Nieuwkomersinterview: ‘Belang van Nederland is er voor de ondernemer’ Nieuwkomersinterview: ‘Belang van Nederland is er voor de ondernemer’

Nieuwkomersinterview: ‘Belang van Nederland is er voor de ondernemer’

Nieuwkomersinterview: ‘Belang van Nederland is er voor de ondernemer’
Ze is pas 24 jaar, maar heeft nu al grootse plannen voor de politiek. Sterre Noordhuis is lijsttrekker van Belang van Nederland in Utrecht en zet zich in voor ondernemers. De partij stelt zich voor het eerst verkiesbaar tijdens de Utrechtse gemeenteraadsverkiezingen en wil het rechtse geluid laten horen. Noordhuis vertelt DUIC waarom Belang van Nederland de Utrechtse politiek in gaat.

Ze is pas 24 jaar, maar heeft nu al grootse plannen voor de politiek. Sterre Noordhuis is lijsttrekker van Belang van Nederland in Utrecht en zet zich in voor ondernemers. De partij stelt zich voor het eerst verkiesbaar tijdens de Utrechtse gemeenteraadsverkiezingen en wil het rechtse geluid laten horen. Noordhuis vertelt DUIC waarom Belang van Nederland de Utrechtse politiek in gaat.

De landelijke partij bestaat nog geen jaar en is ontstaan nadat Wybren van Haga uit Forum voor Democratie stapte. Nu gaan jullie ook de lokale politiek in. Waarom?
“Alles begint op lokaal gebied. We willen niet alleen dingen vanuit de Tweede Kamer roepen, maar juist tussen de mensen staan en bij de basis beginnen. De landelijke partij is inderdaad nog geen jaar oud. Het heeft er voor gezorgd dat we alles heel snel rond moesten krijgen en dat was redelijk chaotisch. Zelf heb ik vier maanden op de landelijke fractie gewerkt waardoor ik dus van dichtbij heb meegemaakt wat daar allemaal bij komt kijken. Uiteindelijk hebben we het toch nog voor elkaar gekregen om in meer dan 25 gemeenten in Nederland mee te doen. Het voelt als een hele leuke groep waar ik veel vertrouwen in heb.”

Hoe ben je zelf in de politiek terecht gekomen?

“Ik ben altijd al politiek geïnteresseerd geweest. Ik was lid van Forum voor Democratie totdat Wybren van Haga aankondigde dat hij zijn eigen partij zou beginnen. Ik heb altijd grote bewondering voor hem gehad en was voornamelijk lid door hem. Toen hij bekendmaakte dat hij een ondernemerspartij met een rechts liberaal geluid aan het oprichten was, kon ik me direct in zijn standpunten vinden. Ik dacht: als dit echt zo goed aansluit bij wat ik vind, wil ik hier bij betrokken zijn. Toen heb ik hem gewoon een mail gestuurd waarna ik al heel snel reactie terug kreeg. Zodoende dat ik nu lijsttrekker ben bij de Utrechtse fractie.”

Waar staan jullie als partij voor?

“De partij staat voor ondernemers. We willen ze namelijk helpen waar dat kan en ze een warm hart toedragen. Hard werken moet beloond worden. Verder vinden we duurzaamheid belangrijk. Daarbij heb ik het niet over grote klimaatprojecten. Er hoeven niet overal windmolens geplaatst te worden, maar als er huizen worden gebouwd met zonnepanelen erop, zijn we daar zeker niet op tegen. Maar bovenal staan we voor vrijheid. Iedereen moet kunnen doen wat hij of zij wil en daar hoort de overheid zich zo min mogelijk mee te bemoeien.”

Wat wil je als eerste aanpakken binnen Utrecht?

“Ik hoor het veel mensen al zeggen en ik ben het daar mee eens: de burger moet meer aan het woord komen en de politiek moet daar naar luisteren. Sinds ik met mensen praat over dat ik meedoe aan de gemeenteraadsverkiezingen, merk ik dat iedereen wel een verhaal heeft over dat er niet naar ze geluisterd wordt. Ik weet dat er in Utrecht een aantal burgercollectieven zijn die plannen, oplossingen of alternatieven aandragen bij de politiek. Maar daar wordt soms niet naar geluisterd. Wij zijn voor een correctief referendum. Ik denk dat dit bij uitstek de beste oplossing is om burgers meer aan het woord te laten.”

Tot slot: hoeveel zetels hoop je te gaan behalen?

“Ik heb stiekem natuurlijk al even gekeken naar de peilingen en dat is niet zaligmakend. Het doel is om zeker in de raad te komen en ik ben er van overtuigd dat dit ook moet lukken. Ik kan nu heel hard van de daken schreeuwen dat we er met vijf zetels inkomen, maar we gaan kijken hoe het loopt. Ik hoop dat we minstens één zetel kunnen bemachtigen.”

