakende horeca de mond vol over ‘agents of change’ als middel om de horeca meer ruimte te geven. Dit houdt in: was de horeca er eerder dan moeten daarna aangeschoven bewoners niet meer klagen en zich schikken in de situatie. “Zij hadden immers kunnen weten dat er horeca(overlast) in hun woonomgeving aanwezig is”. Welnu, laten we het eens omkeren: als de bewoners er eerder zijn, dan moeten overlast gevende evenementen inschikken en naar elders uitwijken. Lijkt logisch, behalve bij ons onvolprezen college/stadsbestuur.
    Grootste ‘slachtoffer’ van deze uitkomst is Park Transwijk, gemeentebestuur laat -zoals zo vaak- Kanaleneilend(ers) barsten. Voor alle juichdenkers -veelal woonachtig in wijken zónder evenementenoverlast- in termen van ‘graag een evenement méér, want dat doet alleen bij de buren zéér’ het volgende ter overweging: Transwijk is het enige park binnen de bebouwde kom dat (zeer) grote evenementen te verstouwen krijgt (tot 20.000 bezoekers) met de daartoe opgerekte geluidsnormen. Elk evenement is -door op- en afbouwwerk- goed voor 2-3 weken sluitingstijd van het héle park (en niet gedeeltelijk zoals bij de andere parken), dusss in de zomer veel meer gesloten dagen dan ‘open dagen’. En dat alles in de wetenschap dat de bewoners van de belendende seniorenwoningen en verpleeghuis al die tijd hun dagelijkse ‘uitje’ (vaak met begeleiders) moeten missen. Hun alternatieve wandelroute: de Beneluxlaan of Europalaan, goed voor het benzinesnuiven van deze toch al kwetsbare groep. Kanaleneiland is een hoogbouwwijk, weinig tuinen. Díe ‘tuinfunctie’ heeft het park voor hen, zo is dat ook in het bestemmingsplan vastgelegd. Dat wordt nu met een pennenstreek gereduceerd tot ‘bedrijventerrein voor de evenementenbranche’. En let wel: die evenementen mogen -afgezien van een luttel legesbedrag- GRATIS gebruik maken van de openbare ruimte. Lekker verdienmodel over de ruggen van (omwonende) Utrechters. Een uitbater van een terrasje in het centrum betaalt per m2 de hoofdPrijs, leg dat maar eens uit.
    Dan is het niet verwonderlijk dat ‘Sneeuwbal’ zich de blaren op de tong gelobbyd heeft om toch vooral nog wat euri binnen te harken in twee extra jaren. En de ondersteuners uit D66 en VVD die meegaan in die huilie huilie doen over ‘zoveel gemiste gezelligheid’ in de maanden november-maart zuo ik willen uitnodigen om met een evengoed luisterend oor wat “die gezelligheid” in de zomermaanden betekent voor omwonenden.
    Afdronk: dit gemeentebestuur wordt ‘uitgescholden’ voor links, maar veel asocialer kan het niet worden dunkt me (en met mij inmiddels velen).

  17. Moniek

    Houd toch eens op met van de stad een pretpark te maken. Beperk het aantal ‘evenementen’. Degenen die opmerken dat je er niet moet gaan wonen: wilt u de stad veranderen in een openluchtmuseum? Én: wie was er eerst, de bewoners of de ‘evenementen’? Houd toch ook een beetje rekening met bewoners. Helemaal en altijd stil hoeft echt niet maar nu loopt het de spuigaten uit. De VVD vindt het ‘ontzettend zonde’ maar dat vonden ze ook van 100 rijden. Voor wie die partij opkomt, blijft me een raadsel. Voor wat ze opkomen, is duidelijk: geld.

  18. Jack

    @ KeesJ

    Dank, uitstekende bijdrage. Legt de prioriteiten van dit quasi groene linkse bestuur mooi bloot.

  19. Omwonenden lepelenburg

    Was vanmiddag 8 juni in park lepelenburg
    Studenten feest of zoiets
    De versterkers op 100
    Oorverdovend gebonk
    Toen ik op het ledig erf liep, hoorde ik het nog
    Ik hoop dat de burgemeester thuis was
    Die woont in de buurt bij lepelenburg
    Dat de gemeente zoiets toestaat
    Binnenstad wethouder Eva oosters
    Kan ik maar met een woord benoemen
    Als wethouder binnenstad,, volledig ongeschikt

  20. Dovemansoren

    ‘Een voorstel om maximale geluidsniveaus terug te dringen is afgewezen’. We weten inmiddels al lang dat geluidsniveau’s omlaag moeten vanwege (gehoor)schadelijkheid. Maar het blijft praten tegen dovemansoren. Lekker hardleers!

  21. Krakend Gebit

    Er is reuring in de stad. Een stad die leeft!

  22. de Kreek

    Waar ik mij wel aan ergert is dat bij een evenement de parken maanden niet toegankelijk zijn voor het publiek.
    Maar wat ik niet snap is dat de linkse gemeente altijd zo met milieu en natuur bezig zijn en dat alles moet wijken voor de natuur en het liefst in wetten moet worden vastgenageld.
    Maar als er een evenement komt, dan heeft het park ineens geen last meer van de paars gestreepte regenwurm, vogels en alle overige dieren geen last van het zeer harde geluid en de mensen massa’s, wat met velen decibellen over de stad te horen is.
    Maar als er gebouwd moet worden, dan komen deze items wel te spraken en mag er niet gebouwd worden, maar er mogen nu wel snel windmolens in Rijnenburg gebouwd worden, nu de overheid de bouwlocaties gaat aanwijzen, wel erg hypocriet van de gemeen(te). (van die windmolens gaan de mensen nog erg veel overlast van krijgen, maar dat is ver van hun bed show, want zij hebben daar geen last van, hypocriet ten top.)

  23. martin D

    Ik vind inderdaad dat er ook genoeg festivals worden gegeven in de parken van Utrecht. Ik snap niet waarom ze dat mini stukje groen tussen Utrecht en de Bilt geen evenementen terrein maken dit is goed bereikbaar voor alle mensen met de fiets (in Utrecht en omgeving) en direct aan deze groenstrook wonen relatief weinig mensen.

  24. Uuu

    @ De kreek

    Stop eens met je gepolariseer. Je bent een beetje doelbewust aan het stoken. Geen fijne eigenschap.

  25. Basterreur

    Gisteren en vandaag, de GODGANSE dag die bassen over de stad. Ik woon aan de oostkant van de stad en lees dat het van het festival Verknipt uit Strijkviertel in De Meern komt. Hoe is het in hemelsnaam mogelijk dat we dit normaal zijn gaan vinden.

  26. Basterreur

    Oh ja, en volgende week Central Park in Transwijk lees ik. De volgende bak met bonkebonkebonkeherrie staat alweer gereed. Deze stad is langzamerhand volkomen van het padje.

  27. Bibijo

    Vind het echt schandalig dat de gemeente Utrecht de festivals in het park transwijk laat plaatsvinden. SCHANDALIG JA.
    Aan het park transwijk grenzen diverse ouderencentra, een van oorsprong bedoelde 55+flat en met deze bewoners wordt absoluut geen rekening gehouden.
    De wereld draait toch niet alleen om de generatie die van de festivals houden te plezieren?
    Een big band met muziek a la Glenn Miller of zoiets staat nooit op de lijst…..
    Volgens mij zijn er genoeg locaties waar niemand hinder heeft van overlast.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).