Oproep Utrecht aan nieuwe regering: “Pak armoede aan” | De Utrechtse Internet Courant Oproep Utrecht aan nieuwe regering: “Pak armoede aan” | De Utrechtse Internet Courant

Oproep Utrecht aan nieuwe regering: “Pak armoede aan”

Oproep Utrecht aan nieuwe regering: “Pak armoede aan”
Stadskantoor. Archiefbeeld DUIC / Nienke Kamphuis
Het Utrechts college heeft een oproep gedaan aan de nog te vormen regering na de verkiezingen van 15 maart. De armoede in de stad moet aangepakt worden en de regering moet daarbij helpen. 

Het Utrechts college heeft een oproep gedaan aan de nog te vormen regering na de verkiezingen van 15 maart. De armoede in de stad moet aangepakt worden en de regering moet daarbij helpen. 

“Zorg ervoor dat iedereen kan rondkomen en meedoen”, zo licht wethouder Victor Everhardt de roep om hulp toe. “Veel gezinnen kunnen soms zelfs basisbehoeften als voeding, huur, energie en zorgverzekering niet betalen. Hier ligt een opgave voor de nieuwe regering om te komen tot sluitend beleid rond de aanpak van armoede en schulden.”

Ruim 800.000 mensen in Nederland kunnen financieel niet rondkomen. Zij hebben geen reserves voor het opvangen van onverwachte kosten. Veel mensen maken daarom noodgedwongen schulden. Daarmee lopen zij een groot risico om in een neerwaartse spiraal terecht te komen die hen buiten de samenleving plaatst, zo legt het Utrecht college uit.

Daarom is er de speciale campagne ‘Pak armoede aan‘ gestart. Waarop gemeenten, betrokken organisaties en burgers zijn uitgenodigd om de oproep te steunen. Volgens Everhardt staan mensen dagelijks in de ‘overlevingsstand’. “We doen in Utrecht al het mogelijke aan preventie en ondersteuning, maar dat is vaak niet genoeg. Mensen hebben onvoldoende koopkracht en kunnen daardoor niet meedoen. Zeker wanneer er kinderen bij betrokken zijn, gaat me dat aan het hart.”

Het rijk wordt erbij gehaald omdat die gaat over inkomenspolitiek. “Sterker nog, bij wet is geregeld dat gemeenten het structureel tekort op inkomen niet mogen dichten. Daarom onze klemmende oproep aan de nieuwe regering: toon de politieke wil om te komen tot een sluitende aanpak van schulden en armoede in Nederland. Zodat iedereen in Nederland kan rondkomen en meedoen.”

9 Reacties

Reageren
 1. [email protected]

  Ik ben het met Victor Everhardt eens, maar ik wil er wel bij opmerken dat er bij deze mensen er ook een categorie zit die het wel allemaal prima vinden en leunen op de hulpverlening en schuldsanering, maar ik zie ook dat er mensen zijn die er gewoon niet uitkomen.
  Ook incasso bureaus zijn hier een grootte oorzaak van, door middel van hoge kosten berekening, of dat je een boete krijgt, nou we weten in Nederland nu wel hoe absurd hoog die zijn.
  We moeten vooral als maatschappij zorgen dat mensen die echt buiten hun schuld in de problemen komen HELPEN.

 2. Oprecht

  @ Geenstijl

  Wat heeft het toch iedere keer voor zin om te benoemen dat er fraudeurs/ profiteurs zijn? Uit zo’n beetje ieder onderzoek komt naar boven dat deze groep zeer, zeer klein is. Zeker aan de onderkant van de samenleving. Door het iedere keer wel te benoemen creëer je een beeld dat dat deze groep zeer groot zou zijn.

  Terwijl de groep profiteurs aan de bovenkant van de samenleving wel zeer groot is en een grote greep doet uit de staatskas. Dat mag echter nooit benoemd worden en wordt altijd weg gebagatelliseerd.

  De aanpak van de zeer kleine groep fraudeurs aan de onderkant van de samenleving kost een veelvoud van wat het oplevert overigens.

 3. g.scager

  en dan wil zo.n zak als rutte nog meer bezuinigen op de bijstand
  de idioot hij spoort niet helemaal ,hou hem tegen

 4. Tedje

  Iedereen kan ruimschoots rondkomen en meedoen. Het maar de vraag waar je je prioriteiten legt…

 5. Gerrit

  De VVD wil de vakantietoelage in de bijstand afschaffen. Hiervan worden nieuwe onderbroeken e.d. gekocht. Langdurig bijstandsgerechtigden gaan echt niet op vakantie.
  Armoe is zo divers, dat geld niet de oplossing is. De bijstand wordt gebruikt voor arbeidsongeschikten, verslaafden,kanslozen, langdurig werklozen, zieken, gehandicapten, en nog tal van andere lichamelijke en geestelijke beperkingen, tegenwoordig ook veel failliete zelfstandigen, uitgetrokken werklozen. Een deel van deze mensen valt onder de regeling van Asscher/Kleinsma , waar Job Cohen de scepter zwaait. Meest tijdelijke banen via de gemeente, de sociale werkplaats en bedrijfsleven. Een ander deel werkt bij Mind-Up van de GGZ. Totaal zijn er 1.6 miljoen arbeidsplaatsen nodig om deze mensen aan tijdelijk werk te helpen.
  Nieuwe bijstand instromers worden geweerd, of drie maanden of langer buiten de uitkering gehouden, ze worden onder enorme druk gezet.
  Er is gewoon veel te weinig betaald werk. In mijn tijd vielen de brieven in de bus van werkgevers als je nog voor je Mulo examen zat.
  Inmiddels is het een grote industrie geworden, tienduizenden mensen zijn nu bezig om een ander aan het werk te krijgen.
  De andere tienduizenden zijn bezig om de armen achter de broek te zitten om rekeningen te innen. Rutte wil het vakantiegeld afpakken, maar velen krijgen geen vakantiegeld, de gemeente mag dit inhouden om schuld af te lossen.

