Vragen na opzegging samenwerking bewonersgroep Lombok en gemeente | De Utrechtse Internet Courant Vragen na opzegging samenwerking bewonersgroep Lombok en gemeente | De Utrechtse Internet Courant

Vragen na opzegging samenwerking bewonersgroep Lombok en gemeente

Vragen na opzegging samenwerking bewonersgroep Lombok en gemeente
Het Westplein met de Ulu-moskee. Archiefbeeld / DUIC
De Ontwikkelgroep Lombok Centraal overlegt niet langer met de gemeente over de toekomstplannen voor het Westplein. De groep ziet niks…

De Ontwikkelgroep Lombok Centraal overlegt niet langer met de gemeente over de toekomstplannen voor het Westplein. De groep ziet niks van hun plannen terug in de ideeën van de gemeente voor het gebied. Het uitstappen heeft geleid tot politieke vragen.

De groep die bestaat uit actieve, enthousiaste en deskundige bewoners zijn al lange tij betrokken bij de discussie over het stationsgebied en dan met name het Westplein. De groep voelt zich niet serieus genomen. “De inbreng van allerlei betrokkenen bij de ontwikkeling van het stationsgebied wordt wel steeds gevraagd, maar die keert niet of niet
herkenbaar terug in de stukken op basis waarvan de gemeenteraad besluiten moet nemen,” lieten ze enkele tijd terug per brief weten.

De Utrechtse fractie van de PvdA wil hier nu van het stadsbestuur opheldering over. “Het college van B&W dat zegt de stad ‘samen’ te willen maken slaagt er opnieuw niet in draagvlak te verwerven onder bewoners en iets te doen met inbreng van mensen in de stad,” zo stelt de fractie.

Ze willen dan ook weten hoe het kan dat Ontwikkelgroep Lombok Centraal zich niet serieus voelt genomen door het college en hoe de gemeente deze ontwikkeling rijmt met het credo ‘Utrecht maken we samen’. Tot slot is de partij ook benieuwd naar wanneer er duidelijkheid komt over de toekomst van het Westplein.

8 Reacties

Reageren
 1. Geenstijl@Utrecht

  Ambtenaren dulden geen beterweters, dus zeker geen idealistische burgers, stel je voor zeg dat burgers gaan vertellen hoe het wel moet gaan met de toekomst visie van de stad Utrecht.
  Tja zeg, kom je er eigenlijk achter dat de Wethouder van jou partij, eigenlijk geen donder te vertellen heeft bij zijn ambtenaren/de vierde macht.
  De Utrechtse politiek is zeer teleurstellend, meer kan ik er niet van maken.

 2. Rob

  Diep triest dat de gemeente ervoor heeft gezorgd dat bewoners is gesuggeerd inspraak te hebben gehad. Er is inderdaad niets met de ideeen gedaan. Ze moeten zich schamen en de slogan intrekken. Er is zoveel moeite door de bewonersgroep gedaan, blijkbaar voor niets. De gemeente is nu heel erg aan zet…

 3. Floor

  Het is toch intriest weer te lezen dat betrokken bewoners, die zoveel tijd steken in het meedenken, door de gemeente totaal niet serieus genomen wordt. Je zou denken dat het allemaal een wassen neus is. Zeer slecht bezig gemeente!

 4. Floor

  Het is toch intriest weer te lezen dat betrokken bewoners, die zoveel tijd steken in het meedenken, door de gemeente totaal niet serieus genomen wordt. Je zou denken dat het allemaal een wassen neus is. Zeer slecht bezig gemeente!

 5. Tp

  De gemeente loopt bewust te vertragen om dat de portemonnee leeg is. Het geld is opgegaan aan tivolivredenburg (150 mio) en stadskantoor (220). Jammer want met een paar miljoen in dit gebied kan je relatief veel bereiken. Denk alleen al aan het opengraven van de leidsche rijn en het terugdringen van autoverkeer. Ook kunnen er veel woningen komen.

 6. Dirk

  Het spijtige is dat de gemeente bij dit soort situaties nooit ongezouten kan reageren in de trant van “de ideeën negeerden de politieke realiteit, de financiële haalbaarheid en de strategische doelstellingen van de gemeente en in een situatie van beperkte middelen waren alle aangedragen ideeën onrealistisch.”

  Maar ik weet er verder inhoudelijk niets van. Wat ik echter veelzeggend vind, is dat deze groep haar vertrouwen opgezegd heeft en daarmee zetten ze zichzelf buitenspel. Het is een nogal amateuristische move want je legt je lot letterlijk in de handen van anderen omdat je de communicatiekanalen sluit. Meestal zijn het de onervaren en onzekere onderhandelaars die dit soort harde middelen inzetten en ze zijn er kennelijk nog niet achter hoe ze subtieler kunnen beïnvloeden.

 7. RobH

  Wat Dirk zegt. Opstappen is makkelijk, maar wat ik niet terug lees is wat de daadwerkelijke inbreng van Bewonersgroep was en hoe reëel deze is. Je kunt bij wijze van spreken wel blijven roepen om een tunnel (die financieel haalbaar noch planologisch in te plannen is) en dan verbolgen zijn dat deze er niet komt.

  Niet dat ze dat geroepen zouden hebben, maar iets meer duiding zou welkom zijn.

 8. Raphaël

  Tip voor de redactie: bel de bewonersgroep en vraag om toelichting. Zal wel heel verhaal worden maar toch relevant lijkt me.

  Verder is participeren zonder daadwerkelijke invloed op de besluitvorming/politiek commitment vaak niet effectief.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).