Nieuwkomersinterview Utrecht: Volt, de partij die met ‘Europese steden samenwerkt en ideeën uitwisselt’ Nieuwkomersinterview Utrecht: Volt, de partij die met ‘Europese steden samenwerkt en ideeën uitwisselt’

Nieuwkomersinterview Utrecht: Volt, de partij die met ‘Europese steden samenwerkt en ideeën uitwisselt’

Nieuwkomersinterview Utrecht: Volt, de partij die met ‘Europese steden samenwerkt en ideeën uitwisselt’
Foto: Owen O’Brien
Bouwen in polder Rijnenburg, goede ov-verbinding van en naar Rijnenburg als er eenmaal huizen zijn gebouwd en meer lokale democratie: dit zijn een aantal punten uit het verkiezingsprogramma van Volt in Utrecht. De partij stelt zich voor het eerst verkiesbaar tijdens de Utrechtse gemeenteraadsverkiezingen. Lijsttrekker Ruud Maas (62) vertelt DUIC over de ambitie van Volt in de Utrechtse politiek.

Bouwen in polder Rijnenburg, goede ov-verbinding van en naar Rijnenburg als er eenmaal huizen zijn gebouwd en meer lokale democratie: dit zijn een aantal punten uit het verkiezingsprogramma van Volt in Utrecht. De partij stelt zich voor het eerst verkiesbaar tijdens de Utrechtse gemeenteraadsverkiezingen. Lijsttrekker Ruud Maas (62) vertelt DUIC over de ambitie van Volt in de Utrechtse politiek.

Waarom gaat Volt de Utrechtse politiek in?

“We willen de gemeenteraad in Utrecht in omdat Europese politiek over grote thema’s gaat, die grote thema’s komen uiteindelijk ook bij de burger in Utrecht terecht. Als Frans Timmermans het over de Green Deal heeft, heeft dat als gevolg dat we hier in Utrecht van het gas af moeten. Als Volt zijn we al in Europa en in Nederland, en nu ook in de stad. We willen op die verschillende politieke niveaus aanwezig zijn om te laten zien wat wij belangrijk vinden.”

Op welke punten verschillen jullie van de andere partijen in Utrecht?

“Wij onderscheiden ons vooral van andere partijen doordat we een Europese partij zijn. We werken samen met andere Volt afdelingen in heel Europa. Eén keer in de zoveel tijd hebben we bijvoorbeeld als lokale Volt afdeling een blinddate met een andere Volt afdeling. Een tijdje terug hadden we een blinddate met Volt in Frankfurt. Daar spraken we toen met de lijsttrekker van Frankfurt die inmiddels wethouder van digitale zaken in het college is. Je kunt je voorstellen dat we dan erg benieuwd zijn hoe ze dat voor elkaar hebben gekregen en hoe dat in de praktijk uitpakt. Of bijvoorbeeld rondom het aanpakken van de woningnood is het in Wenen zo dat de gemeente zelf de sociale huurwoningen beheert. Het zou goed zijn om daar eens naar kijken hoe zij dat aanpakken en of wij daar ook iets mee kunnen.”

“Doordat we in verschillende Europese landen actief zijn, kunnen we veel van elkaar leren. Nog een voorbeeld: Utrecht hebben we het plan ‘Eurotrains’ bedacht. Wij willen daarmee dat het treinverkeer in Europa veel beter gaat worden waardoor vliegen tussen hoofdsteden in Europa veel minder nodig wordt en het treinverkeer makkelijker gemaakt wordt. In Utrecht zijn we de trein hub van Nederland. Daarom kwam dat voorstel dan ook uit Volt Utrecht en is zo via Volt Europa over Europa verspreid. Nu zijn we bezig met het verzamelen van voldoende handtekeningen om het op de agenda van het Europees Parlement te krijgen.”

Hoeveel zetels hopen jullie te behalen?