Wil jij DUIC steunen en een prachtig boek met de beste fotografie en verhalen van Utrecht in 2021 ontvangen? Voor 24,95 euro is DUIC in 2021 te bestellen en daarmee steun je direct onze journalistieke werkzaamheden.

Gekoppelde berichten

21 Reacties

Reageren
 1. Wies

  Een partij zonder programma voor de gemeente Utrecht. Waar stem je dan eigenlijk op? Want dit interview is weinig helpend. ‘Voor ondernemers’. welke dan? Hoe dan? Niet voor werknemers? Wat is het standpunt t.a.v. andere gemeentelijke voorzieningen/onderwerpen?

 2. Bill

  “We vinden duurzaamheid zó belangrijk dat we er niet expliciet op tegen zijn als iemand zonnepanelen op z’n dak wil”. Fijn, hoor. Dát is het doorpakken dat we nodig hebben om de klimaatverandering tegen te gaan.

 3. Realist

  Mooi dat een jonge vrouw dit avontuur aangaat en tegen de softlinkse stroom in roeit. Elk rechts tegengeluid in deze kneiter linkse raad overigens van harte welkom.

 4. Utrechtvoorutrecht

  “Iedereen moet kunnen doen wat hij of zij wil”. Van haar werkgever: “Als assistent-fiscalist schrijft Sterre adviesrapporten die geld opleveren voor onze klanten. Zodra de zon schijnt is ze op een terrasje te vinden.” Prima dat je iets leuks wilt doen, dan stem ik wel voor iemand die wél aan lastige dossiers wil werken waarbij belangen botsen. Prettig om dan te weten dat de terrassen toch bezet blijven.

 5. Scherpschutter

  @Wies 09:57

  “Iedereen moet kunnen doen wat hij of zij wil en daar hoort de overheid zich zo min mogelijk mee te bemoeien.”

  Alstublieft. Het programma.

 6. Wies

  @Scherpschutter:
  Dat mag een partij vinden, maar dan lees ik graag wel hoe een partij gezondheidszorg, onderwijs, wegenbouw, etc. voor zich ziet. Ook ben ik benieuwd wat ‘zo min mogelijk’ dan betekent in de door u geciteerde zinsnede. Kennelijk zijn er dus wel gevallen waarin een overheid in mag grijpen van Sterre. Welke gevallen zijn dat dan? Met andere woorden: een programma zou zeker nuttig zijn. Of zegt Sterre als Putin binnenvalt: ‘prima jongen, jij mag doen wat je wil!’.

 7. Bill

  En met “iedereen” bedoelt Sterre dan “het bedrijfsleven” en vermoedelijk “mensen met geld”. Want als je behoort tot de minima mag je ook wel lekker dingen willen, maar die kun je dan niet betalen.

  Heeft historisch gezien ook altijd goed gewerkt, om het bedrijfsleven zoveel mogelijk vrij te laten. Ik zal mijn kinderen alvast gaan uitleggen dat ze binnenkort niet meer naar school hoeven maar achter het weefgetouw mogen gaan staan.

 8. Willem

  Beetje raar dat je als partij slechts de belangen van 1 doelgroep in het oog hebt. Hoe ver denk je dan dat je komt bij deze verkiezingen.

 9. Liza

  @ Realist

  Die “kneiterlinkse” raad van de stad Utrecht, waar de behoorlijk rechts conservatieve VVD in zowel 2009 als in 2014 nog gewoon in het COLLEGE zat en wethouders leverde. Jajajajajajajajaja.

 10. Wijsneus

  Iedereen moet kunnen doen wat hij wil, zonder er een ander mee lastig te vallen. Dat kunnen mensen niet zo goed onderling regelen. Komt meestal ruzie, gedonder, ellende en soms zelfs oorlog van. Vandaar instituties, die we wel goed in de gaten moeten houden.

 11. Binnenstadbewoner

  Mooi initiatief. De andere politieke partijen hebben totaal geen affiniteit met hardwerkende ondernemers. Vandaar dat hier veel te weinig aandacht voor is.

  Toch zie ik liever een ervaren ondernemer als lijsttrekker van deze partij. Iemand die zelf in de modder heeft gestaan en weet wat het is om je voor je eigen inkomen en financiële zekerheden te moeten zorgen.

 12. Realist

  @Liza. Ten eerste heb je de feiten niet helemaal helder, waarschijnlijk te lang geleden. Ik zal je even helpen. In 2006 5 zetels, in 2010 7 zetels en in 2014 5 louzy zeteltjes van de in totaal 45 zetels in de toen al kneiterlinkse raad. In 2010 was er geen VVD wethouder en in 2014 1 (één) van de in totaal 6 wethouders. De overige wethouders in die jaren? Juist ja, kneiterlinks. Ten tweede, de VVD heeft wellicht een rechts conservatief partijprogramma en acteren daarop in verkiezingstijd, in de uitvoering gedragen ze zich als een softlinkse partij en laten ze de oren hangen naar D66 of GroenLinks.

