Nog onduidelijk hoe TivoliVredenburg naar een sluitende exploitatie moet | De Utrechtse Internet Courant Nog onduidelijk hoe TivoliVredenburg naar een sluitende exploitatie moet | De Utrechtse Internet Courant

Nog onduidelijk hoe TivoliVredenburg naar een sluitende exploitatie moet

Nog onduidelijk hoe TivoliVredenburg naar een sluitende exploitatie moet
Oplossingen om de exploitatie van TivoliVredenburg sluitend te krijgen zijn er nog altijd niet gevonden. Gisteravond was er een commissievergadering over het verliesgevende muziekpaleis. Het college van B&W slikt voorlopig het jaarlijks verlies van 1,7 miljoen euro per jaar en wacht op een rapport van de commissie Gehrels.

Oplossingen om de exploitatie van TivoliVredenburg sluitend te krijgen zijn er nog altijd niet gevonden. Gisteravond was er een commissievergadering over het verliesgevende muziekpaleis. Het college van B&W slikt voorlopig het jaarlijks verlies van 1,7 miljoen euro per jaar en wacht op een rapport van de commissie Gehrels.

Tijdens de vergadering werd er vooral gedebatteerd over het kritische Rekenkamerrapport dat enkele tijd terug is uitgebracht. Hierin staat onder meer dat het lastig wordt om de financiële tekorten bij TivoliVredenburg een halt toe te roepen, dat de consequenties van een groot en duur Muziekpaleis zijn onderschat en de gemeente financiële risico’s loopt.

Er waren drie wethouders aanwezig gisteravond om de problematiek te bespreken. Kees Diepeveen (cultuur), Victor Everhardt (stationsgebied) en Paulus Jansen (vastgoed). Everhardt liet weten dat TivoliVredenburg naar een sluitende exploitatie moet, maar dat er nog wordt gezocht naar de juiste maatregelen. Hij liet wel weten dat er geleerd is van de fouten en deze lessen worden toegepast op andere bouwprojecten in het Stationsgebied.

Wel was er kritiek. Zo wilde fractievoorzitter van Stadsbelang, Cees Bos, dat het management zou opstappen. Dit voorstel werd echter door de raad weggewuifd. Ook de PvdA is niet tevreden over de gang van zaken. Fractievoorzitter Marleen Haage hekelde de slappe reactie van het college van B&W op het kritische rapport van de Rekenkamer. “De beantwoording van het college over TivoliVredenburg was snel en mat. Er was weinig inzet om snel financieel gezond te worden.”

Een Onderzoeks- en Adviesteam onder leiding van Carolien Gehrels is momenteel al maanden bezig met een onderzoek naar winstgevende toekomstscenario’s voor het gebouw. Nog voor de Voorjaarsnota moet het rapport hierover naar buiten komen.

14 Reacties

Reageren
  1. Lekkage

    Hoe moeilijk kan het zijn:

    Verhogen inkomsten door bijvoorbeeld:
    – Afschaffen gratis kaartjes en de gereduceerde tarieven voor gemeente ambtenaren.
    – Verhogen prijzen van de populair acts en zaalverhuur.

    Eigenlijk moet er een zware horeca ondernemer het hier voor het zeggen krijgen met als taak de boel weer in de plus te krijgen. Maar dan natuurlijk wel met volledige beslissings-bevoegdheid. Want de bemoeienis van (incompetente) raad en college resulteert alleen maar in extra kosten.

    Dus hoe lang gaat dit incompetente geneuzel nog door?

  2. HH

    We moeten ons niet afvragen hoe de exploitatie van TivoliVredenburg sluiten kan worden gemaakt, maar WAAROM de exploitatie van dit unieke gebouw sluitend moet worden gemaakt.

  3. RobWie

    In een eerder bericht las ik: Frans Vreeke: “Wij gaan binnenkort onze miljoenste bezoeker verwelkomen. Die hadden we pas na twee jaar verwacht, maar dat gaan we nu al na vijftien maanden bereiken.”
    Simpele rekensom: allemaal enkele euro’s meer laten betalen en weg is het verlies!

  4. Rob van der Hilst

    TivoliVredenbuirg was van meet af aan zogezegd ‘het kindje’ van de Utrechtse gemeenteraad. De enorme omvang van het gebouw? De raad wilde het, om prestigeredenen en mede omdat het het eerste voltooide onderdeel zou gaan worden, zegmaar de ‘maatschappelijke aaiplek’, van het fysieken financieel omvattende Stationsgebiedproject waartoe het behoort.

    In debatten in de raad was meet af aan duidelijk dat deze ambitie eerder geld zou kosten dan dat het geld zou opleveren (lees: geen sluitende exploitatie) alle exploitatieprognoses ten spijt die alle in de richting van exploitatietekorten wezen.

    TIP: indien TivoliVredenburg het voor elkaar krijgt dat het gebouw wat betreft de dagexploitatie (maandag t/m vrijdag, ochtenden en middagen) zowel losse als (vooral) vaste huurders gaat verwelkomen, dan ligt het in de rede dat de wankele exploitatiecijfers van heden een gunstige draai gaan aannemen.
    Te denken valt aan meer congressen dan thans het geval is (los), aan repetitiefaciliteiten van muziekproductiemakers (vast vooral) en zo voorts.

    Uit de lucht gegrepen? Nee, de geschiedenis van Muziekcentrum Vredenburg – voorganger van TivoliVredenburg – laat zien dat dit wel degelijk kan, met alle positieve financiële gevolgen van dien.

  5. Henk

    @Lekkage: De prijzen van (populaire) artiesten worden altijd door de artiest (en management) bepaald. Niet door de zaal zelf. Prijzen kunnen niet zomaar verhoogd worden.

  6. Herman

    Zal ook niet meevallen!