“Dat weten we natuurlijk niet precies en we hebben nu landelijk wat onrust in de partij. Dat zal ook een rol kunnen gaan spelen in de stemkeuze van de mensen in maart. Ik vind dat natuurlijk heel vervelend, maar het is niet anders. Op basis van de Utrechters die vorig jaar hebben gestemd voor de Tweede Kamerverkiezingen zouden we op twee of drie zetels uitkomen. Als we wat halen ben ik heel tevreden, dat lijkt me een mooi begin voor Volt in Utrecht.”

Wat zijn je verwachtingen van het meedraaien in de gemeenteraad?

In Utrecht is er voor de nieuwe gemeenteraadsleden een inwerkprogramma geregeld na de verkiezingen. Ook zijn er voor ons zogeheten zachte landingsbijeenkomsten georganiseerd door de griffie, die ondersteunt de gemeenteraad. Verder spreken we natuurlijk al veel met andere politieke partijen en komen elkaar tegen bij debatten en andere politieke momenten. Dat geeft wat mij betreft al een goede voorbereiding voor het raadslid zijn. Natuurlijk denk ik dat het nog wel even wennen is als je verkozen bent tot raadslid, maar het lijkt me hartstikke leuk werk om te doen. Mijn eerste indruk is in elk geval heel erg goed.”

Wat gaan jullie als eerste aanpakken binnen Utrecht en waarom? 

“Volt zou heel erg tevreden zijn als we over vier jaar samen met andere partijen het voor elkaar hebben gekregen dat er wordt gebouwd in polder Rijnenburg en dat we structureel iets aan de woningnood in Utrecht doen. Die woningcrisis is wat ons betreft nummer één in Utrecht waar het over gaat bij deze gemeenteraadsverkiezingen. Wij zijn daarom vóór het bouwen van huizen in polder Rijnenburg.”

En hoe wordt Rijnenburg goed bereikbaar met het openbaar vervoer als er eenmaal huizen zijn gebouwd?

“Het is de bedoeling dat Utrecht in 2040 een tien-minuten stad is. Als er in Rijnenburg huizen staan, zouden we een tramlijn van Papendorp naar Rijnenburg willen aanleggen voor een goede ov-verbinding. Dan hoeven er geen miljarden euro’s uit te geven te worden aan een metrolijn door Utrecht en kun je ervoor zorgen dat er geld is om goed te bouwen in Utrecht.”

Is er nog een ander belangrijk punt van Volt voor Utrecht om mee aan de slag te gaan?

“Ook willen we de lokale democratie versterken. We willen dat Utrechters meer zeggenschap in hun eigen stad krijgen. Nu is het zo dat wanneer de gemeente plannen heeft, er meestal inspraakrondes zijn waarbij Utrechters kunnen meepraten over wat zij van het plan vinden. Alleen wordt daar niet altijd naar geluisterd, zoals bij het plan over de Maliebaan. Wij vinden daarom dat het omgedraaid zou moeten worden. Wanneer er een project start moet de gemeenteraad de kaders neerzetten, dus waar het plan precies aan moet voldoen. Daarna zouden er burgers geworven moeten worden om te vragen wat hun idee hierover is. Bij voorkeur via een loting zodat niet die degenen die het hardst roepen altijd aan het woord zijn. Daardoor kunnen Utrechters vanaf de start van het project meedenken en meebeslissen. Wel vinden we dat de gemeenteraad degene is die bepaalt wat het speelveld is. Dus het mag niet zo zijn dat wanneer Utrecht met een project van het gas af zou gaan, de mensen zeggen dat ze niet van het gas af willen. Dan moet de gemeenteraad wel de taak hebben om de eindbeslissing te nemen.”

Wil jij DUIC steunen en een prachtig boek met de beste fotografie en verhalen van Utrecht in 2021 ontvangen? Voor 24,95 euro is DUIC in 2021 te bestellen en daarmee steun je direct onze journalistieke werkzaamheden.

Gekoppelde berichten

26 Reacties

Reageren
 1. Rutger

  Frankfurt heeft al sinds 1968 een metro….

 2. JdV

  DE EU. Faalt volkomen in het licht van de crisis in de Oekraine. Wat wil VOLT?
  Meer EU. Slecht plan. Nexit graag. En NL voor de komende 25 jaar zelfvoorzienend vanuit de Groningse gasvoorraad. In die 25 jaar 5 kerncentrales bouwen.

