Openbare toiletten dreigen te verdwijnen in binnenstad | De Utrechtse Internet Courant Openbare toiletten dreigen te verdwijnen in binnenstad | De Utrechtse Internet Courant

Openbare toiletten dreigen te verdwijnen in binnenstad

Openbare toiletten dreigen te verdwijnen in binnenstad
De zogeheten plaskruizen in de Utrechtse binnenstad dreigen te verdwijnen. Verschillende afdelingen binnen de gemeente lijken er niet uit te komen wie de structurele financiering van deze sanitaire voorzieningen op zich moet nemen. Het CDA heeft vragen gesteeld aan het college van B&W.

De zogeheten plaskruizen in de Utrechtse binnenstad dreigen te verdwijnen. Verschillende afdelingen binnen de gemeente lijken er niet uit te komen wie de structurele financiering van deze sanitaire voorzieningen op zich moet nemen. Het CDA heeft vragen gesteeld aan het college van B&W.

De partij wil de plaskruizen in de binnenstad behouden. De plaskruizen in de binnenstad zijn de afgelopen jaren geplaatst in de uitvoering van het convenant ‘Veilig Uitgaan’. Ze werden incidenteel uit verschillende budgetten gefinancierd, onder andere uit het leefbaarheidsbudget. Eind 2015 loopt het convenant af. In het nieuwe convenant zijn de plaskruizen nog niet opgenomen, omdat de financiering nog niet geregeld is.

“Het lijkt erop dat gemeentelijke afdelingen er niet over uit zijn, welke afdeling hier verantwoordelijkheid voor moet nemen,” zegt Sander van Waveren, de fractievoorzitter van het CDA Utrecht: “Het is simpelweg smerig als uitgaanspubliek tegen de pui van een woonhuis of winkel urineert. Een plaskruis voorkomt dat en mag daarom niet verdwijnen! Niet alleen horecaondernemers, maar ook bewoners en handhavers zijn blij met de toiletvoorzieningen. Het voorkomt een hoop overlast en vervuiling in de binnenstad.”

Vouwencabines

Het CDA vindt dat de gemeente op zoek moet gaan naar een permanente dekking voor de plaskruizen. Zij vraagt daarom aan het college of zij bereid is om de toiletvoorziening structureel in de begroting op te nemen. Het CDA vraagt ook naar extra toiletcabines in de binnenstad om het vrouwelijke uitgaanspubliek tegemoet te komen.

11 Reacties

Reageren
 1. Jan

  Wat een zeikerds ! en tegen de muur kost 120euro en we betalen gemeente belastingen, plaatsen die zeikpalen !

 2. Mona

  Uriliften?

 3. Wilko

  Hoeveel zouden die kruisen kosten? Is het nou echt zo moeilijk om wat algemene middelen bij elkaar te schrapen en daar 1 instanties verantwoordelijk voor te maken.

 4. Hans

  Veel van deze toiletten zijn rolstoeltoegankelijk. Dat kun je lang niet altijd zeggen van de wc’s in de horeca en andere openbare gelegenheden.
  Voor bezoekers van de binnenstad die een rolstoel gebruiken dé oplossing!

 5. Ronald

  Jammer dat de wildplasboetes niet direct aangewend kunnen worden hiervoor.
  Nu gaat het geld bovenop de grote CJIB-berg en zien we het niet meer terug.

 6. Luuk Upuuk

  Zolang als er nog grootschalig ingezet wordt op het creëeren van extra horeca in de stad, de universiteit nog steeds studenten heeft, zullen er altijd mensen zijn die de route van horecatoilet naar huis niet zonder pisstop kunnen overbruggen. Alle legesopbrengsten voor de brei vergunningen waarvoor de horeca jaarlijks moet betalen, kan m.i. mede voorzien in het openhouden van deze voorzieningen.
  Maar als het op nuttig besteden van gemeensschapsgeld aankomt, is het altijd gezeik!

 7. R.A.F

  Hans een plaskruis is niet toegankelijk voor rolstoelen hoor , jij bedoeld de openbare betaal WC,s .
  En die plaskruisen zijn vieze gore stinkkruizen en zijn allen bedoeld voor mannen .
  ik zou zeggen gewoon in de gracht zeiken .

 8. [email protected]

  Het oude stadhuis kun je ook lekker tegen op pissen.

 9. [email protected]

  Het oude stadhuis kun je ook lekker tegen op pissen.

 10. Annemiek

  De foto bij dit artikel lijkt niet zo goed gekozen te zijn, volgens mij is een plaskruis iets anders dan wat er nu op de foto staat…

 11. C.

  Indertijd stond in de Utrechtse Politieverordening dat vrouwen — zonder iets te hoeven gebruiken en dus in feite gratis — in elke horecagelegenheid zonder meer naar de wc mochten. Ik weet niet of die bepaling nog geldt. Bovendien, tip van m’n zusje: als vrouw gewoon zonder blikken of blozen binnengaan in een café waar ze voor de deur staan te roken, en daar naar de wc; dan weten ze toch niet of je daar een eigen gast bent en als ze het opmerken, ben je alweer weg. Moet toch ook mannen lukken.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).