Onderzoek laat zien dat er wél ruimte is voor Utrechtse Cannabis Club | De Utrechtse Internet Courant Onderzoek laat zien dat er wél ruimte is voor Utrechtse Cannabis Club | De Utrechtse Internet Courant

Onderzoek laat zien dat er wél ruimte is voor Utrechtse Cannabis Club

Onderzoek laat zien dat er wél ruimte is voor Utrechtse Cannabis Club
Coffeeshop Andersom in de Utrechtse binnenstad. Foto: Centrummanagement Utrecht
Regulering van de teelt en handel van cannabis voor recreatief gebruik is mogelijk. Dat blijkt uit onafhankelijk onderzoek van de Radboud Universiteit naar internationaal recht en cannabis. Internationale mensenrechtenverdragen bieden hiervoor de ruimte.

Regulering van de teelt en handel van cannabis voor recreatief gebruik is mogelijk. Dat blijkt uit onafhankelijk onderzoek van de Radboud Universiteit naar internationaal recht en cannabis. Internationale mensenrechtenverdragen bieden hiervoor de ruimte.

De gemeente Utrecht roept het Rijk daarom per direct op om in gesprek te gaan over de voorwaarden daarvoor, zodat de gemeenten met experimenten kunnen starten. De Utrechtse wethouder Victor Everhardt probeert een dergelijk experiment met de Stichting Social Cannabis Club Utrecht al lange tijd op te zetten, maar stuitte op veel weerstand en onmogelijkheden.

Everhardt: “Wij willen het cannabisbeleid vernieuwen vanuit het belang van de individuele en de volksgezondheid. Volgens de uitkomsten van het onderzoek van de Radboud Universiteit kunnen en mogen nationale overheden het cannabisbeleid reguleren vanuit verplichtingen volgens mensenrechtenverdragen.”

“Deze uitkomst betekent internationaal een doorbraak voor landen die net als wij af willen van een cannabisbeleid dat alleen gebaseerd is op repressie en verbieden”, vervolgt de wethouder. “Omdat er vanuit mensenrechten ruimte is voor regulering verwachten wij dat het Rijk de gemeenten snel ruimte biedt om te kunnen starten. Daarmee komt het Rijk tegemoet aan de breed levende wens om het cannabisbeleid in Nederland te moderniseren.”

Voorwaarden

Aan regulering van het cannabisbeleid zijn wel voorwaarden verbonden. Zo moet dan de teelt en het gebruik van cannabis voor recreatieve gebruikers gepaard gaan met een ontmoedigingsbeleid voor gebruik van cannabis.

Ook moet het beleid effectief de belangen van de individuele en volksgezondheid, de veiligheid en de bestrijding van drugscriminaliteit dienen. Verder is regulering alleen mogelijk als het Rijk daarvoor ruimte biedt, vandaar de oproep van de gemeenten hierover snel het gesprek aan te gaan.

Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van de gemeenten Utrecht, Eindhoven en Heerlen, met steun van 26 andere gemeenten die willen reguleren.

3 Reacties

Reageren
  1. Ben

    Prima initiatief van de Radboud Universiteit en de gemeente Utrecht. Hierdoor kan op termijn het effect ontstaan dat de illegale handel en criminaliteit wordt aangepakt.

  2. Geenstijl@Utrecht

    Gaan wij dan ook straks cocaïne reguleren omdat het nu eenmaal een mensenrecht is, ik bedoel maar ………….hoe ver wil je gaan.

  3. jeroen de vries

    Als diverse landen en staten in de VS een verdergaande legalisering van marihuana kunnen doorvoeren zal daarbij hoogstwaarschijnlijk ook naar de international wetgevende aspecten zijn gekeken. Als het in die landen kan is er geen redden waarom het hier niet kan, anders dan een cabinet dat het niet wil en zich verschuilt achter de ” regels” .

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).