 3. Jappie

  Utrecht hebben we het plan ‘Eurotrains’ bedacht. Echt? De ICE en Thalys rijden al jaren, het kan beter, maar dit heeft Volt niet bedacht.

 4. Fred

  De eu faalt volledig @jdv? Misschien eens andere nieuwsbronnen raadplegen dan het fvd-journaal.

 5. Hoera

  @JDV, ik weet niet waar je deze nonsens vandaan haalt maar gezien al je andere reacties heb je een hele beperkte en vrij bekrompen beeld op de wereld. Lees eens wat anders dan wat Bidet rondstrooit.

 6. Scherpschutter

  @JdV

  “In die 25 jaar 5 kerncentrales bouwen.”

  En met welke uranium zou u deze kerncentrales willen gaan voeden? Dit omdat 60% van de wereldproductie uit Rusland komt (wel, Kazakstan om precies te zijn). Als de E.U. zich op deze wijze blijft bemoeien met conflicten waar ze niets mee van doen heeft, dan kunt u er vrij zeker van zijn dat die uranium vrij snel niet meer deze kant op zal komen…

 7. JdV

  @Fred: De EU faalt niet? Wellicht een andere nieuwsbronnen raadplegen dan de afdeling communicatie uit Brussel/Straasburg.

 8. herman

  @Fred, de EU faalt niet als het op economie aangaat.
  Op politiek gebied is de EU een 25-koppig monster met louter hopeloze standpunten waarin iedereen zijn gelijk moet vinden.

 9. Speak Up

  De EU heeft zich zelden meer als eenheid laten zien dan nu.

  Het is de gebruikelijke (forum-) trollentactiek van JdV’tje . En we weten waar trollen op uit zijn.

 10. Scherpschutter

  @herman

  Hoe bedoelt u dat precies? De Eurzone is een rokende economische puinhoop met een totaal ontspoorde fiat valuta en totaal failliete overheden en banken..Niemand koopt nog bonds van alle individuele failled states. Alleen de ECB.

  Als er 1 gebied is waar de E.U. hopeloos faalt dan is het wel economisch. Precies waar ingelezenen al 20 jaar voor gewaarschuwd hebben…

 11. Cas

  Volt, de eurofiele tak van D66

 12. Realist

  Het is belangrijk om niet te buigen en te knippen voor Brussel, op lokaal niveau kan juist het verschil gemaakt worden. De EU is geen eenheid en Timmermans’ activistische geleuter kost alleen maar geld. De euro is uitermate zwak en dankzij Brussel is een tekort aan huisvesting ontstaan. Dankzij politici die alleen maar doen wat Brussel zegt zitten we nu met vele (kostbare) problemen. Nee, Volt hebben we zeer zeker niet nodig.

 13. Bijnabinnenstadbewoner

  Wat zou het leven makkelijk zijn als alles zwart of wit zou zijn.

 14. Speak Up

  @ niet zo realistisch

  Dat jij iets “geleuter” vindt (niet zo’n heel sterk argument), maakt het nog niet waar. Zeker niet tot iets dat waar is voor iedereen of zelfs maar voor een grote groep mensen. Je staat in je opvattingen vrij alleen. Alleen online kan je op wat medestand voor deze compleet bezopen standpunten vinden.

  En dingen in het leven kosten geld, veel geld soms, zeker als ze in het belang van mensen dienen. Geld is niet het allerbelangrijkste in het leven. Ja, als je bij de 1-10% hoort die zichzelf verrijkt ten koste van alles, voor die groep is geld het allerbelangrijkste. Triest maar waar.

  Timmermans was de grote winnaar bij de Europese verkiezingen in Nederland. Hij doet daarnaast nu wat hij beloofd heeft in de campagne. Hij is zelfs om die reden als grote winnaar uit de bus gekomen.