  Armoe is van alle tijd, het leven is competitie, er is een top en derhalve ook een dal. Globalisering, robotisering en toenemende complexiteit van de functie, brengt met zich mee dat zeer velen niet meer mee kunnen komen.

  We hebben welvaart omdat de andere helft goedkoop spullen voor ons maakt.
  Dat staat onder druk, ook armen moeten leven, dat kost veel geld.
  De massa productie en vleesindustrie staat ook onder druk, milieu en dieren welzijn zijn in gevaar.
  NL kiest er voor ( men kan ook geen kant uit) om de productie, handel en export maximaal op te voeren. De energie voorziening zeer geleidelijk om te buigen. Christen Unie, SGP, CDA, VVD hopen dat de technologie de enorme uitstoot in de bio industrie kan neutraliseren.
  Voor alles moet de staatskas op orde blijven, dat willen ze nu allemaal, de VVD is daarmee begonnen, geholpen door de PvdA.

  Geld moet zijn waarde houden, dus wordt het moedwillig schaars gehouden. Onder aan de ladder is altijd geldgebrek, waren er altijd nog zwarte baantjes, die zijn er ook een stuk minder.

  Vroeger, in de middeleeuwen, konden vrouwen wekelijks naar een loket voor een aalmoes. De ambtenaar kende zijn pappenheimers, waren ze aan de drank dan kregen ze weinig. Deed je je best, zag je er enigszins verzorgd uit, had je kinderen, dan kreeg je meer. Men kende je situatie en paste de aalmoes aan.

  In de bijstand doet men dat ook nog wel, de een krijgt wel een nieuwe koelkast of jaarlijks wat aanvulling en de ander die loopt te schelden en te veel drinkt krijgt dat niet. Ik zie wel dat het geven van wat extra geld of wasmachine, momenteel niet meer mag, althans in het veld waar ik werk.

 6. Scherpschutter

  Ik ben helemaal voor! Laten wij allen armoede nu eens écht gaan aanpakken. Om armoede te bestrijden is er maar drie dingen nodig. Banen, banen en nog eens banen. Ik ga uit van het goede én het slechte in de mens. De meeste die nu niet werken, zouden dolgraag willen werken. Let’s make it happen! Diegenen die niet willen werken, verdienen een ‘passende’ beloning.

  Welnu, wie genereren banen? Juist. Ondernemers en alleen ondernemers! Laten wij ondernemers voortaan alle ruimte geven om maximaal te groeien:

  1. Belastingdruk van 50% economie terug naar maximaal 10%.
  2. Regels, decreten en directieven die het bedrijfsleven ketenen voor 90% door de shredder.
  3. Ambtenaren apparaat (1.000.000+ terugbrengen naar 100.000).
  4. Uitkeringen per direct halveren*, met optionele aanvulling particuliere verzekering. Iedereen die kan werken aan het werk.
  5. Het verstrekken van subsidies door overheden verbieden.
  6. Het wordt de overheid verboden om geld te lenen.
  7. Zorg volledig privatiseren. Alleen particuliere verzekeringen op maat.

  * Met uitzondering voor arbeidsongeschikten en gepensioneerden.

  Op naar een Nieuwe Gouden Eeuw voor iedereen!

 7. [email protected]

  @Oprecht 9/3/2017 – 11:20,

  Ik zie toch zelf wel dat al die gasten met een grootte bek en het niet eens nodig hebben het meest voor elkaar krijgen, en al is die groep klein, het verziekt het wel voor de mensen die echt er niets aan kunnen doen.
  En wat betreft het afschaffen van het vakantie geld, gewoon schaamteloos van de VVD.

 8. Rob H.

  Voor Scherpschutter gaat “the race to the bottom” nog niet hard genoeg…

 9. Scherprechter

  Volgens mij heeft een Scherpschutter een aantal zaken niet zo door.

  Degenen die het hardst profiteren van allerlei subsidies en regels zijn de bovenkant van de samenleving en het (internationale) bedrijfsleven.

  Mensen zijn geen slavencorps die ongebreideld gebruikt mogen werken door het bedrijfsleven.

  De middenklasse en onderkant brengen de meeste belasting op, de top ontwijkt deze al massaal, zinloos voorstel dus. Daar moet juist meer betaald worden. Vermogensbelasting is het meest eerlijke voor iedereen. De meeste mensen hebben hun vermogen niet zelf opgebouwd en profiteren juist van allerlei regels vanuit de staat die massaal in hun voordeel uitpakken ten nadelen van het merendeel van de samenleving.

  Waarom zou de zorg nog meer geprivatiseerd moeten worden? Het is al bijna volledig zo, met alle gevolgen van dien. Waarom zouden slechts rijkere mensen recht hebben op zorg en de armeren die het niet kunnen betalen minder? Waarom is ziek zijn een straf die geld kost?

  Iedereen die wil werken aan het werk? Helaas denkt het bedrijfsleven die voor een dubbeltje op de eerste rang willen zitten daar massaal anders over. Die misbruiken en gebruiken mensen nu massaal, met flexcontracten o.a.. Wel verdienen aan mensen, maar ze geen zekerheid willen bieden en na twee jaar weer de deur uit schoppen.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).