    Alleen hard ingrijpen door zalen (deels) te sluiten en alleen nog maar Commercieel te programmeren zal helpen. Maar zelfs dan ben je er nog niet.

    De rest moet komen uit hogere prijs entreekaartjes, ieder kaartje euro hoger en dan moet je er ongeveer wel komen.

    Utrecht heeft een muziekpalies, maar ook een blok om zijn eigen nek gehangen…

  7. Jilles Baartwijk

    Misschien iets voor de afdeling Utrechtse vastgoed exploitatie die hebben ervaring hier mee?

  8. Pieter

    Lekker dan. En ondertussen om een sluitende begroting te krijgen volop concurreren met niet gesubsidieerde ondernemers in de stad; zoals de Basis en Cinemec.

  9. RobH

    Begin eens met een efficiëntere benutting van het pand (eventueel in combinatie met andere locaties in Utrecht. Een tijdje geleden was ik bij een concert van Sophie Hunger in Cloud Nine en dat was het enige concert in het hele pand. En daarvoor moest je helemaal naar de bovenste zaal. Daar wordt wel een pand voor verwarmd, staat her en der personeel alleen maar de weg te wijzen en brand overal licht. Dan kun je beter uitwijken naar een andere zaal (en de kost niet maken) of beter plannen en meer programmeren. Een deel van de vaste kosten heb je sowieso.

  10. Heer Plus

    @ Rob H

    Zoals jij het beschrijft was de situatie voor de onnodige komst van TiVre, losse locaties over de stad verspreid, ook erg goed voor de levendigheid ipv concentratie en dus uiteindelijk veel goedkoper.

    Maar ja, wat wil je ook anders dan met een gemeentebestuur wat als enige doel heeft de vastgoedsector spekken en dat al decennia lang. Iedereen trapt er steeds in.

  11. Heer Plus

    Misschien een simpele oplossing, gelet op de actualiteit van vandaag de dag.

    De HKU (audiovisueel) huurt een groot gedeelte van het pand overdag. Na het mogelijk afketsen van de Kade is dit een goed idee lijkt mij. HKU heeft het geld en ruimte nodig. Het NFF keert terug tijdens het festival en huurt ook kantoorruimte in bij TiVre.

    Dan is er tenminste nog sprake van enige logica in mogelijke bundeling van krachten. Onder in TiVre kan een biologische foodhall komen. Kennelijk schreeuwt een deel van de Utrechtse bevolking daar om. Gewoon een dagelijkse voedselmarkt met gewone marktkraampjes die je binnen neerzet. Geen extra kosten, want kraampjes nemen geen ruimte in en groente en fuit kan je prima uitstallen in de brede binnenpleinen en gangen van TiVre. Kraameigenaren huren marktkramen tegen marktconforme prijs. TiVre ligt centraal en je maakt een leuke moderne koppeling/ knipoog naar de oude markt op de Vredenburg, maar dan binnen. Vlakbij het station nota bene! Misschien kan er ook een koppeling gemaakt worden tussen UCK en TiVre. De gebouwen in het centrum kunnen verkocht worden tegen marktconforme prijzen en UCK huurt ruimte bij TiVre of koopt zich in. Misschien is die laatste optie nog slimmer om directe tekorten terug te dringen. Er wordt aandacht besteed aan routing in TiVre, waardoor personeelsinzet flink ingeperkt wordt. De Ekko en de Heling kunnen extra ruimte bijhuren, wanneer bands net iets te groot zijn voor hun locaties. Samenwerking lijkt me een prima oplossing voor deze impasse. Let wel. Samenwerking, geen fusie. Want de Helling en de Ekko moeten hun eigen identiteit behouden!

    Vraag of management salaris wil inleveren (flink) en voor “normale”salarissen wil werken. Zeg meer schaal 7 t/m 9 cultuur/ museum CAO. Meer lijkt me zeer overschat. Vraag Marlies Timmermans (Ekko) of ze klaar is voor de volgende stap, tegen een dergelijk salaris en laat haar TiVre net zo’n boost geven en het wordt wat. Schakel een net zo’n artistiek interessant iemand in voor de klassieke tak en even zo voor de jazz tak en we hebben een driekoppig team die prima richting kunnen geven voor de toekomst.

    Tenslotte, zoek de samenwerking met commerciële partijen in Utrecht op het gebied van evenementen- en locatieverhuur. SAMENWERKING. Concurreer elkaar niet de tent uit (wat op dit moment gebeurd) want daar wordt niemand wijzer van. daarnaast is het ongeoorloofd (in mijn beleving), omdat TiVre subsidie krijgt. Bij samenwerking en verdeling van evenementen los je dit probleem op.

  12. RobH

    @Heer Plus:

    Als fanatiek bezoeker van Zowel de oude Tivoli en de nieuwe TivoliVredenburg, moet ik zeggen dat ik de oude Tivoli helemaal niet mis. Wat pop/rockzalen betreft zijn we er zo op vooruit gegaan in Utrecht. TiVre is een culturele verrijking voor de stad, waar je je de vraag kunt stellen of het allemaal zo exorbitant moest. Maar het ding staat er, dus laten we kijken hoe we er het meeste uit kunnen halen tegen de laagste kosten…

  13. Van de Lek

    Het bezoekers aantal is een succes, maar nog meer bezoekers zijn waarschijnlijk nodig.. start met echte MARKETING want het gebouw is nationaal bijna even onbekend als het Centraal Museum.. !

  14. Peter

    Veel adviezen en meningen, dus daar komt vast wel een oplossing uit. Mogelijkheden genoeg voor TiVre. Super aanwinst voor de stad, al ontbreekt het hier en daar nog wat aan sfeer. Zelf maar voor zorgen dan ….

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).