  Het IPCC waarschuwt niet voor niets nog harder dat de te snelle klimaatverandering die we nu meemaken de grootste bedreiging voor de diersoort mens is (en alle andere diersoorten). Dat doet ze (en haar voorgangers) overigens al/ pas van 1967 ongeveer. Al een flinke tijd dus. De mens is precies het tegenovergestelde gaan doen de afgelopen 50 jaar dan het de adviezen luiden. Dat is dus geen geleuter en geen onzin. Dat wordt het ook niet ongeacht met welke desinformatie je ook aan komt kakken om verwarring te zaaien hierover.

  We weten inmiddels dat ook over dit onderwerp massaal desinformatie verspreid wordt, met als enig doel om niet in te grijpen en te handelen, zodat de rijken zichzelf kunnen blijven verrijken. Die status quo steun je dus juist. Je steunt juist de elite waar je zo tegen bent, want juist van hen mag het allemaal niets kosten. Het kost hen te veel namelijk. Wat het ons als mens kost….tja…..

 15. Yoshua

  VOLT is op papier best een leuke club, ze zouden best kans maken om groot te worden.
  Nu blijkt het een zeer gesloten club te zijn met veel achterkamertjes.
  Over een Kamerlid komen 13 klachten binnen met betrekking tot (seksuele) intimidatie.
  VOLT doet het met een extern onderzoeksbureau, vervolgens veroordeeld VOLT het Kamerlid.
  Weigert iedere vorm van communicatie met de media.
  Wanneer je zoveel klachten binnen krijgt, dan is het een zaak voor het OM die een onderzoek uitvoert.
  Misschien zal blijken dat het externe onderzoeksbureau achteraf helemaal niet zo extern is dan VOLT wil doen geloven.
  Enge beweging, enge mensen en vooral niet een partij die je in Europa wil zien.
  VOLT is een typische beweging die voornamelijk in Midden-Amerikaanse landen het een tijdje goed doen, tot dat de kiezer erachter komt wie en wat ze zijn.

 16. Confusius

  @ Yoshua

  Wat een onzin.

  Volt krijgt meldingen. Volt gooit dit meteen in de openbaarheid (geen achterkamer). Volt schorst kamerlid (logisch> geen veroordeling). Volt vraagt medewerking fractielid en wil haar kant van het verhaal horen en schakelt onderzoeksbureau in (extern, zo hoort het) om beide zijden van het verhaal naast elkaar te leggen. Fractielid weigert medewerking. Een indirecte schuldbekentenis. Onderzoeksbureau komt de conclusie dat klachten gegrond zijn. Volt ontslaat medewerker,

  Dit is precies hoe het hoort te gaan.

 17. Liza

  @ yoshua

  Het gaat hier om de lokale VOLT, niet de landelijke. Een landelijk fractielid die in een zaak betrokken is, heeft niets met de lokale afdeling te maken. Het handelt zich hier om gemeenteraadsverkiezingen.

 18. Wies

  Blijft wel een interessante partij met interessante standpunten. Ook vind ik hun visie op hoe Europa bestuurt moet worden prima. Vind het alleen zelf lastig om hun Europastandpunt precies te duiden als het gaat om de financiële consequenties. De kernpunten op de website van Volt t.a.v. Europa zijn nogal populistisch, als je vervolgens het partijprogramma erbij pakt zie je veel fundamenteler standpunten weergegeven staan. Ik sluit niet uit dat Volt deze niet al te veel uitvergroot, want die zijn voor Nederland financieel minder gunstig. 😉

 19. Otto Nelemans

  Ik lees dat de EU faalt op en toon die suggereert dat de EU maar beter opgeheven kan worden. Het idee van een gezamenlijk Europa is al heel oud en is door grote geesten als Erasmus en Stafan Zweig, om er maar een paar te noemen stevig omarmd. Als de EU faalt, dan is het zeker geen aanbeveling om er dan mar mee te stoppen. Je zou ook kunnen zeggen: “Laten we de Europese gedachte beter maken”. Maar nee hoor de grote denker en ziener JdV denkt daar anders over.

