Nieuwe stap gezet voor Utrechts experiment met de bijstand | De Utrechtse Internet Courant Nieuwe stap gezet voor Utrechts experiment met de bijstand | De Utrechtse Internet Courant

Nieuwe stap gezet voor Utrechts experiment met de bijstand

Nieuwe stap gezet voor Utrechts experiment met de bijstand
De gemeente Utrecht is weer een stap verder met het experiment in de bijstand. Staatssecretaris Klijnsma (SZW) heeft in samenspraak met de gemeenten Utrecht, Groningen, Tilburg en Wageningen de laatste hand gelegd aan een wettelijk kader hiervoor.

De gemeente Utrecht is weer een stap verder met het experiment in de bijstand. Staatssecretaris Klijnsma (SZW) heeft in samenspraak met de gemeenten Utrecht, Groningen, Tilburg en Wageningen de laatste hand gelegd aan een wettelijk kader hiervoor.

Dit houdt in dat Utrecht nu in elk geval de kans krijgt weer een volgende stap te zetten ten aanzien van de wetenschappelijke haalbaarheid van het onderzoek. De gemeente wil met het experiment ‘Weten wat werkt’ kijken wat mensen in de bijstand beweegt, activeert en motiveert richting betaald werk.

De Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB) schrijft enkele zaken in meer detail voor. Dat maakt het onderzoek complexer dan strikt noodzakelijk. Hierdoor vallen ook de kosten hoger uit. Wethouder Victor Everhardt: “Het belangrijkste voor mij is dat onze oorspronkelijke opzet en doelstelling haalbaar blijven. We willen aantonen op welke wijze mensen weer gaan meedoen aan onze maatschappij, dat is ook het doel van de Participatiewet.”

Gekoppelde berichten

6 Reacties

Reageren
 1. Objectivist

  ” De gemeente wil met het experiment ‘Weten wat werkt’ kijken wat mensen in de bijstand beweegt, activeert en motiveert richting betaald werk.”

  Ik weet een betere oplossing. Dreigen subiet de uitkering in te trekken bij weigering onvoldoende activiteiten te ondernemen (van de taal leren tot solliciteren) om aan een betaalde baan te komen.

  Waar kan ik mijn factuur voor miljardenbesparende consultancywerkzaamheden a € 799.000,- (exclusief onkosten, BTW, prestatiebonus en reiskosten uiteraard) naar toe zenden?

 2. Rob H.

  @objectivist: er is geen werk voor iedereen, dus het intrekken van de uitkering is geen oplossing.

 3. Jansen

  @ Rob H.

  Objectivist is niet zo bekend met alle wetenschappelijke studies die idd aantonen dat er niet genoeg werk voor iedereen beschikbaar is en dat de zogenaamde fraudebestrijding het tigvoudige kost dan de daadwerkelijke fraude zelf. De meeste mensen willen namelijk werken en de groep die dit oprecht niet wil is zo klein dat extreem streng zijn behoorlijk zinloos is. Je treft er namelijk voor een groot deel de welwillenden mee die door alle controle en strengheid en het ontbreken van de menselijke maat compleet dichtslaan en stilvallen.

  Maar ja een objectivist en een schperschutter en ja, ook een Hanjse Oudwijk, hebben niet zo veel op met wetenschap, alleen HUN onderbuik doet ertoe. Ze zijn niet zo geïnteresseerd in waarheidsvinding.

  Grappig. Ze zijn alledrie hardstikke anti-links, maar dat wat ze voorstaan, functionele bouw, controle systemen en dwangmiddelen, doet verdacht veel denken aan communistische dictaturen.

 4. Geenstijl@Utrecht

  @Jansen 3/10/2016 – 12:16,

  Ik ben het helemaal met u eens, goede reactie trouwens, het is gewoon zo dat er niet genoeg werk meer is voor iedereen, dat uit zich nu al in de financiële sector door grootschalige ontslagen.

 5. Scherpschutter

  Jansen 3/10/2016 – 12:16

  Doet u mij maar eens links naar die (naar ik mag aannemen) uiteraard peer-reviewed studies. Ik ben wel eens benieuwd naar hoe het met die waarheidsbevinding zit eigenlijk. En toen was het stil…

  Overigens ben ik niet “anti-links”. Helemaal niet zelfs. Ik ben eigenlijk alleen maar pro dingen. Nooit anti. Ik vind het hooguit wel eens irritant dat ‘links’ zo ontzettend weinig inhoud heeft, dat ze continu noodzaak ziet om er allerlei randzaken aan de haren erbij te slepen om niet direct door het ijs te zakken. Daar vorm jij helaas geen uitzondering op.

 6. Jansen

  Zolang jij nog nooit met een onderbouwing en aangehaalde links naar onderzoeksstudies enige discussie hier hebt mogen verblijden, ben jij niet diegene die hier de lakens uitdeelt.

  Daarnaast kan ik net zo goed het tegenovergstelde beweren. Onderbouw jouw visie eens met onderzoeksstudies. Was het toen stil?

  Links en rechts denken framen heeft trouwens zijn beste tijd wel gehad. De meeste mensen denken niet alleen maar “links’ of “recht”, maar denken pragmatisch en zoeken naar oplossingen, ongeacht of deze traditioneel links of rechts zijn.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).