 13. Wies

  @Scherpschutter. Dat mag zo zijn, maar wat is dan ‘zo min mogelijk’ in de door u aangehaalde zinsnede? Kennelijk is er een minimale ruimte voor overheidsingrijpen, maar wanneer wel/niet? Een verkiezingsprogramma biedt inzicht daarin. Een paar voorbeelden: schaft men jeugdzorg af? Wordt het bestaan van bestemmingsplannen afgeschaft?

 14. Utrechtvoorutrecht

  Ik vind het wel tekenend dat 4 maanden “meedraaien” (naast een baan) tegenwoordig al voldoende is om lijsttrekker te worden. De gemiddelde Nederlander heeft meer tijd bij de benzinepomp of kapper doorgebracht. Allemaal directeur van Shell of stylingprogramma op RTL4?

 15. Scherpschutter

  @Wies 10/3/2022 – 14:19

  Ik begrijp uw vragen niet….Het is in morele en praktische zin toch volstrekt duidelijk? Deze partij stemt TEGEN iedere overheidsbemoeienis en VOOR ieder voorstel dat de overheid kleiner maakt en de macht van het individu dus groter maakt. Zelf zal ze alleen voorstellen indienen die de macht en omvang van de overheid een kopje kleiner maakt.

  Het is het duidelijkste verkiezingsprogramma aller tijden;

  “De overheid behoort zich er zo min mogelijk mee te bemoeien.”

 16. Liza

  @Onrealist

  Misschien eens investeren in een cursus begrijpend lezen.

  Utrecht is niet kneiterlinks.

  Ook al noemde d’66 zich sociaal liberaal (doen ze niet meer), ze zijn niet links. Christen Unie is dit ook niet. 2 vd 3 partijen in het college zijn al niet links.

  De VVD is de 3e partij in de stad. In Leidsche Rijn erg groot bijvoorbeeld.

  Groen Links krijgt inmiddels in Utrecht niet meer de meeste steun.

  Je gezever over softlinks is trollengebrabbel.

  Ik had het niet over 2010, maar over 2009.

 17. Yoshua

  Gemiste kans voor Sterre, een rechts geluid laten horen als ondernemerspartij.
  Ondernemers zijn neutraal met het uiten van politieke voorkeur.
  Klanten zijn niet uitsluitend links, midden of rechts, je wil iedereen als klant.
  Waarom wil je niet een partij zijn voor alle ondernemers om die te verbinden met elkaar en met de gemeente.
  Zal me benieuwen welke rechtse ondernemers Sterre aan een zetel denken te helpen.

  Sterre kan met een beetje geluk zwevende Volt stemmers aantrekken, niemand kiest voor een partij die het tegenovergestelde doet dan waar ze als partij voor willen staan.
  Mensen met een temperamentvol karakter op een amateuristische manier cancelen, onwettig handelen, geloven dat je er mee weg kunt komen.
  Volt een Europese partij wil samenwerken met temperamentvolle oost en Zuid-Europeanen.
  Dit zeggen ze, maar in de praktijk blijkt het tegenovergestelde.

 18. Koel Hoofd

  Moedig meisje.
  Maar volkomen kansloze actie.

  @Wies
  Laat die dictator Putin hier even buiten.
  Jij haalt die alleen maar aan omdat deze BV partij rechts is, dit kind ooit lid was van die onsmakelijke FvD, en SS systematisch wordt weggezet als rechtse trol door linkse populisten. Lekker goedkoop.

 19. Bromsnor

  Bromsnor denkt dat het iedereen vrij staat zich in te schrijven voor de verkiezingen, prima, het staat ook iedereen vrij om wel/niet op een partij te stemmen. Good luck Sterre, moedige actie.

 20. Wies

  @Koel Hoofd ben niet per se links hoor. Meer in het midden. Heb ik heb er wel bezwaar tegen dat allerlei linkse én rechtse mensen over allerlei zaken iets roepen, maar dat niet concretiseren. Ook heb ik er iets op tegen dat je je verkiesbaar stelt zonder programma. Aan de hand van het flauwe voorbeeld probeerde ik dat duidelijk te maken. Het is de oppervlakkigheid van vele politici, waaronder deze politica, waarover ik mij ernstig zorgen maak. Dat mag ik toch gewoon benoemen? Tot nu toe hoor ik weinig concreets, dus ik weet voldoende: deze partij heeft geen vooraf bepaald plan. Leuk voor diegenen die ‘zo min mogelijk overheid’ voldoende vinden, ook dat mag. Vrij land.

 21. Koel Hoofd

  @Wies
  Dan hebben we iets gemeen, de zorgen omtrent oppervlakkige politici waar er steeds meer van komen.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).