 20. Yoshua

  @Confusius,
  Je benoemt zelf wat er fout is aan VOLT en haar zeer gesloten communicatie.
  “Een indirecte schuldbekentenis”.
  We leven in een rechtsstaat, beetje vreemde gang van zaken dat een onderzoeksbureau bepaald wanneer men schuld heeft.
  (seksuele) intimidatie is een zaak voor het OM.
  De rechter bepaald wie of wat ergens schuldig of onschuldig is, er is geen sprake van een schuldbekentenis, VOLT manipuleert de boel, dat is zorgelijk voor de democratie.
  @Liza,
  VOLT is geen lokale partij, maar een (landelijke) Europese partij.
  De lokale afdeling is geen stadspartij.
  Lees het interview, samenwerken met Frankfurt, Milaan, etc., etc.

 21. Toine Goossens

  Tot nu toe is de EU hoofdzakelijk een economische en geen politieke unie. Terecht is Volt van mening dat het heel hard nodig is om ook een politieke unie te worden. Europa kan geen vuist maken tegen Rusland, kan geen vuist maken tegen Belarus, kan geen vuist maken tegen China, kan geen vuist maken tegen de onderdrukking van de Palestijnen.
  Én kan geen vuist maken tegen de bedreigingen die de liberale democratie wereldwijd ondervindt. Dictaturen en dictators zijn in opkomst. Via manipulatie tasten zij de vrijheid in democratische landen aan. Zie hierna over China.

  Het is hoog tijd dat er een andere wind in Europa gaat waaien. Dankzij de aanval van Jozef Putler op Oekraïne zien we nu niet eerder vertoonde eensgezindheid in Europa ontstaan. Goddank, het werd tijd.
  Dat er nog enkele bejaarde reclamanten zijn, is niet erg. Zij sterven uit.

  China
  Alle westerse ondernemingen die een contract met een Chinees bedrijf sluiten, zien tot hun verbijstering dat er een bepaling in het contract staat dat het alle medewerkers en aanhorige partijen van ons westers bedrijf verboden is om kritiek op China uit te oefenen. China tast actief de vrijheid van meningsuiting in het westen aan. Het gebruikt daar haar economische macht voor. Net als Jozef Putler dat doet.

  Dat dient te stoppen. Op naar een sterk en verbonden Europa. Het is de hoogste tijd.

 22. Toine Goossens

  Volt is de eerste echt inclusieve Europese partij. Inclusief Denken, rekening met elkaar houden, trots op elkaar zijn daar is heel veel inzet voor nodig.

  Het Kennisplatform Inclusief Samenleven heeft een tijdschrift gelanceerd. GEZIEN! Met inspirerende verhalen over verbinding met nieuwe Nederlanders. Het is hier te downloaden:

  https://www.kis.nl/artikel/magazine-gezien-samenwerken-aan-succesvolle-integratie?utm_medium=email

  PS. Negeer die andere bejaarden, zij zijn slechts het paard achter de wagen. Reageer niet meer op hen, zij houden ons op.

 23. Confusius

  @ yoshua

  Onjuist. De werkgever bepaalt in de eerste plaats wat zij onwenselijk gedrag vindt en bepaald ook of iemand ontslagen moet worden. Ze heeft geweigerd mee te werken aan een onderzoek. Deze weigering kan wel degelijk reden voor ontslag zijn.

  Je legt me woorden in de mond. Ik leg helemaal niet bloot wat het probleem is. Ik zie ook geen probleem. Leg me geen woorden in de mond. Ik voel me er vies door.

  Als de ontslagene het er niet mee eens is kan zij naar de rechter.

  Je relaas over het landelijk maken van lokale verkiezingen onderschrijf ik niet. Ik ga hier niet in mee.

 24. Pee

  Volt gaat van watt naar half watt en komt in de categorie zwak stroom.
  Geen ampère geen kracht door verkeerde standpunten na te jagen.

 25. Scherpschutter

  @Toine Goossens

  Jeetje Toine. Je moet eens wat zorgvuldiger in je woordgebruik worden. Dit is een totale chaos. Laten we dit eens ontleden;

  “Europa” is een werelddeel met 52 landen, Toine, waaronder ook Rusland voor een deel valt. ‘Europees Rusland’ omvat zelfs 38% van werelddeel Europa. Ik denk dan ook dat je entiteit ‘Europese Unie’ bedoelt, in alle gevallen waar jij van “Europa” spreekt, hetgeen dus een werelddeel is.

  De Europese Unie op haar beurt [vanaf nu afgekort E.U.] is een corporatistische entiteit waar een paar duizend mensen werkzaam zijn. De entiteit, haar werknemers en corporatistische lidstaten worden bestuurd via een andere corporatistische entiteit genaamd ‘Europese Commissie’ (merk de hoofdletters op). Deze bestuurlijke corporatistische entiteit heeft de operationele leiding over in totaal 27 corporatistische entiteiten (waaronder de Staat der Nederlanden N.V.), ook wel “lidstaten” genoemd. Waar jij dus spreekt van een “liberale democratie”, kan dit in ieder geval niet over de E.U. gaan, noch over de lidstaten van entiteit E.U. Entiteit E.U. is immers geen democratie, laat staan een liberale democratie. De E.U. is een corporatie, met officiële registratie in alle relevante bedrijfsregisters wereldwijd, w.o. Washington D.C.

  En waar je stelt “op naar een sterk en verbonden Europa”, doel je dan ook vast niet op entiteit E.U., die er momenteel alles aan gelegen lijkt om de 27 corporaties/lidstaten in het westen van werelddeel Europa in conflict te brengen met een shitload corporaties/landen in het oosten van werelddeel Europa, door zich op te stellen als agressieve bemoeial in een conflict tussen twee Europese landen die niet eens bij de E.U. corporatie horen…. De E.U. lijkt ‘Europa’ niet te willen verbinden door zich als conflictoplosser op te stellen, maar zoekt actieve militaire deelname in het conflict tussen twee Europese landen die niet eens lid zijn van corporatie E.U. Zo levert de corporatie genaamd E.U. bijvoorbeeld momenteel wapens aan één van de twee Europese corporaties/landen die in conflict zijn geraakt. Met “Een sterk verbonden Europa” doelt u denk ik dan op alle letterlijke verbanden die aangelegd moeten worden op massaal bloedende Europeanen, zijnde bewoners van werelddeel Europa?

  En waar je spreekt van een “Europa dat een vuist moet maken tegen Rusland en China”, bedoel je toch vast en zeker niet corporatistische entiteit E.U. en haar 27 failliete, productieloze, grondstofloze en defensieloze hulpeloze corporatietjes, die iets denken te kunnen uithalen tegen machtige rijke natiestaten als China en Rusland, waar ze dankzij het politieke beleid van corporatie E.U. in de afgelopen 20 jaar werkelijk compleet afhankelijk van zijn….?

  Woorden zijn belangrijk Toine en hebben concrete betekenissen. Kun je om te beginnen eens helder aangeven wat je nou precies verwacht van de corporatistische entiteit genaamd E.U., opdat we enigszins kunnen begrijpen waar die woordenbrei nou eigenlijk op slaat?

 26. cas

  Toine, misschien dat het lastig te begrijpen, maar voor een goede politieke EU is er eenheid nodig, eenheid van mensen/volkeren. En die is er niet en zal ook niet gaan komen. De verschillen zijn te groot en dan hebben we het nog niet eens op de discipline en en ethiek.
  Ik zou het niet erg vinden als we meer als de zuidelijke landen worden…. geen enkele discipline en als het slecht staken en andere proberen te laten betalen voor hun wanorde. Maar het is nu eenmaal zo dat het noorden zijn best doen om de treurige socialisten in het zuiden te onderhouden. Er is geen manier waarop dat op te lossen is en al helemaal niet met een politieke unie. Die zuidelijke droom wordt natuurlijk hevig doorgezet met propaganda in de EU aangezien Frankrijk al heeft gepleit om de grote failliete staten (italie en spanje) in het zuiden erbij te nemen bij de oprichting om bondgenoten en invloed naar hun hand te zetten.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).